Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190623 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #870 dnia: Sierpnia 24, 2013, 14:35:00 »
    Hmm... Wakacje się kończą i trochę zarobiłem na żniwach, więc chciałbym sobie kupić nowy komputer. Osobiście nie znam się na tym ani trochę dlatego piszę tutaj.
    Czy znajdzie się jakiś dobry komputer w granicach 3-4 tysięcy?

Pytałem się już wcześniej kilka osób i dostałem takie linki:
    http://kom-it.pl/48612/produkt.html
    http://kom-it.pl/48556/produkt.html

Nie mam pojęcia czy są dobre, ale podobno zasilacz jest troszkę słaby (gdziekolwiek to jest xD ).
    DANCE OR GET BANNED

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #871 dnia: Sierpnia 25, 2013, 00:31:00 »
    NIGDY! NIGDY, NIGDY, PRZENIGDY nie kupuj gotowców. Tym bardziej takich...

Pkt 1. http://stopgotowcom.pl/ - przeczytaj tą stronę i przetraw to, co tam jest napisane.
    Pkt 2. Polecam Ci założyć temat na forum typu benchmark.pl, PCLab, PCFormat w odpowiednim dziale, gdzie dopasują Ci komputer do wymagań i ceny
    Pkt 3. Te zestawy to największy błąd i strata pieniędzy, gdybyś kupił coś takiego.
    a) Procesor nienadający się do gier, za drogi, za słaby. Jednak te 8x3.5GHz wygląda ładnie, nieprawdaż? ;)
    b) Za dużo RAMu - 8GB wystarcza do gier i multimediów. Więcej przydaje się przy profesjonalnych zastosowaniach.
    c) Nie podają modelu płyty głównej, co jest... dziwne?
    d) To samo przy dysku twardym
    e) Przy zasilaczu to zaś jakaś kpina... Część, od której zależy działanie całego komputera i bezpieczeństwo nie opisana w ogóle... To amatorka.
    i tak dalej...

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #872 dnia: Sierpnia 25, 2013, 01:08:19 »
    Ok, dziękuję Ci bardzo. Właśnie dlatego tu piszę, bo jestem zielony w tych sprawach.  ;-P
    DANCE OR GET BANNED

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #873 dnia: Sierpnia 30, 2013, 11:51:15 »
    No i znowu ja i problemy z laptopem. Dla przypomnienia, nadal posiadam laptopa Acer E725. Ale do rzeczy. Od jakichś dwóch dni, czyli od dzisiaj i od wczoraj, laptop włącza się normalnie, ale nagle wywala mi to okienko na czarnym tle, że mam albo uruchomić komputer w trybie awaryjnym, z dostępem do sieci, albo normalnie. No to ja oczywiście uruchomiłem go za pierwszym razem normalnie. Niczego nie świadom, po krótkiej chwili znowu to samo okienko. WTF?! Okej, wziąłem znowu uruchomienie normalnie. Nic, to samo. No to się zdenerwowałem, uruchomiłem lapka w trybie awaryjnym i pierwsze przywracanie systemu nic nie pomogło, bo wziąłem je tylko z poprzedniego dnia. Okeej, znowu to samo. Znowu odpaliłem przywracanie systemu, ale o tydzień wcześniej. Po tej czynności, laptop uruchomił się normalnie, ale tak długo się włączał, że najpierw ujrzałem samą tapetę, a potem okienko o przywróceniu systemu. Dzisiaj oczywiście stało się to samo.
    Wie ktoś w czym problem?

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #874 dnia: Sierpnia 30, 2013, 22:11:59 »
    coś w rejestrze chyba się przestawiło, nie wiem jak długo masz ten system postawiony..jak nie pomoże czyszczenie i defragmentacja rejestru, zostaje format/:C. Cholera wie , może bios..tam w biosie jest taka opcja ,,setup default,, .. z tym pokombinuj..F12 (przy starcie)> Enter Setup..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #875 dnia: Sierpnia 31, 2013, 12:36:46 »
    System mam od jakichś ponad dwóch miesięcy, bo niedawno robiłem format i re-instal windy.
    Już pisałem na jednym forum, robiłem jakieś logi... nie wiem. Teraz w trybie awaryjnym działam, bo usunąłem przez przypadek (nieświadomie w sumie), zapisane punkty przywracania systemu.

Offline harry

• Użytkownik
    • Piwa: 21
    « Odpowiedź #876 dnia: Sierpnia 31, 2013, 12:48:55 »
    Musiałeś wywalić nieświadomie jakiś plik systemowy albo wirusa masz, co do przywracania systemu..niby to dobre tylko ,że zajmuje sporo zasobów systemowych ale jak masz już jakiegoś wirusa to i tak nic to nie pomoże. Obawiam się ,że musisz formatować dysk...bo system awaryjny jest dobry do wywalenia jakiś lewych sterów a nie do normalnej pracy..zmiany w rejestrze..
    "W owym czasie przyjaciel zgubi młotek przyjaciela... A dzieci nie będą wiedzieć, gdzie są rzeczy ich ojców, które ci położyli tam około ósmej wieczorem poprzedniego dnia."

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #877 dnia: Sierpnia 31, 2013, 13:13:17 »
    Nie ma opcji, że znowu mam zająć się formatem. I tak już nieźle się namęczyłem, żeby przerzucić się z Visty na XP, bo laptop jest właśnie pod Vistę. Ale okej, dzięki za odezw. Poczekam jeszcze na odpowiedź z innego forum. Może w jakiś sposób zaradzą mi, bez formatowania.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #878 dnia: Sierpnia 31, 2013, 13:58:38 »
    start->uruchom->"msconfig"->rozruch->sprawdź jakie masz opcje pozaznaczane. Wszystkie powinny być odznaczone.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #879 dnia: Sierpnia 31, 2013, 14:35:52 »
    Która to zakładka na XP? Bo szczerze, to nie mam zielonego pojęcia za bardzo.

EDIT: Jeśli chodzi o BOOT.INI, to wszystko odznaczone.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #880 dnia: Września 07, 2013, 12:32:03 »
    Dobra, tamten problem rozwiązałem sobie za pomocą formatu. :D No ale mniejsza, jest oka.

Teraz mam kolejny problem. Mam zainstalowanego Windowsa 7 Ultimate x32. Laptop nie jest nowej generacji, więc granie na najwyższej, dostępnej rozdzielczości wychodzi z gry. Problem polega na tym, że jak mam ustawioną niższą rozdzielczość, to w grach robią się po bokach czarne paski i ekran jest zwężony. Na Viście takiego problemu nie miałem, bo gry same rozciągały się przy mniejszej rozdzielczości. Karta graficzna to, Intel Chipset Mobile Family Express 4. Czy jakoś tak. :D Czyli zintegrowana. :)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #881 dnia: Września 07, 2013, 13:00:54 »
    To chyba dobrze, że nie ma rozciągnięcia i proporcje są zachowane?
    Opcja zmian skalowania powinna być gdzieś w jakimś panelu/opcjach ze sterownika, w każdym razie tak jest w przypadku ATI i NVidii... W nich też można sobie ustalić niestandardowe rozdzielczości, choć w grach one nie zawsze są wyłapywane/działają.

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #882 dnia: Września 07, 2013, 13:14:57 »
    To właśnie źle, bo mnie to irytuje i nawet niektóre gry się tną i wolę jak mam rozciągnięty ekran. Te skalowanie w panelu karty graficznej nic nie pomogło. Przynajmniej na Hirołsach 3, nie widziałem, żeby rozciągnął się obraz. :/

Offline Arthasan

• Użytkownik
    « Odpowiedź #883 dnia: Września 07, 2013, 13:16:18 »
    Heroes 3 Ci się tnie? :O

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #884 dnia: Września 07, 2013, 13:23:37 »
    Nie nie. :D Ale tam wiecie, jest taka rozdziałka, że no. :D U mnie po prostu są czarne paski po boku i ekran nie jest rozciągnięty. W Stalkerze to samo, w NFS, to samo. :/ Irytuje mnie to strasznie.