1. Królestwo Nordów
Zdecydowanie najmocniejsza piechota w grze, świetna przy oblężeniach zamków czy rozbijania nieprzyjacielskiej konnicy. Oprócz mieczy, toporków jednoręcznych czy dużych toporów dwuręcznych, wojownicy nordyccy posiadają wszelkiego rodzaju broń miotaną(od toporków po oszczepy), co może uprzykrzyć grę.
2. Królestwo Swadii
Najlepsza ciężka konnica w Calradii, dużo lepsza niż Veagirska. Piechota niezła, chociaż nie tak dobra jak Nordycka. Jeżeli chodzi o kuszników, to moim zdaniem są trochę gorsi od Rhodockich, ale mimo to się przydają.
3. Królestwo Veagirów
Niezła piechota, konnica, i w miarę dobrzy łucznicy. Na terenie ich królestwa są bardzo mocne zamki które ciężko zdobyć
4. Królestwo Rhodoków
Moim zdaniem najsłabsza frakcja w grze, choć bardzo przezemnie lubiana. Brak konnicy, to bardzo duża wada, ponieważ raczej marnie radzą sobie w otwartym polu, zdecydowanie lepiej leżeli chodzi o oblężenia zamków czy ich obronę. Świetni do rozbijania nieprzyjacielskiej konnicy, jednak tak naprawdę mogą radzić sobie z np Nordami, gdy masz w armii wielu sierżantów. Oprócz tego najlepsi kusznicy w Calradii.
5. Chanat Khergitów
Najlepsi łucznicy konni w grze. Świetna lekka jazda. Moim zdaniem najlepsza frakcja do walki w otwartym polu, za to beznadziejni do oblężeń zamkowych. Zawsze kiedy z nimi walczyłem, zajmowało mi to od pół do godziny czasu, Dobrze jeżeli opracowałeś sobie jakąś taktykę, a jeżeli nie, to będziesz się męczyć z nimi tak jak ja. Oprócz tego, świetnie wykańczają twoją konnice, która próbując ich dogonić, najczęściej dostaje od kilku do kilkunastu strzał, albo ginie