Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: JP  (Przeczytany 19362 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: JP
    « Odpowiedź #90 dnia: Stycznia 02, 2011, 17:13:27 »
    Będzie troszeczkę nie na temat, ale skoro już jedziemy sobie po Straży Miejskiej... ;)

Ciekawa sytuacja była niedawno w moim rodzinnym mieście, gdzie komuś się trochę poprzewracało w głowie i postanowił ze Straży Miejskiej zrobić maszynkę do zarabiania pieniędzy. Nie wystarczało już wlepianie mandatów za złe, czy nie opłacone parkowanie (praktycznie całe miasto stroją parkomaty i legalne zaparkowanie za darmo graniczy z cudem), mimo iż była z tego spora kasa. Ktoś wpadł na genialny pomysł i zaczęło się masowe polowanie na kierowców i ich portfele. Straż Miejska miała bowiem wzbogacić się o fotoradar, jednak uznano, że koszt zakupu jest zbyt wielki i podpisano bardzo, ale to bardzo podejrzany przetarg z firmą z drugiego końca Polski, by ta urządziła obławę na kierowców.

Ogólnie pomysł był taki - mają stać w niebezpiecznych miejscach i z ukrycia robić zdjęcia nieoznakowanym fotoradarem pojazdom przekraczającym dozwoloną prędkość. Firma od każdego mandatu miała dostać 80zł, co już samo w sobie jest chore i nie do przyjęcia. Ale to dopiero początek... Gdy się okazało, że w owych niebezpiecznych miejscach (np. przy szkołach) praktycznie nikt prędkości nie przekracza i zyski będą dla Firmy znikome, pracownicy przenieśli się tam, gdzie mogli naprawdę rozwinąć skrzydła - na obrzeża, odludzia, na proste drogi wylotowe z miasta, na miejsca, gdzie można byłoby jechać i ponad 100km/h nie zagrażając przy tym absolutnie nikomu. Ba, były sytuacje, gdzie ci mili panowie ustawili się zaraz za znakiem oznaczającym teren zabudowany i pstrykali zdjęcia tym wszystkim, którzy nie zdążyli gwałtownie wytracić prędkości, by za znakiem mieć już te 50km/h... czyli wszystkim.

Oczywiście cała akcja przebiegała w tajemnicy i poinformowano o niej dopiero podczas wystawiania pierwszych mandatów - ponad 3 miesiące później (sic!!!). Rzekomo było to wszystko robione aby poprawić bezpieczeństwo, aczkolwiek ja żadnego innego sensu poza trzepaniem kasiory nie widzę, bowiem mandaty, aby mieć jakąkolwiek moc i odpowiednio wpłynąć na kierowcę, powinny być wystawione niezwłocznie po wykroczeniu - wtedy kierowca jeździ uważniej i wolniej, przynajmniej jeszcze przez jakiś czas po otrzymaniu mandatu. Jak na poprawę bezpieczeństwa wpływa mandat wystawiony po czterech miesiącach od zdarzenia? Jaki efekt psychologiczny ma na kierowcy fotoradar, którego kierowca nie widzi i o którym nie wie? Pytania, oczywiście, retoryczne...

Efekt akcji był do przewidzenia - w ciągu kilku pierwszych dni upolowano ponad kilkanaście tysięcy (sic!) "jeleni". Akcja niby wymierzona była w przejeżdżających przez Pszczynę, jednak nagle sporo mieszkańców dowiedziało się, że nie ma już prawa jazdy. :) Nie dano im jakiejkolwiek szansy, czy najmniejszego ostrzeżenia. Sporo innych kierowców musiało się przygotować na ogromne wydatki.

Sam co prawda uniknąłem jakiegokolwiek mandatu, mimo iż tymi drogami często jeżdżę i wiem, że jechanie nimi z prędkością 50km/h to zwykła zbrodnia. No ale to już szczegół. Akcja od początku była podejrzana i obecnie jest wstrzymana, gdyż zajął się nią NIK. Firma robiąca zdjęcia zarobiła miliony minimalnym wkładem, zaś reszta pieniędzy z mandatów gdzieś wyparowała - a rzekomo wszystko miało iść na remont dróg w mieście (jakby kierowcy już mało do tego dokładali).

Śmieszą mnie jednak komentarze, bowiem nadal wielu mieszkańców, głównie tych, którzy nigdy nie siedzieli "za kółkiem", uważa, że to była dobra akcja wymierzona w piratów drogowych. Tak, oczywiście. Szkoda, że przy okazji złapania kilku piratów (i to tam, gdzie mogli sobie szaleć) ucierpiało kilkadziesiąt (czy nawet kilkaset, bo akcja trwała w sumie dobre pół roku) tysięcy zwykłych kierowców, jeżdżących "z głową".

Cała akcja, nawet jeśli NIK uzna jej legalność, w co szczerze wątpię, przechodzi do historii wraz z wejściem w życie nowego prawa regulującego kwestie fotoradarów. Dzięki Bogu nie będzie więc nigdy i nigdzie więcej takiego bajzlu, jaki był niedawno w Pszczynie.

Offline Theoden

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #91 dnia: Stycznia 02, 2011, 18:16:05 »
    Jedyna legalna mafia w tym kraju, to kościół katolicki
    Powiem Ci Axel, że to też prawda ale nie chciałem z tematu odchodzić;]

Słuchasz polskiego rapu ale przerzuciłeś się na polski?

Masz racje, ale nie co do policji, jak już to do straży miejskiej ;>
    Chodzi mi o to, bo hip-hop, a rap polski to trochę się różnią więc dlatego napisałem, że na rap polski się przerzuciłem. ;]

Do policji to nic nie mam choć trochę mnie wnerwia, że niby tacy kulturalni stróże prawa, a nie raz słyszałem jak bluzgają(jeszcze gorzej ode mnie:P), a co do straży miejskiej to no coment. ;]

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #92 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:13:31 »
    Ja wole, żeby mnie zbluzgali niż dali mandat. A Ty nigdy nie bluzgasz?
    (click to show/hide)

Offline Theoden

• Użytkownik
    « Odpowiedź #93 dnia: Stycznia 02, 2011, 19:31:57 »
    Nie, no oczywiście, że też bluzgam ale nie tak jak policja. A tak w ogóle to zbluzgają Cię a i tak Ci mandat wlepią. Miła policja to chyba tylko w Drogówce jest i Uwaga Pirat :P.

Offline Radh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #94 dnia: Stycznia 03, 2011, 00:22:57 »
    Szczerze mowiac to gdyby nie ten temat,to chyba jeszcze dlugo byl bym nie swiadomy czegos takiego jak "pokolenie JP",lub jak to nazywacie "sekta" itp.Ciezka sprawa,naprawde.Prawde mowiac(nie mieszkajac w PL)za kazdym razem ilekroc jestem w ojczyznie,widze coraz wiecej chamstwa i brutalnosci a to ze malolaci klna?tez sie zetknolem,ale za cholere nie widzialem czegos takiego jak JP.Wiem ze Wy macie tam z tym czyms do czynienia na co dzien,ale ja poprostu tego nie widzialem.Jak dla mnie,zawsze bylo te nieszczesne HWDP.
    Najgorsze jest chyba to ze mamy koniec dekady a tu zazwyczaj dalo sie odczuc zmiane klimatow muzycznych jak i kulturowych(wlasnie tych mlodziezowych ruchow).Wiec mam nadzieje ze tylko jakis znikomy % mlodziezy podazy droga JP.(a i tak sie bardzo przejedzie)
    Byly tu posty z radykalnymi posunieciami.Mysle ze bylo by tu wielu za jak i przeciw.Niestety nie da sie w tej sytuacji upiec dwoch pieczeni na jednym ogniu,aleeeeee:)Moze zaczniemy od siebie?Moze moderatorzy skasuja ten temat i beda pilnowac nastepnych ktorzy rozwina taki temat?Skoro banitami sa nacjonalisci i debile,to czemu nie kasowac tematow,rozdmuchujacych zle tematy?
    Takie ktore zatruwaja spoleczenstwo.Mamy tu wiekszosc nastolatkow(naszczescie kumatych)ale niestety nie wszystkich.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Luciferek

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #95 dnia: Stycznia 03, 2011, 00:30:55 »
    To że nie będziemy mówić o złych rzeczach,nie znaczy wcale że one znikną,tematy takie trzeba właśnie zakładać i uświadamiać ludzi co to jest,oraz czego powinni unikać jak ognia piekielnego ( Ironiczne trochę biorąc pod uwage mój nick ale mniejsza o to : P ) w swoim życiu,być może na ten temat wejdzie kilku ludzi w wieku niepełnoletnim i dowiedzą się dlaczego ta organizacja jest zła i tak dalej . Nikt tutaj nie nawołuje do JP,a wręcz przeciwnie więc nie widze powodu po co admini mieli by usuwać takie tematy które poruszają bardzo poważne problemy na skalę całego kraju,pozdrawiam.

Uploaded with ImageShack.us

Offline Radh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #96 dnia: Stycznia 03, 2011, 00:59:55 »
    Wszystko fajnie.Tyle ze im wiecej ludzie o tym pisza-mowia,tym bardziej jest to "trendi".Nie tak?To jak reklama cholera.
    Oczywiscie to co przeczytalem w tym tamacie to wlasciwie same negatywne opinnie na ten temat.To mnie naprawde cieszy ze jednak sa Ci 16-stolatkowie ktorzy jednak maja swoje podejscie do zycia(lub sie boja+lub krakaja jak inne wrony?).
    Ale najgorsze jest to ze dyskutujemy tu tylko miedzy tym pozostalym % zdrowych psychicznie mlodych ludzi.Dlaczego?A to dlatego ze taki dres ktory z kolegami wykrzykuje JP+HWDP na forum nie wejdzie.Jesli juz nawet wejdzie,zostanie banita po tygodniu.Moze za ortografie,lub za zdanie ktore powinien zachowac dla siebie?Nie wazne,wazne ze sa ludzie ktorzy sie na takich koleszkach poznaja i dzieki im za to.
    Wiec o czym tu dyskutowac?Ktos za chwile wejdzie,czytajac tylko temat Topica,wdepcze swoje brudne nieokrzesane mysli w kolejny post typu"tak,uwazam ze to jest zue".To bedzie cala wypowiedz.
    Z grami jest jak z sexem,single player sie nie liczy.
    R.

Offline Luciferek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #97 dnia: Stycznia 03, 2011, 14:40:56 »
    Istnieje pewna różnica pomiędzy negatywną,a pozytywną reklamą,weź to najpierw pod uwagę,podążając twoim tokiem rozumowania z logicznego punktu widzenia nie powinno się rozmawiać o takich zbrodniarzach jak Hitler bądź Stalin,bo to sprawia że ci ludzie robią się wtedy jeszcze bardziej popularni,tak ? nie mylę się ? Dziwne są niektóre twoje argumenty że nie powinno się o czymś takim pisać,ktoś może się zachowywać jak jakiś człowiek z tego JP I nawet o tym nie wiedzieć,może przeczyta ten wątek,niektóre wypowiedzi i dotrze do niego jak głupio i idiotycznie postępuje ? na pewno więcej ludzi na tym wątku zyska niż straci,bo po pierwsze,jest jakiś temat w którym ludzie mogą porozmawiać,po drugie okazuje minusy tej organizacji. Pozdrawiam.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #98 dnia: Stycznia 03, 2011, 16:12:28 »
    Dobra, może nie jestem zdrowy psychicznie (chyba mam autyzm o.O) ale to nie ważne, też mam swoje zdanie

Uważam, że JP to idiotyczna subkultura mimo, że sam kiedyś firmy słuchałem (pal diabli te okrutne czasy [krakałem jak inne wrony...])
    Ale jestem ciekaw czemu za czasów PRLu nie było JM ani HWDM? Te dresy doskonale wiedzą, że Policja nie może im NIC ALE TO NIC zrobić, dlatego tak kozaczą. Dzisiaj pobiją policjanta to jak sie ma dobrego prawnika to może wyjść, że to on zaczął... ale co poradzić..

Dobrobyt w kraju jest odwrotnie proporcjonalny do "człowieczości" młodzieży.... Mówie to chociaż sam mam 15 lat
    (click to show/hide)

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #99 dnia: Stycznia 04, 2011, 13:07:58 »
    Firma jezd zajebista i mam na to dowut
    http://www.youtube.com/watch?v=aIyEIYHhiCs

HWDP!!!
    (click to show/hide)

Edit@
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2011, 15:10:33 wysłana przez rybopiotr »
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline italka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #100 dnia: Stycznia 04, 2011, 14:35:53 »
    LOL!

mój pierwszy post i na pewno zjedzą zwolennicy pisania yhm..o rozszerzeniu "JP"..... ale olać!!.

Kto ma problem z policją - ci którzy mają problem ze sobą, proste.
    Do tego dochodzi aprobata takiego osobnika i jego poglądów przez jego najbliższe otoczenie, którym zazwyczaj już nie jest rodzina, tylko koledzy, koleżanki. "Zaimponować" i powiedzieć głośno "jebać policje" - wcale nie jest takie bohaterskie. I przyznam szczerze takie tematy < i kilka innych> obniżają poziom tego forum.

BTW 

Firma jezd zajebista i mam na to dowut             

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #101 dnia: Stycznia 04, 2011, 15:19:21 »
    Rybopiotrze, jeśli miała to być prowokacja to wyszła Ci ona bardzo marnie i widać, że jeszcze nie dorosłeś do korzystania z forum. Ja o samym zjawisku (można tak to nazwać?) JP nie będę się szerzej wypowiadał, bo mam gdzieś ludzi, którzy słuchają Firmy i plują na policję. W zasadzie mogliby sobie być, ale większość dresów krzycząca "JP, JP na 100%!" nie jest dla mnie zbytnio tolerancyjna, więc ja ich też nie toleruję, tępię, a okrzyki "wyje*ać Ci?" wywołują na mojej twarzy uśmiech. Może nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem polskich służb porządkowych, ale gdyby nie oni w kraju panowałaby anarchia i istna samowolka.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #102 dnia: Stycznia 04, 2011, 15:40:10 »
    Kolba jak możesz nie lubić JP...

http://www.youtube.com/watch?v=nM__lPTWThU&ob=av2e
    http://www.youtube.com/watch?v=jac80JB04NQ

Przykładowe świetne piosenki JP .
    Daedalusie miałeś ciekawą sytuacje w mieście :/ Niedośc , że to była akcja na kasę to do tego skomplikowało życie mieszkańcom . Piraci drogowi pewnie na tym niezbyt ucierpieli w porównaniu z uczciwymi kierowcami . Niestety taka to już nasza Polska jest... Ludzie cierpią , pieniądze wyparowują...
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Cocher

• Użytkownik
    « Odpowiedź #103 dnia: Stycznia 04, 2011, 16:45:02 »
    Tak...Hmmm.Subkultura JP a raczej zjawisko jest wynikiem promowania kiepskich wykonawców...Dla niektórych osób muzyka jest sposobem na życie,więc jęsli taki 8 latek zacznie słuchać Firmy(dziwaczna nazwa)i co gorsza się mu to spodoba będzie przechodził mimowolne pranie mózgu(to tylko moje zdanie).Ogólnie rzecz biorąc nie mam nic do naszej policji,człowieka powinniśmy szanować nie za to jaką ma prace a za to kim jest.Dlatego zjawisko JP ogólnie rzecz biorąc to zbieranina ludzi którzy mają za dużo w d...,kiedys słyszałem że to ludzie którzy byli ofiarą patologi,nie prawda,nie każdy człowiek który był ofiarą patologi jest zły.Dość dużo się mówi o tym zjawisku przez co jest bardziej hmm ''popularne'',czemu?Załóżmy że taki 10 latek usłyszy w TV coś o JP,wpisze sobie na Youtube Firma i tyle,no i może mu się spodobać,reszte znamy: )
    Look over your shoulder, ready to run.
    Like a cleveland pitch, from a smoking gun.
    I am the game and I make the rules.
    So move on out here and die like a fool.
    Try to figure out what my moods gonna be.
    Come on over sucker, why don't you ask me?
    Don't you forget that the price you can pay
    Cause I am the game and I want to play....

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #104 dnia: Stycznia 04, 2011, 17:25:51 »
    JP jakie ja wyznaje:

(click to show/hide)

Wg. mnie ludzie nie mają swoich "idoli". Kiedyś mógłby być to Józef Piłsudski ,a teraz? Nie mają na kim się wzorować więc szukają coś co jest teoretycznie "fajne". Powinniśmy więcej mówić o wspaniałych ludziach, budować patriotyzm. Jak ja widzę jak to jakiś polski raper mówi o tym jak tu źle i jest do dupy to aż mnie krew zalewa. Sam się do niczego nie garnie, zarabia kokosy chodź większość ludzi ledwo koniec z końcem wiąże.