Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Ogólne sugestie i pomysły  (Przeczytany 43020 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline legomir

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie i pomysły
    « Odpowiedź #90 dnia: Kwietnia 14, 2010, 20:25:58 »
    "Wątek: Ogólne sugestie i pomysły  (Przeczytany 2135 razy) "

W takim razie ile razy dziennie musielibyście tu zaglądać?
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #91 dnia: Kwietnia 14, 2010, 20:41:52 »
    Kiedyś grałem w jakąś wersję Age of Blackpowder (nie pamiętam która, bo trochę ich jest), w której były Rosja, Austria, Francja, Brytyjczycy. Ogółem standard, lecz mod był bardzo przyjemny i wyważony. Otóż broń palna była bardzo potężna (nawet zwykła flinta mogła położyć bohatera za pierwszym wystrzałem) i cholernie niecelna! Celność 45, 50, 65 było chyba najlepsze. Siła w połączeniu z niecelnością czyniła grę bardzo wymagającą - trzeba było kombinować kiedy wystrzelić. Sądzę że duża niecelność broni palnej mogłaby znacząco wpłynąć na przydatność kosynierów.

Uważam też że kosy powinny zadawać największe obrażenia przy cięciach. Kłucie powinno być domeną "bagneciarzy".
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #92 dnia: Kwietnia 15, 2010, 00:23:50 »
    I tu się z tobą w stu procentach zgadzam. Nie dość że wyważa to rozgrywkę to jeszcze zgodne jest z realiami tamtych czasów. Gładkolufowe muszkiety były bardzo niecelne i miały słaby zasięg. Co do kos to już sam widok kosynierów w bliskiej odległości powodował strach w szeregach nieprzyjaciół, był z nimi tylko jeden problem, żeby doszło do zwarcia musieli przebić się przez dwie salwy przeciwnego oddziału... A to było dość skomplikowane...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Kwietnia 15, 2010, 06:38:25 »
    Więc może wprowadzilibyście morale? Gdyby pierwszy szereg zaczął rejterować utrudnił by celowanie i prowadzenie ostrzału pozostałym. Chaos we wrogich szeregach - czyż to nie marzenie dowódcy?
    A czy piechota poszczególnych zaborców będzie się różnić? Czy będą odczuwalne różnice podczas walki z muszkieterami pruskimi, a np: austriacką Landswehrą? Pruski żołnierz powinien mężnie walczyć, zwłaszcza w zwarciu. A cesarscy "ochotnicy" nie narażać niepotrzebnie tak cennego dla nich życia. 

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Kwietnia 15, 2010, 08:47:48 »
    Spokojnie Grievous, daj nam cię czymś zaskoczyć:-)

Offline Ihei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #95 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:52:35 »
    Amatorszczyzna. Wykorzystanie SI, dla stworzenia unikalnych osobowości dla każdego żołnierza to betka, którą mamy w małym palcu. Ostatnio pracujemy też nad modułem gdzie gracz będzie musiał regularnie jeść i pić bo inaczej jego postać zacznie tracić statystki, a ponadto będzie musiał odwiedzać odpowiednie lokacje gdzie będzie mógł się wypróżnić... w przeciwnym wypadku uczyni to automatycznie co wywoła stosowną reakcję NPC. Zastanawiamy się też nad sprzedażą specjalnych gamepadów, które rażą gracza prądem za każdym razem kiedy postać umrze...

Offline Grievous

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Kwietnia 15, 2010, 19:59:24 »
    Amatorszczyzna. Wykorzystanie SI, dla stworzenia unikalnych osobowości dla każdego żołnierza to betka, którą mamy w małym palcu. Ostatnio pracujemy też nad modułem gdzie gracz będzie musiał regularnie jeść i pić bo inaczej jego postać zacznie tracić statystki, a ponadto będzie musiał odwiedzać odpowiednie lokacje gdzie będzie mógł się wypróżnić... w przeciwnym wypadku uczyni to automatycznie co wywoła stosowną reakcję NPC. Zastanawiamy się też nad sprzedażą specjalnych gamepadów, które rażą gracza prądem za każdym razem kiedy postać umrze...
    A nie lepsza była by kamizelka wypchana kapiszonami? Wtedy można by realistycznej oddać efekt postrzału z muszkietu! Prąd mógłby obowiązywać przy obrażeniach odniesionych w walce wręcz. Hmm... ale co tu zrobić z upadkiem z konia? Może jakaś specjalna mata? 

Offline Ihei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Kwietnia 15, 2010, 21:08:43 »
    Myślę, że te doznania gracz może zapewnić sobie we własnym zakresie :)

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 16, 2010, 20:04:45 »
    A jak rozwiazecie problem salw? Pierwszy szereg po salwie powinien sprawnie przejsc w tyl o wyjsc drugi,tylko ze przy czyms takim dopiero bedzie zamieszanie bo polowa sie pewnie poblokuje,albo 2 wyjscie ze 2 szereg podaje 1 nabita bron i oddaje bron 1 do ladowania 3 ale to chyba niemozliwe w realiach M&B

Offline husarz14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 18, 2010, 10:13:49 »
    Te jedzenie i picie to zły pomysł. Ale jeśli już ma być to żeby można to było wyłączyć.

Offline Ihei

• Użytkownik
    « Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 18, 2010, 13:47:43 »
    :D Gościu to był żart :D

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #101 dnia: Lipca 01, 2010, 13:39:05 »
    Chciałbym dać wam kilka pomocnych rysunków, choć są z wikipedii (trudne do poszukania to nie były xD)to pięknie ukazują mundury itd.
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Polish_National_Cavalry_1794.PNG
    Na dole jest pewna nieścisłość. Pisze że są tam dragoni (oczywiście ten po prawej), jednak nie potrafię rozróżnić kawalerii narodowej od ułanów. Narodowa to ta w rogatywkach powinna być, jednak postacie w kapeluszach nie przypominają ułanów :D  /edit: Ci w kapeluszach to ułani

Tutaj z kolei Grenadierzy Krakowscy:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Polish_Krak%C3%B3w_Grenadiers_1794.PNG
    Zwróćcie uwagę na czapki zdobione kwiatkami i połączenie ludowego ubioru z elementami mundurów wojskowych. No i ten chłop po prawej, jako oficer wygląda nieźle.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Kosciuszko_Uprising_army_5.JPG
    1 Regiment Pieszy Koronny im. Królowej Jadwigi.  W czasie powstania kościuszkowskiego różnili się tylko pomarańczowymi wyłogami i złotymi guzikami.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1f/Polish_infantry_1794.PNG
    Tutaj różne typy piechoty, na dole podzielone (sam dół, przy cyferkach :P)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/30/Ko%C5%9Bciuszko_Uprising_army_8.JPG
    Kolejna ilustracja mieszana.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/Jan_Kili%C5%84ski_with_Polish_army_1794.PNG
    Piękna ilustracja, Jan Kiliński w żupanie i kontuszu województwa mazowieckiego (mundur województwa mazowieckiego). Z tyłu ładnie pokazani ułani.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/Ko%C5%9Bciuszko_uprising_army_2.JPG
    piechota różnego typu (niektórzy w rogatywkach !)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/69/Ko%C5%9Bciuszko_Uprising_army_4.JPG
    Tutaj ładnie widać krój munduru, pasek i buty.

Mam nadzieję że materiały będą przydatne.
    Sława!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #102 dnia: Lipca 01, 2010, 17:44:10 »
    Dzięki, materiały na pewno się przydadzą:-)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #103 dnia: Lipca 01, 2010, 19:13:35 »
    Chciałbym również napisać że rysunki są autorstwa Michała Stachowicza, który żył w tamtych czasach i był świadkiem wszystkiego. Dlatego też przy ilustracjach pisze: M Stachowicz rysował z natury.

Tutaj jeszcze na pewno świetnie wam znana ilustracja M. Stachowicza:
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Stachowicz_Przysi%C4%99ga_T._Ko%C5%9Bciuszki_na_rynku_w_Krakowie.jpg .
    Można przyjrzeć się sukniom kobiecym (bo zakładam że jakieś damy się pojawią) i kilku oficerom.

Tutaj z kolei mamy uchwalenie konstytucji 3 maja w najwyższej możliwej do znalezienia rozdzielczości (oczywiście obraz nie Stachowicza :D):
    http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/3/3c/20091226120131!Konstytucja_3_Maja.jpg
    Mamy tutaj mnogość ubiorów, szczegółów architektonicznych itd.
    Sława!

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Lipca 01, 2010, 19:33:33 »
    Dzięki Blitzwing, już wrzucam wszystko chłopakom na forum, na pewno się ucieszą:-)