Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Państwa  (Przeczytany 12276 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crazi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Państwa
    « Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 28, 2010, 18:37:12 »
    Moją ulubiona nacją są Szwedzi ponieważ niedość,że mają mały teren czyli z zamku 1 do zamku 2 idzie się max 2 dni to mają ciekawe zadania :) No ale największym ich + jest to,że piechota ok 40 i z 10 jazdy i kilku łuczników rozgromi spokojnie gigantyczną armie. Raz z oddziałem ok. -60 piknierów i 20 łuczników odbiłem zameczek z 400 garnizonu no ale jednak ma 1 minusik jeżeli  jazdy nie ma się chociaż dobrej to tak naprawdę każdy ich rozgromi mi np 7 bandytów powaliło 3 konnych :P Ale chyba najlepsza jest i tak Szwecja według mnie.

Offline hobbes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 29, 2010, 09:43:22 »
    Szwecja mogałby miec dobra kawalerie- rajtarzy daja rade. Na szczescie komputer rzadko ma ich wieksza ilość, bo w połaczeniu z ta piechotą byliby nie do przejscia. Ostatnio poznaję uroki szwedzkich jednostek i niektóre bitwy sa naprawde piekne- trzeba przyznać że Szwedzi jak mało kto nadaja sie do walki ogniowej (członkowie lejb-gwardii to doskonali strzelcy), choc tu równiez Kozacy nie są bez szans.
    Natomiast jednostki Rzeczypospolitej sa dośc uniwersalne: jezeli człowiek wyszkoli pikinierow i muszkieterów cudzoziemskiego autornamentu to może stanąc do walki z piechotą szwedzka (choc moze niekoniecznie zdobywając zamek;). Zachowane zostały polskie tradycje dobrej kawalerii, dragoni sa według mnie dobrym, uniwersalnym oddziałem, zarówno do szarży jak i do walki ogniowej. Cięzki jeździec kozacki tez potrafi na polu bitwy sie pokazac. O husarii wiele można pisać, są świetni ale... serce sie kraje jak gina (a jednak mam wrazenie że gina dośc często- kiedys w wielkiej bitwie straciłem 30 ;) No i po zejściu z koni nie robia juz takiego wrazenia. W oblężeniu sporo traca...
    Ogólnie wydaje mi sie ze wielkiej przepaści między frakcjami nie ma, jezeli dowódca zdaje sobie sprawe z mocnych lub słabych stron swoich jednostek. Wyjatkiem jest dla mnie Moskwa, której armie to na ogół banda pikinierów stosujących starozytna taktyke 'jest nas wiecej'. Nie wiem dlaczego tak jest, wydawac by sie mogło że majac pikinierów i strzelców nowego szyku mozna na polu bitwy zagrać z głowa, ale komputer praktycznie tego nie robi wysyłając przodem np. kilku bojarskich druzynników (jedyna ich jednostka która nie zasysa po całości) a potem powoli rusza pikinierów w kierunku linii przeciwnika- w miedzyczasie mając strzelców mozna walic w nich jak w kaczy kuper. W którymś momencie spróbuje sam nimi zagrać, może okaże sie ze jednostki sa dobre, tylko inteligencja komputera do bani. 

Offline Crazi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 30, 2010, 11:38:45 »
    Dziś za czołem grac trochę Moskwą i wcale nie są tacy beznadziejnie jak każdy mówi trzeba po prostu umieć grać a jak widać komputer nie umie ;/ Dziś z niewielka armią 50 piechoty  nie ulepszonej rozwaliłem 4 Patrole na raz :P Może to nie przeżycie ale jakoś dają rade.Przy dłuższym graniu opowiem dalej o ich możliwościach :P

Offline Pawllo_xd

• Użytkownik
    • War, war never changes...
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 02, 2010, 08:35:14 »
    Zależy na jakim poziomie trudności grasz. Na najłatwiejszym to ja kosynierami rozwalam patrole szwedzkie xD.
    Miłość bez wzajemności zawsze jest najsilniejsza.

~ Stefan Kisielewski

Offline DarkenRahl

• BANITA
    • Użytkownik
    M & B OiM - godne polecenia państwo.
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 03, 2010, 12:59:58 »
    Mam pytanie do graczy posiadających tą grę . Jakie państwo byście mi polecali jako pierwsze, jakim powinienem zagrać ? Żółtodziobem nie jestem to na pewno, wydaję mi się , że jestem tak trochę wyżej niż średnio . Jeśli możecie podajcie też imię jakie mógłbym wybrać ... I jeszcze jedno, jak wygląda husaria w tej grze ? Czy idzie zrobić żeby jechali razem ze mną w jednym szeregu i natarli na wroga ?

Offline Fryderyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 03, 2010, 14:46:28 »
    Jest kilka nie usuniętych bugów ale gra ma swój klimat
    Ja kocham grać RP Husarze mmmmmmmm...
    Podobają mi się stroje żołnierze te niebieskie. ;P
    Nie lubię  Szwedów ze znanych powodów.

Offline Pawllo_xd

• Użytkownik
    • War, war never changes...
    Odp: M & B OiM - godne polecenia państwo.
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 03, 2010, 15:01:40 »
    Gdybyś miał chęć się dowiedzieć to proponuje opcję "Szukaj" lub po prostu pobuszuj po tematach - tam wszystko jest.
    Miłość bez wzajemności zawsze jest najsilniejsza.

~ Stefan Kisielewski

Offline hobbes

• Użytkownik
    Odp: M & B OiM - godne polecenia państwo.
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 03, 2010, 20:16:47 »
    'podajcie też imię jakie mógłbym wybrać'- nie jestem pewien czy rozumiem pytanie? Chyba nie prosisz zeby ktos wybrał imie dla TWOJEJ postaci? Co to za przyjemność? Poza tym faktycznie był o tym wątek zdaje sie, podobnie jak o pozostałych zagadnieniach ktore poruszasz.

Offline Rensvill

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 06, 2010, 22:04:14 »
    hmmm. Ulubiona frakcja ?. Ciężko mi wybrać, Rzeczpospolita czy Chanat krymski. Jednak chanat krymski jest według mnie lepszy. Dlaczego ?
    Ponieważ:
    Poradzą sobie z każdą jednostką, a to z powodu uzbrojenia w luki, szybkich koni, i świetnej taktyki. Zawsze wysyła naprzód piechotę a zachodze ich jazdą. Są po prostu najlepsi ;) ale to tylko moje zdanie :P. Świetnie sprawują się na równinach(co nie znaczy że na terenie pagórkowatym są źli). Do obrony zamku lepsi niż muszkieterzy, szybciej strzelają, a muszkiet wolno sie laduje -,-. No więc, jazda dobra, piechota nie jest aż taka zla. Czego chceić więcej, trzeba tylko dobrego wodza. Z nimi pokonałem "waszą" przesławną husarię. Więc Rzeczpospolitej sie nie boje ;)))).

Nie lubię Księstwa M. bo mają dość cienką piechotę(brak pancerza to jest dopiero ból ;[) strzelcy są nawet nawet, a bojarzy też mogą pokazać, na co ich stać. Tylko rajtaria :( są baaaardzo słabi. taktyki 0 (rajtarzy powinni oskrzydlać wroga, gdy z nimi walczyłem wjechali na moją druzyne :P) nie wiem po co im karabiny jak i tak prawie nie robią z niego użytku. No i są Pomestynyje. Oni są calkiem całkiem ^^

Szwecja też jest dobra ale szczególnie do oblezen, do ataku. Landsknechci wtedy rządza :P a wojsko zaporoskie nie jest takie dobre, ale serdiukowie maja niezlego cela ;P
    to by było na tyle :P

PS: Wie ktoś jak można mieć "PRZYBOCZNYCH" z chanatu krymskiego ?. Bo Murzy chanatu ich maja, po 5 ale maja. A czambyl murzy i askbej to ostatnia "przemiana" rekrutów. Z góry dzięki za odp ;)

Offline hobbes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 07, 2010, 12:15:58 »
    Nie jestem teraz pewien co do tych przybocznych, ale o ile pamietam to można było na któryms etapie rozwinąc jednostkę albo do nich, albo do asakbejów. Głowy nie dam, bo w jednostkach tatarskich sie troche gubie- zbyt egzotyczne te wszystkie dżasaki, sejmeny i sułtany;)

Mi wraz z postepem gry troche osłabł zachwyt nad jednostkami szwedzkimi- problemy z nimi ma sie chyba przede wszystkim na poczatkowym etapie gry kiedy trzeba bazowac na najemnikach. W momencie kiedy dysponuje się np wojskami Rzeczypospolitej to na jaw wychodza słabości. Piechota Szwedzka jest przede wszystkim potwornie wolna i jak dysponuje sie przyzwoitymi strzelcami to padaja jak kaczki. Polscy pikinierzy czy muszkieterzy cudzoziemskiego autornamentu nie sa gorsi od szwedzkich odpowiedników. Faktem jest oczywiście ze w oblężeniu ciezko ich pokonać, a landsknechci potrafia posiekać każdą jednostke. No i komputer niespecjalnie chętnie (i umiejętnie) uzywa kawalerii, więc fakt posiadania przez Szwedów dobrych rajtarów rzadko da sie na polu bitwy zauwazyć.

Kozacy sa mocni przeciwko piechocie bo ich trzon zazwyczaj stanowią żołnierze piechoty zaporoskiej, którzy maja spora siłe ognia (rozwinięci do serdiuków jeszcze wiekszą). To jest cos czego brakuje Moskwie- tam trzon armii na ogół stanowia pikinierzy, przez co całkiem przyzwoici strzelcy nowego szyku pozostaja na ogól w małej liczbie i padaja.

Offline hubert547

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 21, 2010, 17:57:17 »
    1.Rzeczpospolita bo ma najlepszą jazdę i dosyć dobrą piechotę i jest bardzo dobrze zrobiona.
    2.Szwecja bo ma świetną piechotę i fantastycznych rajtarów.
    3.Wojsko Zaporowskie ponieważ mają świetnych strzelców.
    4.Chanat Krymski w niczym nie jest dobry w niczym nie jest zły
    5.Księstwo Moskiewskie mają wszystko słabe

Offline karolusek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Lipca 21, 2010, 01:51:19 »
    Witam!

Założyłem ten temat aby przedyskutować z wami na temat Państw w grze :)

Które z nich najbardziej się wam podoba? :) I proszę nie udzielać odpowiedzi Rzeczpospolita bo jestem Polakiem :P

Które państwo posiada silne jednostki ? :)

Więc zacznę może od końca :) Czyli od państwa które mi się nie podoba . Tym Państwem jest Księstwo Moskiewskie . Hmmm.. Dlaczego? Ich strategia -> beznadziejna :/ . Ubrania - kolorowe , brzydkie. Jednostki -> W grze spotkałem 3 różne wersje Rajtarów (Szwecką , Ogólną (najemnicy) oraz Moskiewską) i zauważyłem że z wszystkich trzech v.Moskiewska jest najsłabsza . Po za tym jednostka o nazwie Gołota (Rosyjska Szlachta) jest najsłabszą :) Dodam jeszcze że kolor na mapie też nie przypadł mi do gustu :)

Co do ulubionej to jeszcze się nie zdecydowałem :) Każda z poza wymienionej Rosji(znaczy Księstwa Moskiewskiego) ma swoje + i - :) . Zacznę może od Rzeczypospolitej :). Zacznę od plusów bo jest ich znacznie więcej od minusów :) Hmm.. Każdy chyba domyśla się co już mam na myśli ;) To piękna Husaria krąży mi na myśli :) Wygląd bajeczny , ekwipunek wystarczająco dobry , jednostka bardzo wytrzymała . Zastanawiam się czy to nie jest najlepsza jednostka kawaleryjska w grze :) Co do piechoty to nie można narzekać choć i tak nie dorównują Szwedom :) Bardzo wielkim plusem jest jeden z NPC ... Pan Zagłoba :) Hah... Jego teksty są bombowe ;D Po za tym miasta ---> uważam że najlepsze w grze :)

Szwecja ---> Wielkim i największym plusem jest piechota, najlepsza w grze (wg. mnie). Pikinierzy , postrach kawalerii można powiedzieć że umią zwalić z konia :P . Po za tym najlepsza jednostka : Landsknecht . Używają miecza dwuręcznego który zadaje niesamowite obrażenia . Co do strzelców to są troche nie ogarnięci :) Lecz to nadrabiają Rajtarzy (kawaleria) którzy są naprawde groźni. Wielkim minusem jest ich ubiór :P

Wojsko Zaporskie ---> nie poznałem ich jeszcze za dobrze ;) Ale mogę powiedzieć że mają niesamowitych strzelców :) Po za tym doskonały władca/dowódca jakim jest Hetman Bohdan Chmielnicki :) Co do ich miast to tez bardzo mi się podobają takie jak : Sicz, Bracław , Perejesław itd. :) Minus to ich obciachowe fryzury ;P

Chanat Krymski ---> Dobra Jazda ( Czambuł Murzy) która sprawdza się też jako Strzelcy :) Znakomici do oblężeń :) przeważnie używają łuków :) Bardzo podoba mi się jedno z miast : Kaffa które jest bardzo wysunięte od lądu ;)

To na razie tyle ;) Piszcie własne uwagi i komentarze :)

Pozdrawiam Kenji :)

Na realu w tamtych czasach POLSKA ( Rzeczpospolita Polska) miała najlepszą kawalerię w Europie może i nawet na całym świecie ;]]]]
    -"Panie Generale jesteśmy otoczeni !"
    -"Świetnie zatem możemy atakować w każdym kierunku" :)

"Dla prawdziwego mężczyzny łzy kobiety powinny być największą porażką."

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 13, 2010, 13:00:33 »
    Ja najbardziej lubię mając na podstawowej wersji 80 husarów może ktoś wie jak wtedy trudno było o jednego husarza :). Gdy nimi walczyłem moja najwieksza klęska to zginęło mi ich 8 przy odbijaniu W-wy, a ogólnie podczas walki ze Szwedami nie zginął mi nawet 1 (na otwartym polu).
    Ja trochę obronię Moskwę gdyż Bojarscy Drużynnicy są bardzo fajni :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Huzarr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 13, 2012, 17:23:44 »
    Jak dla mnie to Rzeczpospolita jest najlepszą frakcją ponieważ HUSARIA!!!!!!

Offline Sanjar Khan

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    • Veni Vidi Vici
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 14, 2012, 00:28:10 »
    Tak wiem że stary temat ale sie wypowiem...
    1.Rzeczpospolita-Bo jestem Polakiem :0 Husaria i ciekawa fabuła.
    2.Szwedzi-Landsknecht,Rajtarzy,Gwardziści-Lejb
    3.Ruski z Berdyszmi ;D
    Reszty nie lubie.

Mieć orena i nie mieć orena,to aż dwa oreny.