Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Jaka gra MMORPG jest Twoim zdaniem najlepsza?

Warld of Warcraft
    72 (37.1%)
    Guild Wars (choć to nie do końca MMORPG)
    14 (7.2%)
    Silkroad online
    8 (4.1%)
    Metin 2
    33 (17%)
    Lineage 2
    26 (13.4%)
    Tibia
    23 (11.9%)
    Cabal online
    5 (2.6%)
    Lord of The Rings Online
    10 (5.2%)
    Aion
    3 (1.5%)

Głosów w sumie: 191

Autor Wątek: MMORPG  (Przeczytany 57616 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hitex

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: MMORPG
    « Odpowiedź #300 dnia: Grudnia 11, 2009, 13:10:01 »
    metin 2 czy WoW... buahah powodzenia kochani specjaliści.....................
    Co masz do WoWa? Tak jak ktoś inny napisał jest to okropnie dopracowana gra, mająca wielu graczy i cieszy się wielkim powodzeniem.
    Nie ma czegoś takiego, że nie ma ograniczenia lvlowego jak tibia czy metin(najgorsza rzecz brak ograniczeń)...
    Raidy, BG, Arenki wszystko ladnie pieknie zajebiscie.
    WoW oferuje najwięcej fun według mnie.
    Jeżeli ktoś sądzi, że na 80 lvl gra się kończy to myli się i to bardzo. Jest też podział na ally/Horde, który bardzo urozmaica grę. Zacięta rywalizacja którą oferuje WoW jest jedną z najlepszych rzeczy. Tylko jedna denerwująca rzecz: Blizz nie potrafi BARDZO DOBRZE zbalansowac klas postaci. W Classicu OP(Overpowered) był mag, w TBC Rogal/Shamm a teraz palek ;p Mimo wszystko polecam tę grę prawdziwym "koneserom" gier typu MMO.

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #301 dnia: Grudnia 11, 2009, 17:27:21 »
    Szkoda, że w ankiecie nie ma Ultimy Online. Prawdziwa perełka z dziedziny MMORPG, chyba jedna z pierwszych na taką skalę, bo nie mówię o eksperymentach jak Neverwinter Nights (The Original Neverwinter Nights 1991-1997 czyli nie to w 3D). Kolejnym plusem Ultimy Online to mnogość prywatnych serwerów (legalnych po za klientem Kingdoms Reborn). A przy tym bogate możliwości skryptów, własnej mechaniki, tworzenie swoich światów. Bo praktycznie każdy prywatny serwer był bardziej rozbudowany niż OSI. No i najważniejsze, nieskończone możliwości role-play. Rozbudowany crafting, pvp, pve, mnogość mountów i skillów dodatkowych. Brak systemu lvl, tylko rozwijanie postaci na zasadzie: walczysz mieczem, rozwijasz skill procentowy walki mieczem, a nie gotowanie. Mount nie znika i nie pojawia się na hokus pokus (jak w Wow), musisz o niego dbać, karmić i pilnować by nie uciekł lub go ktoś/coś nie ukatrupiło. Bogaty system domków, meblowania i ozdabiania (czyli coś dla relaksu po ciężkim dniu od pozostałych spraw).

Dla mnie wszystkie pozostałe MMORPG to tylko marna namiastka Ultimy Online. Co pokazują wciąż na chodzie serwery oficjalne (od 1997) jak i prywatne. I ciągły rozwój gry od 2D do nowego klienta.

Dla ciekawskich, projekt Ultima Online 2 z 2000 roku. Szkoda, że nie doszedł do skutku. :( Coraz większe możliwości graficzne stopniowo rozwijane do wydania Wowa, by na pewno przebiły tą grę.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 11, 2009, 17:38:44 wysłana przez Sandero »

Offline Marcin II

• Użytkownik
    • Sam go robiłem :)
    « Odpowiedź #302 dnia: Grudnia 11, 2009, 18:29:34 »
    Mam pytanie czemu niema Lord of The Rings Online?? To jest wedlug mnie najlepsza gra a potem WoW.

Redkapucyn Priest 70

Offline TomekDex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #303 dnia: Grudnia 11, 2009, 20:49:46 »
    Najlepsza gra MMORPG to jest Anarchy Online niestety zachodzi na psy ale doprawdy gra jest wielka :P Chodź fajna gra MMORPG to Fallout online ale do jest mod do Fallouta 2 :P
    Formułowicz A: "Nawet szkoda mi punktować ,ale 2 z logiki ,czytania ze zrozumieniem i ortografii."
    Formułowicz B: "Użycie par (przecinek, spacja) w tym zdaniu to jest dopiero strzał w stopę."

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #304 dnia: Grudnia 12, 2009, 00:15:19 »
    Mam pytanie czemu niema Lord of The Rings Online?? To jest wedlug mnie najlepsza gra a potem WoW.

Bo w ankiecie sa tylko MMORPG'i ktore ciesza sie najwiekszym powodzeniem?

Offline TomekDex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #305 dnia: Grudnia 12, 2009, 00:26:39 »
    Oj chyba nie bardzo bo LoTRO jest bardo popularnym MMO, AO te 2 lata temu był popularny ale już mniej niż dawniej :P
    Ktoś pisał o 4Story mnie nie przekonało ale jak się zalogowałem na serwer to chyba 90% populacji to Polacy byli :P Podobnie jak w 9Dragons zazwyczaj jak gra jest darmowa przynajmniej w połowie (bez abonamentu tylko jakieś punkty się kupuje) to jest tam bardzo dużo polaków
    Formułowicz A: "Nawet szkoda mi punktować ,ale 2 z logiki ,czytania ze zrozumieniem i ortografii."
    Formułowicz B: "Użycie par (przecinek, spacja) w tym zdaniu to jest dopiero strzał w stopę."

Offline Marcin II

• Użytkownik
    • Sam go robiłem :)
    « Odpowiedź #306 dnia: Grudnia 12, 2009, 10:15:11 »
    gry ktore powinny tu byc to:
    -World of Warcraft
    -Lord of The Rings Online(ma bardzo duze powodzenie wieksze niz anarchy czy inne gry)
    -Warhammer Online
    -Guild Wars
    -Tibia
    i moze jeszcze jakies

Redkapucyn Priest 70

Offline slimak78

• Użytkownik
    « Odpowiedź #307 dnia: Grudnia 12, 2009, 10:20:20 »
    Skoro mowa o mmoRPG... To może Ultima Online?

Na shardach stawiających na klimat gra to miód dla erpegowców.

Offline Kordianek

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Grudnia 12, 2009, 11:30:33 »
    Dla mnie to najlepsza Tibia :D Rządzi

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #309 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:13:40 »
    Powinno tu być też Lord of The Rings i Ultima Online . Marcin II szczerze mówiąc Warhammer  Online to gniot i mało ludzi w niego gra .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #310 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:17:18 »
    Dla mnie to najlepsza Tibia :D Rządzi

Daj Boże, byś przestał w to grać.
    To najgorsza gra z możliwych. Nie wspominając o grafice, zero klimatu, a gracze to dzieciaki do 10(czasem powyżej)lat.
    Przerzuć się lepiej na coś innego.
    Choć najlepiej w żadne MMORPG nie grać - uzależniają.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:27:36 »
    Tu się z Tobą zgadzam DuoGum . Mój kumpel był uzależniony, świata po za WoWem nie widział :( .  Co do Tibi to mam takie same zdanie jak o Margonem , do kitu , tam nawet ludzik się nie porusza tylko plansza się obraca...
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #312 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:38:29 »
    Mówicie, że nie ma takiego i takiego MMO. Temat był zakładany dawno, a ankieta nie była aktualizowana.

Choć najlepiej w żadne MMORPG nie grać - uzależniają.

To tak jak powiedzieć - komputer to zło, bo uzależnia. Wszystko zależy od człowieka - jeden się uzależni, inny nie. Grałem w życiu w wiele MMO, żadne nie przyciągnęły mnie na długi czas. Najdłuższy kontakt mam z WoW'em, chociaż nie gram już od kilku miesięcy, a postać się kurzy.

Offline TomekDex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Grudnia 12, 2009, 12:50:38 »
    Nom gry MMO uzależniają aż do tego stopią ze potrafią zabić :P Starsi gracze AO o tym wiedza :P

Offline Sandero

• Użytkownik
    • Awanturnik
    « Odpowiedź #314 dnia: Grudnia 12, 2009, 13:39:04 »
    Moja historia z MMORPG:
    - Tibia: Oj tak, tak.. Każdy chyba stawiał w tym swoje pierwsze kroki, ale potem wstydzi się przyznać. Z rok spędziłem przy tej grze w czasach dinozaurów.
    - Ultima Online: Bite 4 lata z życia na wielu serwerach, w wielu rolach. Ale zawsze z klimatem. Gdyby nie kurcząca się scena UO i serwery które kiedyś były RP, a teraz są pełne znudzonych wykoxanych postaci które udają, że role-playingują. To bym wtedy zagrywał chyba jeszcze.
    - Lineage 2: Ta gra przyciągnęła mnie tylko ze względu na jeden (jeśli nie jedyny) klimatyczny serwer L2, ale nie będę robił kryptoreklamy. Każdy obeznany i tak wie o jaki biega. A największym plusem tej gry był dla mnie klan. Z odpowiednimi ludźmi nigdy się nie nudzi, zwłaszcza przez dwa lata. Potem przyszedł czas poboru do wojska i się człowiek odzwyczaił. :P
    - World of Warcraft: Gra miała dla mnie najwięcej uroku na pre-tbc, z każdym dodatkiem zmienia się w większy masowy chłam dla lubiących postacie świecące się jak światła Las Vegas. Coraz bardziej naciągane historię i beznadziejny PvP.

Gry które tylko "liznąłem", najłatwiej będzie podzielić na kategorie:
    - zemdliło mnie: od większości darmowych produktów made in asia, nie ten klimat. Nie ten urok, grind grind grind, nowa lokacja grind grind grind... Mam na myśli wszelkiej maści Silk Roadsy, Cabale, Kaly, 4Dragonsy itd itd Żałowałem czasu na pobieranie. Jedyna gra z ryżowej krainy którą trawiłem to L2.
    - czułem się jak w klatce: dosłownie, nie wiem jak można nazwać grę MMORPG jeśli nie ma swobody eksploracji. Nawet jeśli by to oznaczało że zatłucze mnie 50 lvl wyższy mobek. Gry z tej kategorii to np LOTRO, Dungeons and Dragons Online. W to ostatnie grałem jeszcze na trialu, teraz jest za darmo. Ale by musieli mnie zmusić bym zasiadł do tego. :P
    - wielkie rozczarowanie: Tak dumnie rozgłaszane, a nudzące się po jednym dniu. Age of Conan - nuda. Warhammer Online i nieskończony darmowy trial, jeszcze większa nuda.
    - na dłuższą metę nudne: w tej kategorii mam tylko EVE Online. Pograłem trzy miesiące i stwierdziłem, że po za kopaniem i lataniem, i robieniem takich samych questów nie ma nic co by mogło mnie zatrzymać na lata.

Gry w sferze marzeń:
    - MMORPG w pełnym średniowieczu: namiastkę będzie dawać tylko multi w Warbandzie. Co mam na myśli? Ano mdli mnie już od ciągłego fantasy w grach, lubię fantasy ale ile można. Elfiki, krasnoludki, czarodzieje, odwieczne zło które chce zniszczyć świat i tylko nasz bohater 1 lvl może go powstrzymać. *wkłada sobie palec do ust*

- Fallout Online: i mam tu na myśli prawdziwy, brzydki, śmierdzący, duszący radioaktywnym pyłem świat. Gdzie by ludzie mogli poszukiwać "antycznej" technologii przodków. Gdzie by grupy ludzi walczyły o surowce (jak w Mad Max 2). Gdzie by ludzie mogli organizować się i budować własne osady z złomu. Gdzie by mogli ludzie budować własne pojazdy z tego co znajdą sami, lub wygrzebią na straganie u kogoś bo sam nie wie do czego to. No i obowiązkowo z milion elementów do wykorzystania w craftingu. System budowy pojazdu/broni w stylu składania statku z elementów jak jest w Galactic Civilizations 2. Tak, że każdy może mieć coś unikalnego i nie wyglądającego jak składane taśmowo. W taką grę bym wpłacał w ślepo i nie wychodził z domu. :P