Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pierwsze wrażenia z gry  (Przeczytany 22710 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pierwsze wrażenia z gry
    « Odpowiedź #45 dnia: Grudnia 24, 2009, 10:26:31 »
    Ale jaki folder? W "music" tych wyć nie ma.

Offline jabko

• Użytkownik
      • MyYouTube
    « Odpowiedź #46 dnia: Grudnia 24, 2009, 12:14:03 »
    Po całym dni grania jestem zawiedziony :( w podstawce bitwy chodziły mi na 200 ludu na max grafie! W OiM przy 50 wywala mnie do pulpitu przy średniej grafie! Patcha 1 tylko psuje backspace, i nic innego nie wnosi. Gra średnio co 40 min wyłącza się. PORAŻKA! CENA PORAŻKA (80 zł)! GRYWALNOŚĆ MINIMALNA! MIASTA i ZAMKI PORAŻKA, nawet ludzi nie ma a tak się ścina że ***! Nie rozumiem jak można coś takiego zrobić? Jedynie to chyba Wiedźmin nam się tylko udał na większą skalę. To moje zdanie na temat OiM'a. Propo do fabuły. Jeszcze jej nie zauważyłem, a należę do Rzeczpospolitej i mam miasto (które broniło 10 chłopa, chyba coś nie tak?).

Mój komp:
    3 GB RAM
    Vista
    Geforce 8500 GT (256 mb)
    Intel Core 2 Quad CPU 2.4 GHz 2.4 GHz

Z plusów to tylko ?eh, mam nadzieję że zrobią patcha 2

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Grudnia 24, 2009, 19:49:14 »
    No więc według mnie gra jest dobra, jeszcze nie natrafiłem na żadnego buga.

A tak w ogóle to patrzyliszcie na instrukcję? Instrukcja OiM to kopia tej z podstawki tylko jest nieco przerobiona.

No i jeszcze mam pytanie otóż dostałem od tego francuza list referencyjny do Ruskiego lorda i czy jak mu ten list zaniosę to muszę grać po stronię Rusi?

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline kus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Grudnia 24, 2009, 22:03:50 »
    Witam.
    Gra nie jest dobra. O ile resztę bugów da się przeboleć, to niesamowita niestabilność doprowadza mnie do białej gorączki. Jeśli ktoś się jeszcze zastanawia - odradzam zakup. Przynajmniej do czasu wydania poprawki (jeśli w ogóle to coś pomoże).

Offline mariano9131

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Grudnia 25, 2009, 01:22:45 »
    Więc tak. Ja gram 1,5 tygodnia. Na początku gra wydawała mi się fatalna. Od kiedy zacząłem robić trochę postępów w fabule to gra wydaję mi się być coraz bardziej przyjemna. To nie zmienia faktu jednak, że nie powinni wydawać gry z taką ilością bugów.

Offline Quairon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #50 dnia: Grudnia 25, 2009, 08:26:03 »
    Jabko, współczuje. Ja mam 2gb RAM i GeForce 7600gt, a cisnę na full ustawieniach i jeszcze ani razu mnie nie wywaliło, eh. Dziwne nieprawdaż?

Na samym początku byłem troszkę zawiedziony, ale im dłużej gram w OiM, tym coraz bardziej mi się podoba.

@edit
    No i ścinek też nie zauważyłem, a mam sporo gorszego od Ciebie kompa, więc nie pierdziel. ;]
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2009, 08:27:34 wysłana przez Quairon »

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #51 dnia: Grudnia 25, 2009, 10:08:56 »
    Powiem tyle:błędy graficzne,muzyka taka sobie to tyle.Mam nadzieje ze wydacie jak najszybciej jakiegoś peatcha (nie wiem czy tak sie pisze)...Oczywiscie gra jest super zrobiona.Gdyby nie te błędy dalbym (jeśli mogę) ocenę 10/10 ale na razie dam 9/10 :P
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline Pawllo_xd

• Użytkownik
    • War, war never changes...
    « Odpowiedź #52 dnia: Grudnia 25, 2009, 11:19:11 »
    Witam. OiM(v.1.012) mam już od 7 grudnia. Gram w tą grę praktycznie codziennie. Na początku system automatycznego pobierania aktualizacji trochę zwalił mnie z nóg( przeszło godzinne oczekiwanie to trochę za dużo xD). Ale znalazłem sposób na ten mały problemik. Szybkie bitwy są dosyć przyzwoite. Jest ich dużo w porównaniu z nativem. Zawiodłem się trochę na sound tracku. Cztery, czy pięć nowych kawałków a reszta z native :(. Nie spotykałem żadnych bugów do czasu ściągnięcia aktualizacji(coś nie tak?).  Czasem gra podczas rozmów po prostu się zacina i pozostaje  tylko reset kompa. Ogólnie OiM jest fajne i nie żałuję tych wydanych 69 PLN :D. 
    Miłość bez wzajemności zawsze jest najsilniejsza.

~ Stefan Kisielewski

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Grudnia 25, 2009, 16:28:03 »
    Hmmm...Pograłem trochę i zobaczyłem ze nigdzie nie ma tarcz!!!dlaczego????Jeżeli przed wydaniem moda pisano ze ich nie będzie to przepraszam ale od 2 miesięcy nie wchodziłem na forum ;(

Offline herzeleid

• Użytkownik
    • Das feuer liebt mich
    « Odpowiedź #54 dnia: Grudnia 25, 2009, 17:09:18 »
    Grę kupiłem już w dniu premiery i w tenże sam dzień zainstalowałem i zanurzyłem się w graniu.
    Ścieżka dźwiękowa już na starcie mnie zawiodła-lubię czasem posłuchać ukraińskie piosenki ludowe z czasów 17 wieku lecz to co powitało mnie w menu głównym jest lamentem.
    Wymienione powyżej menu główne zostało wykonane przeciętnie-ale nie to jest wyznacznikiem  miodności rozgrywki ;)
    Przykrą niespodzianką okazało się to że pozostały angielskie okrzyki bandytów z native :/
    Stosunkowo niewiele zmieniono także grafikę przyrody i otoczenia co też mnie rozczarowało,bo za 80 złotych można wymagać czegoś więcej niż kopii map bitewnych z native.
    Taka sama bajka jest z misjami i zadaniami-praktycznie to samo co w oryginalnym M&B czyli ściągnij dług/podatek,zanieś wiadomość,dokonaj zwiadu terenu,dostarcz bydło itp.
    Wprowadzono jednak "zadania specjalne" i "fabularne" co dodaje nieco smaczku grze :)
    Niestety obiecanych dialogów w klimatach 17 wiecznych nie otrzymaliśmy-nadal pozostają te same opcje i dialogi z podstawki.
    Warto też wspomnieć o raczej przeciętnym wykonaniu twierdz,zamków-osady są bardzo mało zaludnione,zaś ludzie w nich żyjący są jak boty(dla porównania gra Gothic wydana w 2001 roku o wiele lepiej przedstawiała otoczenie gracza gdyż miało się wrażenie że jesteśmy w "prawdziwym świecie") , poza tym denerwują "niewidzialne ściany".
    Nie można jednak nie wspomnieć o radości towarzyszącej podczas prowadzenia do boju husarii bądź kozaków zaporoskich xD
    Miłym urozmaiceniem dla bitew jest broń palna dzięki której możemy jeszcze lepiej zabijać naszych wrogów.
    Modele ubrań i pancerzy zostały wiernie odwzorowane z wyjątkiem husarskiej(ale to drobny wyjątek) i pięknie wyglądają,zaś pięknie odwzorowanym jednostkom które nam towarzyszą podczas walki brakuje jedynie ładnego otoczenia-a przecież wiele modów miało świetne pola bitew...
    Zadania dotyczące ścieżki fabularnej są zlepkiem prostych zadań które jednak pod osłoną fabularną sprawiają dobre wrażenie.
    Wielu graczom jak również i mi brakuje formacji jednostek oraz ich ustawień-zdecydowanie lepiej byłyby odwzorowane bitwy tamtego okresu co zbudowałoby lepszy klimat.
    W arsenale broni brakuje mi również wielkiego wyboru szabel  co też jest przykre.
    W kwestii oblężeń jest już trochę lepiej-parę nowych opcji jest przyjemnym rozwiązaniem w rozgrywce jednak brakuje tych armat i artylerii...
    Miłym zaskoczeniem są występujące w grze postacie z trylogii jak i historii-Zagłoba,Kmicic,Wołodyjowski,Stiepan Razin,Jan Kazimierz,Skrzetuski oraz wielu innych xD
    Jednak największą biedą i boleścią OiM są bugi których jest ogrom i potop xD
    Ogółem rzecz biorąc twórcy nie postarali się i w efekcie czego dostaliśmy niekompletnego i zaśmieconego w wiele błędów moda za którego trzeba zapłacić.
    Pomysł był świeży i mało oklepany z tej racji że powstało dotychczas mało gier związanych z 17 stuleciem,jednak twórcy nie potrafili tego docenić i doszlifować.
    Jednym słowem szkoda takiej koncepcji....

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #55 dnia: Grudnia 25, 2009, 17:21:28 »
    Grę kupiłem już w dniu premiery i w tenże sam dzień zainstalowałem i zanurzyłem się w graniu.
    Ścieżka dźwiękowa już na starcie mnie zawiodła-lubię czasem posłuchać ukraińskie piosenki ludowe z czasów 17 wieku lecz to co powitało mnie w menu głównym jest lamentem.
    Wymienione powyżej menu główne zostało wykonane przeciętnie-ale nie to jest wyznacznikiem  miodności rozgrywki ;)
    Przykrą niespodzianką okazało się to że pozostały angielskie okrzyki bandytów z native :/
    Stosunkowo niewiele zmieniono także grafikę przyrody i otoczenia co też mnie rozczarowało,bo za 80 złotych można wymagać czegoś więcej niż kopii map bitewnych z native.
    Taka sama bajka jest z misjami i zadaniami-praktycznie to samo co w oryginalnym M&B czyli ściągnij dług/podatek,zanieś wiadomość,dokonaj zwiadu terenu,dostarcz bydło itp.
    Wprowadzono jednak "zadania specjalne" i "fabularne" co dodaje nieco smaczku grze :)
    Niestety obiecanych dialogów w klimatach 17 wiecznych nie otrzymaliśmy-nadal pozostają te same opcje i dialogi z podstawki.
    Warto też wspomnieć o raczej przeciętnym wykonaniu twierdz,zamków-osady są bardzo mało zaludnione,zaś ludzie w nich żyjący są jak boty(dla porównania gra Gothic wydana w 2001 roku o wiele lepiej przedstawiała otoczenie gracza gdyż miało się wrażenie że jesteśmy w "prawdziwym świecie") , poza tym denerwują "niewidzialne ściany".
    Nie można jednak nie wspomnieć o radości towarzyszącej podczas prowadzenia do boju husarii bądź kozaków zaporoskich xD
    Miłym urozmaiceniem dla bitew jest broń palna dzięki której możemy jeszcze lepiej zabijać naszych wrogów.
    Modele ubrań i pancerzy zostały wiernie odwzorowane z wyjątkiem husarskiej(ale to drobny wyjątek) i pięknie wyglądają,zaś pięknie odwzorowanym jednostkom które nam towarzyszą podczas walki brakuje jedynie ładnego otoczenia-a przecież wiele modów miało świetne pola bitew...
    Zadania dotyczące ścieżki fabularnej są zlepkiem prostych zadań które jednak pod osłoną fabularną sprawiają dobre wrażenie.
    Wielu graczom jak również i mi brakuje formacji jednostek oraz ich ustawień-zdecydowanie lepiej byłyby odwzorowane bitwy tamtego okresu co zbudowałoby lepszy klimat.
    W arsenale broni brakuje mi również wielkiego wyboru szabel  co też jest przykre.
    W kwestii oblężeń jest już trochę lepiej-parę nowych opcji jest przyjemnym rozwiązaniem w rozgrywce jednak brakuje tych armat i artylerii...
    Miłym zaskoczeniem są występujące w grze postacie z trylogii jak i historii-Zagłoba,Kmicic,Wołodyjowski,Stiepan Razin,Jan Kazimierz,Skrzetuski oraz wielu innych xD
    Jednak największą biedą i boleścią OiM są bugi których jest ogrom i potop xD
    Ogółem rzecz biorąc twórcy nie postarali się i w efekcie czego dostaliśmy niekompletnego i zaśmieconego w wiele błędów moda za którego trzeba zapłacić.
    Pomysł był świeży i mało oklepany z tej racji że powstało dotychczas mało gier związanych z 17 stuleciem,jednak twórcy nie potrafili tego docenić i doszlifować.
    Jednym słowem szkoda takiej koncepcji....
    Dobrze powiedziałeś...A podobno tworzono tego moda bardzo,bardzo długo :/

Offline kus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Grudnia 25, 2009, 20:40:26 »
    Ok, cztery razy podchodziłem do pokonania armii wroga, za każdym razem gra wyłączała się w trakcie bitwy. Osoby, które twierdzą, że wszystko działa to chyba są opłacane przez CDProjekt. To jest po prostu całkowicie niegrywalna produkcja. Jestem w stanie przeboleć to, że nie działa masa rzeczy, jak chociażby wybranie sztandaru czy to, że na mapie strategicznej przy obracaniu widoku pojawiają się jakieś dziwne graficzne błędy (podczas walki też miałem raz zielony pas tekstury na niebie), ale nie to, że gra mi się po prostu wyłącza. ffs!

Pozwole sobie zacytować (z Instrukcji do Gry, rozdział "Gwarancja oraz prawa autorskie"):
    "Mamy przyjemność oddać w Państwa ręce najwyższej jakości oprogramowanie, dzięki któremu możecie przenieść się w świat komputerowej rozrywki. Jest ono owocem wielomiesięcznej, wytężonej pracy jego twórców, których celem było przygotowanie produktu kompletnego i satysfakcjonującego państwa gusty."

Jak widzę takie bezczelne kłamstwo to mnie ogarnia pusty śmiech. Szkoda, że ten elokwentny pan z CDProjektu co bywał na tym forum (gdy było to całe zamieszanie z podobną nazwą moda i tego "dodatku") nie zamierza się zapewne ponownie wypowiadać.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #57 dnia: Grudnia 25, 2009, 20:43:21 »
    Jeśli chodzi o instrukcję, to doczytałem się że było około 5 betatesterów.. Ciekawe, w jaki sposób oni pracowali ^^

@Do Pana Poniżej

Jak jest niski poziom trudnośći, to wiadomo że Po jednym strzale z muszkiety, nadal żyją ; p.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 25, 2009, 20:48:52 wysłana przez ^IvE »

Offline Pawllo_xd

• Użytkownik
    • War, war never changes...
    « Odpowiedź #58 dnia: Grudnia 25, 2009, 20:44:05 »
    To nie jest mod. To osobna produkcja stworzona na silniku M&B. Długo? O ile wiem to od pierwszych zapowiedzi minęło zaledwie kilka miesięcy... Pod względem historycznym stroje i broń są dosyć dokładnie odwzorowane. Dobrze, że ktoś z twórców zauważył, iż husaria nie występowała tylko w skrzydlatej wersji. Pomijając to,że taka zbroja bez skrzydeł nazwana jest "zbroja huzarów"  (huzarzy to dla odróżnienia od husarzy lekka jazda powstała na Węgrzech). Co do tarcz to jest ich mało. Mają je polscy dragoni i tatarscy jeźdźcy np. sułtani. Poza tym mogą wytrzymać strzał z muszkietu(!), co wydaje się nierealne. Szable natomiast faktycznie  mogłyby występować w większej liczbie gatunków np. batorówki, zygmuntówki etc.
    Miłość bez wzajemności zawsze jest najsilniejsza.

~ Stefan Kisielewski

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Grudnia 25, 2009, 20:47:08 »
    Tarcz nie da sie kupić u handlarzy co jest OGROMNYM minusem...