Zapraszam do pobrania nieoficjalnego spolszczenia do Mount&Blade 1.003. Kilka screenów na zachętę (lub odstraszenie ;) ):
Spolszczenie nie działa na innych wersjach i radzę go na starsze wersje M&B NIE INSTALOWAĆ, jeśli nie chcecie rozwalić sobie instalki (instalator podmienia np. pliki czcionki, które są inne w wersjach 1.0+)
Najważniejsze zmiany w stosunku do poprzedniej wersji:
- obsługa M&B 1.003 (tylko i wyłącznie)
- wszystko w ładnej, samoinstalującej się paczce
- zawiera nową, poprawioną czcionkę (stara nie działała z tą wersją)
- już prawie wszystko zostało przetłumaczone (wyjątkiem są towarzysze, patrz niżej)
- zmiany i poprawki w nazwach niektórych przedmiotów, jednostek, oddziałów, komunikatów, elementów interfejsu etc.
Znane problemy:
- menu początkowe nie ma polskiej czcionki, więc literki są bez 'ogonków'. Już to zgłaszałem i może w następnym patchu zosatnie to poprawione.
- skrypty trochę się zmieniły i nie byłem w stanie zaaplikować wszystkich tych poprawek, które chciałem (a było tego dość sporo). Muszę czekać na najnowszy "module system".
- nie wszystkie teksty zostały jeszcze przetłumaczone. Dotyczy to towarzyszy (ich historii i opowieściach o domu) i kilku wypowiedzi królów odnośnie pretendentów do tronu. Miałem małą awarię i zniknęło mi zaznaczenie pozostałych, pojedynczych linijek, przez co możecie się jeszcze na jakieś inne nieprzetłumaczone teksty natknąć. I tutaj mam OGROMNĄ prośbę - jesli tylko zauważycie tekst po angielsku, a nie jest on wypowiadany przez towarzysza, to róbcie screenshota i poinformujcie mnie.
Jeśli pomożecie w wyłapywaniu błędów, literówek i nieścisłości, o co też bardzo proszę, to do końca tygodnia powinna pojawić się wersja, w której już wszystko będzie po polsku.
Zapisane gry nie działają dobrze ze spolszczeniem, a to z racji tego, że niektóre rzeczy zapisywane są w save'ach i przez to niektóre teksty dalej będą po angielsku, mimo iż zostały przetłumaczone. Aby wszystko działało jak należy, trzeba rozpoczać nową grę.
Jeśli coś będzie nie tak, to dajcie znać, a szybko poprawię i wypuszczę nową wersję.
Pozdrawiam i życzę miłej zabawy,
Daedalus