Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Śmierć - boisz się?  (Przeczytany 19346 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kretu19955

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Śmierć - boisz się?
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 02, 2010, 16:23:10 »
    Ja wiem, że umrę. Interesuję się historią i każda wielka jej postać także w jakiś sposób umierała/ginęła. Jednak mi trudno się pogodzić z tym, że kiedyś umrę. Jednak wiem, że to kiedyś musi nastąpić.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 02, 2010, 18:06:21 »
    Staram się żyć według tej zasady "Carpe diem". Wszyscy kiedyś umrzemy więc niepotrzebnie sie martwić na zapas. TRZEBA ŻYĆ CHWILĄ ! ;)
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Rucio

• Użytkownik
    • Mexican says - my scrotum lies!
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 02, 2010, 18:42:19 »
    dokładnie. Śmierć czeka każdego, ale po co o niej myslec? Trzeba życ chwilą, bo życie jest za krótkie na takie rozważania.

Offline Mr War

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 02, 2010, 19:08:32 »
    Życie jest za krótkie by rozpamiętywać małe problemy.Żyjcie chwilą!.Jutro może być wszystko źłe.Ja nie boje się śmierci o to jakby kolejna część naszego życia po śmierci przy boku wielkiego boga lub w piekle

Wiesz że 99,9% ludzi cierpi na oglądanie postów z ręka na myszce.Nie nie zdejmuj ręki z myszki wiem że na to cierpisz:)

Offline Rucio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 03, 2010, 12:59:21 »
    Zależy w co wierzysz. Nie jestem ateistą, jednak bardzo często zdarza mi się wątpić w całe to życie po życiu. Śmierć wydaje sie dla mnie ostatecznym końcem istnienia. Bo jesli zwierzęta nie mają duszy to dlaczego my, którzy od nich pochodzimy mamy ją mieć?

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 03, 2010, 14:24:38 »
    Rucio - jeśli zwierzęta nie mają duszy, to my również, bo jakie mamy prawo uznawać człowieka za coś innego od zwierzęcia?... To gatunek jak gatunek.

Nie boję się śmierci, bo to nie jest coś, czego należy się bać, ale nie mam zamiaru poddać się jej przed wykonaniem wszystkich swoich planów na Ziemi. Jeśli już umrę, to albo pójdę do dobrego miejsca - ale to już tylko, jeśli wyprę się materialnych spraw - albo wrócę tutaj. Jako człowiek lub inne zwierzę.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Rucio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 03, 2010, 16:14:06 »
    O czym ty wogóle mówisz? Jakie dobre miejsce? I niby jak masz zamiar tu wrócić jako człowiek lub inne zwierze??

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 03, 2010, 17:00:10 »
    Poprzez reinkarnacje. Takie buddyjskie tematy to są ;)
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Rucio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 03, 2010, 18:39:35 »
    wiem co to reinkarnacja. tylko że buddyści wierzą w istnienie duszy czy czegos w tym stylu

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 03, 2010, 18:54:42 »
    Rucio: sądzę, że zwierzęta mają duszę, jeśli tego nie pojąłeś z sensu wypowiedzi.

Dobre miejsce - to wg mnie coś bliżej nieokreślonego (bo przestrzenią bym tego nie nazwał), może stan ducha, który buddyści określają Nirwaną. Jeśli wiesz, co to reinkarnacja, to wiesz, jak zamierzam wrócić...
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Rucio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 03, 2010, 19:35:35 »
    no pojąłem odwrotnie - dusza nie istnieje, mój bład. Ale nie uważasz że to troche naiwne? Powrót do tego świata jako pies, mucha, żaba, wąż itd.? Powrót jako zwierzę, które nie myśli, które wszystko opiera na instynktach? Które nie jest nawet świadome własnego istnienia?

Offline legomir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 03, 2010, 19:42:22 »
    To ja wtrącę moje zdanie. Zwykle człowiek żyje kilkadziesiąt lat tydzień to dużo czasu(przynajmniej dla mnie) ,ja mam 16 więc zostało mi półwieku może więcej ,a może mniej. Czego mam się bać? Tego czego nie znam? To chyba dobrze poznać wszytko ,więc poznam i śmierć. Bardziej się boje starzenia. Umiera się kilak minut ,sekund. A starzeje się całe lata
    "Można ścinać kwiaty, ale wiosny to i tak nie zatrzyma" Che Guevara
    GG: 15621533

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Zbieracz puszek
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 03, 2010, 19:43:57 »
    Cytat: Rucio
    Ale nie uważasz że to troche naiwne?

A nie uważasz, że naiwnym jest sądzenie, że po śmierci pójdziemy na chmurkę i będziemy przez wieczność śpiewać jakieś psalmiki ku chwale Boga lub przez ony okres czasu gotować się i złorzeczyć?

Powrót jako zwierzę, które nie myśli, które wszystko opiera na instynktach?

Racja, sądzę, że to niemożliwe. Dlaczego? Bo prawie wszystkie zwierzęta myślą. Chyba tylko takie małe żyjątka jak mucha, komar czy dżdżownica (która wszak nie ma mózgu) opierają się tylko na instynkcie.

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 03, 2010, 19:56:23 »
    Ale nie uważasz że to troche naiwne?

A nie uważasz, że naiwnym jest sądzenie, że po śmierci pójdziemy na chmurkę i będziemy przez wieczność śpiewać jakieś psalmiki ku chwale Boga lub przez ony okres czasu gotować się i złorzeczyć?

Powrót jako zwierzę, które nie myśli, które wszystko opiera na instynktach?

Racja, sądzę, że to niemożliwe. Dlaczego? Bo prawie wszystkie zwierzęta myślą. Chyba tylko takie małe żyjątka jak mucha, komar czy dżdżownica (która wszak nie ma mózgu) opierają się tylko na instynkcie.

Ja chciałbym iż niebo było oceanem piwa, w którym mógłbym pływać od rana od wieczora. Ale nie będę płakał jeżeli całą wieczność spędzę na chwaleniu Boga - człowiek się dostosuję, i nie uważaj za naiwniaków ludzi którzy wierzą w idealne niebo. Ja nie krytykuję ateistów, agnostyków i innowierców - każdy ma prawo do własnych poglądów na wieczność.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2010, 20:12:55 wysłana przez Grievous »
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Rucio

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 03, 2010, 19:59:46 »

Jestem agnostykiem i również uważam to za naiwne.

I tu się mylisz. O normalne myślenie posądza się jeśli już, to tylko najinteligentniejsze gatunki małp. WSZYSTKIE inne zwierzęta nie mają wystarczająco pofałdowanego i dużego mózgu by normalnie myśleć. Dlatego właśnie ewolucja wykształciła u nich instynkty i wyostrzyła potrzebne im zmysły. Nam ludziom jako zwierzętom również nie są one(instynkty) obce, ale to dzięki wykształceniu mózgów i kilku tysiącom lat ich wytężania stopniowo zanikły u nas te zwierzęce cechy. Dlatego uważamy się za coś wyższego i mamy racje. Które zwierze ma jakies potrzeby poza jedzeniem, piciem, załatwianiem się i kopulacją? Które wytworzyło cokolwiek, co możnaby nazwać kulturą?