Proud, ja do Rosjan nic nie mam, pewnie jak w każdym narodzie trafiają się ci dobrzy i ci źli... Po prostu nie możemy zaprzeczyć że Stalin i jego siepacze NKWD dużo złego nam wyrządzili. Zresztą tak samo jak całemu narodowi Rosyjskiemu.
(...)
Co zrobili Francuzi hmmm...?
W '39 mając przewagę liczebną zamiast zaatakować niemców to zrzucili ulotki ,a gdyby zaatakowali to wojna by się skończyła po kilku dniach ,a pakt
Ribentrop-Mołotow by przestał istnieć...
(...)
Francuzi nie meli w 1939 roku czegoś takiego jak nowoczesna armia. Nawet Armia Czerwona miała w tym okresie lepszą łączność i większe nasycenie jednostek bronią maszynową i przeciwpancerną. Niestety w XX wieku sama przewaga liczebna już nie znaczy zbyt wiele.
(...)
Co zrobiła dzielna USA hmmm...?
Oni nawet nie wiedzą że II WŚ zaczęła się we Wrześniu 1993 r.
(...)
Ale dla nich wojna zaczęła się właśnie w grudniu 1941 roku. Wcześniej rząd USA zachowywał pozorną neutralność, czy ci się to podoba czy nie, takie są fakty. A z nimi raczej ciężko dyskutować...
(...)
Co zrobił Stalin gdy niemcy napadli na ZSRR hmmm... ?
Ogłosił amnestię utworzył Armie Polskie które uzbroił...
I Armia Gen. Andersa zwiała do Egiptu i narzekali że jest im zagorąco i gdyby nie Monte Cassino to nie wiedzieli by co to wojna...
II Bohaterów Westerplatte , przeszli cały front do samego Berlina...
(...)
A takiej bzdury to ja dawno nie słyszałem... Może zacznij najpierw trochę czytać, przejrzyj trochę filmów archiwalnych a nie uczysz się historii z "Czterech Pancernych i psa".
Zacznijmy od amnestii, już sam fakt że Stalin uniewinniał Polaków za to że byli Polakami (bo właśnie za to "przestępstwo" byli deportowani, osadzani w łagrach i mordowani) uwłacza nam jako narodowi. Ale niestety pakt był koniecznością i to było jedno z wielu ustępstw naszego rządu.
Armia gen. Andersa była Stalinowi po prostu nie na rękę, utrudniał dostawy żywności i w końcu je ograniczył. Uzbrojenie według umowy międzynarodowej dla tych jednostek mieli dostarczyć Brytyjczycy i Amerykanie. Jedynym ratunkiem dla tych ludzi było wyjście z ZSRR. Mówisz że tylko Monte Cassino... A walki na północy Włoch? Ancona (lipiec 1944), Bolonia (kwiecień 1945) i wiele innych wyzwolonych miejscowości?
Ludowe Wojsko Polskie... To już temat do osobnych, obszernych rozważań. Większość oficerów to Rosjanie, cała armia podporządkowana aparatowi partyjnemu, tzw. oficerowie polityczno- wychowawczy... Przecież to Armia Czerwona tylko w trochę mniejszym wydaniu. I dywizja Pod Lenino potraktowana jak mięso armatnie. Po to właśnie byliśmy Stalinowi... Brakowało mu Rosjan to posyłał Polaków...
Brygada pancerna im. Bohaterów Westerplatte nie doszła do Berlina, po oswobodzeniu Gdańska tam właśnie została, a żołnierze i maszyny zostali podzieleni między inne Polskie jednostki.
Podsumowując, najpierw trochę wiedzy zdobądź a dopiero potem zaczynaj dyskutować bo tylko idiotę z siebie zrobisz i się ośmieszysz.