Mój pierwszy wątek zakładam dla tych którzy chcą podyskutować o mocnych i słabych stronach danych frakcji. To może zacznę ja.
1. Khragieci - z pewnością najbardziej mobilna frakcja w grze słabi przy oblężeniach, ale zabójczy w bitwie na otwartym terenie. Ich konni łucznicy nie mają sobie równych.
2. Vagierzy - to mocna frakcja. Mają najlepszych łuczników i dobrą kawalerię. Posiadają oni najlepsze twierdze w grze. Co prawda ich rycerze nie dorównują rycerzom, ze Swadii, ale i tak są nieźli.
3. Rhodokowie - według wielu najsłabsza frakcja w grze, a ja tam ich lubię. Nie mają oni kawalerii, ale za to mocnych sierżantów, ciężko zbrojnych włóczników i najlepszych kuszników. Moim zdaniem jedyna frakcja która daje radę Swadianom, ale z innymi przegrywa.
4. Nordowie - podobnie ja Rhodocy nie posiadają kawalerii, ale za to dobrych łuczników i piechotę. Jeżeli chodzi o oblężenia nadają się oni najlepiej, ze wszystkich dostępnych w grze frakcji. Każdy szanujący siebie Nord ma przy sobie jakiś młotek, oszczep, czy toporek, lub coś czym można rzucać, co potrafii nieźle wkurzyć.
5. Swadianie - chyba najpopularniejsza frakcja w grze, gdyż niemalże nie mają słabych stron. Ich atutem są rycerze wystarczy garstka, a możemy dosłownie wgniatać wroga w ziemię. Groźną bronią jest już masa konia. Do tego dochodzi dobra ciężka piechota wsparta kusznikami i już mamy nie pokonaną armię. Jednak w tej beczce miodu jest kropla goryczy. Ich minusem jest położenie w centrum mapy co często zmusza ich do walki na kilku frontach jednocześnie.
Moim zdaniem drużyną idealną jest - na froncie Vagierscy łucznicy osłaniani przez Rhodockich włóczników. Na flance kilku Nordyckich sierżantów i ciężkich piechurów i kilku Swadiańskich rycerzy, wspartych Khragieckimi łucznikami konnymi.