Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: TEARC + Rzeczpospolita  (Przeczytany 51401 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    TEARC + Rzeczpospolita
    « dnia: Sierpnia 26, 2009, 14:28:39 »
    http://www.megaupload.com/?d=QX9VFLRY
    Ot taki minimodzik, efekt zabawy troop editorem i grzebaniem w plikach, dodaje RON zamiast Caratu Vaegirów. Zmienione zostały nazwy miast,lordów oraz jednostek (i same jednostki).
    Do całkowicie poprawnego działania wymagana angielska wersja gry.

Życzę miłej zabawy ;)

Nowa wersja!

Pliki do podmiany:
    http://www.megaupload.com/?d=RZ8RKCBV

Cały plik (dla tych co poprzedniej nie ściągali):
    http://www.megaupload.com/?d=RMP4Y16W

Do poprawnego działania wymagana ANGIELSKA wersja gry!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2009, 17:45:29 wysłana przez Mroczny Pieróg »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: TEARC + Rzeczpospolita
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 26, 2009, 14:38:18 »
    Zaraz odpalam! Jeżeli to co mówisz jest prawdą to jesteś moim mistrzem! :-)

Mógłbyś jakieś screeny zamieścić? Ciężko mi sie na serwer wbić a chętnie bym zobaczył co mnie czeka.

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 26, 2009, 15:04:36 »
    Wszystko śliczne i ładne :-) Niech ktoś doda husarską zbroję oraz szlacheckie czapki i full jazda ;]

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 26, 2009, 16:18:55 »
    Hmm... Jak to napisałem Castlebreaker:
    "Wszystko śliczne i ładne "

Mam jednakże parę zastrzeżeń i oto one:

1. Pospolite ruszenie.
    Pospolite ruszenie chyba nie biegało z "gołą klatą" no chyba że bitwę stoczono w nocy i "mościpanowie" wyrwani ze snu ledwo szablę chwycić zdołali i już ruszyli na wroga. No ale bez śniadania?

2. Husaria.
    Zbroja i kopie. Co to za husarz bez lancy i skrzydeł?

OPOCIONALNE *

1. Kozacy.
    Można by zabrać RON jakiś zamek i utworzyć taką jakby Sicz Zaporoska. Liczebność armii jakieś sto tysięcy :) Złożona choćby z 4 jednostek.
    a) "Towarzystwo" kozackie czyli słabiutkie jednostki piechoty.
    b) Piechota Zaporoska to piechota z np. Strzelbami.
    c) Odpowiednik, lub nawet to samo tylko że pod inną nazwą, kozaków rejestrowych.
    d) Starszyzna czyli dosyć dobra jazda.

2. RON
    a) Dragonia. Taka sama jak u cesarza na zachodzie mapki tylko inna zbroja. Jakby się dało to z polskim orzełkiem.
    b) Piechota cudoziemska. Polacy chyba nie mieli dobrej piechoty poza taką. Na realia moda to np. Cesarscy, Elizjańscy czy Lauriańscy ludzie służący Rzeczypospolitej...
    c) Jakieś litewskie jednostki...

PS: Właśnie rozegrałem bitwę "Polska" vs "Szwecja"(Laurianie). 30 Lauriańskich "dragonów"(tych heruleula czy jakoś tak) rozniosło ze stratami dwóch ludzi, stówę pospolitego ruszenia. Troszkę przesadzone... Czyli tak jak mówiłem. Dać pospolitemu ruszeniu jakąś zbroję bo nie da się ich szkolić inaczej niż na bandytach... Od razu mówię że bitwa została przeprowadzona jako "Szybka bitwa"

* Niżej są moje marzenia :)))
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 16:26:40 wysłana przez Korczak »
    Pozdrawiam
    Korczak...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 26, 2009, 17:07:45 »
    Hmm... Jak to napisałem Castlebreaker:
    "Wszystko śliczne i ładne "

Mam jednakże parę zastrzeżeń i oto one:

1. Pospolite ruszenie.
    Pospolite ruszenie chyba nie biegało z "gołą klatą" no chyba że bitwę stoczono w nocy i "mościpanowie" wyrwani ze snu ledwo szablę chwycić zdołali i już ruszyli na wroga. No ale bez śniadania?

2. Husaria.

Też to teraz odkryłem i pomyślałem że nie o to biega. Inna sprawa, że to działka wielolufowe u strzelców ;] logika że to taki minimodzik ale sympatycznie umila czas przecież ;]

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2009, 17:39:06 »
    1. Pospolite ruszenie.

Oj właśnie sobie przypomniałem o tym :P pospolite ruszenie ma gołą klatę bo usunąłem im zbroję żeby sprawdzić czy troop editor działa należycie no i potem zignorowałem sprawę bo przyznać się muszę że gram tylko dla bitew i jednostki szkolę na kodach (HAAAŃBA!) :x chcesz to mogę im jakąś zbroję dodać (chociaż tak w sumie.. troop editor to bardzo prosty program.. wiesz co mam na myśli? :))

2. Husaria.

Lance posiada każdy husarz tylko już nie każdy ich używa ;) Skrzydeł natomiast nie ma bo modeli robić nie potrafię.

1. Kozacy.
    Można by zabrać RON jakiś zamek i utworzyć taką jakby Sicz Zaporoska. Liczebność armii jakieś sto tysięcy :) Złożona choćby z 4 jednostek.
    a) "Towarzystwo" kozackie czyli słabiutkie jednostki piechoty.
    b) Piechota Zaporoska to piechota z np. Strzelbami.
    c) Odpowiednik, lub nawet to samo tylko że pod inną nazwą, kozaków rejestrowych.
    d) Starszyzna czyli dosyć dobra jazda.

2. RON
    a) Dragonia. Taka sama jak u cesarza na zachodzie mapki tylko inna zbroja. Jakby się dało to z polskim orzełkiem.
    b) Piechota cudoziemska. Polacy chyba nie mieli dobrej piechoty poza taką. Na realia moda to np. Cesarscy, Elizjańscy czy Lauriańscy ludzie służący Rzeczypospolitej...
    c) Jakieś litewskie jednostki...

Poczekaj na Ogniem i mieczem :P

PS: Właśnie rozegrałem bitwę "Polska" vs "Szwecja"(Laurianie). 30 Lauriańskich "dragonów"(tych heruleula czy jakoś tak) rozniosło ze stratami dwóch ludzi, stówę pospolitego ruszenia. Troszkę przesadzone... Czyli tak jak mówiłem. Dać pospolitemu ruszeniu jakąś zbroję bo nie da się ich szkolić inaczej niż na bandytach... Od razu mówię że bitwa została przeprowadzona jako "Szybka bitwa"

Trochę nie na temat ale jeśli już o Szwecji... Co sądzicie o przerobieniu Laurianów na Szwedów?

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 26, 2009, 18:51:09 »
    Pomysł spoko ale kwestia modeli i tekstur. Wiem, że w WFAS ma być dużo szwedzkopodobnych zbroi i czapek.

Offline Mroczny Pieróg

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 26, 2009, 19:09:29 »
    Z itemów w TEARC też się da zrobić szwedów ;) tylko tak się zastanawiam czy jakbym rozwinął tego "minimoda" to nie byłby to plagiat? (no wiecie, w końcu robię to na TEARCu a to nie jest mój mod..)

Offline matizz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Give me 100 SpaceMarines or thousands other troops
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 26, 2009, 19:16:14 »
    Jakoś mi sie nie spodobał ten minimod :(
    Mogli by zrobić nową mape i jakieś nowe jednostki albo stare poprawić
    bo np. to pospolite ruszenie wygląda jak banda loterów a przecież to byli uzbrojeni chłopi szlachta itp. i dalsze jednostki polski też były do kitu :/
    89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do podpisu!
    "W każdym normalnym kraju Król jest Królem,jest skarb i jest wojsko! A u Nas? Sejm decyduje o każdym groszu, a szlachta zbiera się na wojnę jak sójka za morze !"

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 26, 2009, 19:23:29 »
    chcesz to mogę im jakąś zbroję dodać (chociaż tak w sumie.. troop editor to bardzo prosty program.. wiesz co mam na myśli? :))

Wiem, wiem ale moje umiejętności modowania są zerowe chociaż próbowałem. Nie mam po prostu talentu. No ale cóż. Nie można być doskonały. |Patrz na sam spód posta|

Lance posiada każdy husarz tylko już nie każdy ich używa ;) Skrzydeł natomiast nie ma bo modeli robić nie potrafię.

Hmm... A jakby dać Lancę jako pierwszą broń? Ale wtedy chyba tylko ich husaria by używała(W sensie że nie zmieniała by na inną broń) więc odpada... Co do skrzydeł to trzeba czekać na jakiegoś życzliwego modera lub na chwilę gdy ludzie z WFaS udostępnią swoje pliki...

[Poczekaj na Ogniem i mieczem :P
    Wg. Ostatnich informacji o tym modzie to padł już chyba trzeci raz. No ale historia się powtarza i może reaktywują. Wtedy wyjdzie za parę miesięcy :)  Ciągle mam nadzieję że w końcu wyjdzie...

Trochę nie na temat ale jeśli już o Szwecji... Co sądzicie o przerobieniu Laurianów na Szwedów

Lauria to już jest taka jakby Szwecja z książki OiM. Pikinierzy, Rajtaria no i standardowa piechota... Tylko nie te barwy :)

Wniosek końcowy. Czekać na Wfas posilając się tym oto pięknym mini-modkiem i jego, mam nadzieję która daje mi w/w cytat, kontynuacją! Oczywiście kiedy pospolite ruszenie się ubierze :)

Chyba jednak załatam swoją kolejną wadę i nauczę się grzebać w plikach.  Coś tam może się nauczę...

EDIT:
    Jakoś mi sie nie spodobał ten minimod :(
    Mogli by zrobić nową mape i jakieś nowe jednostki albo stare poprawić
    bo np. to pospolite ruszenie wygląda jak banda loterów a przecież to byli uzbrojeni chłopi szlachta itp. i dalsze jednostki polski też były do kitu :/

Kwestia ubrania pospolitego ruszenia jest wyjaśniona wyżej. Jak sam napisałeś to jest mini-mod a nie wieeelka modyfikacja. Zresztą to chyba pierwsza wersja więc nie można liczyć na zmianę mapy i inne poważne zmiany. Ja bym lepszego nie zrobił a sam mod TEARC jest osadzony w realiach gdzieś 17 w. Parę kosmetycznych zmian jak wygląd pospolitego ruszenia i zbrojnych, których brak broni palnej jest dziwny jak na te realia, wystarczy. Dalsze prace nad takim m-m pozwolą chyba na grę w Polsce i jej okolicach w 17 w. Jeśli to w co gramy jest taką betą to możemy się spodziewać b. dobrego modu. A teraz jakie zmiany bym wprowadził.
     Bardziej bym widzał Polskę na miejscu Swadii jako otoczoną i zresztą prawie zgodną z dawną mapką. Czyli:
    Północ - Szwedzi
    Wschód - Ruś
    Zachód - Niemcy
    Południe(Najbardziej niezgodne jednostki ale) - Austria
    No i Południowy Wschód - Turcja.

Są pewne niezgodności ale.

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2009, 19:41:24 wysłana przez Korczak »
    Pozdrawiam
    Korczak...

Offline Michaki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 27, 2009, 08:59:30 »
    Co do Husarskich skrzydeł to one nie był wymagane by zostać Husarzem. Raczej używane ich na paradach, a nie w bitwach
    ''Zaprawdę powiadam wam. Oto nadchodzi wiek miecza i topora. Wiek wilczej zamieci''

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 27, 2009, 09:14:28 »
    Co do Husarskich skrzydeł to one nie był wymagane by zostać Husarzem. Raczej używane ich na paradach, a nie w bitwach

Nie były one obowiązkowe. Większość nosiła jednak jedno skrzydło, zdarzali się goście noszący parę skrzydeł ale rzadziej. Co ważne, były one przyczepione do siodła a nie do pancerza.

Offline Balian

• Użytkownik
    • Nigdy nie za wiele Rock and Rolla ;)
    « Odpowiedź #13 dnia: Sierpnia 27, 2009, 09:49:41 »
    Husaria powstała w Polsce za czasów Stefana Batorego, miała 1 skrzydło. Za czasów Jana II Sobieskiego wprowadzono 2 skrzydła. W bitwie pod Wiedniem Husaria miała już 2 skrzydła aby wzbudzić strach i osłabić morale turków. Więc tak, Husaria nie musiała zakładać skrzydeł do bitwy. Były używane podczas parad itp.

Offline Korczak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 27, 2009, 10:00:39 »
    Wniosek końcowy: Husaria nie potrzebuje skrzydeł i może wyglądać jak w Medku TW :) Ale zbroje to chyba były karacenowe i oto dowód: http://pl.wikipedia.org/wiki/Karacena . Może zastąpić karacenę lamelką?
    Pozdrawiam
    Korczak...