Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 121290 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Niemen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #120 dnia: Lipca 22, 2010, 10:59:17 »
    proud: chodziło mi nie o średniowiecze jako takie, ale o POTĘGĘ Rzeczpospolitej w tamtych czasach. Owej potęgi wtedy nawet nikt nie śmiał kwestionować. Za tym tesknię. Bo to, co teraz z tym krajem wyprawiają politycy rządowi, to jest po prostu cyrk.

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #121 dnia: Lipca 22, 2010, 14:13:51 »
    proud: chodziło mi nie o średniowiecze jako takie, ale o POTĘGĘ Rzeczpospolitej w tamtych czasach. Owej potęgi wtedy nawet nikt nie śmiał kwestionować. Za tym tesknię. Bo to, co teraz z tym krajem wyprawiają politycy rządowi, to jest po prostu cyrk.

Cyrk? A to co robili politycy za czasów "POTĘGI" Rzeczypospolitej to nie był cyrk? Jak rozumiem wtedy wszyscy politycy byli szlachetni i sprawiedliwi a teraz jest cyrk...

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline Niemen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #122 dnia: Lipca 22, 2010, 15:23:00 »
     Powiedz Mi np. co takiego zrobił Jagiełło? Albo Batory? MÓWIMY O ŚREDNIOWIECZU! Wtedy jeszcze wolnej elekcji i liberum veto nie było! Nie myl tego!

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #123 dnia: Lipca 22, 2010, 15:26:58 »
    Pax, pax między chrześcijany.
    Temat na dyskusje o polityce już jest. Na rozmowy o historii Polski też miejsce się znajdzie, ale nie tutaj. Nie offtopujcie
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #124 dnia: Lipca 22, 2010, 23:53:25 »
    A to ja już odpisuje:

Co do mojego pytania to wcale nie chodziło mi o wojenkę :) tak tylko się pytam bo wiem że najpierw trzeba podstaw wyżej wymienionych.

http://www.brzo.olsztyn.pl/ - proszę. Treningi po sezonie (jak to bywa) więc pozostaje czekać do września :)

Pozdrawiam!!!

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #125 dnia: Lipca 23, 2010, 11:46:35 »

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #126 dnia: Lipca 23, 2010, 12:05:18 »
    Bardzo dziękuje za dobre słowo :-) Co do tego "bractwa" aż trudno mi uwierzyć ,że i takie się znajdują ;D

PS: Co do Braniewa jest tam drużyna wikingów lub słowian która prezentuję sobą bardzo wysoki poziom.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 12:12:52 wysłana przez SirSalvadin »

Offline Argaleb

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Asinus asinorum in saecula saeculorum
    « Odpowiedź #127 dnia: Lipca 23, 2010, 14:07:26 »
    Powiedz Mi np. co takiego zrobił Jagiełło? Albo Batory? MÓWIMY O ŚREDNIOWIECZU! Wtedy jeszcze wolnej elekcji i liberum veto nie było! Nie myl tego!

Batory to chyba nie średniowiecze. A skoro ograniczasz polityków tylko i wyłącznie do władców to gratuluję. I do twojej wiadomości za czasów Jagiellonów była wolna elekcja.

Ale żeby nie offtopować chciałbym zadać pytanie. Czy w internecie jest do zdobycia pancerz bizantyjskich katafraktów? Jeżeli tak to gdzie? Prosiłbym także o podanie jaka może być cena takiej zbroi. Wnioskuję że będzie to 10000+ ale pewny nie jestem. Pozdrawiam!

"Mistrz Świata 2011, Mistrz Polski 2010, Wicemistrz Polski 2011 Mistrz Europy 2012

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #128 dnia: Lipca 23, 2010, 14:24:20 »
    Musiałbyś się dogadać z płatnerzami. Może któryś dałby radę coś takiego zrobić.
    Na gotową do kupienia od ręki nie ma co liczyć. Za mało osób się bawi w Bizancjum żeby sprzedawać starą, a rzemieślnicy raczej nie robią zbroi "na zapas"

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #129 dnia: Lipca 23, 2010, 16:44:35 »
    Argaleb, zbroja aż tyle nie jest warta ;-) no chyba że jest zrobiona z wykwintnych materiałów, zrobiona przez miszczów płatnerstwa (PS:Ale i w to szczerze wątpie). Z resztą wystarczy poszukać zbroi typu lamelka z okresu VIII - Xw. z południowej Europy.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2010, 16:53:51 wysłana przez SirSalvadin »

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #130 dnia: Lipca 30, 2010, 01:44:04 »
    Czesc i czolem ;p
    Ja moge sie pochwalic narazie tylko tym ze posiadam luk i przy jakis wyjazdach z rodzinna strzelam z roznych odleglosci :P Kiedys jeszcze bylem wlasniena fortach gdanskich ( luk mialem ze soba ) gdzie urzedowalo jedno bractwo ( nazwy nie pamietam ) i pytalem wlasnie jakie trzeba spelnic wymagania aby dolaczyc do nich. No i bylem niestety za mlody ;p chyba 3 lat mi brakowalo ... minely 3 lata ich juz na fortach nie ma :(  Ale na forum tawerny patrze amoresso nalezy do bractwa bijacego sie pod grunwaldem w dodatku z tego samego miasta co ja.

Tak wiec wplanach mam ( zobaczymy co z tego bedzie ) dolaczenie do Chorągwi Ziemi Gdańskiej (  http://www.chzg.pl/ ) ktora jak mowilem uczestniczy w bitwie pod grunwaldem ( przyznam sie ze zawsze chcialem wziasc udzial w bitwie na taka skale ;] ) a dwa z treningami nie bylo by problemu bo to bractwo urzeduje w moim miejscu zamieszkania ( nie chcialem juz mowic '' w moim miescie '' xD ).

I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #131 dnia: Lipca 30, 2010, 11:07:45 »
    To ja pouprawiam trochę kryptoreklamy
    Dzigi, jak jesteś z Gdańska to dołącz do Chorągwi Prywatnej von Reihl. Co roku na Grunwaldzie walczymy w ramach chorągwi św. Jerzego.
    Pod kątem walki to jedno z najlepszych bractw w Polsce, zwłaszcza w walce grupowej. W codziennym odtwórstwie też raczej nie mroczymy.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #132 dnia: Lipca 30, 2010, 15:46:04 »
    beanshee a masz link do ich strony ? bo znalazlem jedna ale w budowie :/

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #133 dnia: Lipca 30, 2010, 15:50:04 »
    No niestety, nasza strona rodzi się w bólach.
    Jedyne co mogę w zamian polecić to forum chorągwi św. Jerzego- http://jerzy.mojeforum.net/
    Większość chorągwi stanowią właśnie Reihle z różnych stron kraju.

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Ingwar
    « Odpowiedź #134 dnia: Lipca 30, 2010, 16:12:48 »
    Haha i teraz wielki dylemat po jakiej stronie walczyc cz po stronie polskiej ( CHZG ) czy po krzyzackiej ( św.Jerzy ).
    A jak u was z treningami :p bo mi juz amoresso duzo opowiedzial jak to wyglada u nich.