Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121336 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #360 dnia: Grudnia 27, 2011, 19:00:19 »
    Znacie jakieś grupy rekonstrukcyjne w okolicy Tczewa? Nie chciałbym jeździć aż do Gdańska. Wgl polecacie szczególnie jakiś okres na początek? Rzeczy z jakiego okresy można kupić najłatwiej i najtaniej?

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #361 dnia: Grudnia 27, 2011, 19:12:19 »
     Ja powiem tak, nie ma takiego czegoś jaki okres na początek. Wybierz sobie taki jaki najbardziej lubisz, odpowiada itp.

Offline Heru

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #362 dnia: Grudnia 27, 2011, 19:14:57 »
    Zapytaj wujka Google o "Wielkie spisywanie Roberta Bagrinda". Tam znajdziesz większość grup rekonstrukcyjnych (ale nie wszystkie, np. tej do której ja należę (jeszcze) nie ma).

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #363 dnia: Grudnia 27, 2011, 22:03:29 »
    I bierz się za to, co Cię interesuje. Podnieta fajnymi bitwami przejdzie Ci dosyć szybko jak weźmiesz się za mozolne kompletowanie sprzętu. Grunt to cierpliwość, dużo czasu i chęci. Ja swojego czasu nad samym doborem sprzączki i końcówki do paska spędziłem 2 miesiące ;)
    Sława!

Offline Wojan

• Użytkownik
    • Wojan
    « Odpowiedź #364 dnia: Grudnia 28, 2011, 10:35:23 »
    Ja sprzęcik kompletuje już rok i na razie nic nie mam, bo jak już zbiorę sumkę,by coś kupić to muszę wydać to na coś pożytecznego. Teraz mam sporo kasy, a muszę nowy telefon kupić, bo stary mi się rozwalił, więc mam sporo cierpliwości.

Offline Solejók

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #365 dnia: Grudnia 28, 2011, 13:10:00 »
    Aż się tą rekonstrukcją zainteresowałem, zwłaszcza że się dowiedziałem, że w moim mieście też jest jakieś bractwo. Za dwa lata może coś popróbuję(wymóg wiekowy itp.) teraz zbieram kasę :P

Offline xeran95

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #366 dnia: Grudnia 28, 2011, 15:40:32 »
    Okres który cię najbardziej interesuje no nie wiem taka np. zbroja rycerza średniowiecznego chyba będzie dużo droższa niż taki strój szlachcica z XVI wieku czy się mylę? Bo kiedyś ktoś mówił że na taką zbroję w której walczyli pod Grunwaldem można wydać tylko co taki średni samochód.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #367 dnia: Grudnia 28, 2011, 16:33:01 »
    Właśnie niekoniecznie. Nie uszyjesz stroju szlacheckiego ze starego prześcieradła. W grę wchodzi co najmniej wełna (dość droga), a jeżeli chcesz odtwarzać porządnego szlachcica przy kasie to licz się z ogromnymi sumami na jedwabie, atłasy, srebrne guzy, futra etc.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #368 dnia: Grudnia 28, 2011, 18:57:11 »
     No i to też zależy skąd zdobywasz potrzebne rzeczy. Czy kupisz materiały i sam uszyjesz czy kupisz po znajomości, czy na allegro czy jakieś hiper nówka od znanego płatnerza. Jak by nie patrzeć tu znane i wyrobione nazwisko też jest w cenie :)
     Ja osobiście kompletując strój i uzbrojenie kierowałem się znajomymi i allegro. Tanio ale dobre. Dopiero potem jak kiedyś tam uzbiera się sumka, mogę pomyśleć sobie o jakiś mosiężnych zdobieniach, hartowańcach, czy nitowankach :)

Offline xeran95

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #369 dnia: Grudnia 28, 2011, 19:07:25 »
    Właśnie niekoniecznie. Nie uszyjesz stroju szlacheckiego ze starego prześcieradła. W grę wchodzi co najmniej wełna (dość droga), a jeżeli chcesz odtwarzać porządnego szlachcica przy kasie to licz się z ogromnymi sumami na jedwabie, atłasy, srebrne guzy, futra etc.

ale uszycie stroju szlachcica na pewno nie będzie droższe niż wykucie zbroi krzyżaka

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #370 dnia: Grudnia 28, 2011, 19:13:08 »
    Znam ludzi którzy w ciuchy i dodatki wpakowali dużo więcej niż jest warta przeciętna zbroja
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #371 dnia: Grudnia 28, 2011, 20:19:08 »

ale uszycie stroju szlachcica na pewno nie będzie droższe niż wykucie zbroi krzyżaka
    A co to zbroja krzyżaka? lol . Średniowiecze to nie teraźniejszych, nie było standardów i mundurów ;)
    Może być spokojnie droższe. Licząc że nie będziesz odtwarzać jakiegoś szlachcica z zaścianka ze sznurkiem na tyłku, to wydasz parę tysięcy. No i baa, uzbrojenie. Szlachcic na wojne w koszuli nie jechał! Tak jak i krzyżak w zbroi cały dzień nie chodził ;)
    Póki co zgłębiajcie wiedzę, czytajcie książki, pieniążki odkładajcie sobie na takie rzeczy jak koszule, tuniki, nogawice/spodnie, paski, kaletki, buty, noże. Zbroje to licząc że jesteście niepełnoletni kupicie sobie za parę dobrych lat ;)
    Sława!

Offline Wojan

• Użytkownik
    • Wojan
    « Odpowiedź #372 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:24:38 »
    O to może polecicie jakieś książki, bo nedawno skończyłem Sage o Egilu.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #373 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:48:54 »
    Bardziej myślałem o książkach na temat uzbrojenia i życia codziennego :P Co do tytułów to odsyłam na halle, tam każdy znajdzie to co chce. Adres forum podawałem niedawno, to będzie pierwszy test na cierpliwość:D
    Sława!

Offline Wojan

• Użytkownik
    • Wojan
    « Odpowiedź #374 dnia: Grudnia 28, 2011, 21:51:23 »
    Hehe... własnie z halli mam ten tytuł i wiele innych, ale byłem ciekaw co mi zaproponujecie