Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Harce na podwórzu, czyli rekonstrukcja historyczna  (Przeczytany 120947 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    Odp: Rekonstrukcja historyczna
    « Odpowiedź #135 dnia: Lipca 30, 2010, 19:55:15 »
    Święty Jerzy walczy po stronie polskiej:)
    A o treningach musiałbyś się dowiedzieć od chłopaków z Gdańska, bo ja należę do pocztu z Łodzi.
    Najlepiej wyślij maila do kolesia zwanego Płazikiem (kontakt na forum), ewentualnie do dowódcy we własnej osobie, czyli Maćka Reihla.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #136 dnia: Lipca 31, 2010, 16:21:43 »
    Na większości treningów jest przygotowanie kondycyjne i ćwiczenia bojowe. Także bez umiejętności robienia pompek nawet nie przychodź nigdzie :p Walki Cię nauczą, jednak kondycję musisz mieć jakąś :D
    Sława!

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    « Odpowiedź #137 dnia: Lipca 31, 2010, 16:59:04 »
    Blitzwing hehehe wlasnie sie przekonalem <hahahaha> ale na cos podobnego bylem raczej przygotowany. Podbudowac kondycje u mnie sie przyda wiec przychodzic moge dalej :P
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #138 dnia: Lipca 31, 2010, 23:46:17 »
    Witajcie
    Powiem wprost kompletnie się nie znam na tych sprawach, chciałbym jednak dołączyć do jakiegoś bractwa w okolicach Warszawy, Legionowa, zna ktoś może jakieś działające i warte polecenia...Co do okresu to może być od XIV, XV, XVI, XVII...
    Wybaczcie że zajmuje wasz czas, jednak chciałbym iśc do porządnego działającego i godnego polcenia bractwa...
     Pozdrawiam

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #139 dnia: Sierpnia 01, 2010, 00:50:36 »
    Nie można iść byle gdzie. Idziesz tam gdzie będzie Ci odpowiadał wiek itd. Chyba interesujesz się czymś konkretnie. Czy po prostu chcesz się zapisać do naparzania po łbach?
    Sława!

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #140 dnia: Sierpnia 01, 2010, 10:53:23 »
    Sprawdź na www.bagrit.pl
    Masz tam spis dużej części grup działających w Polsce i nie tylko.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #141 dnia: Sierpnia 15, 2010, 21:57:23 »
    Wolin się zakończył.
    Po pierwsze, jak zwykle było sympatycznie, klimatycznie itd. Świetna zabawa, świetni ludzie
    Mam jednak pewne zastrzeżenia, mianowicie:
    Jarmark przed wyspą. Stragany rozumiem, będą zawsze, jest jedzenie, pamiątki w postaci koszulek itd. To jest spoko. Jednak co oznaczają koncerty na scenie? Czy festiwal jest słowian i wikingów czy może muzyki biesiadnej? Minus dla organizatorów.
    No i w końcu ceny biletów. Turyści byli bardzo źli musząc płacić 15 zł (!!!) za jednorazowe wejście. Chcąc wchodzić wielokrotnie trzeba było wydać 25zł! Współczuję osobom które z całej Polski przyjeżdżały oglądać festiwal. Ceny biletów nieźle ich przetrzepały.
    Co do pogody to nie ciekawie. Na początku bardzo fajna, a potem deszcz. W piątek i sobotę dało się przeżyć, jednak w Niedzielę bitwa przez aurę bardzo straciła. Było dużo mniej wojów (W końcu kto chce rzucać się w wielkie kałuże i taplać w bajorkach).
    No i płatności dla zagranicznych grup były podobno zbyt małe. Nieładnie, nie zwróciła im się nawet podróż.
    Mam nadzieję że organizator naprawi błędy z tego roku. Jeśli nie, możemy ujrzeć bojkot i upadek największej imprezy w Polsce.
    Sława!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #142 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:07:30 »
    Ooo niedobrze, wnioskuje że rekonstrukcja się nie udała :/ Wielka szkoda, przez takie rzeczy wizerunek rekonstrukcji podupadnie.

Pytanie, ile rekonstruktorów i ile turystów przyjechało w tym roku (tak mniej więcej)?

Offline dzigi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Ingwar
    « Odpowiedź #143 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:10:19 »
    Ja mam inne pytanie gdzie dokladnie jest ta wioska ? i czy prosperuje caly rok ? Bo tak sie sklada za jade w tam te strony :] Szkoda mialem nadzieje ze Festiwal na Wolinie bedzie dopiero a nie ze juz byl :\
    I ty staw sie na polu bitwy !!! : http://www.youtube.com/watch?v=fRqcbZsKVII

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #144 dnia: Sierpnia 15, 2010, 22:36:03 »
    Z tego co wiem to gród jest tam non stop. W nim jest także muzeum i chyba coś jeszcze. Ale i tak największą atrakcją jest rekonstrukcja.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #145 dnia: Sierpnia 16, 2010, 00:28:52 »
    Są jeszcze warsztaty archeologii eksperymentalnej co jakiś czas.
    Wioska działa cały rok.
    Ludzi było z 1,5 tysiąca, a wojów tak z 450 (czyli ten tysiak to niewiasty, dzieci, rzemieślnicy i inne młodziki :P)
    Sława!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #146 dnia: Sierpnia 17, 2010, 11:21:35 »
    Ja zaś w niedzielę byłem na nieco innej imprezie, a mianowicie na XI Jarmarku Średniowiecznym w Chudowie. Co prawda rozmach imprezy był "nieco" mniejszy niż takiego Grunwaldu, czy choćby Wolina, ale przynajmniej miałem blisko. Zawsze coś. ;) Imprezę zresztą zaliczam do udanych, bo nie ma to jak popatrzeć na gości w pełnych płytówkach, naparzających się po łbach i posłuchać tego szczęku blach. Turniej rycerski (w tym kopijniczy) również wyszedł nienajgorzej, nawet pomimo tylko czterech rycerzy i koparki stojącej w tle, która bardzo starała się popsuć klimat tworzony przez świetnego "mistrza ceremonii".

Na pamiątkę kupiłem mej lubej nieco średniowiecznych błyskotek, a sobie plastikowy hełm garnczkowy. Na mój łeb co prawda nieco za mały, ale co tam... ;)

Kilka zdjęć:

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #147 dnia: Sierpnia 17, 2010, 11:34:59 »
    Wszyscy jeżdżą, to i ja się pochwalę gdzie byłam.
    A byłam w Lublinie na turnieju w ramach jarmarku jagiellońskiego.
    I cóż... jedna z lepszych imprez na jakich byłam. Lubelska starówka dawała niesamowity klimat.
    A na starówce było to, co odtwórcy kochają najbardziej- miód, muzyka i świetne towarzystwo:)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    « Odpowiedź #148 dnia: Sierpnia 23, 2010, 11:33:57 »
    No i po Grzybowie.
    Bardzo fajna imprezka, ładnie zorganizowane. Tylko to nieszczęsne muzeum :P
    Bitwy były fajnie zorganizowane, a sobotnia bitwa fabularyzowana bardzo fajnie wyszła.
    Pozdrawiam.
    Sława!

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #149 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:09:19 »
    Uff... wreszcie przy kompie. Ale do 31 nadal będę okazjonalnie ;-)
    Słyszałem coś na temat "dziwnych" ankiet na Wolinie, Grunwaldzie i tego typu imprezach?

Edit:
    Widzę, że kolega czytuje frehę:)

Fakt, świetna strona i duuuuża skarbnica wiedzy :)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 22:30:34 wysłana przez SirSalvadin »