No muszę przyznać że świetnie Ci wyszedł ten arkebuz, bo właściwie świetnie w nim oddałeś prostotę tej broni. Japonia była dziwnym krajem, w którym stawiano na tradycję i w przeciwieństwie do europejczyków, nie eksperymentowano nad formą i treścią. Tylko nie zapomnij go odpowiednio zeskalować ;>.
O mapie wiele się nie rozpiszę, bowiem tak na prawdę nie wiele widzę, ale wydaje mi się że zmieniłeś ikonkę wsi? Można prosić ją z bliska? :D
Jednolite wojsko faktycznie prezentuje się bardzo dobrze, ale mimo wszystko wydaje mi się że powinieneś zrobić coś, co by świadczyło o ich randze. No i mam nadzieję że zwykli rekruci nie będą aż tak dobrze wyekwipowani.
Jak już piszę posta, to spróbuję napisać coś, nad czym myślę od dłuższego czasu. Mam bowiem pewną koncepcję, którą moim zdaniem warto by było dołączyć do gry, jednak wymagała by ona sporych nakładów pracy i zapewne umiejętności modderskich. Nie zdziwię się jeśli uznasz, że szukam "frajera" który zrealizuje moje pomysły. Właściwe to pewnie nie minął byś się z prawdą, ale mam nadzieję że moje słowa będą świadczyły raczej o mojej dobrej woli.
Otóż moim pomysłem jest stworzenie nowych lokacji, świątyń. Nie chodzi mi w tym momencie o powielanie motywu z religiami, który został wykorzystany w sporej ilości modów ( w tym chyba w diplomacy)
W mojej "wizji", że się tak wyrażę, wyglądało by to dość symbolicznie. Ot małe sanktuarium otoczone niskim murem z jedną bramą. Oczywiście na wzgórzu, do którego prowadzą schody. Myślę że można by było użyć do tego wioski, tyle że całkowicie przebudować jej scenę i oczywiście przeredagować niektóre funkcje.
A jak już doszedłem do funkcji... Myślałem o czymś takim, jak:
-Modlitwa (Wiadomo, zwiększa morale oddziału. W zależności od datku, większy zysk)
-Handel ze świątynią (Tu szczerze nie wiem co mogła by sprzedawać. Myślałem raczej na tym by ustawić tak, by świątynia miała dużo pieniędzy i dość dobrze płaciła za wszelkie dobra luksusowe. Opcjonalnie mogła by sprzedawać książki/zwoje. Tylko do tego trzeba by było przenieść tam handlarza książkami z tawerny.)
-Jakieś zadania (Coś na zasadzie starszego wioski, tylko odpowiednio przeredagowany.)
-Rekrutacja specjalnych jednostek. (Sporo nad tym rozmyślałem i nie chcę tu teraz rozpisywać wszystkich urwanych myśli. Pod uwagę brał bym jednak Sohei, Yamabushi, Ikkō-ikki. Oczywiście Sohei byli by najtańsi i spotykani najczęściej, a Yamabushi były by drogimi i rzadkimi jednostkami.
-Wrogie działania. (Tu właściwie widział bym jedną opcje, czyli szturm na świątynie w celu jej ograbienia, co oczywiście wiązało by się z pogorszeniem morale reputacji, honoru, stosunków z honorowymi postaciami, ale przynosiło by spore zyski, lub jakiś cenny przedmiot. W końcu w świątyniach różne ciekawostki były ukrywane ;>. Mówiłeś też coś o misjach dla ninja, więc czemu by nie zrobić próby wykradnięcia zwoju ze świątyni?)
Jak wspomniałem wcześniej, realizacja tego pomysłu wiązała by się ze spora ilością pracy w tym między innymi:
-Nowa ikonka
-Nowe sceny
-Nowe modele dla mnichów
-Sporo nowych skryptów
Więc nie chciał bym byś pomyślał że czegoś od Ciebie wymagam. Po prostu pomyślałem że poddam Ci jakiś ciekawy wg mnie pomysł, a Tobie może się on spodoba, lub jakaś jego część, tak że kiedyś zrobisz z tego jakieś dlc, jak już skończysz pracę nad Tą wersją.
Nie wiem czy już nie czytałeś, ale pozwól Woyo-dono że podsunę Ci parę linków co do mnichów o których myślałem.
http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%8Dhei - Przy okazji masz nawet podpowiedź, kto produkował arkebuzy ;>
http://pl.wikipedia.org/wiki/Yamabushihttp://en.wikipedia.org/wiki/Ikk%C5%8D-ikki - Niestety po angielsku, ale mam nadzieję że Ci to nie przeszkadza.
Jeśli masz jakieś zastrzeżenia co do mojego pomysłu, jeśli uważasz mnie za kretyna, idiotę, etc.., to proszę pisz śmiało. Nie będę już taki nadgorliwy. Chciałbym jednak żebyś wiedzał, iż moim jedynym celem jest próba urozmaicenia i tak ciekawego już wg mnie moda, oraz zaoferowania Ci takiej pomocy, na jaką mnie stać. Bo niestety pomimo 4 lat w technikum informatycznym, nie umiem ani modelować ani pisać skrypty, a wszelkie tutki są dla mnie jak czarna magia.
Ach i żeby nie zapomniał... Mam do Ciebie nieco bezczelną prośbę... Otóż mógłbyś nieco wyedytować bronie Wielkie Zanbato i Buster Sword? Chodzi mi dokładnie o dodanie przełamania bloki i niemożliwości używania tej broni na koniach. Bo aż mnie gotuje, gdy widzę jak jakiś ashigaru blokuje mojego zanbato swoim wakizashi, kiedy tak na prawdę powinien przeciąć go na pół wraz z właścicielem. po za tym podczas jazdy na koniu, postać wymachuje nim jedną ręką, zupełnie jakby ta broń była ze styropianu i to nieco śmiesznie wygląda. No chyba że masz w zanadrzu jakąś nową animację, to wtedy zwracam honor i biję się w pierś.
Pozdrawiam, Daray.