Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pierwsze wrażenia z gry  (Przeczytany 22796 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ramonn

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pierwsze wrażenia z gry
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 06, 2009, 21:37:00 »
    Grę kupiłem w preorderze.

Jak na prawie dwa dni grania już  troszkę można powiedzieć (minusy):
    - nie można wcisnąć BACKSPACE
    - na mapie świata zacinają się jednostki, u mnie chłopi zmierzający do jakiegoś miasta utknęli koło swojej wsi i tak dreptali w miejscu przez cały czas trwania rozgrywki
    - nie można wybrać swojej flagi po przyłączeniu się do frakcji - menu pojawia się na sekundę i znika
    - gra strasznie się zacina (do tej pory z podstwką czy modami nie miałem problemu)
    - na mapie świata często pojawiająsiębłędy w grafice
    - jak dla mnie za mała mapa świata, jakoś mało miast, twierdz, wsi
    - na targach u zbrojmistrza chyba za duży wybór mieczy dwuręcznych, za to z szablami cieniutko
    - nie podobają mi się zupełnie dostępne zbroje, ubiory
    - czy da się ogłosić niepodległość po zdobyciu twierdzy/miasta?
    Plusy:  chyba tylko klimat, jednostki, znane z trylogii postaci . Póki co nie polecam zakupu - czekam aż wypuszczą patche i do tej pory zawieszam granie......a szkoda....

Offline Czarny_PL

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 06, 2009, 22:22:48 »
    Serdecznie witam:)
    Ja raczej mam to szczescie ze nie mam problemow z grafika,powiem wiecej ze tekstury : postaci,broni,pancerzy itd. - sa wyzylowane na maxa,zyleta a postacie sa jakby wieksze w porownaniu do M&B
    Na pewno to spowodowalo zwiekszenie wymagan co do sprzetu ale ja raczej nie jestem ograniczony gdyz posiadam 5870 + win7.64bit i o dziwo zadnych baboli w wyswietlaniu grafy a gra byla pisana glownie pod XP:)
    Niestety na minus tej gry dla mnie wielki to ze nadal jest maksymalnie 100 !!!!! chlopa w potyczkach a nie jak bylo w zapowiedziach 200 :(
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2009, 22:24:54 wysłana przez Czarny_PL »

Offline murass

• Użytkownik
    « Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 07, 2009, 09:50:59 »
    Witam forumowiczow!

Przez weekend mialem okazje troche pograc w M&B OiM wiec z checia podziele sie moimi pierwszymi wrazeniami dotyczacymi rozgrywki. CD Projekt w materialach prasowych roztaczal przed nami wizje wspanialej rozgrywki. Bardzo spodobala mi sie inicjatywa M&B w polskich klimatach wiec zamowilem gre. Niestety juz od pierwszych minut gry zauwazylem ze cos tutaj jest nie tak. W cenie pelnoprawnej gry (wersja zwykla 80 zlotych, kolekcjonerska 140 zlotych) dostajemy produkt na poziomie zwyklego moda do M&B. Wszystkie szumnie zapowiadane nowosci mozna miedzy bajki wlozyc. Tak naprawde podstawka z dodatkowymi modami usprawniajacymi rozgrywke jest moim zdaniem ciekawsza gra niz Ogniem i Mieczem. Zeby nie byc goloslownym opisze kilka najbardziej denerwujacych rzeczy:

1. Przede wszystkim - rozgrywka wyglada praktycznie tak samo jak w zwyklym M&B. Podmiana grafik i dialogow to troche za malo jak na samodzielna produkcje.
    2. Te same zadania co w podstawce, poza tym jest ich strasznie malo, wszyscy szlachcie albo daj Ci list do dostarczenia albo kaza odzyskac dlugi.
    3. Gra dziala wolniej niz wersja podstawowa, poza tym zdarzaja sie bledy graficzne, glownie na mapie swiata (w podstawce takich problemow nie mialem)
    4. W materialach prasowych byly informacje o 3 wielkich kampaniach, wspanialej linii fabularnej itp. Tylko ze na poczatku to jest zwykly M&B ze zmieniona mapa, fabuly ni widu ni slychu. Z tego co doczytalem na necie (bo oczywiscie w intrukcji nie ma slowa na ten temat) trzeba sie dolaczyc do ktoregos z panstw zeby rozpoczac fabule. No coz, zobaczymy.
    5. Dialogi pozostawiaja wiele do zyczenia, niby mialy byc stylizowane na XVII wieczne ale ogolnie srednio to wyszlo. Poza tym sa strasznie niespojne, czesto rozmowcy w kolejnych wypowiedziach sami sobie zaprzeczaja.
    6. Nie wiem co z odglosami podczas walki, ktore to podobno zostaly nagrane w Polsce. Ja zadnych do tej pory nie slyszalem. Poza tym muzyka jest tragiczna, zreszta zawodzenie starych bab ciezko nazwac muzyka. Co najbardziej denerwuje to to, ze jesli zlapiemy kogos na mapie glownej, na przyklad rozbojnikow, i przejdziemy do okna dialogowego, to na powitanie czestuja nas oni odzywkami po... angielsku. O co chodzi?
    7. W miastach sa niewidzialne sciany, a w tawernach ludzie stoja jakby im ktos kolek w rzyc wladowal i patrza sie tepo przed siebie. Chcialbym przypomniec ze gra Gothic, wydana 8 lat temu, dawala duzo lepsze zludzenie zyjacej spolecznosci. Tutaj niestety nikomu sie nie chcialo.

Podsumowujac - gra pomimu wielu wad jest calkiem dobra i odkrywcza, ALE tylko dla kogos kto do tej pory nie gral w M&B. Jesli ktos mial juz strycznosc z podstawka to lepiej zrobi jesli sciagnie sobie jakiegos moda, przynajmniej nie wyda bez sensu pieniedzy.

Offline fish

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 07, 2009, 11:07:42 »
    witam wszystkich fanow mount&blade

od soboty jestem wlascicelem Ogniem i Mieczem
    plusy:
    -trudniejsza rozgrywka niz w Nativie
    -bron palna dobrze zbalansowana (zwykly chlop z samopalem moze nas zdjac z konia)
    -duzo sprzetu
    -muzyka jak na razie nie meczy ucha,na razie...:)
    -niezle lokacje zarowno miasta jak i wsie
    -sklepy i tawerny w fortecach
    -rabowanie wsi juz nie jest tak latwe jak w nativie,trzeba stoczyc walke z mieszkancami wsi,co przy malej liczbie wojska zwlaszcza na poczatku jest wyzwaniem
    (a tu wiesniaki nie atakuja kamieniami,sa znacznie lepiej uzbrojeni)

minusy:
    -po zassaniu aktualizacji problemy z grafika, zrobilem reinstalacje gry odcialem kompa od netu i uruchomilem gre bez aktualizacji, problem z grafika zniknal
    -koszmarnie nieczytelne menu ekwipunku i oddzialu (w nativie bylo lepsze z klimatem)
    -brak jak na razie rekrutacji chlopkow ze wsi -ale podobno potem mozna w trakcie fabuly (gram Polska:)
    -wprowadzono choroby w szeregi oddzialu,czasem irytuje bo caly czas moi najemnicy lapia jakas chorobe,wplywa to na stopniowe uszczuplanie liczby oddzialu co moze irytowac
    -czasem wywala do windy przy rekrutacji najemnikow w tawernie

ogolnie gralo mi sie przyjemnie,gra malo zaskakuje,mechanizmy rozgrywki sa podobne do Nativa
    na razie tyle w miare grania dodam swoje obserwacje np.jak zdobywa sie miasta,twierdze

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 07, 2009, 11:22:08 »
    Nie wiem, czy nikt tego nie zauważył... albo nikt jeszcze o tym nie wspomniał (albo niedoczytałem :P ):
    Bardzo podobają mi się muszkiety. Lewym przyciskiem standardowo celujemy i strzelamy, natomiast prawym mamy możliwość bloku. Ponadto pewnym klawiszem możemy zmienić stancję broni ze strzelania, na uderzanie. Nie jest za szybka, ale pomaga, gdy wróg podejdzie zbyt blisko i nie zdążymy zmienić broni na szablę. Animacja przeładowania wygląda również o niebo lepiej...
    Również sposób niesienia ich jest świetny. Cieszyło mnie oko widząc wojaka biegnącego z karabinem w dłoni i tarczą na plecach. Wyglądał świetnie... Przyczepić mogę się do sposobu noszenia pistoletów... nadal trzymane są tak, jak muszkiety, karabiny... Wizualnie aż oczy niszczy... Oczywiście mowa tu o walce pieszej, bo jak każdy wie - koń ssie

Posiadając małą tarczę możemy używać jej wraz z łukiem, co jest często pomocne, przy obronie przed nacierającym wrogiem.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2009, 11:25:35 wysłana przez NIFN »

Offline Ermland

• Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 07, 2009, 11:55:49 »
    Witam wszystkich!
    Według mnie, klimat tego dodatku ratuje go w 100%. Minusów nie będę wypisywał, bo większość się powtarza. Mnie za to podoba się parę rzeczy:
    - nowe wyposażenie jednostek wymaga opracowania zupełnie nowych taktyk bitewnych
    - same bitwy są również dużo trudniejsze
    - wygląd mojej postaci - naprawdę zżyłem się z ludkiem, kiedy zaczął wyglądać jak hiszpański Konkwistador :) Jak zarobię ustroję się na husarza.
    Brakuje mi wyboru broni obuchowych, ale przeboleję to. No i niech ktoś odpowie, jeśli wie: kiedy można zacząć rekrutację we wsiach? (pomijam relacje, chodzi mi o etap fabuły) Rozpoczęcie misji Potop?
    Nie sztuka wysadzać pociągi. Prawdziwa sztuka to sprawić, by kursowały punktualnie.

Offline piti_112

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 07, 2009, 19:31:28 »
    Witam wszystkich

Więc tak, kupiłem ta grę jako że zapowiadała się całkiem ciekawie i w zasadzie tak jest lub by było gdyby nie pare błędów które mnie strasznie irytują.

minusy:
    1. nagle pojawiające się błedy w grafice( to da się wytrzymać i była już o tym mowa)
    2.nie działający backspace( brakuje mi go ale to wynik przyzwyczajenia z pierwszej odsłony gry)
    3.Podczas wielu istotnych bitew pasek zdrowia spada mi nagle do jakiejś 1/3 lub 1/3 stanu co znacznie utrudnia rozgrywke jako że jest sie na jeden lub 2 strzały
    4.Siła i zręczność rosną same z siebie
    5.A w momencie gdy morale mi spadają i nim coś z tym zrobię czyli kupie żywność to nie dość że dezerteruje mi polowa armii  to jeszcze chcą ze mną walczyć to jest bardzo bolesne.
    6.Bywa że jak wroga armia mnie goni i uda mi się ukryć w zamku to oni wciąż stoją i czekają nie rozbiegając się jak to powinno być(miałem taki 1 przypadek póki co)
    7. Przy misji odbij warszawę jest coś dziwnego król zlecił mi zebranie szlachty i za cholerę nie mogę nikogo znaleźć kto by do mnie dołączył no poza jednym który przez chwile ma status że mnie eskortuje po czym idzie w swoją stronę więc nie mam pojęcia jakim cudem ja mam wykonać ta misję.
    8.Mały wybór szabli i broni do walki na koniu bo to co jest to niestety jest mało przydatne
    9Nie bardzo wiem czy Polski król już mnie przyjął na służbę czy nie bo jak zdobyłem zamek to nie dostałem informacji tak jak to było w podstawce żeby otrzymac posidłość we władanie
    plusy
    1:Duża mapa i mam wrażenie że jest nieco większa od podstawki.
    2.Masa zamków,twierdz i miast
    3. Fajnie że towary można sprzedawać wszędzie a nie tylko w dużych miastach
    4Ciwkawy pomysł z tymi patrolami w okół zamków
    5.miasta i zamki wyglądają rewelacyjnie jak dla mnie a oblężenia wyglądają teraz ciekawiej
    6.Ciekawe chodź drogie zbroje

Jak na razie tyle pamiętam

Offline barlogo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 07, 2009, 22:12:44 »
    Mam pytanie kiedy dało sie królowi jeńca szwedzkiego po jakims czasie pytam się kazia jak z tym szwedem tem mowi ze on cos tam wygaduje i moja postac pyta się czy załatwic tłumacza i nie wiem co mam tera zrobić
    edit.problem rozwiązany
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 07, 2009, 22:29:10 wysłana przez barlogo »

Offline Van Mar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 13, 2009, 09:16:36 »
    Z "duzej literki zaczne, ale mam powody":)
    ILE MACIE KASY?
    Bo ja cos ponad półtorej miliarda..jakby to nagły Atak Spawacza zaspiewał "..zabrali mi słońce, pie...słońce.."!
    Od poczatku gram na ustawieniach dla prawdziwych kresowych obronców granic, gdzie jedna kulka z muszkietu zabija od razu, bo tak jest ciekawiej, choc trudniej i poza tym, ze ma klimat ta gierka to jak na moda za te pieniadze to nie warto, "cenka nie opada". Moge mieć tylko 36 ludzi w oddziałe za to w zamku jakies pół tysiaca najemników z wypasionym sprzętem, i tak na minus:
    - mam misje z obrona Czestochowy, padłem i koniec gry, wczytałem i gram dalej bez ataku na Częstochowę (choc dalej mam misje) i czasem po wygranej bitwie w zupełnie innym zakatku mapy od razu pojawia mi sie okno dialogowe prowadzace do tej bitwy z misji,
    - zwolniłem bohatera z druzyny, uprzednio wymieniając mu sprzet, po jednej bitwie dostaje okno dialogowe kiedy to tenże bohater wychwala innego członka druzyny, aż sprawdzilem czy nadal jest w druzynie, nie był, za to w oknie miał ten sprzet z jakim go pozegnalem,
    - co to jest z tymi szablami, ze mozna nazwać ordynkę, szable kozacka a wszystkie inne poprostu szable:zwykle, itd. dlaczego nie ma tam karabel, wegierek, batorówek, husarskich, skoro z wyglady sie róznia (jakiś brak konsekwenkwencji?),
    - nie wiem, ale problem z rekrutacją najemniaków w obozach jak juz wybiore jakis typ jeździeć, strzelec czy żołnierz to moge mu tylko zmieniać sprzęt, czy jest mozliwośc poworotu do okna wyboru rodzaju najemnika czy tylko zmienia sie go przez zmiane sprzetu ale wątpie, np. mam jazde z polski, strzeców tatarskich, uznaje to za minus zanim sie ajkos z tym uporam a jezeli tak jest jak przypuszczam to duzy minus,
    - najciekawsze na koniec..
                       ruszylem za królem, zeby łupic i grabic przy okazji jego bitew, trafiłem za Jankiem K. na Krym gdzie dopadłem zaraz przed nim do zamku i sprawdzic chciałem jak działaja opcje z obleżeniem, sie złozylo, że to ja oblegałem i było 18 obrońców, zdobyłem moja 36 os.armią i dostałem jakieś 500k kasy albo wiecej, ucieszyłem sie mysłe sobie bedzie wiele lżej. Nie miałem przynaleznosci do frakcji wiec mój zamek to byntownicy z kolorem szarym,pognałem do wioski ciekaw rekrutacji i zabrałem kolejne nie odebrane podatki, co dało w sumie grubo ponad półtorej miliarda, nie mogłem zliczyc miejsc  "po przecinku", wiec w sklepie mam "god mode", nie znalazłem opcji "kup od ruskich Alaske", czy "zwerbuj zachodnie rycerstwo". Gra stracila smaczek! Gram od nowa licząc na patche, ale szkoda postaci , bo sie Przywiazałem.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2009, 09:24:47 wysłana przez Van Mar »

Offline majkel.korleone

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 14, 2009, 01:02:25 »
    Panowie wybaczcie może pytanie, ale jak zająć zamek dla Siebie?
    Jak narazie zajmuje tylko dla Rzeczypospolitej....

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 14, 2009, 06:53:01 »

Offline Dimix07

• Użytkownik
    • Dimix07
    « Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 23, 2009, 22:06:24 »
    Mam pytanie. Do kogo trzeba jechać w misji pomoc dla kozaków. Wiem, że do moskwy, ale do jakiego NPC

Offline barlogo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 23, 2009, 22:58:54 »
    Pytania zadajemy w problemach a nie we wrażeniach ,ale ci już odpowiem jest to chyba włodarz miasta najłatwiej do niego trafić jezeli odrazu pujdziesz do siedziby cara wyjdziesz z niej i po przekroczeniu mostku po lewej będzie stał koło rzeczy zrobionych z drewna bedzie miał czerwony strój.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 23, 2009, 23:13:52 »
    Gra fajna i w ogóle ale od tej muzyki czaszka mnie boli z kolei bez żadnych brzdąkań w tle, robi się nudno :< tak więc jak podmienić te "wycia starych bab"?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 23, 2009, 23:30:55 »
    Gra fajna i w ogóle ale od tej muzyki czaszka mnie boli z kolei bez żadnych brzdąkań w tle, robi się nudno :< tak więc jak podmienić te "wycia starych bab"?

Przekopiuj muzykę z M&B i podmień ją z tą w OiM (nazwy są te same), powinno zadziałać.

Swoją drogą, zawsze możesz wyciszyć muzykę, odpalić foobara/winampa/jakiś_program_do_odtwarzania_muzyki i cieszyć się ulubionymi kawałkami, czerpiąc przyjemność z gry...

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 23, 2009, 23:46:07 wysłana przez NIFN »