Kilka dni temu zacząłem grać i powoli wyrabiam sobie ocenę. Zarejestrowałem się w ogóle po to, aby podziękować twórcy za moda. Od dawna szukałem jakiegoś grywalnego moda o krucjatach(Crusader jest przesadzony, a 5 Kingdoms niedopracowany a tu nagle niespodzianka.
Ale teraz trochę słów krytyki:
- faworyzacja Joannitów, ja bardzo lubię szpitalników i templariuszy, ale nie lubię narzucania czegoś, a sprzęt szpitalników w tym modzie jest lepszy od wszystkiego innego i siłą rzeczy jest się na niego skazanym, więc może mod powinien się nazywać bardziej wymownie, co do "głównych jego bohaterów" - Joannitów;
- łatwość, na początku gry dostajemy świetny ekwipunek i to zabija całą przyjemność zdobywania po szczeblach, samorozwoju; utrudnianie nie ma polegać na dokoptowaniu w zamkach i miastach setek wojska, bo to jest bez sensu;
- niedoróbki, wiele ich w grze typu komunikaty tylko o królestwie Swadi oraz "jak to mężczyźni są kobietami", ale mi to bardzo nie przeszkadza;
- liczebność wojsk, trochę za dużo jest tego w warowniach, bo należy pamiętać(jeśli mod ma ambicję być wierny historii), że Ziemia Święta borykała się z niedoborem zasobów ludzkich, Krzyżowcy zdobyli, ale po zdobyciu wielu z nich, zawiedzionych, wróciło skąd przybyli;
- tekstury, niektóre wyglądają brzydko, nienaturalnie, choćby ów koń szpitalników, a można było zapożyczyć już istniejący, bo widziałem takie i to bardzo ładne.
Podsumowując, mimo tego wszystkiego, mod uważam za najlepszy aktualnie osadzony w ramach Wypraw Krzyżowych i stanowi on dla mnie wypełnienie braku w oczekiwaniu na "Crusader - way to expation". Jest to także znakomita baza wyjściowa, gdyby mod był dalej rozwijany, uważam, że warto.
Pozdrawiam.