Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod od zera.  (Przeczytany 14240 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SowaEvil

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • http://zalukaj.pl/polecony,292110/
    Odp: Mod od zera.
    « Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 26, 2010, 20:47:24 »
    Musisz najpierw je włączyć. Odpal grę w oknie które się pojawi wybierz konfiguruj  i tam wejdź w zakładkę gra i zaznacz włącz cheaty.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 26, 2010, 20:55:40 »
    Włącz sobie w konfiguracji tryb edycji i będziesz mógł przeglądać wszystkie rodzaje jednostek. Kody także włącza się w konfiguracji.
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 26, 2010, 21:23:12 »
    Ok dzięki już załapałem.

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 27, 2010, 15:08:20 »
    Oczywiście założyłem że włączyłeś cheat mode;)Gdy włączasz M&B wyskakuje okienko , tam klikasz w konfigurację , i tam można zmienić.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 27, 2010, 20:53:48 »
    Nie mogę znaleźć tekstury odpowiadającej za "rękawy" u rycerzy Swadii. Mam od tali/nóg oraz "pieszczochę" ale nie mogę znaleźć kolczugi/rękawa. Czy ja ślepy jestem czy jest to w innym pliku ?!?! Mógł by mi ktoś dać wskazówkę ?

Dobra, już mam.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2010, 18:49:33 wysłana przez Iluminati »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Lutego 12, 2010, 17:06:26 »
    Mam pewien pomysł, ale nie wiem czy da się zrobić. Czy jest możliwe zrobienie delikatnej poświaty wokół postaci, nadało by to klimacik modowi. Powiedzmy, że np. z frakcji Arkadia (anioły) była by taka delikatna błękitna poświata wokół postaci.

Mam następną partię pytań (te wyżej można olać bo się nie wyrobię) : MapEditor - skąd on "pobiera" tekstury ? Z folderu M&B czy ma już je w sobie, bo chcę podmienić co niektórę, aby zrobić lifting mapy tzn. na terenach frakcji Abaddon czy Otchłani by było tak mrocznie, piekielnie, a na terenach Acilut i Arkadi tak ślicznie niczym rajsko... lub taj jak jest. (Może ktoś ma z was czas i ochotę i by mi pomógł z mapą to by mi trochę przyśpieszyło pracę bo mam coraz większe przypuszczenia, że trudno będzie mi sie wyrobić do połowy marca?).
    Sceny bitew - aby tak j/w na odpowiednich terenach były adekwatne do miejsca toczenia bitwy, żeby nie było tak, że spotkają sie wojska na terenie Otchłani a bitwa toczy się na zielonych polach. Są gdzieś opisy tekstur do scen, albo lepiej poprostu jak to zrobić?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2010, 14:34:06 wysłana przez Iluminati »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Lutego 18, 2010, 17:39:48 »
    Kolejne. Powiedzmy, że chce zrobić jeszcze parę warhorse z innymi teksturami - jak się do tego zabrać, co skopiować, gdzie wkleić, dopisać?
    Dobrze by było aby przy pisaniu w ItemEditorze czy module_troops każdy z nich był pod innym nr.
    Rozumiem też, że analogicznie do tego można robić resztę itemów typu zbroje broni itd., ale właśnie jak się za to zbrać ?

Sorry, zapomniałem edytować.

Ok, siłą rzeczy, w końcu sam doszedłem do tego i działa, dodaje swoje modele do gry... ale jest jeden mały problem i nie wiem gdzie błąd popełniam. W grze np moja tarcza jest niewidzialna :/ Gdzie może być błąd ?
    « Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2010, 23:35:49 wysłana przez Iluminati »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #52 dnia: Lutego 24, 2010, 17:29:50 »
    ale jest jeden mały problem i nie wiem gdzie błąd popełniam. W grze np moja tarcza jest niewidzialna :/ Gdzie może być błąd ?

A dodałeś go do module.ini? Chodzi o taki wpis:
    load_mod_resource = [nazwa pliku .brf z przedmiotem w folderze Resource]

DOWN:
    W BRFEdit jest bodajże opcja materiału lighting, czy coś takiego, nie wiem czy to to. W modzie Roots of Yggdrasil niektóre zbroje świecą w ciemnościach ;|

Chyba nie mówimy o takim efekcie... Co prawda nie grałem w tego moda, ale chyba wiem o co chodzi. Jest to wina złego shaderu/kanału alfa i zbroja odbija światło...
    « Ostatnia zmiana: Lutego 24, 2010, 19:24:57 wysłana przez Maly_007 »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #53 dnia: Lutego 24, 2010, 19:12:49 »
    Mam pewien pomysł, ale nie wiem czy da się zrobić. Czy jest możliwe zrobienie delikatnej poświaty wokół postaci, nadało by to klimacik modowi. Powiedzmy, że np. z frakcji Arkadia (anioły) była by taka delikatna błękitna poświata wokół postaci.

W BRFEdit jest bodajże opcja materiału lighting, czy coś takiego, nie wiem czy to to. W modzie Roots of Yggdrasil niektóre zbroje świecą w ciemnościach ;|
    Mam następną partię pytań (te wyżej można olać bo się nie wyrobię) : MapEditor - skąd on "pobiera" tekstury ? Z folderu M&B czy ma już je w sobie, bo chcę podmienić co niektórę, aby zrobić lifting mapy tzn. na terenach frakcji Abaddon czy Otchłani by było tak mrocznie, piekielnie, a na terenach Acilut i Arkadi tak ślicznie niczym rajsko... lub taj jak jest. (Może ktoś ma z was czas i ochotę i by mi pomógł z mapą to by mi trochę przyśpieszyło pracę bo mam coraz większe przypuszczenia, że trudno będzie mi sie wyrobić do połowy marca?).
    Sceny bitew - aby tak j/w na odpowiednich terenach były adekwatne do miejsca toczenia bitwy, żeby nie było tak, że spotkają sie wojska na terenie Otchłani a bitwa toczy się na zielonych polach. Są gdzieś opisy tekstur do scen, albo lepiej poprostu jak to zrobić?
    Użyj Thorgim's Map Editor. W folderze głównym gry, textures, są tekstury terenu.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Marca 02, 2010, 16:05:15 »
    ale jest jeden mały problem i nie wiem gdzie błąd popełniam. W grze np moja tarcza jest niewidzialna :/ Gdzie może być błąd ?

A dodałeś go do module.ini? Chodzi o taki wpis:
    load_mod_resource = [nazwa pliku .brf z przedmiotem w folderze Resource]

Dodaje, ale przy ładowaniu gry błąd mi wyskakuje (a dokładniej daje sygnał dźwiękowy). Czemu?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #55 dnia: Marca 02, 2010, 17:18:24 »
    No, ale jaki to błąd? Kliknij [Alt] + [Tab] i daj screen lub zawartość błędu...

EDIT: To dobrze, że rozwiązałeś ten problem z koniem... Też znam przyczynę. Nie riggowałeś go?
    « Ostatnia zmiana: Marca 02, 2010, 19:34:22 wysłana przez Maly_007 »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Marca 02, 2010, 18:38:45 »
    Znalazłem przyczynę błędu - moje poprzednie zmiany w module.ini, których nie zauważyłem :/ Teraz już działa, ale nadal mój item (w tym przypadku koń) jest niewidzialny ... ale chyba znalazłem przyczyne, lecz nie wiem co robię źle.

Tzn - mam model .obj oraz textury.dss. Tex. wrzucam do .../M&B/modules/<mó mod>/tex. oraz .../M&B/tex. Wchodzę w BRF. -> tworzę nową TEX. następnie MAT. pisze nazwę, wybieram Shader i szukam mojej tex w Diffuse, ale jej tam nie ma :| Czemu ?!

Ostatni nie szukałem w Diffuse tylko wpisywałem nazwę i myślałem, że Ok, bo model miał teksturę, no ale w grze nie było.

EDIT: Jestem głupi! ;) Sorki, że dupę tak zawracam, już znalazłem przyczynę, ale aż wstyd mówić co to było ;)

EDIT: Konie trzeba riggingować (nie wiem czy dobrze napisałem)?

EDIT: Co trzeba jeszcze zrobić, aby wrzucić konia do gry? Dla próby skopiowałem textury oraz brf warhorse (tylko warhorse) i wkleiłem do mojego moda, dodałem w module_items oraz module.ini, ale nadal konie są niewidzialne, czy gdzieś coś trzeba jeszcze wpisać/zrobić ?
    « Ostatnia zmiana: Marca 04, 2010, 12:46:59 wysłana przez Iluminati »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Marca 07, 2010, 23:05:10 »
    Parę ciekawszych planowanych prze zemnie  postaci z mojego moda z frakcji Abaddon i Arkadia, co o tym sądzicie? (oczywiście jest więcej, ale z tych jestem bardziej dumny)

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Marca 08, 2010, 17:48:10 »
    Całkiem niezłe. Tylko mam pytanie. Co to za kreski na podłożu ?
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Marca 08, 2010, 17:53:37 »
    Aaa... mod jest jeszcze nie skończony, a te kreski tylko tak orientacyjnie zrobiłem, aby wieddzieć jaka tekstura ziemi gdzie się znajduje itp. Ale ziemia w Abbadon jest już ok.
    Buty zapomniałem zrobić :/