Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [WB] [SP/MP]Shogun - Sengoku Jidai (info-pierwszy post) Update 01.08.2011  (Przeczytany 147013 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: ShogunMod - nowe wcielenie Japonii w XV wieku (info - pierwszy post)
    « Odpowiedź #195 dnia: Stycznia 20, 2011, 23:01:03 »
    Woyo zrób multi!!!
    <prosi> :)...

Tak nawiasem może dodałbyś prawdziwych shinobi...
    To znaczy były by to jednostki naprawdę elitarne do kupna po 1-4 w kosztach po 5tys denarów za sztukę ale byliby maszynkami do zabijania...Tak, żeby jak nas w obozie atakują byli przeciwnikami na poziomie a nie...ja im daję radę bez problemu. I fajnie by było jakbyśmy my mogli także ich nasyłać.

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #196 dnia: Stycznia 20, 2011, 23:25:57 »
    - Wilki z Mibu? Szczerze mówiąc nigdy się z tą organizacją nie spotkałem. Jeśli funkcjonowała w okresie Sengoku to nie będzie z tym problemu, żeby ich wstawić.

Ot potoczna nazwa Shinsengumi, ale jak wspomniałem, nie pochodzi z okresu Sengoku, tylko Edo, co daje nam jakieś 150 lat różnicy? Po za tym cóż... Udało mi się przejąć jakiś zameczek i tak nazwałem swoje własne królestwo ;> (Kocham hipokryzje^^)

Tak po za tym dopiero teraz wreszcie znalazłem troszkę czasu, by ponownie zagrać (Klasa maturalna, więc proszę o rozgrzeszenie ^^).  Przyznam że bardzo przyjemnie mi się siekało wrogów za pomocą no-dachi i wg szybko okazało się że to moja ulubiona broń. Ogólnie to mimo starej wersji moda, bardzo przyjemnie mi się grało, nawet na tyle że przestałem przejmować się  tymi czynnikami zabijającymi klimat, choć oczywiście raziły one oczy. Aż się boje pomyśleć jak mnie z domu wyciągną, jak wypuszczona zostanie nowa wersja.

Woyo-sensei jako że nadal pracujesz nad modem, to pozwól że wypiszę to wszystko, co rzuciło mi się w oczy. Mam nadzieję tylko że się nie obrazisz.

-Bohaterowie: Cóż... Część z nich myśli że jest... kobietą. Niby nic, ale jak mi jeden wąsacz walnął tekstem "O co chodzi skarbie... To znaczy dowódco" czy jakoś tak, to... zaliczyłem glebę, zacząłem turlać się po podłodze i przygryzać dywan ze śmiechu. Martwię się tylko że nie błąd w tłumaczeniu, a źle ustawione parametry postaci, co w przypadku rozwijania fabuły mogło by się stać problematyczne. Zauważyłem też że niektóre postaci ni z gruchy, ni z pietruchy myślą że jestem kobietą...
    -Tłumaczenie: Cóż. O ile większość dialogów i nazw jest po polsku bo bodajże pochodzi z native, to już niektóre opcje zwłaszcza przy kontrolowaniu królestwa, czy faktorii w miastach, są częściowo po angielsku. Np 3 opcje są po polsku, a jedna to już angielski albo mieszanina z polskim. W sumie nic wielkiego, ale troszkę drażni zwłaszcza jak ktoś jest słaby z tego kapitalistycznego języka. (Taa, np ja...)
    -Yari: Cóż, dobrze sprawdza się jako kopia, ale powinna mieć jeszcze drugi tryb broni do włączenia, tak żeby można nią wywijać Choćby jak naginatą. Bo tak to w polu na piechotę jest zupełnie nieprzydatna.
    -Katana:Tu powiem że zawiodłem się troszeczkę. Oczywiście sam model jest jak najbardziej w porządku, ale... Zacznijmy od zasięgu. Z konia w galopie w ogóle nie mogłem sobie z niej w kogoś trafić, gdy już przy tachi i ninto nie miałem aż takiego problemu. Druga sprawa to to że tachi są nieco lepsze niż katany. Wydaje mi się że powinno być właśnie na odwrót. W końcu katana wykształciła się z tachi, choć w sumie w kilku źródłach wyczytałem że różnica była jedynie w sposobie noszenia. Faktem jednak pozostaje że nawet podczas walki pieszej lepiej zabijało mi się tachi, niż kataną.
    -Nie wiem czy będzie to miało jakieś przeniesienie na nową mapę, ale zauważyłem że w okolicach Kyoto (gdzie zaczynałem) Edo i ogólnie centrum, z początku kręciło się jedynie paru bandytów, a później już w ogóle nic. Natomiast w jednym miejscu koło morza kręci się w cholerę jednostek z tarczami i to tych z native. Tak samo na pustyni z arabami ^^.
    -Flagi do wyboru podczas zakładania królestwa: Tu to już jest bieda jeśli chodzi o wybór. Pasowało by większość ogólnie wyrzucić i wstawić bardziej klimatyczne. Ale tu przy okazji muszę pochwalić Cię woyo-sensei za dwie rzeczy. :Frakcje na flagach mają swoje własne, prawdzie herby to Ci się chwali. Ale ubóstwiam Cię (łamiąc tym samym pierwsze przykazanie...) za to że herby przenoszą się na flagi doczepione do zbroi - (nobori). Od razu przestało mi to przeszkadzać. Jakby się jeszcze dało zrobić własny... To już na pewno mnie z domu nie wyciągną.

I to chyba z rzeczy które w sposób negatywny rzuciły mi się w oczy, choć być może o czymś zapomniałem, lub coś jeszcze znajdę. Nie mniej jednak pozytywów jest o wiele więcej, więc nie sposób dobrze opisać je pojedynczo. Dla tego też pozwól że po prostu podziękuję Ci za całość i dodam nieśmiało że z niecierpliwością czekam na nową wersje.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Shinobi21

• Użytkownik
    « Odpowiedź #197 dnia: Stycznia 20, 2011, 23:36:30 »
    Daray
    Co do katany popracuj nad skillem i będzie dobrze :].
    Dla mnie to najlepsza broń z koza po za włócznie :].
    Ujmując w procentach mam nią jakieś 90% trafień :).

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #198 dnia: Lutego 01, 2011, 22:36:35 »
    Hymm... Woyo-sensei dawno się nie odzywał, więc podejrzewam że ciężko pracuje i chce nas pozytywnie zaskoczyć, ale jako że wiąże wielkie nadzieje z tym modem, nie mogę się już powstrzymać przed zapytaniem...: Woyo-dono? Co tam masz dla nasz ciekawego?

Po za tym miałbym dla Ciebie parę nowych spostrzeżeń, ale nie mam pojęcia czy w ogóle byłbyś nimi zainteresowany. A no i znalazłem dwa błędy...

Po pierwsze pobór rekrutów od jegomościa w zamku jak już ma się własne państwo (Nie pamiętam tytułu). W każdym bądź razie oferuje nam on pozbierać rekrutów z dowolnej części kraju, ale nazwy ich pozostały z native, więc właściwie nie wiadomo na co trafimy. Dlatego też próbowałem po kolei i zapisywałem sobie którzy to którzy.

Drugi zaś błąd dotyczy drzewka rozwoju jednostek Imagawa. Sam widziałem podczas walki z nimi, że mają ich całkiem sporo do wyboru, a jednak samemu można sobie rozwinąć rekruta tylko do poziomu łucznika. Drzewko wygląda mniej więcej tak:

rekrut
                           ||
                           \/
                 lekki ashigaru Imagawa
                           ||
                           \/
                ciężki ashigaru Imagawa
                ||                                  ||
                \/                                  \/
       Ashigaru Naginata=====> Łucznik Ashigaru

I ten obieg zamyka się kończąc na Łuczniku.

Jakbyś chciał usłyszeć o moich spostrzeżeniach czy pomysłach, to napisz a chętnie opowiem.

Pozdrawiam, Daray.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2011, 12:47:58 wysłana przez Daray »
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline pawel2066

• Użytkownik
    « Odpowiedź #199 dnia: Lutego 02, 2011, 08:22:15 »
    koleś jesteś pro koks i tp . Stworzyłeś mojego wymarzonego moda i jestem ci za to bardzo wdzięczny czekam tylko na jakieś aktualizacje dodające nowe itemy .  i pytanko jak mógłbym przenieść trochę twoich itemów do native oraz jak przenieść twoją postać z trybu wolnej gry do wolnej gry w native?

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    • Piwa: 3
      • Wątek o modzie na oficjalnym forum TaleWorlds
    « Odpowiedź #200 dnia: Lutego 02, 2011, 22:08:35 »
    i pytanko jak mógłbym przenieść trochę twoich itemów do native oraz jak przenieść twoją postać z trybu wolnej gry do wolnej gry w native?
    Nie po to robię tego moda, żebyś mógł przenieść moją pracę do innych modów czy do samej podstawki. Nie spodziewaj się, że ja, czy ktokolwiek inny udzieli ci takiej odpowiedzi.

@Daray
    Drzewko jednostek wygląda jak wygląda, ponieważ... nie jest skończone :P No cóż, cały czas nad tym pracuję, ale nie jestem w stanie ogarnąć wszystkiego na raz. Wersja, która jest aktualnie dostępna to wersja bardziej skierowana na quick battles i multi (mimo, że są tylko dwa klany dostępne).
    Druga sprawa to ten kolo w zamku. W wersji aktualnie dostępnej zaimplementowany jest mod Diplomacy, w najnowszej wersji (która jest tylko u mnie na kompie) na razie go nie ma i nie wiem, czy będzie. Błąd z nazwami frakcji wynika prawdopodobnie z tego, że grasz w polską wersję językową, która pobiera nazwy frakcji ze spolszczenia, nie zaś z oryginalnej wersji angielskiej, gdzie nazwy są zmienione na właściwe. A może się mylę, nie pamiętam :P
    I prawda, pracuję nad czymś, co, mam nadzieję, wam się spodoba.
    Doszedłem do wniosku, że chcąc zachować realia, muszę pójść na pewne ustępstwa.
    Więc tak, te fotorealistyczne :P pancerze nadal zostaną (bo są ładne :P), jednak nie każdy będzie je nosił. Postanowiłem zrobić tak, jak to było mniej więcej w rzeczywistości, czyli każdy klan miał mniej więcej te same pancerze, jednak w barwach swego klanu:
    (click to show/hide)
    a te ładne, wyjątkowe pancerze będą tylko dla Taisho (generałów/lordów/daimyo), a zwykłe wojska będą miały te same pancerze, każdy jendak innej barwy w zależności od klanu. Muszę przyznać, że efekt końcowy mnie bardzo zaskoczył.
    (click to show/hide)
    Wiem, wiem, flagi się świecą, poprawiłem to już.

Co jeszcze nowego? Mapa Japonii jest już skończona, razem z miastami, zamkami itd :)
    - Doszło kilka nowych miast i kilka zamków.
    - Jest 13 klanów: 7 głównych i 6 mniejszych.
    - Nowe flagi dla klanów
    - Nowy początek gry (ojciec bohatera nadal żyje :) )
    - Wiele innych ciekawych rzeczy :)

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Lutego 02, 2011, 23:54:09 »
    Kiedy możemy się spodziewać aktualizacji?
    (klik) (klik)

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #202 dnia: Lutego 03, 2011, 07:44:18 »
    Kiedy będzie gotowa...

Offline pawel2066

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Lutego 03, 2011, 09:25:23 »
    kolejny dobry pomysł oby tak dalej

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Lutego 06, 2011, 19:33:43 »
    Ponieważ w okresie Sengoku nie tylko wojowano mieczem i strzałą, zrobiłem model arkebuza. Docelowo będzie ich 5, w tym pseudo-snajperka, oraz arkebuz z kilkoma lufami (?) umożliwiający oddanie kilku strzałów bez przeładowania, jednak przeładowanie będzie trwało odpowiednio dłużej.
    Oto model:
    (click to show/hide)

A oto jak prezentuje się w grze. Jest źle zeskalowany, wiem o tym :P
    (click to show/hide)

Widok na mapę Japonii od strony północnej:
    (click to show/hide)

a tutaj uzbrojenie klanu Hojo, oczywiście nie wszystkie jednostki:
    (click to show/hide)

edit: @down tak, mój błąd. Oczywiście powinno być "arkebuza".
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 20:08:37 wysłana przez woyo-sensei »

Offline podest6

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Lutego 06, 2011, 19:58:39 »
    model arkebuzera

Chyba arkebuza?

Ładna tekstura.
    (klik) (klik)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #206 dnia: Lutego 06, 2011, 19:59:41 »
    Oj nie czepiaj się :P

Bardzo ładny model. Jak będzie wyglądać animacja ładowania takiego cudeńka?
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Lutego 06, 2011, 20:46:55 »
    No muszę przyznać że świetnie Ci wyszedł ten arkebuz, bo właściwie świetnie w nim oddałeś prostotę tej broni. Japonia była dziwnym krajem, w którym stawiano na tradycję i w przeciwieństwie do europejczyków, nie eksperymentowano nad formą i treścią. Tylko nie zapomnij go odpowiednio zeskalować ;>.

O mapie wiele się nie rozpiszę, bowiem tak na prawdę nie wiele widzę, ale wydaje mi się że zmieniłeś ikonkę wsi? Można prosić ją z bliska? :D

Jednolite wojsko faktycznie prezentuje się bardzo dobrze, ale mimo wszystko wydaje mi się że powinieneś zrobić coś, co by świadczyło o ich randze. No i mam nadzieję że zwykli rekruci nie będą aż tak dobrze wyekwipowani.

Jak już piszę posta, to spróbuję napisać coś, nad czym myślę od dłuższego czasu. Mam bowiem pewną koncepcję, którą moim zdaniem warto by było dołączyć do gry, jednak wymagała by ona sporych nakładów pracy i zapewne umiejętności modderskich. Nie zdziwię się jeśli uznasz, że szukam "frajera" który zrealizuje moje pomysły. Właściwe to pewnie nie minął byś się z prawdą, ale mam nadzieję że moje słowa będą świadczyły raczej o mojej dobrej woli.

Otóż moim pomysłem jest stworzenie nowych lokacji, świątyń. Nie chodzi mi w tym momencie o powielanie motywu z religiami, który został wykorzystany w sporej ilości modów ( w tym chyba w diplomacy)
    W mojej "wizji", że się tak wyrażę, wyglądało by to dość symbolicznie. Ot małe sanktuarium otoczone niskim murem z jedną bramą. Oczywiście na wzgórzu, do którego prowadzą schody. Myślę że można by było użyć do tego wioski, tyle że całkowicie przebudować jej scenę i oczywiście przeredagować niektóre funkcje.
    A jak już doszedłem do funkcji... Myślałem o czymś takim, jak:

-Modlitwa (Wiadomo, zwiększa morale oddziału. W zależności od datku, większy zysk)
    -Handel ze świątynią (Tu szczerze nie wiem co mogła by sprzedawać. Myślałem raczej na tym by ustawić tak, by świątynia miała dużo pieniędzy i dość dobrze płaciła za wszelkie dobra luksusowe. Opcjonalnie mogła by sprzedawać książki/zwoje. Tylko do tego trzeba by było przenieść tam handlarza książkami z tawerny.)
    -Jakieś zadania (Coś na zasadzie starszego wioski, tylko odpowiednio przeredagowany.)
    -Rekrutacja specjalnych jednostek. (Sporo nad tym rozmyślałem i nie chcę tu teraz rozpisywać wszystkich urwanych myśli. Pod uwagę brał bym jednak Sohei, Yamabushi, Ikkō-ikki. Oczywiście Sohei byli by najtańsi i spotykani najczęściej, a Yamabushi były by drogimi i rzadkimi jednostkami.
    -Wrogie działania. (Tu właściwie widział bym jedną opcje, czyli szturm na świątynie w celu jej ograbienia, co oczywiście wiązało by się z pogorszeniem morale reputacji, honoru, stosunków z honorowymi postaciami, ale przynosiło by spore zyski, lub jakiś cenny przedmiot. W końcu w świątyniach różne ciekawostki były ukrywane ;>. Mówiłeś też coś o misjach dla ninja, więc czemu by nie zrobić próby wykradnięcia zwoju ze świątyni?)

Jak wspomniałem wcześniej, realizacja tego pomysłu wiązała by się ze spora ilością pracy w tym między innymi:
    -Nowa ikonka
    -Nowe sceny
    -Nowe modele dla mnichów
    -Sporo nowych skryptów

Więc nie chciał bym byś pomyślał że czegoś od Ciebie wymagam. Po prostu pomyślałem że poddam Ci jakiś ciekawy wg mnie pomysł, a Tobie może się on spodoba, lub jakaś jego część, tak że kiedyś zrobisz z tego jakieś dlc, jak już skończysz pracę nad Tą wersją.

Nie wiem czy już nie czytałeś, ale pozwól Woyo-dono że podsunę Ci parę linków co do mnichów o których myślałem.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%8Dhei - Przy okazji masz nawet podpowiedź, kto produkował arkebuzy ;>
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Yamabushi
    http://en.wikipedia.org/wiki/Ikk%C5%8D-ikki - Niestety po angielsku, ale mam nadzieję że Ci to nie przeszkadza.

Jeśli masz jakieś zastrzeżenia co do mojego pomysłu, jeśli uważasz mnie za kretyna, idiotę, etc.., to proszę pisz śmiało. Nie będę już taki nadgorliwy. Chciałbym jednak żebyś wiedzał, iż moim jedynym celem jest próba urozmaicenia i tak ciekawego już wg mnie moda, oraz zaoferowania Ci takiej pomocy, na jaką mnie stać. Bo niestety pomimo 4 lat w technikum informatycznym, nie umiem ani modelować ani pisać skrypty, a wszelkie tutki są dla mnie jak czarna magia.

Ach i żeby nie zapomniał... Mam do Ciebie nieco bezczelną prośbę... Otóż mógłbyś nieco wyedytować bronie Wielkie Zanbato i Buster Sword? Chodzi mi dokładnie o dodanie przełamania bloki i niemożliwości używania tej broni na koniach. Bo aż mnie gotuje, gdy widzę jak jakiś ashigaru blokuje mojego zanbato swoim wakizashi, kiedy tak na prawdę powinien przeciąć go na pół wraz z właścicielem. po za tym podczas jazdy na koniu, postać wymachuje nim jedną ręką, zupełnie jakby ta broń była ze styropianu i to nieco śmiesznie wygląda. No chyba że masz w zanadrzu jakąś nową animację, to wtedy zwracam honor i biję się w pierś.

Pozdrawiam, Daray.

Offline woyo-sensei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Lutego 06, 2011, 21:05:16 »
    Nie uważam cięza kretyna i idiotę, bo jako jeden z nielicznych Twoje posty raz, że miło się czyta, dwa - składają się więcej niż z jednego czy dwóch prostych zdań :)

Co do religii. Jest religia do wyboru podczas kreowania postaci (Shinto, Buddyzm, Chrześcijaństwo oraz ateizm) i ma raczej ona niewielki wpływ na to, jak twoja postać będzie się prezentować. Jednak w każdym mieście lub wiosce będzie świątynia shinto a czasami będzie można spotkać jakiegoś buddyjskiego mnicha czy kapłana z krzyżem. W zależności od tego, jaką religię wybraliśmy na początku, będziemy mogli dostawać różne questy od różnych kapłanów. Zmiana religii również będzie możliwa, jednak będzie to praco- i czasochłonny proces.
    Na tym rola religii w moim modzie się kończy.
    Ikko-ikki będą, ale jako jednostka specjalna dla jednego z klanów, rabusie biegający po mapie oraz element jednej z frakcji w trybie multi :)

Ikonka wsi nie została zmieniona, może akurat tak światło na nią padło, ale jest nadal po staremu.

Rangi jako takiej nie było. Była szlachta, czyli samuraje oraz ashigaru, czyli lekkostopi - mięso armatnie. Na polu bitwy wyróżniają się przede wszystkim wyglądem pancerza oraz posiadanym ekwipunkiem, znacznie słabszym niż u samurajów.
    Na koniec Taisho, czyli generał. Tylko generałowie mają swoje unikalne pancerze i hełmy, poza tym nie noszą flag, więc na polu bitwy będą się wyróżniać.

Co do mieczy Bustera i Wielkiego Zanbato to już to poprawiłem, bo mnie też to irytowało :P
    Z drugiej strony w FF7 Cloud machał tym mieczem na motorze, jednak w M&B prezentuje się to dosyć dziwacznie, prawda.Oprócz przełamania bloku dodałem jeszcze szansę powalenia przeciwnika i odepchnięcia do tyłu, z racji tego, że są to naprawdę potężne miecze i nawet jeśli nie zabiją, to powinny siać postrach na polu bitwy.
    Od razu dodam, że są to miecze dodate tylko i wyłącznie dlatego, że je lubię :) Mam przecież do tego prawo. Poza tym w ostatecznej wersji miecze te będą nagrodą w jednym z zadań, oprócz tego zawsze można je sprzedać, więc ci, którym się to nie podoba, niech po prostu sobie go sprzedadzą.
    To tak na przyszłość, zanim mnie zaatakujecie, że do moda w realiach dodałem fikcyjne bronie :)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #209 dnia: Lutego 06, 2011, 21:25:39 »
    Właśnie przez takie mody żałuję że nie mam WB :|
    Świetna robota. Mam nadzieję że moja skromna pomoc się przyda. ;)
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii