Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Seria The Elder Scrolls  (Przeczytany 182763 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Seria The Elder Scrolls
    « Odpowiedź #705 dnia: Maja 09, 2012, 12:39:56 »
    Lutter a biorąc pod uwagę perki z broni jednoręcznej co byś polecił?
    O ile się nie mylę:
    Miecz - 10% krytyka
    Topór - dodatkowe obrażenia od krwawienia
    Buława - 25% ignorowanego pancerza

Offline Lutter

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #706 dnia: Maja 09, 2012, 13:03:33 »
    Takie są tylko na pierwszym poziomie rozwoju, gdy maksymalnie rozwiniesz te umiejętności, masz taki zestaw:
    Miecze mają 20% szans na zadanie obrażeń krytycznych.
    Topory zadają dodatkowe obrażenia od krwawienia.
    Buławy ignorują 75% pancerza.

Jak widać, najlepszym wyborem zdaje się być buława, gdyż 75% pancerza wroga jest ignorowane.
    Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłoby zapisać grę przed wbiciem perka, i następnie wypróbować każdy z nich. Jak się nie spodoba, to wczytujesz save przed wbiciem i testujesz następny.
    Mi się najbardziej spodobały miecze, Tobie mogą przypaść topory lub buławy.
    W TESach właśnie chodzi o to, aby grać jak się chce, a nie tak jak mówią :P

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #707 dnia: Maja 09, 2012, 13:28:05 »
    Ja wybieram zawsze miecze bo krytyki są efektowne;d

Offline Crims

• Użytkownik
    « Odpowiedź #708 dnia: Maja 09, 2012, 14:14:38 »
    Wacham się właśnie między buławami a mieczami. Czy ignorowanie pancerza daje spory plus? Bo jak do tąd spotkałem nie wielu przeciwników w pożądnych zbrojach.

Gdzie znajdę stół do zaklinania?

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #709 dnia: Maja 09, 2012, 14:28:43 »
    Ignorowanie pancerza z tego co jest napisane, powinno dawać spory plus, jednak nie wiem jak to wychodzi w praktyce. Poza tym na poziomie Mistrzowskim zanim nie zainstalowałem modów na utrudnienie siekałem dwuręczniakiem [bez wszystkich perków] nawet najbardziej zakutych przeciwników maksymalnie czterema ciosami, więc raczej nie są wyjątkowo silnie opancerzeni :P

Stół do zaklinania najbliżej jest w Białej Grani, konkretnie w kwaterze maga nadwornego, oprócz tego jest tam stół do alchemii a od samego maga możesz kupić kamienie dusz [ale tanie bynajmniej nie są].
    Oprócz tego w innych miastach zapewne znajdziesz, np w Pękninie stół do zaklinania jest do wykupienia jako opcjonalne wyposażenie domu który uprzednio kupiliśmy. Tak więc zostaje się porozglądać po dużych miastach. No i oczywiście znajdziesz też taki w Akademii Magów w Zimowej Twierdzy.

Offline Mortis

• Użytkownik
    « Odpowiedź #710 dnia: Maja 09, 2012, 14:29:43 »
    No własnie pancerze mają tylko humanoidzi. A nawet średniej klasy pancerzyk odejmuje sporo od ataku broni. Choc ja osobiscie latałem z dwuręczniakiem :)

Stół do zaklinania znajdziesz w każdym miescie u nadwornego czarodzieja lub też w Zimowej Twierdzy

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #711 dnia: Maja 09, 2012, 14:40:46 »
    By zaklinać musisz posiadać kamień duszy,przedmiot który chcesz zaklinać i znać zaklęcie które możesz nauczyć się min z broni zaklętych które znajdziesz.Jak się nauczyć?tez po przesz stół do zaklinania.Tylko ze wtedy ucząc się tego zaklęcia przedmiot ulega zniszczeniu.

Ja bym wziął miecze bo są szybkie i maja większa szanse na efektownego cryta na każdej postaci.

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #712 dnia: Maja 09, 2012, 15:20:56 »
    W Skyrimie zaklinanie to jedna z najpotężniejszych umiejętności (może nawet najpotężniejsza). Niestety to zabija grę. Pierwszą moją postacią był Redgard wojownik. Dwa miecze, ciężki pancerz, trochę łuk. Miałem na 100 kowalstwo, alchemię, zaklinanie. To wystarczyło by zmontować taki set, dzięki któremu mamuty brałem na 1 cios. Miecze po ponad 500 obrażeń, zbroja razem ponad 1500, nie mam ochoty dalej tak grać. Przecież to bez sensu. Skończyłem na 52 poziomie.

Drugi raz grałem złodziejem. O niebo lepiej. Trzeba się zakradać, bo w otwartej walce to śmierć pewna. Sztylet, miecz, łuk, wymaksowane perki do zadawania obrażeń z zaskoczenia. Gra wtedy jest ciekawa.

Ogólnie uważam, że Syrim pogrążyło kowalstwo i zaklinanie. To pierwsze można nabić na 100 mając niewiele ponad 10 poziom. Kując żelazne sztylety.W głowie mi się to nie mieści.
    Zaklinanie jest wbić jeszcze łatwiej. Ja mając 18 zakląłem jakąś skórzaną zbroję Pomniejszym Kamieniem Duszy i wzrosło mi do 23! O 5 za jedno zaklęcie! A przecież te Drobne Kamienie Duszy można kupić za grosze.
    Przynajmniej alchemię, która też daje bardzo dużo, wbija się trudniej. Bo to już by była kompletna porażka.

Zaprawdę powiadam Ci: Nie polegaj bardzo na kowalstwie i zaklinaniu, bo zabijesz sobie tą dobrą grę.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #713 dnia: Maja 09, 2012, 15:29:21 »
    @Glaedr:
    Jeśli dobrze zrozumiałem: 
    Skyrim ma ten błąd, że w niektórych wersjach po nazwaniu postaci lub przedmiotu dwuczłonowo [np imię + nazwisko/przydomek] okno nazywania znika. Wtedy należy jeszcze raz kliknąć nazwanie i użycie nazwy jednoczłonowej - po prostu gra nie akceptuje dwuczłonowych nazw, i gdy chcesz nazwać postać imieniem i nazwiskiem, to albo z tego rezygnujesz, albo w środek dajesz jakiś znak, np _, - czy cokolwiek, co uczyni z tego jedno słowo.

Niestety nie o to chodzi. Nie mogę zaakceptować wyboru rasy.

Postaram się to jutro zrobić (dzisiaj nie zdąży mi się zainstalować, a też miałem formata :) )
    Jakieś preferencje co do twarzy/muskulatury/tatuaży?

Dłuższe ciemne włosy, raczej wątła sylwetka (planuję łucznika/asasyna). Resztę wybierz jak tylko chcesz, z góry bardzo dziękuję ;)

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #714 dnia: Maja 09, 2012, 15:34:24 »
    Oj, to kolega chyba nie grał wiele na patchu 1.5. Teraz aby wbić 100 kowalstwa trzeba wykuć minimum 1000 sztyletów. Sam sprawdzałem, mając 20 w kowalstwie dopiero po wykuciu 10 sztyletu wzrosło o 1 punkcik. Także jak widać sporo osłabili to.

A co do przepakowania - wszystkim, którzy uważają Skyrim za zbyt łatwy na poziomie mistrzowskim polecam moda Deadly Dragons - w najnowszej wersji dodana jest opcja zmiany ogólnych parametrów przeciwników.
    Wygląda to w ten sposób, że otwierasz konsolę klawiszem ~ [lub idziesz do Białej Grani - tam na jednym z balkonów w środku głównej sali znajdziesz kapliczkę, jednak mimo wszystko lepsza konsola dzięki możliwości zmiany w każdym momencie gry] i wpisujesz komendę, po czym zamykasz konsolę. Po dwóch sekundach powinna pojawić się specjalna tabelka, w której można zmienić opcję pancerza, hp oraz dwóch ataków [paszczami lub oddechem] smoków - Możesz ustawić sobie nawet wartość 500% większą od tej z poziomu mistrzowskiego, więc robi się naprawdę trudno. Oprócz tego ustawienia pancerza, hp i ataku dla potworów a także pancerza, hp, staminy, many oraz ataku dla humanoidów. Naprawdę utrudnia grę, i nawet wysokopoziomowa postać ma problemy z trollem [mam ponad 450 punktów życia i 400 punktów staminy głównie dzięki zaklinaniu i 600 punktów pancerza dzięki kowalstwu, a i tak mnie zabija po 4 ciosach].

@Glaedr:
    Wiem, że to będzie durne pytanie, ale...
    Czy gdy wybierzesz rasę i naciśniesz myszką na ten pasek który wskazuje dalsze opcje kreowania postaci to coś się dzieje?

Offline wesch96

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #715 dnia: Maja 09, 2012, 15:36:05 »
    Miałbym prośbę do posiadaczy Skyrim'a. Po formacie zainstalowałem go od nowa z chęcią zaczęcia od początku inną klasą, jednak napotkałem problem - nie mogę zakończyć tworzenia postaci przez wciśnięcie "ok". Próbowałem coś znaleźć na innych forach i z tego co widzę to jest więcej takich problemów i jedynym sposobem jest zrobienie postaci za pomocą pada. Później teoretycznie wszystko ma działać jak powinno. Jako, że nie mam pada zwracam się prośbą do Was, czy ktoś mógłby dojść do etapu po edycji postaci? Nie powinno zejść przy tym dłużej, niż 5 min. Jeżeli ktoś byłby tak miły, to prosiłbym o mężczyznę, leśnego elfa.

Mi wystarczyło, że skróciłem mojej postaci imię i nagle mi zaakceptowało.
    "Jeśli będziesz rozpamiętywał to co było, to możesz stracić z oczu to co jest"

www.pustamiska.pl

Offline Glaedr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #716 dnia: Maja 09, 2012, 16:13:19 »
    Mi wystarczyło, że skróciłem mojej postaci imię i nagle mi zaakceptowało.

Edytuję postać, wybieram rasę, naciskam "R" po czym wyświetla się "Chcesz zakończyć i nazwać swą postać?". I w tej chwili nie mogę nacisnąć ani "OK" ani "ANULUJ".

Offline Lutter

• Użytkownik
    « Odpowiedź #717 dnia: Maja 09, 2012, 16:20:28 »
    To jest błąd gry. Ja też nie mogę nacisnąć "ok", ale jak myszką kliknę bardziej w stronę "anuluj" [tak z pół centymetra obok "ok"] to działa. Spróbuj więc poklikać obok, powinno zaskoczyć. Przynajmniej mi zaskakuje wtedy.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #718 dnia: Maja 09, 2012, 17:57:14 »
    To jest błąd gry. Ja też nie mogę nacisnąć "ok", ale jak myszką kliknę bardziej w stronę "anuluj" [tak z pół centymetra obok "ok"] to działa. Spróbuj więc poklikać obok, powinno zaskoczyć. Przynajmniej mi zaskakuje wtedy.

Niestety to nie to, wszystko zaznacza się jak trzeba po najechaniu kursorem jednak nie chce przejść dalej.

Zainstalowałem kilka modów przez Nexus Mod Manager'a. Czy mogą mieć jakiś wpływ na to?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #719 dnia: Maja 09, 2012, 18:15:55 »
    Tak, nie wiedziałem o tym patchu. Ale i tak nie zamierzam grać już w Skyrima. Przynajmniej na razie. A co z zaklinaniem? Też trudniej się go nauczyć?