Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 146600 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nixxx

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    woyo, raczej tak, jeżeli 1.134 jest aktualna.

Offline podest6

• Użytkownik
    Także zauważyłem błędy z lokacjami, ćwicząc strzelectwo w obozie, przenosi mnie na środek miasta. W tawernach brak wyposażenia, po prostu pustka, a postacie stoją w szeregu przodem do ściany (wyglądają jak na rozstrzelaniu).
    (klik) (klik)

Offline LuQas88

• Użytkownik
    Dziś pobrałem moda, wcześniej miałem v0.3 i co mi się rzuciło w oczy to duża mapa, i naprawdę spora ilość frakcji ( klanów ) , to dobrze, lubię jak jest duży wybór, a i gra się wtedy dłużej. Nie mniej jednak zauważyłem, że w karczmach w miastach są braki w umeblowaniu ( rozumiem, że nie jest to wersja finalna i jeszcze ten element zostanie uzupełniony ) , ale do rzeczy mam do autora moda trzy pytania:
    1. Czy planujesz dodać na mapie przygody jakiś most na południe od Edo, żeby idąc np. z Zamku Yachic nie trzeba było obchodzić całej tej góry ( trochę to nużące ).
    2. Czy planujesz dodać skrypty, aby walka toczyła się nadal po ogłuszeniu naszego "alter ego" ( takie coś jest moim zdaniem bardziej naturalne niż przerywanie bitwy, aby jednostki mogły zabrać "nas" z pola bitwy i rozpoczynanie jej na nowo ).
    3. Czy planujesz dodać skrypty pozwalające na rozmowę z Mistrzem gildii z menu miasta, wsi ( to już chyba z mojego lenistwa, nie chce mi się chodzić po miastach i ich szukać :P ).
    Pozdrawiam.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    Odpowiem szybko, ale rzeczowo:
    1. Myślałem nad tym. Szczerze to nie zauważyłem, że w kilku miejscach może brakować mostów, bo do celów testowania moda gram na "czitach", więc skaczę tylko z miejsca na miejsce. Ale jak pograłem, to faktycznie, przyda się tam most.
    2. Pomyślę nad tym.
    3. Tak. Też mnie to drażni, jednak zupełnie o tym zapomniałem.
    Niedługo zabiorę się za prace nad małym fixem, który poprawi te kilka rzeczy. Wszelkie sugestie, krytyka i wytykanie błędów mile widziane :)

Offline Nalo97

• Użytkownik
    Pobrałem moda i wygląda świetnie. Zaraz po włączeniu wykryłem pewien błąd:
    a) Z tawerny w miastach (nie wiem czy we wszystkich) nie da się wyjść.

Poza pewnymi błędami na mapie (nasza postać czasami nie przechodzi przez most tylko obok niego) i "bandytami z tajgi(omal z krzesła ze śmiechu przez nich nie spadłem ;d)" grało się dobrze ;d
    WoYo mam do Ciebie małą prośbę - czy mógłbyś krótko scharakteryzować cechy jednostek z każdego klanu?

PS: Daray mam do Ciebie pytanie. Jak pozbyłeś się RGL errora?
    « Ostatnia zmiana: Marca 14, 2011, 21:27:51 wysłana przez Nalo97 »

Offline Tapase

• Użytkownik
    trzy grosze na szybko.

czy rozmowa z mistrzem gildii z menu nie psuje nam trochę 'zwiedzania' unikalnych lokacji? >:
    - próba przeniesienia Wojny o Pierścień na silnik M&B!
    "Mod nigdy się nie spóźnia, nie jest też zbyt wcześnie, lecz właśnie wtedy kiedy ma na to ochotę." - Gandalf do moderów.

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Unikalne to one są na samym początku, później są już nudne.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Nixxx

• Użytkownik
    A tak w ogóle, to jest na podstawkę czy warbanda?!

Offline Araden

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    Masz w pierwszym poście odpowiedź.
    Zapoznaj się z treścią regulaminu forum mówiącą o wysokości całej sygnatury. // Kalpokor

Offline Dawidous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    A więc tak... Wpierw miałem drobne problemy z uruchomieniem moda, gdyż najpierw połowa rzeczy się nie skopiowała, a mnie przyszło się dziwić co tyle RGL wyskakuje... Szybko jednak wyłapałem błąd i z uśmiechem włączyłem poprawnie zainstalowaną wersje modyfikacji.
    PS: Daray mam do Ciebie pytanie. Jak pozbyłeś się RGL errora?
    Kieruję to samo pytanie, bo wyskakuje mi co 2 -3 bitwy, a to dość wkurzające...

Także niezadowalające jest to, że w miastach pomieszani są handlarze, albo ich w ogóle nie ma.

Mam też szacowana wydajność 167% a tnie jak cholera...
    Kartę graficzną na pewno nie mam złą (GF 450 1gb) + 3gb RAM

Tak poza tym to ok.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    To troche dziwne, bo u mnie sciny nie wystepuja, serio. Fakt, kompa mam bardzo mocnego, ale ta gra tez nie ma az takich wymagan. Optymalizacja silnika pozostawia wiele do zyczenia, a ja poza teksturami mam na nia taki wplyw jak na wydarzenia w Egipcie :P
    Wiem doskonale o bledach z lokacjami. Pracuje nad fixem, ktory to poprawi, bo szczerze mowiac, to zapomnialem o tym :P
    To samo tyczy sie handlarzy czy innych NPC.
    W ogole dlaczego tak sie dzieje? Jak napisalem w pierwszym poscie, doszlo ponad 40 nowych lokacji w postaci miast, wiosek i zamkow. W MS kazda lokacja ma swoj numer sceny, np: castle_interior_12, castle_interior_13 itd, itd. To samo tyczy sie npc, kazdy z nich ma swoj numer przypisany do konkretnej lokacji. Wiem, ze to glupie i niepotrzebnie komplikuje sprawe z nowymi lokacjami. Krotko mowiac, te bledy z lokacjami biora sie stad, ze jest wiecej lokacji niz wpisow do nich. Powiedzmy, jest 40 miast, ale wpisow jest tylko 36, wiec te pozostale 4 lokacje beda dobierane jako nastepne na liscie, a to moze byc nawet mapa do multi czy wnetrze sklepu :P
    Po wydaniu fixa wszystko wroci do normy, ale to najszybciej w weekend. Teraz katuje Shoguna 2, wiec musicie mi wybaczyc :P

Offline aikman84

• Użytkownik
    zagra ktoś w multi z tym modem. GG 4514272

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    Zacznę od podziękowania woyo-sensei za wrzucenie długo wyczekiwanej prze ze mnie nowe wersji moda. Dziękuję!

Ogólnie mod jest bardzo ciekawy, tylko jak wymieniali inni użytkownicy ma kilka bugów. Nie wiem czy komuś się to rzuciło w oczy, ale oprócz braku umeblowania w tawernach w (na razie jednym i już niestety nie pamiętam jakim mieście) turniej zaczynał się... na otwartej przestrzeni i w jednym punkcie wszyscy zawodnicy się odradzają. Rozumiem, że to wina więcej ilości miast niż wpisów, ale ponieważ nie znam się na modowaniu, uznałem, że najlepiej będzie jeśli od razu o tym powiem.

Drugi bug  jaki znalazłem był z towarzyszami, a raczej z ich kwestiami w momencie, w którym opowiadają nam swoją historię i możemy ich zwerbować. Nie wczytałem się w nie, a do tego już było to jakiś czas temu, ale rzuciły mi się w oczy dwa imiona : Nizar i Lezalit. Jacy to byli towarzysze też już niestety nie pamiętam. Mimo, iż ie psuje to samej rozgrywki i niszczy nastrój, przynajmniej u mnie. Jeśli znajdę jeszcze jakieś postacie i imiona tych, które wymieniłem, nie omieszkam ich tutaj nie wstawić.

Jeszcze jedna rzecz dotycząca multiplayer tym razem. Otóż przydałoby się ustalić jakieś godziny, w których gracze mogliby razem zagrać. Inaczej (przynajmniej u mnie) serwer świecił pustkami. Jest także sprawa botów na serwerze: co z nimi? Nie można ustawić głosowania na zmianę liczby botów i nie wiem czy to zależy od samego moda, czy serwera. Z botami jednak (w pojedynkę, lub w jakieś mniejszej liczbie graczy, którzy uważają, że inaczej gra jest bez sensu) można jakoś zagrać.

PS. Czy ten obraz (nie wiem jak inaczej to nazwać) podczas ładowania moda jest z filmu "Ostatni samuraj"? Ta postać po prawej mi się dziwnnie skojarzyła, a pytanie mnie to już od jakiego czasu nurtuje.
    « Ostatnia zmiana: Marca 17, 2011, 19:59:55 wysłana przez Altharis »

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    Tak, scena z "Ostatniego Samuraja". Na kazdym ekranie ladowania, w menu glownym i kilku innych ekranach jest wlasnie jakas scena z filmu, z odpowiednim tylko filtrem.
    Co do bledow, mam przygotowana liste wszystkich, jakie Wy znalezliscie + o jakich nawet nie mieliscie pojecia :P Postaram sie w weekend przygotowac jakiegos fixa, ale kurde no, dajcie pograc w Shoguna! :D

Offline podest6

• Użytkownik
    Nie da się zamków oblegać, wieże są zakopane do połowy. Czasami można się dostać za mury, bo stykają z górami, lecz wojacy wariują i nie mogą się tam dostać. ;/

Wszyscy członkowie klanu Otomo, mają stopień "księżna", np. Księżna Yusuke.

Klany nie wystawiają swoich wojsk, walczę z Otomo, który wystawia wojaków z Mori.

I mam jeszcze dwie sugestie:
    * zmniejszyć częstotliwość wyświetlania monitów z informacją np. klan X nie odpowiada na prowokacje. Wyświetla się to każdego dnia (jest to już naprawdę irytujące).
    * edycja atakujących nas shinobi, w obozie - zanim wyjdą chmarą z tego tunelu (ze ścianami płóciennymi), to zdążę ich wszystkich wystrzelać z łuku. (najlepiej jakby ze wszystkich stron postaci się spawnowali)
    « Ostatnia zmiana: Marca 18, 2011, 19:49:09 wysłana przez podest6 »
    (klik) (klik)