Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pierwsze wrażenia z gry  (Przeczytany 22711 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline soner

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 150
    • Steam ID: Mój status Steam
    Pierwsze wrażenia z gry
    « dnia: Grudnia 04, 2009, 08:05:54 »
    Jak wiecie, dzisiaj jest premiera gry Ogniem i Mieczem. W tym temacie możecie opisywać swoje pierwsze wrażenia z gry :)
    ~Już Cię nie rozumie liżę komuż dupę ale jestem arogancki.Zastawienie wyrazów podobne do tego Jaś jest wysoki ale trochę niski. - acoaco122

Offline Rolf

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Pierwsze wrażenia z gry
    « Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 04, 2009, 10:08:38 »
    Wczoraj tylko 30 min miałem szanse przetestować gre, więc zbyt wiele nie mogę powiedzieć.

Na plus oczywiście to: klimat gry, nowe jednostki, nowa mapa kampanii oraz broń palna, która nawet w rękach rozbójników jest zabójcza.

Na minus jest to, że paru rzeczy wogle nie zmienieli np. wygląd żywności, niektóre miasta i tawerny są takie same jak w mount&blade. Zabrakło mi też nowych rozkazów czy możliwosci tworzenia bardziej zaawnasowanych formacji w trybie bitwy.

Na początku zdziwiłem się, że nie mogę rekrutować chłopów we wsiach. Prawdopodobnie trzeba podnieśc poziom relacji, aby móc ich zwerbować.
    Wierze, że zmian jest wiecej ale muszę je dopiero odkryć :)

Offline Dimix07

• Użytkownik
    • Dimix07
    « Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 04, 2009, 10:38:03 »
    A ma ktoś demo gierki, bo chce sobie kupić tylko nie wiem czy mi pójdzie na moim ultra-hiper nowoczesnym kompie.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 04, 2009, 10:40:41 »
    Z tego co wiem dema nie ma i chyba nie będzie. Nie są to jednak informacje pewne na 100%, ale nigdzie na wzmiankę o demie nie natrafiłem...

Offline Dimix07

• Użytkownik
    • Dimix07
    « Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 04, 2009, 10:41:46 »
    Ehh to szkoda, bo nie wiem czy mi pójdzie, ale jak ma być na tym samym silniku co M&B to raczej spokojnie pociągnie.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 04, 2009, 10:52:35 »
    Tylko, że wymagania są trochę wyższe niż w przypadku podstawowego M&B. Przeczytaj sobie w tym artykule wymagania jakie stawia OiM:
    http://www.mountblade.info/newsy.php?id=70 .

Offline Rolf

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 04, 2009, 11:20:35 »
    Jeśli chodzi o wymagania sprzętowe to raczej nie ma rewolucji. Grafika jest na podobnym poziomie co w M&B. Być może różnica będzie widoczna jeżeli będziesz zainteresowany zwiększeniem limitu wojska w bitwie.

Offline Dimix07

• Użytkownik
    • Dimix07
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 04, 2009, 19:30:23 »
    Właśnie kupiłem ją na allegro za 70 zł

Offline Adamig01

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 04, 2009, 20:11:34 »

Ja się właśnie zastanawiam czy kupić, mam tylko jedno pytanie do was, czy w OiM podczas gdy kawaleria wroga na nas naciera to można ustawić naszych ludzi w szyku i żeby wystawili swoje włócznie tzn. czy można pikinierem nadziewać konie wroga, tak jak w zwykłym m&b można było nadziać kogoś na lancę podczas szarży ?
    KUSZNICA WYMIATA!!!!!!!

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 04, 2009, 22:12:37 »
    Moje wrażenia po jakiś dwóch godzinach grania.
    Zaczniemy od minusów:
    - błędy graficzne na mapie świata, nie wiem czy inni też tak mają
    - nie mogę wcisnąc back space
    - wywaliło mnie do windy przy próbie pojedynku
    - muzyka, jest poprostu tragiczna, o ile pierwsze trzy minusy pewnie zostaną naprawione w najbliższym patchu o tyle na to nie ma co liczyc, lubię ukrainski folk ale to co nam tu zaserwowano woła o pomstę do nieba, pogrzebowe zawodzenie starych bab jest mulące i usypiające. Wie ktoś może jak podmienic muzykę? Bo chciałbym sobie soundtrack z filmu OiM wrzucic

A teraz plusy:
    -klimacior :)
    -modele pomieszczen, budynków
    -w porównaniu do age of turbulence no to... w tej chwili nie ma porównania, to jest gra kompletna a nie beta 0.0001
    -tabor :) masakryczna rzecz, od godziny jeżdżę sobie po krymie z taborem i atakuja mnie odziały tatarów, co oni biedni mogą zrobic jednak gdy ja z moją ekipą siedzimy za wozami i grzejemy do nich z samopałów :) to musi byc mega skuteczne na husarię

Mam jeszcze jedno pytanie, da się rekrutowac chlopów w wioskach? Bo ja narazie ciągne na najemnikach i odbitych jeńcach. Wykonałem wszystkie zadania dla jednej wioski i niestety nadal nie ma opcji rekrutacji.

Offline barlogo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 04, 2009, 22:41:02 »
    Mietek jakiego masz kompa? bo te niekture minusy właśnie mogę byc tym spowodowane acha jeszcze jedno może by ktoś wrzucił na youtube gameplayea OiM może niekturych by zachęciło do kupna gry

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 04, 2009, 23:32:34 »
    Mam laptopa ale niezgorszego, grałem na nim w gry z o wiele większymi wymaganiami i nie bylo problemów.

Offline MEEHOW

• Użytkownik
    • Polska 4 Life
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 04, 2009, 23:34:24 »
    Mietek jakiego masz kompa? bo te niekture minusy właśnie mogę byc tym spowodowane acha jeszcze jedno może by ktoś wrzucił na youtube gameplayea OiM może niekturych by zachęciło do kupna gry
    "niekture", "niekturych" -> i wszystko jasne

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 04, 2009, 23:52:21 »
    Mietek jakiego masz kompa? bo te niekture minusy właśnie mogę być tym spowodowane acha jeszcze jedno może by ktoś wrzucił na youtube gameplayea OiM może niekturych by zachęciło do kupna gry
    "niekture", "niekturych" -> i wszystko jasne

Barlogo, przeczytaj regulamin forum inaczej szybko się pożegnamy. Staramy się pisać poprawną polszczyzną i wymagamy tego od wszystkich użytkowników forum. Możesz potraktować tą wiadomość jako ostrzeżenie słowne- zwiastujące pierwszego osta.

Meehow- rozumiem, że chciałeś zareagować, ale od tego jest administracja i opcje powiadomienia. Proszę również o przeczytanie regulaminu- chodzi o punkt w którym mówiąc prosto- nie lubimy jedno zdaniowych nic niewnoszących do wątku wypowiedzi.
    Moje wrażenia po jakiś dwóch godzinach grania.

Zaczniemy od minusów:
    - błędy graficzne na mapie świata, nie wiem czy inni też tak mają
    - nie mogę wcisnąc back space
    - wywaliło mnie do windy przy próbie pojedynku
    - muzyka, jest poprostu tragiczna, o ile pierwsze trzy minusy pewnie zostaną naprawione w najbliższym patchu o tyle na to nie ma co liczyc, lubię ukrainski folk ale to co nam tu zaserwowano woła o pomstę do nieba, pogrzebowe zawodzenie starych bab jest mulące i usypiające. Wie ktoś może jak podmienic muzykę? Bo chciałbym sobie soundtrack z filmu OiM wrzucic

A teraz plusy:
    -klimacior :)
    -modele pomieszczen, budynków
    -w porównaniu do age of turbulence no to... w tej chwili nie ma porównania, to jest gra kompletna a nie beta 0.0001
    -tabor :) masakryczna rzecz, od godziny jeżdżę sobie po krymie z taborem i atakuja mnie odziały tatarów, co oni biedni mogą zrobic jednak gdy ja z moją ekipą siedzimy za wozami i grzejemy do nich z samopałów :) to musi byc mega skuteczne na husarię

Mam jeszcze jedno pytanie, da się rekrutowac chlopów w wioskach? Bo ja narazie ciągne na najemnikach i odbitych jeńcach. Wykonałem wszystkie zadania dla jednej wioski i niestety nadal nie ma opcji rekrutacji.

Muzykę można w prosty sposób podmienić...Uprzedzam jednak, żeby robić to na własny użytek- rozpowszechnianie music packa podchodzi pod kodeks karny. Sam wyobrażam sobie grę z muzyką z filmu Ogniem i Mieczem.^^

Jeśli chodzi o jednostki- możesz je rekrutować w obozach treningowych. Każda frakcja mniej więcej w centralnym położeniu posiada taki obóz. Będziesz mógł rekrutować jednostki we wsiach, jeśli zostaniesz oficjalnie przyjęty do danego państwa. Nie będzie to jednak takie proste...szczególnie jeśli chodzi o kampanie polską;)
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 04, 2009, 23:54:15 wysłana przez Oktawian »

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 05, 2009, 00:26:03 »
    Nie zamierzam rozpowszechniac muzyki, mam oryginalny soundtrack z filmu i chcialbym go wsadzic do gry jak to zrobic?

Oblężenia są bardzo fajne, twierdza w której dane mi było się bronic wydaje się byc lepiej przemyślana od zamków z podstawki.