Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod od zera.  (Przeczytany 14243 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Arrrr
    Odp: Mod od zera.
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 08, 2010, 18:31:06 »
    Nie do końca o to mi chodziło mówiąc o legionach. Legie to były raczej duże oddziały wchodzące w skład Zastępów składające się tylko i wyłącznie ze zwykłych aniołów. To znaczy, że legie nie były absolutnie tak duże i silne, żeby móc stanowić oddzielną frakcję.  Zaproponowałem, żeby zrobić jednostki  piechoty w formie różnego rodzaju legionistów (np.  Starszy Legionista Tronu = ciężki włócznik, Starszy legionista Arki = ciężki pawężnik). Mocniejsze jednostki, takie jak jazda (np. kawaleria Parasim), czy komandosi (Szeolici, Harap Serapel) wypisałem w poprzednim poście.
    Poza tym dlaczego musi być koniecznie 5 frakcji? Myślę, że mniej, za to lepiej zrobionych byłoby lepszym rozwiązaniem. Poza tym ciężko byłoby zrobić dla każdej frakcji inne oddziały ze względu na małą ilość materiałów na ten temat. Mam jednak pewną koncepcję, w której każda frakcja będzie się wyróżniać i będzie klimatyczna.
    Dla mnie dobrze wyglądałoby to tak:
    -Pierwsza frakcja to Królestwo. Większość jednostek wypisałem w poprzednim poście. Posiadałoby morderczą kawalerię (Szarańczę) i średnią piechotę. Posiłkowałoby się oddziałami szybkich łuczników Salamander.
    -Druga frakcja to Głębia. Nie znam tak dużo jednostek, jak w Królestwie ale trochę pamiętam. Posiadałaby niewielką, ale mocną i karną armię złożoną z bardzo silnej jazdy i najemnej piechoty.
    -Trzecia frakcja to neutralne Limbo zamieszkane przez anioły, jak i demony. Posiadałoby milicję.
    -Czwarta frakcja to państwo Siewcy. Tutaj także pamiętam trochę jednostek. Armia składałaby się na mocną piechotę i bardzo słabą kawalerię. Jako, że Siewca miał moc stwarzania, jego armia byłaby bardzo liczna. Przy tej frakcji można byłoby wykorzystać skrypt inwazji z SoD.
    -Piątą frakcją mogłyby być pozostałości buntowników po drugiej wojnie domowej spowodowanej obaleniem Gabriela. Przeważałyby tu średniej skuteczności jednostki najemne.
    W książce po odejściu Boga pozostał tylko jeden Serafin, Serafiel, który nie angażował się w wojny. Reszta chórów brała udział w wojnie. Wyższe chóry stanowiły elitarne jednostki specjalne, często w formie machin bojowych (odpowiedników czołgów). Takie coś jest jednak trudne do zrobienia, jednak jeżeli będziesz chciał wykorzystać coś takiego radzę podpytać Mata ;)
    Gdyby spodobała Ci się moja koncepcja mogę pomóc w doborze nazw "lordów", i scharakteryzować każdą z jednostek.
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 08, 2010, 19:20:44 »
    No co tu dużo mówić pomysł świetny, wręcz idealny, ale jest pare problemów:
    1. Chciałbym nadmienić, że to mój pierwszy mod i jestem na etapie Module System i Pythona tzn. patrze jak działa i z czym to sie je.
    2. J/w pomysł świetny i bardzo mi sie podoba, ale odczuwam pewną pustkę, że jednostki/frakcję były by w gruncie rzeczy Twoim pomysłem (choć nie mówie nie:)
    3. W planach mam jak narazie tylko podmiane jednostek więc balans frakcji będze taki sam jak w Native. Ewentualnie zrobić jakiś nowych bohaterów (Widziałem gdzieś tutka).

Poszukam coś na temat Siewcy Wiatru w necie i może sie do tego ustosunkuje, ale wtedy będę potrzebował Twojej pomocy jak napisałeś w charakterystyce postaci i np. zamków.
    Musze jeszcze wymyśleć jakąś historyjkę na początek pisaną w biblijnym stylu, żeby wiadomo było co sie dzieje w tej grze;) ale najpierw nauka modowania no i pomysł na scenariusz gry.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 08, 2010, 20:55:35 »
    odczuwam pewną pustkę, że jednostki/frakcję były by w gruncie rzeczy Twoim pomysłem (choć nie mówie nie:)
    To w żadnym wypadku nie jest mój pomysł, tylko autorki "Siewcy Wiatru". Ja tylko dodałem kilka słów od siebie, żeby dało się to wpasować w M&B.

Obawiam się, że w przypadku tego pomysłu może wystąpić problem z mapą, gdyż Królestwo było właściwie jednym, wielkim miastem, poprzedzielanym na 7 części murami i fortecami. Na mapie raczej nie można całego tego kompleksu odwzorować jako całość w 3d, więc chyba trzeba byłoby zastosować rozwiązanie z "Gangs of Glasow" i sporządzić odpowiednią teksturę terenu przedstawiającą miasto z lotu ptaka z bramami i fortyfikacjami zrobionymi jako oddzielne lokacje.

Chciałbym nadmienić, że to mój pierwszy mod i jestem na etapie Module System i Pythona tzn. patrze jak działa i z czym to sie je.
    Myślę, że jako student jesteś trochę obyty z tego typu programami, więc nauka będzie Ci w miarę szybko szła. Z resztą na forum mamy wielu dobrych modderów i grafików, którzy (mam nadzieję) będą chętnie służyli radą ;)

Poszukam coś na temat Siewcy Wiatru w necie i może sie do tego ustosunkuje, ale wtedy będę potrzebował Twojej pomocy jak napisałeś w charakterystyce postaci i np. zamków.
    Chętnie służę pomocą, w miarę możliwości oczywiście. Polecam Ci jednak wypożyczenie lub kupno tej książki, nawet nie do przeczytania, a do przejrzenia zawartego z tyłu "kompendium" ;) Znajdują się w nim prawie wszyscy potencjalni "lordowie", jednostki i formacje, z charakterystyką i danymi źródłowymi oczywiście.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2010, 20:58:18 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 13, 2010, 13:00:05 »
    No Module system oraz Pythona już kojarzę co tam się dzieje.
    "Siewcę Wiatru" też troszkę kojarzę i Twój pomysł z rozwiązaniem mapy jak w "Gangs of Glasgow" jest niezły, ale chciałbym być troche bardziej ambitny i mapę zrobić nie jak w GoG -2d, lecz 3D ale i tu rodzi się problem -jak ?!. Bawiłem się trochę Map Editor i doszedłem do wniosku, że jest to możliwe ale BARDZO trudne i praco chłonne.
    Ale mniejsza z tym; co powinienem teraz zacząć robić jak już troszkę kojarzę MS i Pyth.?

Offline mikizmiki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Stycznia 13, 2010, 14:48:55 »
    Oh shit teraz czytam ten temat i widze ze masz taki pomysł jak ja z modem tez chciałem zrobic cos w tym stylu kurde musze coś innego wymyślić   

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Stycznia 19, 2010, 11:09:33 »
    Że się tak spytam bo zwątpiłem - Module System rozpakowuję i umieszczam w Folderze gdzie będzie mój mod?
    A druga sprawa, musiałem wszystko od początku robić i instalować na innym kompie i mam problem z Pythonem - Którego powinienem ściągnąć 2.6.4 czy 3.1.1 ??

Ściągnąłem 3.1.1 zmieniłem patcha na ścieżkę ";C:\Python25" tyle, że docelowy folder zwie się ";C:\Python31" <- i tak też zrobiłem. Chce ściągnąć wxPython ale którego ?

Teraz coś zje***em. W zmiennych środowiskowych nie chce mi sie zamienić Path na całą ścieżkę (C:\Windows\system32;C:\Windows itd.) tylko cały czas jest te ;C:\Python26 :/
    Jak włączam build_module wyskakuje mi : Nazwa "python" nie jest rozpoznawana jako polecenie zew. lub wew.

Wiem chyba w czym problem. Prośba czy mógł by mi ktoś podać całą ścieżkę ze zmiennych środowiskowych -> path ?

Hehe, jestem dość orginalny - zadaje pytania na które po chwili sam sobie odpowiadam, mam problemy z czym co pochwili sam zrobię... tzn. udało się działa wszystko :)

edit:
    Nie wiem czy to dobry pomysł, ale tworzenie modeli, tekstur itp chciałbym zostawić sobie na koniec, bo z tym nie mam większych problemów, jednak z programowaniem u mnie na bakier.
    W sumie na razie nie mam koncepcji od czego zacząć robotę - jakaś podpowiedź ?
    Tak na początek chciałbym się dowiedzieć gdzie znajdę nazwy miast, lordów, jednostek, bohaterów aby pozmieniać na klimat gry. Coś z mapą porobić bo sam MapEditor to troche zamało. Itp.

Edytuj posty.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2010, 23:05:44 wysłana przez Kalpokor »

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • -
    « Odpowiedź #21 dnia: Stycznia 19, 2010, 15:05:34 »
    Po: 1 nie pisz posta pod postem, edytuj je.
    Po 2: nie polecam pythona, większość używa Notepad ++ (na prawdę dobry program)
    Co do MS'a to, ścieżkę swojego moda wpisujesz w module_info.py (nie jestem pewien czy tak to szło, ale na pewno coś w ten deseń)

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:30:58 »
    ad.1. Sorry mój błąd
    ad.2. To już mam.

Czy nie łatwiej będzie mi pozamieniać tekstury już istniejącą do modeli których nie chce zmieniać w 3D. Przykład - banery flag. Prze konwertować je bmp, "pomalować" według własnego uznania i podmienić z powrotem ?

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #23 dnia: Stycznia 19, 2010, 16:47:40 »
    Łatwiej. Tak właśnie się robi bannery.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Stycznia 20, 2010, 19:48:12 »
    Jak w sposób łatwy i przyjemny zrobić aby w każdej z frakcji żołnierze wyglądali inaczej tzn. np. u Swadian oczy są białe, u Veaigrów czerwone , czy np. kolor skóry itp. ?

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 21, 2010, 13:41:47 »
    Jak w sposób łatwy i przyjemny zrobić aby w każdej z frakcji żołnierze wyglądali inaczej tzn. np. u Swadian oczy są białe, u Veaigrów czerwone , czy np. kolor skóry itp. ?

No to tak: albo edytuj texture już obecnych skór, albo zrób nowe (dodaj do module_skins). Potem w pliku module_troops dojedziesz do linijek (prawie na samej górze):
    swadian_face_younger_1 = 0x0000000000000001124000000020000000000 000001c00800000000000000000
    swadian_face_young_1   = 0x0000000400000001124000000020000000000 000001c00800000000000000000
    swadian_face_middle_1  = 0x0000000800000001124000000020000000000 000001c00800000000000000000
    swadian_face_old_1     = 0x0000000d00000001124000000020000000000 000001c00800000000000000000
    swadian_face_older_1   = 0x0000000fc0000001124000000020000000000 000001c00800000000000000000

Kody te odpowiadają za twarz, w tym przypadku Swadii. Musisz wejść do gry (włączony tryb edycji) i zacznij tworzyć nową postać. Wybierz odpowiednią skórę, włosy i ewentualny kształt twarzy, kliknij [Ctrl] + [E] (chyba). Powinien pojawić ci się kod, skopiuj go i zamień w pliku module_troops.

Dojeżdżasz do interesującej cię jednostki:
      ["swadian_recruit","Swadian Recruit","Swadian Recruits",tf_guarantee_armor,0,0,fac_neutral,
       [itm_scythe,itm_hatchet,itm_pickaxe,itm_club,itm_stones,itm_tab_shield_heater_a,itm_leather_cap,itm_felt_hat,itm_felt_hat,
        itm_shirt,itm_coarse_tunic,itm_leather_apron,itm_nomad_boots,itm_wrapping_boots],
       def_attrib|level(4),wp(60),knows_common,swadian_face_younger_1, swadian_face_middle_2],

Jak widzisz owa jednostka będzie miała tą albo taką twarz...

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 21, 2010, 14:27:08 »
    He, no ok dzięki, nie wygląda ciężko. Właściwie to na więcej moich planowanych pytań odpowiedziałeś, bo szukałem tego (dokładniej wszystkich postaci oraz nazw jednostek). Jak mniemam w module_troops.py mogę zmienić nazwy tych postaci oraz jednostek ?

Offline ShadowBlade

• Użytkownik
    • -
    « Odpowiedź #27 dnia: Stycznia 21, 2010, 14:52:56 »
    Jeśli masz spolszczenie Deadalusa i uzyskasz zgodę na edytowanie go i umieszczenie w swoim modzie to tam masz nazwy jednostek po polsku, frakcje i inne duperele. Wystarczy zmienić nazwę jednostki (dla przykładu Veagir_Archer - Veagirski łucznik) No i zmieniasz nazwę.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Stycznia 22, 2010, 14:47:27 »
    Powstały już nazwy frakcji oraz jednostek, otóż mam :

Vaegirzy - Królestwo ABAD-DON, pod władaniem SATANAELa (Lordowie m.in. Lucyfer, Razjel, Leviatan, Uzjel, Belial ... pretendent do tronu - Belzebub).
    Jednostki:
    1. Dusza Abad-don
    2. Przeklęty
    3. Legionista Geriona
    4. Łucznik Geriona
    5. Jeździec Ifrytu
    6. Legionista Ifrytu
    7. Łucznik Ifrytu
    8. Kawalerzysta Szeol
    9. Szeolita
    10. Łucznik Szeol

Swadii- Królestwo ACILUT (najwyższy z czterech światów, miejsce przebywania Boga i najpotężniejszych aniołów) pod władaniem MESJASZa (prawa ręka boga) (lord m.in. Nataniel, Metatron, Elemiasz, Turiel, Achajasz, Cherub; pretendent - Maria)
    1. Dusza Acilut
    2. Anioł Acilut
    3. Legionista Arki
    4. Strzelec Arki
    5. Strzelec Cnoty
    6. Kawalerzysta Tronu
    7. Legionista Tronu
    8. Strzelec Tronu
    9. Legionista Parasim
    10. Kawalerzysta Parasim

Rhodków- Otchłań pod władaniem DANIELa (upadły) (Lord min. Araqiel, Caim, Dagon, Bael, Amon, Ituriel, Kakabel; pretendent - Kamael (wódz chóru potęg oraz jedna z dziesięciu świętych sefirot. W tradycji okulty stycznej, Kamael przebywa w piekle i posiada tytuł hrabiego palatyna).
    1. Dusza Otchłani
    2. Strażnik Minosa
    3. Strzelec Minosa
    4. Legionista Cerbera
    5. Strzelec Cerbera
    6. Wojownik Plutona
    7. Wojownik Flegeton
    8. Kapłan Flegeton

Nordowie - ARKADIA (synonim nieba, królestwa niebieskigo) pod władaniem Archanioła Michała (lo: Szymon, Uriel, Gabriel, Rafael, Józef, Jeremiasz, Barbiel; pret- Zofiel (wódz chóru cherubinów jest też wodzem chóru tronów))
    1. Dusza Arkadii
    2. Anioł Niebieski
    3. Łucznik Światła niebieskiego
    4. Anioł Światła Srebrnego
    5. Łucznik Światła Złotego
    6. Wojownik Światła
    7. Łucznik Salamander
    8. Strażnik Boskiego Światła
    9. Mistrz Boskiego Światła

Khergici- Unia Pierwszego Kręgu (dusze nieochrzczone itp) pod władaniem TALMAJa (lo: Uza, Azael, Og, Guzjer, Szamdan, Athos; pret - Uranos)
    1. Pogan
    2. Wojownik Kręgu
    3. Jeździec Kręgu
    4. Łucznik Kręgu
    5. Strzelec Zaświatów
    6. Kawalerzysta Zaświatów.

(Starałem się robić według Przypisów Biblijnych, opisów nieba oraz piekła, pomysły również zaciągnąłem  z Boskiej Komedi oraz Siewcy Wiatru i innych. Imiona oraz opisy aniołów także prawdzwe)
    Czekam na opinie bo sam nie jestem dokońca przekonany.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 22, 2010, 15:02:28 »
    Hmmm... Nie mam zastrzeżeń (może dlatego, że się na tym nie znam :P). Jeżeli jednostki będą ładnie wykonane to czeka nas naprawdę kawał dobrego moda... :)