Jeżeli chodzi o WTC to polecam obejrzeć "World Trade Center - Niewygodne Fakty". Myślę, że w tym 2 godzinnym filmie dokumentalnym odnajdziecie odpowiedzi na wszystkie Wasze pytania dotyczące WTC.
A co do manuskryptu. Dowiedziałem się o nim jakieś pół roku temu, może więcej, też na wikipedii, czytałem wszystko dwa razy i teraz też przeczytałem. Według mnie każda zagadka, książka, pismo czy ilustracje da się odczytać. Cóż najwyraźniej w tym przypadku nie jest to takie proste, swojego czasu sam zacząłem się zastanawiać (nie nad pismem rzecz jasna:)) lecz nad ilustracjami, ich interpretacja z pierwszego punktu widzenia wydaje się prosta, ale im dłużej się starasz, tym trudniej je odszyfrować. Nie jestem w stanie wytłumaczyć sobie o co chodzi z tymi nagimi, bijącymi się kobietami, jedyne co rzuca się w oczy to dwie większe od reszty kobiety, pierwsza jest u dołu po prawej stronie, siedzi na krawędzi tego "zielonego podłoża?", a druga po środku ilustracji, wydaje się jakby upadała na plecy, a te 5 kobiet u góry miały by na nią spaść? Nie będę tu pisał o mich domysłach, zostawię je dla siebie, ale jakby ktoś się domyślał to proszę bardzo, niech pisze... Może coś przeoczyłem w mich ukrytych dla świata domysłach :D