Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146647 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nalo97

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #225 dnia: Lutego 16, 2011, 20:12:09 »
    Przydała by się (jeśli takowej możliwości jeszcze nie ma) możliwość założenia własnego klanu.

Edit:

Mam problem. Gdy próbuje włączyć grę podczas włączania wyskakuje błąd że nie można otworzyć pliku wazkiashi (czy jakoś tak).

I tak na marginesie. Pomyślałbyś o tych ludziach bez konta premiun na rapid share ;] Chodzi o to że trzeba czekać 1h zanim będę mugł ściągnąć fix'a po ściągnięciu moda. Najlepiej daj na mega upload, lub coś innego.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2011, 21:08:35 wysłana przez Nalo97 »

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #226 dnia: Lutego 17, 2011, 22:34:34 »
    Kurcze nie wiem czym dostałem po głowie, ale na jakiś czas zapomniałem o tym temacie heh...
    Więc tak:
    Co do moich pytań z kosmosu jak mówię to tylko marzenie
    Wiedziałem że raczej nie są wykonalne.

Woyo-dono
    Mam dla Ciebie małą propozycję co do nazw miast, przynajmniej tych większych.
    Mianowicie tak jak zauważył Daray-san kana byłaby klimatyczna niestety mało zrozumiała dla gracza. Co Byś powiedział aby pod nazwą miasta w romanji (nasze litery) mniejszymi literami były one zapisane w kanie? Jeśli nie jesteś biegły mogę Ci wysłać tłumaczenie miast z romanji na kanę tylko musiałbyś mi mapę wysłać żebym mógł przetłumaczyć.
    Oczywiście nie wiem, czy jest wykonalne aby coś jeszcze było pod nazwą miasta no i nie wiem czy ci spodoba :D.

Chciałbym także przypomnieć o moim pytaniu które w natłoku moich ,,marzeń z kosmosu" :D zostało pominięte. Albo ja przeoczyłem odpowiedź.
    Chodzi mi czy będą wyspy dookoła Japonii ? Zauważyłem że te większe części ze sobą połączyłeś jak na przykład dzisiejsze Sapporo i Akita które są normalnie oddzielone wodą. Więc prawdopodobnie odpowiedź brzmi przecząco. Jednak wolę zapytać :)

Pozdrawiam i dzięki za przeczytanie :).

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #227 dnia: Lutego 18, 2011, 09:15:35 »
    Kurcze nie wiem czym dostałem po głowie, ale na jakiś czas zapomniałem o tym temacie heh...
    Więc tak:
    Co do moich pytań z kosmosu jak mówię to tylko marzenie
    Wiedziałem że raczej nie są wykonalne.

Woyo-dono
    Mam dla Ciebie małą propozycję co do nazw miast, przynajmniej tych większych.
    Mianowicie tak jak zauważył Daray-san kana byłaby klimatyczna niestety mało zrozumiała dla gracza. Co Byś powiedział aby pod nazwą miasta w romanji (nasze litery) mniejszymi literami były one zapisane w kanie? Jeśli nie jesteś biegły mogę Ci wysłać tłumaczenie miast z romanji na kanę tylko musiałbyś mi mapę wysłać żebym mógł przetłumaczyć.
    Oczywiście nie wiem, czy jest wykonalne aby coś jeszcze było pod nazwą miasta no i nie wiem czy ci spodoba :D.

Chciałbym także przypomnieć o moim pytaniu które w natłoku moich ,,marzeń z kosmosu" :D zostało pominięte. Albo ja przeoczyłem odpowiedź.
    Chodzi mi czy będą wyspy dookoła Japonii ? Zauważyłem że te większe części ze sobą połączyłeś jak na przykład dzisiejsze Sapporo i Akita które są normalnie oddzielone wodą. Więc prawdopodobnie odpowiedź brzmi przecząco. Jednak wolę zapytać :)

Pozdrawiam i dzięki za przeczytanie :).

Kurcze, ja nie wiem, co się z Wami ludzie dzieje. Kto napisał, że nazwy miast są zapisane kaną? Daray tylko tak napisał, bo takie wrażenie mogą sprawiać napisy na mapie, ALE... po pierwsze, jest to screen z Map Editora w dużym powiększeniu, stąd zniekształcenie napisów, po drugie... teraz padniecie :) SCREEN JEST DO GÓRY NOGAMI ^^ Mapa w edytorze jest odwrócona, ale w grze jest normalnie, przynajmniej tak wygląda na kompasie :P
    Większość większych wysp połączyłem ze sobą lądem, żeby ułatwić podróżowanie między nimi bez zabawy w skrypty i teleporty. Wiemy, że AI by sobie z tym nie poradziło, więc to było jedyne wyjście. Innych, pomniejszych wysp dodawać nie mam zamiaru, bo niby po co?

Przydała by się (jeśli takowej możliwości jeszcze nie ma) możliwość założenia własnego klanu.

Edit:

Mam problem. Gdy próbuje włączyć grę podczas włączania wyskakuje błąd że nie można otworzyć pliku wazkiashi (czy jakoś tak).

I tak na marginesie. Pomyślałbyś o tych ludziach bez konta premiun na rapid share ;] Chodzi o to że trzeba czekać 1h zanim będę mugł ściągnąć fix'a po ściągnięciu moda. Najlepiej daj na mega upload, lub coś innego.

A ja proponuję chwycić za słownik. To po pierwsze i najważniejsze, jeśli mamy razem dyskutować w tym temacie ;]
    Druga sprawa to to, że w M&B istnieje w standardzie możliwość założenia własnego królestwa. Trzeba je sobie tylko wywalczyć. Innej drogi nie przewiduję, bo to pójście na łatwiznę + zupełnie bezcelowe + nie jest to zgodne z fabułą moda.

Co do twojego problemu... Hmmm, jak już to wakizashi. Poza tym wypakuj moda tam, gdzie się go powinno wypakować. Nie muszę chyba dodawać, że mod jest TYLKO na Warbanda, prawda?
    Nie, nie będzie moda na podstawkę M&B. To tak na wszelki wypadek, jakby ktoś pytał.

Na każdym serwisie typu rapid trzeba czekać na darmowym koncie i raczej nic tego nie zmieni. Nie będę wrzucał na 50 różnych hostów, tylko dlatego, że jednej osobie to nie pasuje. Poza tym fix zajmuje chyba niecałe 2 mb, więc czekać też nie trzeba długo, nawet chyba nie 10 sekund, prawda?

Trochę może i ostro, ale każdego cierpliwość w końcu się wyczerpie...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 09:19:27 wysłana przez woyo-sensei »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #228 dnia: Lutego 18, 2011, 09:57:45 »
    Woyo, Shinobi nie mówił, że nazwy miast są napisane kaną, tylko rzucił pomysł, żeby pod napisem po polsku/romanji/normalnie był napis w japońskich krzaczkach. Może sobie odpocznij z tydzień czy dwa, bo się zrobiłeś strasznie nerwowy (może zrób tak jak Daedalus, że po prostu nie odpowiadaj, jak ci się nie chce)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #229 dnia: Lutego 18, 2011, 10:23:12 »
    Woyo, Shinobi nie mówił, że nazwy miast są napisane kaną, tylko rzucił pomysł, żeby pod napisem po polsku/romanji/normalnie był napis w japońskich krzaczkach. Może sobie odpocznij z tydzień czy dwa, bo się zrobiłeś strasznie nerwowy (może zrób tak jak Daedalus, że po prostu nie odpowiadaj, jak ci się nie chce)
    To nie to.
    Napisałem pod postem Daray`a, że nie są to żadne krzaczki, tylko efekt uboczny powiększania mapy i tak już kiepskiej jakości. Po co więc dalej drążyć temat? Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, czyste lenistwo lub po prostu zwykła nieuwaga. Niepotrzebne skreślić.
    Nie będzie też żadnych krzaczków, bez przesady :P Poza tym nie do wszystkich miast takowe są gdzieś wypisane, a szukać nazw ponad 200 japońskich miast mi się po prostu nie chce.
    I nie potrzebuję odpoczynku, tylko inteligentnych, związanych z tematem postów, które nie powodują, że katana sama z saya`i wychodzi :P Mam nadzieję, że przez to zainteresowanie modem i tym tematem nie spadnie do kilku osób ^^

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #230 dnia: Lutego 18, 2011, 13:43:48 »
    To nie to.
    Napisałem pod postem Daray`a, że nie są to żadne krzaczki, tylko efekt uboczny powiększania mapy i tak już kiepskiej jakości. Po co więc dalej drążyć temat? Brak umiejętności czytania ze zrozumieniem, czyste lenistwo lub po prostu zwykła nieuwaga. Niepotrzebne skreślić.
    Nie będzie też żadnych krzaczków, bez przesady :P Poza tym nie do wszystkich miast takowe są gdzieś wypisane, a szukać nazw ponad 200 japońskich miast mi się po prostu nie chce.
    I nie potrzebuję odpoczynku, tylko inteligentnych, związanych z tematem postów, które nie powodują, że katana sama z saya`i wychodzi :P Mam nadzieję, że przez to zainteresowanie modem i tym tematem nie spadnie do kilku osób ^^

Wojo-dono
    Zizka dobrze mnie zrozumiał...Właśnie o to mi chodziło. Wiem, że tam nie ma kany...Po prostu zaproponowałem żeby nazwy miast były w dwóch językach.
    Co do tłumaczenia przecież zaproponowałem Ci, że mogę przetłumaczyć ale jak nie to nie :).

Co do osób narzekających na Rapida.
    Jak już wydasz finalną wersję i będziesz można ją pobrać mogę wrzucić za twoim pozwoleniem na inny upload co by mniej narzekających było :)...
    Pozdrawiam :)

Offline Nalo97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #231 dnia: Lutego 18, 2011, 17:48:57 »
    Woyo przyznaj się ile dzisiaj przespałeś godzin? ;D
    A tak na poważnie. Problem z waskhiazi (czy jakoś tak) zniknął po tym jak on nowa ściągnąłem moda. Po odczekaniu 1 godziny (tak tyle na rapidzie trzeba czekać, aby móc ściągnąć kolejny plik, ale Ty niestety nic z tym nie zrobisz..  Nawet z plikiem ważącym 2 mb ;/) ściągnąłem fix'a. Uruchomiłem moda, i już widzę błędy.
    -Po prostu nie da się walczyć i tyle. Chodzi o to że gdy wchodzę w szybką bitwę lub w normalną w grze to mnie wywala do pulpitu.
    -Mapka to jest Calradia, a ja chciałbym prawdziwą Japonię. Podobno już tę mapę zrobiłeś, to dlaczego jej nie ma?

Jak byś chciał wiedzieć to mam orginalnego Warabanda (1.134), i orginalnego M&B.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 17:56:34 wysłana przez Nalo97 »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #232 dnia: Lutego 18, 2011, 18:13:18 »
    Woyo przyznaj się ile dzisiaj przespałeś godzin? ;D
    A tak na poważnie. Problem z waskhiazi (czy jakoś tak) zniknął po tym jak on nowa ściągnąłem moda. Po odczekaniu 1 godziny (tak tyle na rapidzie trzeba czekać, aby móc ściągnąć kolejny plik, ale Ty niestety nic z tym nie zrobisz..  Nawet z plikiem ważącym 2 mb ;/) ściągnąłem fix'a. Uruchomiłem moda, i już widzę błędy.
    -Po prostu nie da się walczyć i tyle. Chodzi o to że gdy wchodzę w szybką bitwę lub w normalną w grze to mnie wywala do pulpitu.
    -Mapka to jest Calradia, a ja chciałbym prawdziwą Japonię. Podobno już tę mapę zrobiłeś, to dlaczego jej nie ma?

Jak byś chciał wiedzieć to mam orginalnego Warabanda (1.134), i orginalnego M&B.

Kiedy wydawałem tą wersję, to chodziła jak marzenie, ale po kolejnych aktualizacjach Warbanda, po prostu przestała być stabilna.
    Mapa Japonii jest gotowa, podkreślałem to wiele razy, tak samo jak i to, że zobaczysz tę mapę dopiero w przyszłej wersji moda. Musisz poczekać, trudno.
    I jeszcze jedna rzecz. To, czego Ty chcesz, naprawdę najmniej mnie interesuje. Ja bym chciał różowego słonia i prywatnego Jumbo-Jeta, a nie mam nawet samochodu :P Wrzuciłem na rapida, bo miałem tam wtedy konto premium i łatwiej było mi operować tym wszystkim. Teraz wrzucę na dwa inne serwisy, bo konta na rapidzie nie mam, za to mam gdzie indziej. Co nie znaczy, że wrzucę tam, gdzie Tobie to będzie pasować. Na pewno będzie na mbrepository.
    I cieszę się, że zauważyłeś błędy, chociaż to nie takie błędy, jakich się spodziewałem... Trudno...

PS. Byłem po pracy na nocnej zmianie, więc nie spałem od prawie 20 godzin, co nie znaczy, że będę przymykał oko na takie uwagi.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #233 dnia: Lutego 18, 2011, 19:15:12 »
    Nalo97
    Zastanów się człowieku co ty w ogóle mówisz.
    Woyo-dono robił tego moda, dla siebie naharował się i jeszcze zgodził się go udostępnić.
    Pomyśl może czasem że nie jesteś pępkiem świata, nie chcesz nie pobieraj. Myślę że jak ty jeden nie pobierzesz to ani Woyo, ani ja ani nikt inny nie będzie z tego powodu rozpaczał. Przemyśl swoje zachowanie....

Woyo-dono
    Wybacz za zaśmiecanie wątku, ale po prostu jak widzę takie szczekanie to aż mi się nie dobrze robi :/...

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #234 dnia: Lutego 18, 2011, 19:29:47 »
    Nah, uwielbiam takich ludzi jak Nalo97. Oni chyba myślą że skoro kupili grę w sklepie, to teraz mają prawo posiadać każdego moda i co więcej, żądać od twórców wszystkiego, czego sobie tylko zażyczą. No ale tacy też się czasami przydają, jeśli tylko umie się ich odpowiednio wykorzystać.
    Woyo-dono, ja w sprawie nowej wersji modyfikacji zaśpiewał bym mu tak:
    Sam powiem iż nie spodziewałem się iż moje zapytanie o zwykłą czcionkę i zastosowany język, mogło wywołać tyle sprzecznych informacji i niedomówień. Skoro jednak Woyo-dono już w pierwszej odpowiedzi odpowiedział na owo zagadnienie, to nie było już po co drążyć tematu. Czyżby nie wszystkich uczyli wyciągać wnioski z tego, co się czyta?

Jeśli zaś chodzi o błędy, to ostatnio sam zmagam się z jednym. Jest to z tych RGL, ale nie znam dokładnej nazwy. Coś tam jest jeszcze o modelach, skinach i diffuse map czy czymś takim. Objawia się to tym, że po pokazaniu się błędu, gra działa nadal, ale w szybkości 2-4 FPS ;D Dokładniej to mapa i wszystkie ekrany dialogowe, czy z ekran z umiejętnościami, działają normalnie. Te drastyczne "ścinki" dotyczą tylko tej części gry, gdzie na ekranie muszą wyświetlić się jakiekolwiek model. Muszę dopiero swój komputer uruchamiać ponownie a wtedy już działa normalnie, nawet z save po błędzie (Gram na realistycznym, więc nie mam wyjścia i tak.) Zdarzyło mi się to pierwszy raz wczoraj i od tego czasu miałem ów błąd ponownie jeszcze dwa razy. Sam jednak w sobie błąd nie wydaje się groźny. Zmusza tylko do przymusowej przerwy w grze ;>

Pozdrawiam, Daray.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 19:35:07 wysłana przez Daray »
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #235 dnia: Lutego 18, 2011, 19:57:14 »
    A ja właśnie pomyślałem o czymś sensownym - może zrobiłbyś jakieś LODy do zbroi i dał te modele jako miniaturki w sklepie? Bo właśnie zdarzyło mi się coś absurdalnego - megaścina przy wchodzeniu do zbrojmistrza, który miał mnóstwo zbroi. Dodam, że mój komp to nie jest czajnik, których posiadaniem wszyscy na tym forum się chwalą, a fpsy nie spadały do mniej niż 60 poniżej 70 osób w bitwie.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #236 dnia: Lutego 21, 2011, 04:24:56 »
    A ja właśnie pomyślałem o czymś sensownym - może zrobiłbyś jakieś LODy do zbroi i dał te modele jako miniaturki w sklepie? Bo właśnie zdarzyło mi się coś absurdalnego - megaścina przy wchodzeniu do zbrojmistrza, który miał mnóstwo zbroi. Dodam, że mój komp to nie jest czajnik, których posiadaniem wszyscy na tym forum się chwalą, a fpsy nie spadały do mniej niż 60 poniżej 70 osób w bitwie.

Fakt, jest to pomysl sensowny, ale niezbyt mozliwy do wykonania. Powod, dla ktorego nie robie zadnych LOD`ow jest taki, ze nie wychodzi mi rigging modeli pancerzy. Poza tym te aktualne najnowsze zbroje maja niecale 800 poly na model, wiec to nie jest jakas straszna ilosc, w standardzie rowniez nie bylo LOD`ow.
    Do broni, ktore potrafia rowniez miec spora ilosc polys, modele LOD bede robil pozniej, kiedy skonczone beda wszystkie, jakie mam w planach.

PS. Wybaczcie brak polskich znakow, ale pisze z pracy, gdzie nie mam dostepu do polskiej klawiatury.

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    « Odpowiedź #237 dnia: Marca 01, 2011, 17:48:04 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Marca 07, 2015, 12:41:17 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #238 dnia: Marca 01, 2011, 18:39:53 »
    Mechanikę? To może zacznę od razu pisać nową grę? Mam lepszy pomysł. Ty mi ją zmienisz, a co?! Pomysłami to każdy potrafi rzucać, tylko robić nie ma komu :P
    To jest MOD, MODYFIKACJA. Pewnych rzeczy się nie zmienia, lub nie da się zmienić. Nawet jeśli ktoś potrafi zmienić mechanikę walki w M&B to jest to na tyle trudne, że zupełnie nieopłacalne.

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #239 dnia: Marca 01, 2011, 22:42:49 »
    Domniemany, ostatni władco Polski. Pierwszy post na forum, a już podpadłeś innym. Jako człowiek z wieloletnim stażem trollowania, składam Ci serdeczne gratulacje z tegoż powodu.

Nie mogę się jednak zgodzić z Twoją opinią o braku dynamizmu podczas walk, a tym bardziej nie zarzucił bym iż samurajowie walczą jak chłopi (co innego ashigaru ;>) Szkoda iż nie zauważyłeś iż Woyo-dono  zgrabnie podmienił animacje walki kataną, co świetnie wygląda, choć przyznam iż długo zajęło mi przyzwyczajenie się do takiego stylu i boty mnie zabijały. Jednak teraz już bardzo przyjemnie wycina mi się w pień wszelkie nieprzyjacielskie bataliony chociażby zwykłą kataną i śmiało mogę stwierdzić że jest to najlepszy rodzaj broni dopóki nie uzbiera się na wielgachnego zanbato, lub cloud bustera w wersji z dobrym wyważeniem (80 kawałków nie moje ;/)

Jeśli zaś wydaje Ci się iż broń jest zbyt wolna, to przecież możesz sobie z łatwością wyedytować statystyki każdej w item edytorze. Ja tak np postąpiłem z obrażeniami strzał, tak by zabijały jednym trafieniem, bądź tylko czasem dwoma. Ale to już w zależności od tego, gdzie trafiłem. Wg mnie jednak statystyki innych broni są całkiem rozsądne, więc nie widziałem potrzeby zmieniać nic innego.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."