Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Która Frakcja, w czym najlepsza?  (Przeczytany 18408 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Która Frakcja, w czym najlepsza?
    « Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 05, 2009, 17:35:23 »
    To dziwne bo jak dla mnie Vaegirowie to najlepsza z frakcji. Dobra kawaleria, całkiem niezła piechota i świetni łucznicy. Naprawdę polecam.

Można też przecież rekrutować wojsko w różnych państwach jednocześnie, np.: rekrótów na kawalerię u Swadian, a na piechotę u Nordów.

Jeszcze to, że według mnie jednostki strzeleckie są  często napradę przydatne. U mnie tacy Vagierscy strzelcy stanowią 1/3 armii.

No i na koniec powiem, że Rhodocy to nie tylko dobzi kusznicy, ale też i świetni włócznicy. Jeżeli trzeba obronić jakiś zamek, czy miasto, to Rhodocy są najlepsi.

Offline Pawelek99

• Użytkownik
    « Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 17, 2009, 08:00:28 »
    1. Królestwo Nordów
    Zdecydowanie najmocniejsza piechota w grze, świetna przy oblężeniach zamków czy rozbijania nieprzyjacielskiej konnicy. Oprócz mieczy, toporków jednoręcznych czy dużych toporów dwuręcznych, wojownicy nordyccy posiadają wszelkiego rodzaju broń miotaną(od toporków po oszczepy), co może uprzykrzyć grę.
    2. Królestwo Swadii
    Najlepsza ciężka konnica w Calradii, dużo lepsza niż Veagirska. Piechota niezła, chociaż nie tak dobra jak Nordycka. Jeżeli chodzi o kuszników, to moim zdaniem są trochę gorsi od Rhodockich, ale mimo to się przydają.
    3. Królestwo Veagirów
    Niezła piechota, konnica, i w miarę dobrzy łucznicy. Na terenie ich królestwa są bardzo mocne zamki które ciężko zdobyć
    4. Królestwo Rhodoków
    Moim zdaniem najsłabsza frakcja w grze, choć bardzo przezemnie lubiana. Brak konnicy, to bardzo duża wada, ponieważ raczej marnie radzą sobie w otwartym polu, zdecydowanie lepiej leżeli chodzi o oblężenia zamków czy ich obronę. Świetni do rozbijania nieprzyjacielskiej konnicy, jednak tak naprawdę mogą radzić sobie z np Nordami, gdy masz w armii wielu sierżantów. Oprócz tego najlepsi kusznicy w Calradii.
    5. Chanat Khergitów
    Najlepsi łucznicy konni w grze. Świetna lekka jazda. Moim zdaniem najlepsza frakcja do walki w otwartym polu, za to beznadziejni do oblężeń zamkowych. Zawsze kiedy z nimi walczyłem, zajmowało mi to od pół do godziny czasu, Dobrze jeżeli opracowałeś sobie jakąś taktykę, a jeżeli nie, to będziesz się męczyć z nimi tak jak ja. Oprócz tego, świetnie wykańczają twoją konnice, która próbując ich dogonić, najczęściej dostaje od kilku do kilkunastu strzał, albo ginie

Offline Kormo

• Użytkownik
    • All the light makes the shadow...
    « Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 10, 2010, 09:46:21 »
    Popieram Pawelek99. Nie ma najlepszej frakcji do gry, bo każda walczy inaczej i kogo innego gromi, a z kim innym przegrywa. Najlepiej  mieszać frakcje (co i tak podczas uwalniania więźniów samoczynnie się dzieje). Gdy zdobędzie się zamek lub miasto dobrze jet zostawiać w nim część armii. Ja np. do walki konnej biorę full lansjerów i innych khergitów, a gdy przychodzi do oblężenia to biorę z zamku nordyckich huskarli, którzy swoim murem ogromnych tarcz podczas oblężenia są niepokonani.
    Cytat rodem z tawerny:
    Nordycki huskarl - Najlepsza jednostka w swojej kategorii. Macie szczęście, że nordyccy dowódcy mają najwyżej paru w swoich kompaniach. Niezwykle groźni, świetnie się spisują przy szturmach na mury. Takie małe „chodzące” czołgi.

Offline Margoth

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 10, 2010, 10:36:55 »
    Kormo, ale nie pomieszasz armii z frakcją, która z tobą walczy ;d.
    Co do Khergetów: Jeśli ktoś ma problem z zdobywaniem zamku, prosta taktyka: Atakujcie go jak nie ma na nim lordów, wtedy wystarczy 25 lansjerów i łuczników. W dodatku Warband Khergeci są jak dla mnie niepokonani, ponieważ lansjerzy mają buzdygany więc jak dla mnie są już niepokonani na każdym terenie.

Offline kondi1234

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 27, 2010, 10:50:07 »
    Khagerit: Szybcy i łucznicy konni, najlepsza konnica.
    Swadia: Mieszanka Rhodoków (kusznicy),Nordów(pichota) i Vaegirów (rycerze). Każdy powinien się z nią liczyć, choć nie jest najsilniejsza.
    Nordowie: Piechota i łucznicy o potężnej mocy, nie warto ich lekceważyć.
    Rhodokowie: Moi ulubieni, doskonale radzą sobie z Vaegirem.
    Vaegirowie: Lodowa Swadia z lżejszą zbroją i łukiem zamiast kuszy. Są naprawdę nieżli.

Wszyskim, którzy rozpoczynają grę polecam mieszankę Rh+Kh. Mobilność i skuteczność.

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #35 dnia: Maja 28, 2010, 13:31:02 »
    Moim skromnym zdaniem:
    Swadia- Jest tak dobra, że bardzo szybko się nudzi ok. 200dni
    Nordowie- Nie są niesamowici ale są bdb, i racja że łucznicy są żalośni (nie zgodze sie ze trudno jest miec wiecej niz 20, ja mialem 75 a teraz mamy ostrą wojne to 50) Fajnie się nimi gra bo nie jest tak łatwo jak swadią i ich bohaterowie są najwaleczniejsi Ci w Swadii to ja zabiore np. Rhodkom Miasto i 5 zamków to oni nic nie zrobią a nordowie to lecą zawsze mi pomóc utrzymać te zamki (NAJLEPSZA FRAKCJA)
    Vaegiriowie- nijacy!
    Rhodokowie- Tylko umieją się dobrze bronić (nie dobrze ale najlepiej ze wszystkich), kiedyś byłem na ich terytorium przez  90 dni i codziennie rozwalalem im odział 70-250 jednostek mając równą setkę i przez 87-89 dni nie zginąl mi NIKT dopiero wtedy zginąl mu jeden huskarl... Czyli zabiłem około 5000 ich jednostek tracąc... 1!
    Khergikowie- atak na oblężenia... nie pogrązajmy ich. Obrona? Łucznicy czasem dają popalić (ale od czego są tarcze) na otwartym polu jedyny minus że na koniec walki często dużo z nich potrafic uciec ;/
    Sarrandzki- mamelukowie są spoko, luczników mają dobrych taka frakcja fajna w miarę uniwersalna :)

To moje skromne zdanie możecie sie z nim zgadzać lub nie ale wiem że moje stanowisko jest poparte doświadczneniem :)
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Homior

• Użytkownik
    « Odpowiedź #36 dnia: Sierpnia 27, 2010, 17:05:07 »
    Wielu ludzi uważa że rhodocy są słabi ale to nie preawda (ja tęż żadko niki gram ale chcę pokazać ich zalety). Żeby skutecznie grać rHodokami trzeba być dobrym strategiem i dostrzec ich zalety. Nie mają kawalerii, lecz mają pawężników, którzy nie dość że są bardzo dobrą piechotą to służą właśnie do tępienia kawalerii i bronić ich prawdziwej potęgi kuszników, jeśli ma się dobrą strategię, to można wygrywać bitwę za bitwą, i tu was zadziwię łatwiej jest z kawalerią jeśli nie jest ona całą armią. Powiecie że Khergici składaja się w całości z kawalerii, ale przegranej sz nimi można uniknąć. Kusznicy mogą strzelać do konnych łyczników a pawężnicy przed szarżą lansjerow. jeśli nie uda zajść się piechoty rhodoków od tyłu strzelcom to jest się na wygranej pozycjii (mają pawęże które chronią ich od przodu), ich  tyłów bronią kusznicy. Jeś li jednak bardzo brakuje nam kawalerii to pozostają sojusznicze nacje lub najemnicy.

Moja ulubiona frakcja to nordowie, a najlepsza moim zdaniem swadia.

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Sierpnia 27, 2010, 21:11:09 »
    Sorry, ale w M&B niestety nie można się w pełni wykazać taktyką bo i tak najlepszy efekt daje zawsze postawienie strzelców na szczycie wzniesienia aby konnica zwolniła gdy na nich jedzie, a piechotę w połowie górki coby bronili strzelców przed piechotą i częściowo zatrzymali konnych. Jak masz 2 górki obok siebie to masz jeszcze lepiej bo możesz piechotę wsadzić do rowu, gdzie będą poza zasięgiem wrogich strzelców i mogą na nich wyskoczyć gdy będą już blisko.

W zamkach cała taktyka polega na przebiciu się przez kładkę i odwróceniu stron tzn postawieniu swoich ludzi na murach, najlepiej na jakichś schodkach a strzelców tak, aby mogli ostrzelać wrogich strzelców i piechotę idącą po schodkach. Najlepiej w plecy.

Po prostu boty są za głupie, aby wymyślać na nie jakąkolwiek taktykę. Takie rzeczy to tylko w Warbandzie na multi z jakimś zorganizowanym składem bo w singlu pewnie mimo dodania możliwości tworzenia drużyn, bot jest tak samo głupi i większość walki leci niczym sowieci.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Sierpnia 28, 2010, 01:52:44 »
    Dzisiaj byłem świadkiem zorganizowanej grupki z tym samym uzbrojeniem i herbem (z paroma wyjątkami), bardzo ładne wspólne salwy, lub szarże :)

www.pustamiska.pl

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #39 dnia: Sierpnia 28, 2010, 08:18:12 »
    Nie rozumiem dlaczego tak lubicie Swadię. To oblężenia są najważniejsze  bo możemy zdobyć zamek (bitwy w polu też są ważne, ale oprócz łupów i osłabieniu wroga nie mamy nic). Piechota Swadii jest średnia, a ich strzelcy słabi. Lordowie dostają po tyłku bo mają tylko 2-3 rycerzy i 4-5 zbrojnych jeźdźców często na samym dole w ekranie jednostek. To samo tyczy się Nordów i ich huskarlów, ale w odróżnieniu od Swadian bez nich dają sobie radę. Tylko gracze posiadają większą ilość elitarnych jednostek.

Offline Chudy

• Użytkownik
    « Odpowiedź #40 dnia: Sierpnia 28, 2010, 14:07:13 »
    Swadianie szybko się nudzą. Widziałem save'a brata. Grał Rhodokami, przyznam że są mocni. Odpowiednia taktyka i można pół wroga rozwalić ;]. Ja osobiście polecam nordów. Wprawdzie wolniej się szkolą od innych frakcji ale potrafia walczyć ;]
    90% nastolatków dostałoby załamania nerwowego, gdyby Justin Bieber stał na dachu wieżowca i miał zamiar skoczyć. Jeśli należysz do tych 10%, które wzięłoby krzesełko, popcorn i darło się: "Skacz lamusie!" wklej to do podpisu. :)

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Października 01, 2010, 14:36:56 »
    U mnie przedstawia się to tak:
    - Nordowie, (mam, grając nimi dobrą taktykę) Dobra ciężka piechota
    - Swadia, Dobra Kawaleria, z kusznikami i piechotą troszkę gorzej
    - Chanat Khergicki, Szybka, lekkozbrojna kawaleria, brak piechoty
    - Rhodokowie, Dobra lekka piechota i kusznicy
    - Vaegirzy, Też dobrzy, ale nie mają tego czegoś (plusem jest, że na początku, ich rekruci są lepiej opancerzeni od reszty nacji)

Offline Paladyn97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Października 08, 2010, 21:46:54 »
    Nie wiem dlaczego niektórzy mówią, że łucznicy nordyccy są słabi. Przecież nordyccy łucznicy weterani są świetni(gdy jest ich przynajmniej 15)
    Co do armii:
    Khergici: Jakoś ich nie lubię, z powodu takich zamków i miast. Są dobrzy w walce na otwartym polu, może nie idealni, ale bardzo denerwują łucznicy konni ( większość jednostek khergitów ma łuk lub oszczep ), bo uciekają i strzelają. Również dobrzy na obronę, bo prawie każdy ma łuk lub oszczep.
    Vaegirzy: Silna nacja, mocni piechurzy, kawaleria i łucznicy.
    Rhodokowie: Są świetni w walce z Khanatem, bo mają włocznie(większość jest długa) i tarcze. Kusznicy są najlepsi w swoim rodzaju(dobra celność, najlepsza kusza w grze oraz duże tarcze , szybciej się ich ulepsza niż swadiańskich kuszników)
    Nordowie: Huskarlowie są najlepszą jednostką piechoty, łucznicy weterani są także świetni( w dodatku ich się szybko ulepsza) .
    Swadianie: Moja ulubiona nacja i świetna w walce. Najlepsza kawaleria w grze,  dobrzy kusznicy i piechota. Wadą ich jest położenie.

Offline wesch96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Października 09, 2010, 10:37:28 »
    Muszę Cię zmatrwić jeżeli mówisz o "dobrej kuszy"- Huskarlowie mają tę umiejętność 130, a strzelcy Rhodoccy 110 i podejrzewam, że Swadiańscy kusznicy weterani są jeszcze gorsi- niestety huskarlowi, kuszy nie damy :) Bo wówczas byłby już formalnie najlepszy!

www.pustamiska.pl

Offline matilon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Października 09, 2010, 11:46:18 »
    niestety huskarlowi, kuszy nie damy :)
    Troop Editor?