Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.  (Przeczytany 190967 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tympod123

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Komputery-pytania, odpowiedzi, problemy, dyskusje, wasz sprzęt.
    « Odpowiedź #525 dnia: Sierpnia 26, 2010, 15:15:59 »
    Przedstawię może swój problem.

Od paru dni miewam dość częste zawieszki komputera. Zwis totalny - freeze ekranu, nic zrobić nie można, tylko dioda HDD świeci non stop.

Po resecie czasami pojawia się na starcie info w stylu "Primary(albo Secondary) IDE channel 80 cable not installed" i błąd ładowania systemu. Po wyłączeniu komputera i ponownym uruchomieniu po jakimś czasie uruchamia się normalnie.

Co to może być? Walnięty dysk? Płyta główna?

Taśma ATA jest podłączona poprawnie, sprawdzałem. RAM w porządku. Fakt, z płytą główną sajgon mam od 2 miesięcy, nie jest wstanie obsłużyć karty graficznej mocniejszej niż GF2MX... ale to raczej problem z układami zasilającymi na płycie, i da się z tym żyć. Natomiast jeżeli komp się w ogóle nie uruchomi to będzie kiepsko...
    Cogito ergo zoom - myślę, więc jezdem :)

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #526 dnia: Sierpnia 26, 2010, 15:58:29 »
    Na początek sprawdź dysk programem HD Tune Pro - 15 dniowa wersja trial - i podaj odczyty (screeny) z "Health" oraz "Error Scan".

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #527 dnia: Sierpnia 26, 2010, 16:53:42 »
    Proszę bardzo

Skan całego dysku na którym jest system. Jakiś tam bad sector się znalazł...
    (click to show/hide)

Tutaj health status na początku
    (click to show/hide)

A takie coś się zrobiło po skanowaniu HDD
    (click to show/hide)

Zdaje się, że jest jakiś niestabilny sektor...

Fajny program, tak przy okazji ;)

Offline michji

• Użytkownik
    « Odpowiedź #528 dnia: Sierpnia 27, 2010, 18:40:33 »
     Moje roczne dziecko wygląda tak :)

Mobo: P5q pro turbo
    CPU: e8400 4,0GHz
    GPU: HD5870
    RAM: 4x2GB corsair
    HDD: 2xSamsung HD103UJ 1Tb
    PSU: Ocz stealthXStream 650W
    Buda: Zalman GS1000
    Okno: LG W2261V
    Sys: Win XP HE

Kiedyś był potworem, dziś to zwykły potworek :P

Offline tympod123

• Użytkownik
    « Odpowiedź #529 dnia: Sierpnia 27, 2010, 21:51:05 »
    Pogratulować ośmiu gigabajtów ramu, których Twój system i tak nie jest w stanie obsłużyć xD

Offline michji

• Użytkownik
    « Odpowiedź #530 dnia: Sierpnia 27, 2010, 22:51:05 »
     Kupiłem go z myślą o Win 7 :)

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #531 dnia: Sierpnia 29, 2010, 10:58:20 »
    Mam mały problem z padem. Kupiłem go niedawno i po podłączeniu miał od razu przypisane przyciski w windowsie. Wszystko było fajnie dopóki nie zachciało mi się zagrać w Jade empire na padzie. Klikając jeden przycisk zamyka mi on wszelkie aplikacje w tym wymienioną grę. Inny przycisk służył mi do wywoływania klawiatury ekranowej i w grze mi się ona również pojawia. I moje pytanie brzmi: Czy da się wyłączyć przypisane polecenia do klawiszy? I jeżeli tak to gdzie bo szukając w google i na kompie nigdzie nie mogę tego znaleźć.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #532 dnia: Września 05, 2010, 10:38:00 »
    Witam. Szukam wszelkiej maści sterowników do płyty głównej asus 5kpl. Szukałem w internecie ale niestety nic nie znalazłem. Czy moglibyście mi pomóc?

EDIT: Problem rozwiązany.
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2010, 14:45:55 wysłana przez Argaleb »

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Mordaler

• Użytkownik
    « Odpowiedź #533 dnia: Września 05, 2010, 11:04:24 »
    Mam problem ponieważ co jakiś czas minimalizuje mi sie gra. Spowodowane jest to przez wyświetlającą w lewym górnym rogu dostyć duża ikonka w kształcie folderu ze spinaczem i odciskiem palca ( niebieskim) proszę o pomoc

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #534 dnia: Września 05, 2010, 11:14:33 »
    Przeskanuj komputer jakimś antywirem czy skanerem..jakaś ,,lewa,, aplikacja albo proces próbuje się podłączyć. Jak nie przyniesie skutku ...to pozostaje format/c...bo masz zmiany w rejestrze.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Mordaler

• Użytkownik
    « Odpowiedź #535 dnia: Września 05, 2010, 13:01:50 »
    Dzięki a co jeżeli przeskanuje kompa "odkurzaczem" to coś da'

Edit Już wiem to nic raczej nie pomoże mówisz zmiany w rejestrze nie ma inneg sposobu niż format ?

Edit 2 miałem od dłuższego czasu trojana w plikach z muzyką może to od tego ?

Edit 3 przyznaje problem pojawił się przy próbie intalacji pireckiego swat4 nie wiem co mnie pokusiło
    « Ostatnia zmiana: Września 05, 2010, 13:08:56 wysłana przez Mordaler »

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #536 dnia: Września 05, 2010, 13:13:31 »
    odkurzacz to badziew ..w dodatku ze spywarami.. najwyżej cookie ci zlikwiduje ale zainstaluje ciasteczka śledzace

rejestru nie radze modyfikować..tylko format..bo na 100% masz zmiany

do piractwa lepiej na tym forum sie nie przyznawaj

a przskanuj kompa tym...

http://www.freedrweb.pl/cureit.php
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline Cadd

• Użytkownik
    • "There must be some way out of here..."
    « Odpowiedź #537 dnia: Września 16, 2010, 19:15:56 »
    Mam taką oto zagadkę.
    Od początku używam wersji Adobe Reader 8.0 i taka figuruje w katalogu "Program Files".
    Aż tu nagle w C:\Documents and Settings\Właściciel\Dane Aplikacji\Adobe\Reader znajduje się podkatalog 8.0 (z ustawieniami) i obok niego 6.0 (również z ustawieniami).
    Co dziwne katalog 8.0 utworzony został 9 listopada 2007 wraz z instalacją programu, a katalog 6.0 powstał 10 kwietnia 2010 (poszczególne podkatalogi tworzyły się w nim przez około 8 minut).
    Stąd moje pytanie - skąd ten katalog się wziął, skoro wersji 6.0 nie instalowałem? Czy być może jest tak, że korzystając z pdf-ów utworzonych w 2004 roku powstaje takowy zbiór danych zapewniających kompatybilne ich działanie pod Adobe Reader 8.0?
    Szukałem odpowiedzi na sieci, ale nigdzie nie znalazłem.

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #538 dnia: Września 27, 2010, 17:20:55 »
    Witam czy da się zmienić hasło w win rar bo pobrałem sobie jakiś stary film ale w partach jest hasło a w 3 czy czwartym parcie hasło się zmienia,hasło odgadłem ale żeby teraz to wszystko rozpakować to muszę jakoś zmienić hasło w tym parcie a nie wiem jak.A jak chce to rozpakować oddzielnie to się nie da bo musi mieć inne party w tym samym katalogu proszę o pomoc

Pozdrawiam
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    Problem z szybkością i stablinością komputera oraz łącza.
    « Odpowiedź #539 dnia: Września 29, 2010, 08:02:27 »
    Witam, ostatnio mam problemy z komputerem. Aplikacje otwierają się dłużej do tego często się ścinają. Z internetem jest podobnie, oglądając filmik na youtubie, video ładuje się dłużej niż wcześniej, do tego film się zacina. Grając w gry online, lub mmorpg mam niemiłosierne lagi, do tego często mnie wywala. Grając w tzara ze znajomymi przez neta potrafi wyrzucić mnie po kilku - maksymalnie kilkunastu minutach, podczas inni nie mają takich problemów nawet mając internet od tego samego operatora, lub słabszy komputer od mojego. Problemy występują od jakiegoś miesiąca czy dwóch. Wcześniej tego nie było. Mój komputer może nie jest najlepszy, ale spokojnie powinien dać sobie radę z aplikacjami które tak na prawdę nie mają dużych wymagań, a mój komputer je spełnia. Nie wiem już co robić, jest to bardzo uciążliwe. Może wy wiecie co może być tego przyczyną.