Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod od zera.  (Przeczytany 14202 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mod od zera.
    « dnia: Stycznia 07, 2010, 13:47:16 »
    Witam, sprawa wygląda tak > do końca marca MUSZĘ zrobić moda. Jeżeli chodzi o modowanie to jestem laik, znam tylko podstawy, jednak programy graficzne nie stanowią dla mnie problemu. Czemu musze? Ponieważ jest to temat mojej pracy przejściowej i jak sie nie wyrobie to koniec studiów :/ Wiem trochę zaspałem.
    Podkreślam na wstępie, że nie szukam żadnego "jelenia" który zrobi to za mnie, bo chce sam wszystko zrobić (taka praca jest dla mnie przyjemnościa no i w końcu będe sie z tego bronił). Potrzebuje jedynie pomocy w odpowiednim pokierowaniu mnie od czego zacząć, jak sie za to najlepiej zabrać, tutoriale itp. Ewentualnie jak ktoś posiada i chętnie by sie podzielił ze mną jakieś gotowe tekstury, modele, skrypty itp to chętnie przyjmę (Oczywiście autorów umieszczę za pozwoleniem w creditsach).

Mój pomysł to "Holly War", tzn pięć nacji (tu jeszcze sie zastanawiam jakie, narazie staneło na - ludzie, upadłe anioły i trzy nacje z siedmiu chórów anielskich tzn.  np Serafini, Cherubini, Trony).
    Plan wygląda następująco - mapa z Native zostaje tylko przy odpowiednich nacjach tekstury mapy chce zmienić (np. przy upadłych jakieś ciemne, mroczne tereny itp),
    Oczywiście pozamieniam uzbrojenie. Także odpowiednio do przynależności nacji wygląd wojsk, zmienić tekstury niektórych miast i zamków.
    Imiona Lordów pozamieniać na imiona odpowiednich aniołów. Troszke przerobić wygląd bohaterów i rozmów oczywiście żeby sens został ale bardziej pasował pod klimat.

Chce jeszcze dodać, że mam pełno wolnego czasu i te trzy miesiące od rana do nocy przewidziałem na robienie moda, Tylko na to.
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Jest to dla mnie sprawa priorytetowa. Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: Mod od zera.
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2010, 15:33:17 »
    Pierwsze kroki to ściągnięcie "module system" i zapoznanie się z czym to się je. Tutaj jest podstawowa dokumentacja, która nieco Ci modding M&B przybliży - http://forums.taleworlds.com/index.php/board,12.0.html

Do edycji MS polecam oczywiście program Notepad++. Jest niezastąpiony.

Ponadto będziesz potrzebował:

- BRFEdit lub OpenBRF (a najlepiej oba. OpenBRF jest dużo lepszym narzędziem, ale czasami się sypie i niekiedy trzeba korzystać ze stareńkiego, sprawdzonego BRFEdit) do otwierania plików brf, w których znajdują się modele, materiały i tekstury (a właściwie odwołania do tekstur).

- Program do grafiki 3D, który może importować i eksportować do formatu OBJ. Większość ludzi, łącznie ze mną, używa darmowego Wings3D, ewentualnie Blendera.

- Program do grafiki 2D z wtyczką eksportu do DDS, lub jakikolwiek program graficzny + coś, do konwertowania grafiki na format DDS (np. DXTBmp).

Na razie to chyba wszystko. Jak już poznasz podstawy i nauczysz się kompilować "module system" i jako tako orientować w jego edytowaniu, to napisz tutaj, a powiem Ci, gdzie czego szukać.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2010, 15:44:02 »
    Ok, dzięki napewno się szybko odezwe.

PS. Już sie bałem, że napiszesz coś w stylu, że w 3 miechy nie dam rady zrobić, ale luzzz brak tego podniósł mnie na duchu. Pozdrawiam.

Jeszcze jedno pytanko - jak to jest prawnie, czy twórcy gry zezwalają się na modowanie ich gry. Z pierwszego okna można wywnioskować, że tak wkońcu pocoś zrobili okno do rozwinięć modów. Czy tak jest, czy sam sobie już odpowiedziałem na to pytanie ?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2010, 16:43:46 wysłana przez Iluminati »

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2010, 17:55:41 »
    Już sobie odpowiedziałeś,ale żeby nie było niedomówień:Tak zezwalają;-)

Offline Tobik-N

• Użytkownik
    • Piwa: 2
      • Forum WD
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2010, 17:59:57 »
    Tutaj są tutoriale o modelowaniu 3D - http://www.youtube.com/user/Zapomniany1212#p/c/CA9DE58DE343BD4D/8/BLcFlMCxnj4
    Tutaj jest dużo tekstur - http://www.cgtextures.com/
    A tutaj lista stron z teksturami - http://www.gamedev.pl/links.php?x=view&id=9
    Powodzenia życzę.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2010, 20:22:43 »
    Mam małą propozycję odnośnie fabuły moda. Czytałeś może "Siewcę Wiatru" Kossakowskiej? Jeżeli nie to poniżej zamieszczam mały opis:
    Teren akcji książki dzieje się w Królestwie, Limbo (czy Limbie, nie wiem) i Głębi. Królestwo jest to Niebo, tyle że z inną nazwą. Jest ono podzielone na 7 części. W najniższej warstwie mieszka plebs, anioły służebne itd. Im wyższe niebo, tym zamieszkują je wyższe warstwy społeczne, aż do 7 nieba, w którym znajduje się pałac Boga, ogrody itp. Limbo to coś jak strefa graniczna między Królestwem, a Głębią odpowiednikiem piekła. Po buncie Lucyfera przeciwko zhierarchizowanej strukturze Królestwa (w którym archaniołowie Gabriel, Michał, Razjel i Rafał zdetronizowali Wielkiego Archonta Jaldabaota w wyniku czego Gabriel został regentem Królestwa. Co ciekawe wkrótce wkrótce po tym wydarzeniu zniknął Bóg, co archaniołowie wraz z Lucyferem zachowują w tajemnicy) oraz uciskowi niższych warstw społecznych, serii wojen domowych powstała Głębia. Panuje tam anarchia i wolność, zepsuta jednak przez magnatów i rody arystokratyczne. Wrogie sobie frakcje z czasem przywykły do siebie i zaniechały wojen. W książce jednak popularnym "diabłem" nie jest Lucyfer, ani żaden mieszkaniec głębi, a postać zupełnie oddzielna, tytułowy Siewca, który dokonuje inwazji na Niebo. Niebo i Głębia muszą więc połączyć siły i razem, jak przed wiekami stanąć w obronie świata.

Polecam Ci przeczytanie tej książki, ponieważ według mnie jest to kapitalny i możliwy do zrealizowania temat na moda. Znajdziesz w niej opisy jednostek, formacji, broni palnej, jak i białej, imiona potencjalnych "lordów", nazwy miast, krain itd. Ma coś około 600 stron ale czyta się lekko i przyjemnie, więc myślę, że wyrobiłbyś się w 3-4 dni.

Jeżeli chcesz, mogę udostępnić Ci paczkę około 57 modeli bez tekstur. Przyznam, nic specjalnego bo są stare ale jeżeli tylko wyrazisz chęć- są twoje.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2010, 20:25:23 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2010, 20:31:41 »
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 07, 2010, 20:40:21 wysłana przez Väinämöinen »

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 07, 2010, 20:55:14 »
    Po pierwsze wszystkim dziękuje za pomoc, napewno wszystko przejże i się do tego dostosuje.
    Co do wypowiedzi Michala - niestety nie znam tej książki ale na bank ją przeczytam bo to w moim lubianym klimacie:) Troszkę brzmi to jak "Armia Boga" (Nie wiem czy jest książka, ale film od 1 do 3 są świetne).
    Zobacze najpierw programy które przedstawił mi Daedalus i sie w nich podszkole, jeżeli czas pozwoli to napewno przeczytam ową książkę.
    Chciałbym jeszcze powiedzieć, że do końca marca jak skończe moda i go przedstawie, napewno będe chciał go poprawiać i rozszerzać, więc myślę, że jakąś ekipom się zgadamy i zrobimy wspólnymi siłami coś w tym klimacie. Co wy na to ?

A no i jeszcze chętnie przyjme Michale od Ciebie modele ale najpierw podszkole sie w ogólnikach. Napewno dam Tobie znać. Pozdrawiam i dziekuje:)

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 08, 2010, 13:00:58 »
    Wiecie gdzie znajdę najlepiej graficzną ścieżkę rozwoju jednostek ? Znalazłem tylko na "Four Ways" opisówkę dwóch frakcji.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 08, 2010, 14:01:26 »

Offline Hawkwood

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 08, 2010, 14:27:52 »
    Wiecie gdzie znajdę najlepiej graficzną ścieżkę rozwoju jednostek ? Znalazłem tylko na "Four Ways" opisówkę dwóch frakcji.

Skorzystaj z tego - drzewka są w opisach factions. W ogóle to godne polecenia źródło informacji o M&B

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 08, 2010, 14:48:40 »
    O świetnie mniej więcej o to chodziło.
    Jestem jak narazie na etapie planowania, znalazłem już wszystkie imiona aniołów (a jest ich naprawde wiele) i podpasować je do odpowiednich frakcji. Drzewko jest mi potrzebne do wymyślenia jakiś sensownych nazw jednostek no i tu może ma ktoś jakieś wiadomości z dziedziny żeby to miało ręce i nogi ... ewentualnie mogę zrobić coś w stylu "serafiński piechur  -> serafiński kusznik" itd. ale to troche takie trywialne jest.

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 08, 2010, 15:32:01 »
    Ogólnie samo podzielenie każdego z chórów anielskich na oddzielną frakcję jest średnim pomysłem. Serafinów było zaledwie kilkunastu i były to potężne istoty, które w praktyce rozniosłyby całe legiony zwykłych aniołów, więc robienie "serafina kusznika" jest trochę dziwne i mało klimatyczne
    W Siewcy Wiatru Zastępy podzielone były na legie, (np. Legia Arki, Legia Tronu) więc może podzielenie piechoty w ten sposób (np. Legionista Tronu, Legionista Arki) byłoby dobrym pomysłem. Każda legia mogłaby być odpowiednikiem, np. włóczników, kuszników.

Z takich już lepszych jednostek można byłoby zrobić, np. Kawalerię Parasim, Szarańczę, Komando Szeol, Aniołów Chaosu, Aniołów Zagłady, najemników (już nie pamiętam jak się nazywał anioł, który nimi dowodził), Harap Serapel, Salamandry, jakieś Dżinny lub Geniusze.

Dokładnego drzewka Ci nie podam, bo nie znam się aż tak dobrze na tym temacie, mogę jednak udzielić podpowiedzi co do poszczególnych jednostek.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2010, 15:53:01 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 08, 2010, 15:43:54 »
    Masz rację i chyba widzę, że jednak muszę przeczytać Siewcę Wiatru, bo nie chce robić tego na odwal i bezsensu.
    Planowo chciałem zrobić to na podstawie właśnie Armii Boga, ale tam brały udział tylko archaniołowie i zwykłe anioły podzielone na tych co się odwrócili od Boga (np. Archanioł Gabriel itp) i stających w obronie ludzi (po tej stronie był Archanioł Michał), się trzepali. No to dwie frakcję + ludzie no i w sumie + Lucyfer, pod koniec staje dla własnego interesu przeciwko Gabrielowi... no tą cztery frakcje i brakuje tej piątej:/
    Twój pomysł z podziałem na Legie jest bardzo dobry, ale najpierw muszę zbadać co tam się działo.

Offline Iluminati

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 08, 2010, 16:51:41 »
    Mam pomysł, ale potrzebował bym twojej pomocy (ewent. poszukam Legiony w necie) i połączyć "armie" z Siewcy razem z 9  chórami  anielskimi tzn.
    Mianowicie, zrobię tak jak mówisz i frakcję będą właśnie któreś z Legionów a rozwój jednostek podzielę na chóry np. u Swadian jest chyba 10 poziomów, więc dziele je na dziewieć i począwszy od np:
    rekrut - anioł
    milicjant - archanioł
    piechur - tron
    zbrojny - cherubin
    rycerz - serafin
    (Oczywiście to tylko zarys)
    No i np. Anioł Arki ... Serafin Arki

Może być czy nie bardzo ??