Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190082 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #615 dnia: Stycznia 24, 2011, 23:01:39 »
    Chciałbym kupić sobie nową myszkę:)

Oto mój typ: http://x-gamer.pl/Razer_Death_Adder_Respawn-878.html

Proszę o odpowiedź: Mało awaryjna? Wygodna?
    Uważam że się nada, ale wolę spytać bardziej doświadczonych... Jeżeli nie ta, to poproszę o waszą propozycję do 200 zł.

PS. Do tej pory korzystałem z myszek za 10zł na bazarze.
    Ostatnio jak robiono testy razera to wyszło jaki ma laser w środku, odpowiednie modele a4techa mają te same śmieci w środku a cene dużo mniejszą...
    różnią się kolorem lub kształtem obudowy o_O
    więc po co przepłacać ?
    no chyba że podniecasz się znaczkiem razora, ja bym za sam znaczek nie przepłacał...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #616 dnia: Lutego 04, 2011, 21:58:04 »
    Która karta jest lepsza?
    http://allegro.pl/asus-hd3450-512mb-ddr2-agp-low-profile-hdmi-zabrze-i1428297130.html
    czy
    http://allegro.pl/nowa-geforce-cuda-6200-agp-512mb-poznan-i1422651884.html
    A może są jeszcze inne, lepsze karty do 200zł na AGP?

EDIT.
    I czy karty 128-bitowe będą kompatybilne z płytą główną 64-bitową, i na odwrót?

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #617 dnia: Lutego 06, 2011, 08:55:17 »
    Jakiś czas temu pytałem się o konfigurację komputera do nowszych gier za ok. 2300z. W odpowiedzi otrzymałem poniższą konfigurację:

Procesor AMD Athlon II X4 630 BOX (AM3) (95W/45NM)
    Chłodzenie CPU Cooler Master RR-910-HTX3-GP
    Płyta główna Asrock M3N78D nForce 720D Socket AM3
    Dysk twardy Samsung 500GB HD502HJ SATA II 16MB
    GoodRam 4GB (2x2GB) 1600MHz CL9
    Nagrywarka DVD Liteon iHAS124 SATA czar.Bulk(nero)
    Sparkle GeForce GTX460 768MB DDR5/192bit D/H PCI-E
    Zasilacz do obudowy Amacrox AX450-EP 450W BOX { modularny }
    Obudowa ATX Tower Tacens Prior srebrna

Postanowiłem jednak, że spróbuję znaleźć tańsze komponenty (niektóre pozostawiłem takie jakie były) i ułożyłem z nich konfigurację:

Procesor-http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=29342
    Chłodzenie-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_182&products_id=1234
    Wentylator-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=124_187&products_id=7957
    Płyta główna-http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=27007
    Dysk twardy-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=107_257&products_id=23509
    RAM-http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=21085
    Nagrywarka-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=107_257&products_id=23509
    karta graficzna-http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=30462
    zasilacz do obudowy-http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=27306
    obudowa-http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=12193

Z powodu nagromadzonych w jednakowym czasie wydatków postanowiłem dokupywać części i stopniowo składać blaszaka. Którą cześć kupić na początek? Czy opłaca się nowe części wkładać do mojego obecnego kompa? Jeżeli tak to podam konfigurację:

AMD Sempron(tm) 2400+ 1.67 GHz; 1.00 GB RAM; RADEON 9250 AGP (0x5960) 112.0 MB; LITE-ON COMBO SOHC-5235K; płyta główna ASRock K7VT4A+; WDC WD800BB-22JHAO (78GB, IDE)

@harryangel: A jaki zasilacz byłby dobry? I czy zasilacz do obudowy, który podałem (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=27306) jest wystarczająco dobry i czy o taki zasilacz chodzi.
    @Daray, Agis: Dziękuję panowie za szczegółowe wypowiedzi. Pierwsze co mi przyszło na myśl to właśnie kupno obudowy (później co prawda miałem wątpliwości czy aby jednak nie pamięć RAM).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 13:31:53 wysłana przez Gacek3000 »

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #618 dnia: Lutego 06, 2011, 11:17:44 »
    Tylko kup odpowiedni zasilacz..by to wszystko ,,uciągnął,,. Poniżej czarna lista zasilaczy, których nie należy kupować.

Akyga, Altis, Aspire, Aton, Bestec, Coba, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Deer, Eurocase, Everpower, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, Hawk, Hec, Impet, i-box, Incore, Levicom, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Megabajt, Mercury, Metropilis, Mustang, Newton Power, Platin Power, Power Color, Powercomp, Power Man, Procomp, Octigen, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Win, Xilence, XION, 2N
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Daray

• Użytkownik
    • "No, I'm not God. But I'm a close second."
    « Odpowiedź #619 dnia: Lutego 06, 2011, 13:04:47 »

Postanowiłem jednak, że spróbuję znaleźć tańsze komponenty (niektóre pozostawiłem takie jakie były) i ułożyłem z nich konfigurację:

Z powodu nagromadzonych w jednakowym czasie wydatków postanowiłem dokupywać części i stopniowo składać blaszaka. Którą cześć kupić na początek? Czy opłaca się nowe części wkładać do mojego obecnego kompa? Jeżeli tak to podam konfigurację:

Nie mam pojęcia w jakich odstępach czasu chcesz kupować kolejne części, ale jeśli to będzie dłużej niż miesiąc, to radził bym procka i kartę graficzną zostawić na koniec, bowiem z doświadczenia wiem że części te tanieją najszybciej (Miesiąc później kupowałem kartę graf taką samą jak kolega, ale zapłaciłem już sto coś złotych mniej)

Wpierw kupił bym obudowę, bo te pudła nawet po roku czasu stania w sklepie, cenę mają taką samą. Masz więc sporą szansę że nie przepłacisz. Potem już zaczynają się schodki, ale ja kupował bym w następującej kolejności: zasilacz -> dvd -> Płyta Gł -> Chłodzenie -> RAM -> Dysk Twardy -> Procesor -> Karta Graficzna.

Co do zasilacza, to moim zdaniem każdy będzie dobry, o ile nie będzie szemranej produkcji (chiński, czy z taiwanu odpada bo oni kłamią w specyfikacji. Na moim pisze 350W a po sprawdzeniu jest 300W...). 450W to moim zdaniem wystarczająco aby uciągnąć taki sprzęcik.

Co do wkładania części do starego kompa, to moim zdaniem się nie opłaca, chyba że odstępy między kupnem nowych części będą na prawdę duże. No bo do procesora musisz mieć płytę główną z odpowiednim gniazdem. Podłączenie takiej płyty jest niezbyt przyjemne i czasochłonne, a po za tym musiał byś zainstalować od nowa sterowniki (Spora możliwość że Ci nie wystartuje system ze starego dysku i będą wyskakiwać BSOD-y) Co do pamięci RAM, to nawet bajeczna jej ilość nie wiele Ci da, jeśli procesor masz słaby. Jedynie Kartę graficzną opłacało by się podpiąć, ale wg mnie lepiej poczekać z jej zakupem do końca, bo jest spora szansa zaoszczędzenia nieco grosza.

Jeszcze parę uwag:

-AMD to moim zdaniem dobry wybór, ale tylko jeśli zamierzasz pod szlifować nieco jego parametry. Do tego zaś przyda Ci się dobre chłodzenie.
    -GoodRam to mają dość dobre kości pamięci, zwłaszcza jak za tak niską cenę. Nie są jednak najwyższych lotów i nie polecał bym próby ich podkręcania. (Już jedną kość straciłem...)
    -Jeśli składasz kompa typowo do gier, to faktyczne GeForce jest słusznym wyborem, bowiem ma dużo lepsze wspomaganie właśnie dla gier. Dużo czytałem jednak że ATI radzą sobie dużo lepiej w wielu innych aplikacjach multimedialnych.
    -Jest jeszcze sprawa monitora. Mając nowego kompa, a stary monitor LCD możesz odnieść że gra się "zacina". Może to nie być winą sprzętu, a właśnie kiepską matrycą w monitorze. To zawsze można sprawdzić na CRT-ku, bo o dziwo te starsze monitory nie raz radzą sobie dużo lepiej z przetwarzaniem obrazu. Osobiście jednak zainteresował bym się monitorami LED

Mam nadzieję że rozpisałem się zrozumiale, ale w razie jakiś niewiadomych możesz przecież pytać dalej.

Pozdrawiam, Daray.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #620 dnia: Lutego 06, 2011, 13:21:50 »
    Ja dorzuciłbym jeszcze, że pamięci DDR3 teraz są tanie, a Asrocka nie bierz nawet za darmo!
    Co do kolejności wg Daraya :zasilacz -> dvd -> Płyta Gł -> Chłodzenie -> RAM -> Dysk Twardy -> Procesor -> Karta Graficzna.
    Wydaje mi się że nie bardzo się tak da... To są jakby bloki (oczywiście każdy ma własne zdanie ) np. płytę musisz kupować pod konkretny procesor i kości RAM, zasilacz dostosowany do poprzednich itd.
    Ja robiłbym tak:
     1) obudowa+zasilacz+płyta gł.+kości pamięci+procesor
    2) karta+dyski+napędy+ ew. monitor
    3) duperele(dod. chłodzenie procka, myszka etc.)
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #621 dnia: Lutego 06, 2011, 13:31:41 »
    To ja jeszcze od siebie dodam kilka rzeczy...

Przede wszystkim kupowanie blaszaka "na raty", czyli stopniowo po jednej części, to moim zdaniem jedno wielkie nieporozumienie. Albo masz pieniądze i kupujesz cały sprzęt za jednym razem, albo nie kupujesz wcale i czekasz, aż pieniądze uzbierasz. Jeśli zdecydujesz się na zakup stopniowy, najprawdopodobniej będziesz później tego bardzo żałował.

Nie oszczędzaj na płycie głównej. Ja dałbym sobie spokój z Asrockami. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś od solidnego producenta, niż potem pluć sobie w brodę.

Podobnie ma się rzecz z zasilaczami. Tu też (albo raczej "przede wszystkim") nie ma co skąpić grosza. Stabilne zasilanie to podstawa. Amacrox to niezły sprzęt (miałem, nie narzekałem ;)) ale dołożenie paru złotych i kupienie czegoś od np. BeQuiet! na pewno nie będzie błędem. Im pewniejszy zasilacz, z większą liczbą zabezpieczeń i filtrów, tym mniej prawdopodobne, że twój sprzęt za 2tyś. ulegnie awarii.

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #622 dnia: Lutego 06, 2011, 13:36:28 »
    Ja dorzuciłbym jeszcze, że pamięci DDR3 teraz są tanie, a Asrocka nie bierz nawet za darmo!
    Co do kolejności wg Daraya :zasilacz -> dvd -> Płyta Gł -> Chłodzenie -> RAM -> Dysk Twardy -> Procesor -> Karta Graficzna.
    Wydaje mi się że nie bardzo się tak da... To są jakby bloki (oczywiście każdy ma własne zdanie ) np. płytę musisz kupować pod konkretny procesor i kości RAM, zasilacz

Da się jeśli już wcześniej wie co chce kupić. Chłopak pisał że będzie kupował części po kolei, więc napisałem w jakiej kolejności kupował bym każdą. Zakładam że komponenty dobrał sobie tak, aby pasowały do siebie. :)

Przede wszystkim kupowanie blaszaka "na raty", czyli stopniowo po jednej części, to moim zdaniem jedno wielkie nieporozumienie. Albo masz pieniądze i kupujesz cały sprzęt za jednym razem, albo nie kupujesz wcale i czekasz, aż pieniądze uzbierasz. Jeśli zdecydujesz się na zakup stopniowy, najprawdopodobniej będziesz później tego bardzo żałował.

Nie oszczędzaj na płycie głównej. Ja dałbym sobie spokój z Asrockami. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś od solidnego producenta, niż potem pluć sobie w brodę.

Podobnie ma się rzecz z zasilaczami. Tu też (albo raczej "przede wszystkim") nie ma co skąpić grosza. Stabilne zasilanie to podstawa. Amacrox to niezły sprzęt (miałem, nie narzekałem ;)) ale dołożenie paru złotych i kupienie czegoś od np. BeQuiet! na pewno nie będzie błędem. Im pewniejszy zasilacz, z większą liczbą zabezpieczeń i filtrów, tym mniej prawdopodobne, że twój sprzęt za 2tyś. ulegnie awarii.

No cóż, z tym akurat zgadzam się w stu procentach. Kupował bym części po kolei tylko wtedy, gdy bałbym się że uzbieraną kwotę wydam na coś innego.
    "Szybki jak wiatr, gwałtowny jak ogień, spokojny jak las, twardy i niewzruszony jak skala. Na ziemi i na niebiosach mnie jednemu należy się podziw."

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #623 dnia: Lutego 06, 2011, 13:39:35 »
    A jakie są konsekwencje kupna komputera na raty? Chodzi mi oto czy mogą być jakieś problemy techniczne etc.

EDIT: Co do zasilaczy. Co powiecie o Chieftec GPS-450A 450W (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=2689)? Czy jest lepszy od tego -> -http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=142&products_id=27306
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 13:54:19 wysłana przez Gacek3000 »

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #624 dnia: Lutego 06, 2011, 13:44:10 »
    Gacek..jak będziesz kupowal zwróć uwage na certyfikaty..np CE, RoHS, WEEE...poprzeglądaj sklepy internetowe, cos na pewno wybierzesz.

jeszcze jedno..czasami z Allegro nowego składaka nie kupuj..bo zasilacz może ci zrobić kuku...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 13:56:34 wysłana przez harryangel »
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #625 dnia: Lutego 06, 2011, 13:56:07 »
    Daray! Da się jeśli już wcześniej wie co chce kupić.
    W zasadzie zgoda, ale  np. jego płyta ma socket A, a jego wybrany proc. socket AM3, więc wg Twojej kolejności (zasilacz -> dvd -> Płyta Gł -> Chłodzenie -> RAM -> Dysk Twardy -> Procesor -> Karta Graficzna.) powinien kupić płytę, odłożyć, kupić: Chłodzenie -> RAM -> Dysk Twardy , i dopiero to montować?

A jakie są konsekwencje kupna komputera na raty? Chodzi mi oto czy mogą być jakieś problemy techniczne etc.
    Pomijając to, co piszę wyżej (nowe częsci przy dużym "skoku technologicznym" nie grają z tym co masz, więc nie podmienisz stopniowo) będziesz miał dylematy, bo składniki w czasie będą tanieć/drożeć, pojawią się nowości, i jak nie kupisz naraz, to popadniesz w dylematy jak Hamlet (oj kupiłem taką płytę, a tu wyszły tanie procki na inną w tej samej cenie itp.).

EDIT: Chiefteca mogę polecić, miałem 450 trzy lata, i nie sprawiał żadnych kłopotów.
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #626 dnia: Lutego 06, 2011, 14:10:48 »
    [...]Nie oszczędzaj na płycie głównej. Ja dałbym sobie spokój z Asrockami. Lepiej dołożyć parę złotych i kupić coś od solidnego producenta, niż potem pluć sobie w brodę.[...]

To może Asus M4A88T-V EVO /AMD 880/[M4A88T-V EVO] (http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_318&products_id=30758)?

I najważniejsze czy podane komponenty są kompatybilne?

EDIT: Poczekajcie chwilkę bo trochę tego jest
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:39:49 wysłana przez Gacek3000 »

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #627 dnia: Lutego 06, 2011, 14:21:16 »
    A nie lepiej ASUS M4A87TD EVO AMD3 USB3.0 AMD870 DDR3 O.C.?
    Ta Twoja ma zintegrowaną grafikę, po diabła Ci to? A usb 3 się przyda na przyszłość.

"I najważniejsze czy podane komponenty są kompatybilne?"
    Może je wypisz , nie chce mi się skakać po linkach...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:27:22 wysłana przez Agis »

Offline Daray

• Użytkownik
    « Odpowiedź #628 dnia: Lutego 06, 2011, 14:33:00 »
    Wybrana przez Ciebie płyta główna jest wg mnie całkiem znośna, choć ja osobiście preferuje gigabyte.

Co jednak ważniejsze, wybrany przez Ciebie procesor będzie pasował ( Możesz jeszcze sprawdzić zgodność, bo sprawdzałem tylko po zgodności socketów), karta graficzna też spokojnie Ci podejdzie, ale PCI-E to dzisiaj już standard więc nie ma się co dziwić.
    Natomiast faktycznie kupując taką płytę główną, zainteresował bym się pamięcią DDR3

Z takich ciekawostek, to z tego co pamiętam, to w w procesorach jaki ty sobie wybrałeś, można odblokować "dodatkowy rdzeń", ale oczywiście radził bym wtedy dobre chłodzenie zakupić i pastę termoprzewodzącą kupić z tych z zawartością srebra (22zł bodajże, najzwyklejsza, najtańsza to ok 3zł).

Co zaś do zasilacza... Chieftec to znana firma i w sumie większość poleca ich zasilacze. Ja osobiście nie używałem więc nie mam pojęcia czy jest przereklamowany. Zauważyłem jednak że ten wybrany przez Ciebie, posiada tylko dwa złącza SATA, więc będziesz mógł podłączyć tylko hdd i dvd. W chwili gdybyś chciał podłączyć kolejne hdd, musisz zainwestować w przełączkę molex na SATA (Groszowe sprawy).

Odniosę się jeszcze do kolejności podanej przeze mnie nie tak dawno. Uznałem że chcesz kupować części i odkładać je dopóki nie zbierzesz całości. Jeśli chcesz od razu używać nowych części, to faktycznie uzbieraj trochę więcej kasy i kup co najmniej połowę wymienionych rzeczy. Kartę grafiki nadal będziesz mógł zostawić na później, a starą sobie przepniesz ze starego sprzętu. Jednak proc, płyta główna to podstawa. HDD po formacie też możesz zostawić stare. Tak samo RAM.  

A nie lepiej ASUS M4A87TD EVO AMD3 USB3.0 AMD870 DDR3 O.C.?
    Ta Twoja ma zintegrowaną grafikę, po diabła Ci to? A usb 3 się przyda na przyszłość.

-USB3 - Racja.
    -Zintegrowana grafika. - Przydaje się. (W chwili uszkodzenia złącza PCI-E,  karty graficznej, nadal będziesz mógł korzystać z komputera, choć oczywiście zapomnij o grach komputerowych.)

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #629 dnia: Lutego 06, 2011, 14:41:25 »
    Bez urazy -Zintegrowana grafika. - Przydaje się. (W chwili uszkodzenia złącza PCI-E,  karty graficznej, nadal będziesz mógł korzystać z komputera, choć oczywiście zapomnij o grach komputerowych.)
    Znasz kogoś kto miałby taką awarię?:) Teoretycznie wszystko jest możliwe, ale wtedy oddajesz płytę do naprawy/wymiany (razem ze zintegr. grafą) i cześć...

I jeszcze: Natomiast faktycznie kupując taką płytę główną, zainteresował bym się pamięcią DDR3
    Bo innej tam nie włożysz! (Obsługiwane typy pamięci:   DDR3 2000(O.C.)/1600/1333/1066 ECC)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2011, 14:47:45 wysłana przez Agis »