Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Która Frakcja, w czym najlepsza?  (Przeczytany 18400 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Która Frakcja, w czym najlepsza?
    « dnia: Października 18, 2009, 00:27:09 »
    Mój pierwszy wątek zakładam dla tych którzy chcą podyskutować o mocnych i słabych stronach danych frakcji. To może zacznę ja.

1. Khragieci - z pewnością najbardziej mobilna frakcja w grze słabi przy oblężeniach, ale zabójczy w bitwie na otwartym terenie. Ich konni łucznicy nie mają sobie równych.

2. Vagierzy - to mocna frakcja. Mają najlepszych łuczników i dobrą kawalerię. Posiadają oni najlepsze twierdze w grze. Co prawda ich rycerze nie dorównują rycerzom, ze Swadii, ale i tak są nieźli.

3. Rhodokowie - według wielu najsłabsza frakcja w grze, a ja tam ich lubię. Nie mają oni kawalerii, ale za to mocnych sierżantów, ciężko zbrojnych włóczników i najlepszych kuszników. Moim zdaniem jedyna frakcja która daje radę Swadianom, ale z innymi przegrywa.

4. Nordowie - podobnie ja Rhodocy nie posiadają kawalerii, ale za to dobrych łuczników i piechotę. Jeżeli chodzi o oblężenia nadają się oni najlepiej, ze wszystkich dostępnych w grze frakcji. Każdy szanujący siebie Nord ma przy sobie jakiś młotek, oszczep, czy toporek, lub coś czym można rzucać, co potrafii nieźle wkurzyć.

5. Swadianie - chyba najpopularniejsza frakcja w grze, gdyż niemalże nie mają słabych stron. Ich atutem są rycerze wystarczy garstka, a możemy dosłownie wgniatać wroga w ziemię. Groźną bronią jest już masa konia. Do tego dochodzi dobra ciężka piechota wsparta kusznikami i już mamy nie pokonaną armię. Jednak w tej beczce miodu jest kropla goryczy. Ich minusem jest położenie w centrum mapy co często zmusza ich do walki na kilku frontach jednocześnie.

Moim zdaniem drużyną idealną jest - na froncie Vagierscy łucznicy osłaniani przez Rhodockich włóczników. Na flance kilku Nordyckich sierżantów i ciężkich piechurów i kilku Swadiańskich rycerzy, wspartych Khragieckimi łucznikami konnymi.

Offline Jezus

• Użytkownik
    Odp: Która Frakcja, w czym najlepsza?
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 18, 2009, 01:08:09 »
    Chciałem napisać że już taki temat był ale przeleciałem wszystkie 15 stron niestety nie znalazłem. Dalej nie wierzę że nie było na ten temat słowa.
    Która frakcja w czym najlepsza? Napisałeś więc temat jest już wyczerpany. Trzeba było napisać która frakcja jest najlepsza w ogóle, wtedy miałbym zabawę oglądając ludzi zabijających się argumentami :D
    Mam jednak kilka zastrzeżeń do tego co napisałeś:
    1. Łucznicy konni Khergitow nie maja sobie równych? Nic dziwnego - nikt inny nie ma takiego wynalazku...
    2. W jakim sensie Vaegirowie mają najlepsze twierdze? Ładne? Trudne do zdobycia? Położenie dzięki któremu wszędzie mają blisko?
    3. Nordyccy łucznicy są żałośni.
    4. Swadiańska piechota i strzelcy także. Jedyne opancerzone jednostki Swadii to sierżanci z pikami z których nie potrafią korzystać. Ich strzelcy nie mają tarcz i często widuje się ich ze sztyletami. Nie jestem tylko pewny co do ich celności bo większość padała po 1 strzale i nie zdążyłem zauważyć. Dla porównania, strzelcy Rhodoccy oprócz zajebistych umiejętności "dystansowych" sprawują się także jako znakomita piechota.
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 18, 2009, 14:14:20 »
    1. Łucznicy konni Khergitow nie maja sobie równych? Nic dziwnego - nikt inny nie ma takiego wynalazku...

Wydawało mi sie, że Vagierzy też maja coś podobnego :), ale nie zmienia to faktu, że i tak są to bardzo przydatne jednostki.

Offline Mr War

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 18, 2009, 14:19:53 »
    Gdzie ty w native widziałeś  Vaegira z łukiem na koniu?

Wiesz że 99,9% ludzi cierpi na oglądanie postów z ręka na myszce.Nie nie zdejmuj ręki z myszki wiem że na to cierpisz:)

Offline metalfun666

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 18, 2009, 15:24:07 »
    Tak jakoś mi się wydawało. Może to był Khragiecki dezerter, albo stepowy bandyta.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2009, 15:38:35 »
    Czasami zdarza się że oddziały z innych frakcji wcielane są do armii. Dzieje to sie tak. Jakiś oddział niszczy grupe bandytów lub powiedzmy khergitów i bierze ich do niewoli. następnie ten oddział 9osłabiony po walce) wpada na jakiś oddział nordów. Nordowie po rozgromieniu wroga przyłączają ich więźniów do swojej armii i atakując ich walczymy też z łucznikami konnymi.

Offline Teos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 28, 2009, 18:43:41 »
    Nordycka Armia , Włócznie od Rhodoków, łucznicy Vaegir'ów konnica Khgerit'ów i lance Swadian to nikt cie nie dojedzie

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 31, 2009, 14:08:16 »
    Nordycka Armia , Włócznie od Rhodoków, łucznicy Vaegir'ów konnica Khgerit'ów i lance Swadian to nikt cie nie dojedzie
    Jeżeli sądzisz że taka armia zjedzie każdego to jesteś w błędzie wystarczy dobra taktyka , morale , mobilność twojej armii i ci zakuci w blachy swadianie , wolni nordowie , niecelni łucznicy Vaegir'ów i reszta nie ma szans (oczywiście doświadczenie też ważne ale jak powiada Napoleon ''Stado baranów prowadzone przez lwa jest groźniejsze niż stado lwów prowadzone przez barana.")

Offline Cocher

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 31, 2009, 16:41:33 »
    Teos taka armia byłaby moim skromnym zdaniem niezbyt dobra,co jest do wszystkiego to jest do niczego.
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #9 dnia: Listopada 07, 2009, 11:31:40 »
    Mogę się zgodzić, że taka różnorodność jednostek może wyjść na korzyść, ale tylko pod dwoma warunkami. Mianowicie, w połączeniu z rozsądnym dowodzeniem i gdy używamy Battlesizera. Kiedy nie dysponujemy odpowiednią ilością poszczególnych rodzajów wojska, wtedy rzeczywiście próba pokonania wroga skazana jest na klęskę. Gdy już mamy dostatecznie dużą armię, najważniejsze staje się umiejętne wykorzystanie terenu oraz rozważne ustawienie oddziałów. Najczęściej sprawdza się operowanie wojskiem na szczycie jakiegoś wzniesienia lub na brzegu rzeki. Na koniec mogę was jeszcze zapewnić, że Huskarle, Swadiańscy rycerze i dowolni łucznicy w zupełności wystarczą.
    Pzdr.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 13:19:38 wysłana przez Nevader »

Offline Francysh

• Użytkownik
    • ARE YOU READY TO UNLEASH FURY?!
    « Odpowiedź #10 dnia: Listopada 07, 2009, 12:37:09 »
    Różnorodność wojsk nie zawsze jest najlepszym wyjściem. W Native nie ma bata na Swiadiana. W momencie kiedy dorobiłem się 20 rycerzy wygrywałem już każdą bitwę, mając 50 podbijałem stolice Rhodoków oczywiście z jakąś tam pomocą łuczników. Raz tylko miałem problem z wygraniem bitwy mając Swadian, mianowicie kiedy pierwszy raz spotkałem się na polu z Khegitami. Prawie przegrałem nie dlatego, że moi rycerze byli słabsi ale dlatego, że nie nadążali za łucznikami konnymi. Nordowie właściwie nadają się tylko do oblężeń. Pozatym długa droga do Huskarcla powoduje, że w armi ciężko jest mieć ich więcej niż 20. Veagerowie mają wszystko a nie mają niczego. Nie wiadomo w czym ta frakcja jest dobra. Z założeń miała to być chyba frakcja która będzie we wszystkim średnia i będzie można bawić się w dowodzenie. Wyszło, że mamy mocno średnią frakcje dobrą w obronie zamków. O Rhodokach nie wspominam bo to chłopcy do bicia i tyle.
    Na chwilę obecną umarłem! Wrócę... kiedyś ;]

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 07, 2009, 14:04:38 »
    Wprost przeciwnie, różnorodność wojsk to jest bardzo dobre wyjście. Swadiańskimi rycerzami zamków się nie zdobywa, to najważniejsze, a Huskarle to jednostka niezwykle wszechstronna, jeżeli potrafi się ich wykorzystać. Przede wszystkim nie należy pozwolić im się kiedykolwiek rozproszyć. Zwarta formacja stanowi bardzo skuteczny opór nawet dla konnicy Swadian i Vaegirów, lecz gdy zostanie rozproszona Huskarle najpewniej szybko polegną. Na uwagę zasługuje również to, by nie wysyłać ich do walki bez wsparcia. W zależności od taktyki, jaką zastosujemy na początku starcia (i taktyki którą podejmie przeciwnik), należy dla przykładu wykorzystać ostrzał łuczników (ponadto Huskarle używają również broni miotanej), gdy przeciwnik będzie już blisko naszych pozycji, lub użyć jazdy do odciągnięcia części wrogich wojsk. Druga metoda zapewnienia wspomnianego wsparcia posiada również tą zaletę, że nie wyklucza pierwszej. Obie te metody niezwykle skutecznie sprawdzają się w charakterze ofensywnym podczas bitew, w których po stronie przeciwnika znajdują się głównie strzelcy. Ja nigdy nie tracę Huskarli, ponieważ uważam na nich i wykorzystuję jedynie do ostatecznego natarcia lub powstrzymania ataku piechoty nieprzyjaciela.
    Pzdr.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 07, 2009, 20:46:22 »
    Zgadzam się z Nevaderem. Dla mnie idealna drużyna to tak  ( załóżmy że mogę mieć 100 woja) : 50 huskarli , 20 rhodockich kuszników  i 30 swadiańskich rycerzy.

Khergici - ogólnie słabi, świetnie nadają się przeciwko swadii , ponieważ swadianie nie mogą ich dogonić
    Vaegirowie - ogólnie frakcja zrównoważona, nie ma żadnych widocznych słabych lub mocnych stron
    Swadianie - ich atutem jest jazda , piechota mocno przeciętna
    Rhodocy - idealni do obrony zamków
    Nordowie - wg mnie najlepsi , huskarlowie w grupie są prawie niezniszczalni , łuczników komentować nie będę

Tyle ode mnie ;p

Offline Kąbiner

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 07, 2009, 22:43:06 »
    Też mi sztuka wziąć sobie elity ze wszystkich państw i jechać nimi całą Calradie.Ciekawe, ile osób starało się rekrutować jednostki tylko ze swojej frakcji?Oblegać ,lub bronić zamku tylko Khergitami,czy też posłać na Vaegirski mur Marksmanów ,tylko nordycką piechotę?Sztuką jest całkowicie wykorzystać potencjał jednej frakcji(wykluczając Swadie oczywiście)...właściwie tylko, wtedy naprawdę możemy wykazać się talentem taktycznym.  

PS:
    O Rhodokach nie wspominam bo to chłopcy do bicia i tyle.
    Podnieś sobie poziom trudności powyżej 30% to zobaczysz jak "ten chłopiec" do bicia potrafi przydzwonić a szczególnie przy oblężeniach.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 22:55:18 wysłana przez Kąbiner »

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 07, 2009, 22:51:21 »
    Dobrze gadasz :)Moja armia składa się tylko i wyłącznie z Khergitów czystej krwi. Mam co prawda trochę sióstr miecza ale wszystkie wrzucam do jednego zamku. Takie moje hobby: kolekcjonowanie sióstr miecza. Spróbujcie kiedyś podbić Khergitami Rhodockie miasto z 500+ chłopa. Rhodocy mają to do siebie że w takim mieście może być nawet 100 strzelców i tyle samo sierżantów. Od razu mówię że sam musiałem podchodzić kilka razy do takiego miasta i nieźle narzucać komend bo taktyka "wszyscy na pałę" nie skutkuje w Jelkali gdzie kładka i mury są tak cienkie że mieści się tam 1-2 osoby.
    @DOWN
    Wg mnie, żadne oblężenie grając Nordami nie jest sztuką. Tak samo wygranie bitwy na otwartym polu Khergitami.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 23:08:50 wysłana przez Jezus »
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.