Nie trochę za równo. Przecież w tamtych czasach to sieczka była taka, że ho-ho! Co do oblężeń, jak sama nazwa wskazuje zamek jest oblegany, a tutaj widzimy szturm. Szturm, jak sam powiedziałeś bardziej zdyscyplinowany niż za Napoleona! I nie mówię tutaj tylko o oblężeniu i szturmie, ale i o zwykłej bitwie, a raczej dyscyplinie na polu walki. A armia krzyżowców doświadczona może była, w walce. Ale czy zdyscyplinowana? Szczerze wątpię.
Btw. co ja piszę, takie formacje są fajne, mimo, że są już od dawna w modach, a to, że nie pasują, to już inna sprawa.
Lol, ja tak powiedziałem? Nie wiem gdzie, no ale dobra... napisałem, że to była mimo wszystko jako-tako zorganizowana operacja, bo ci krzyżowcy nie lecieli wszyscy na mury, ani nie stali każdy gdzie popadnie, bo mieli tyle rozumu i doświadczenia, żeby trzymać się w kupie, za zasłonami itp. itd. A jak jest wyrwa w murze, to czy to średniowiecze czy belle epoque, i tak jest zamęt.
Ale fakt, stoją za równo, powinno to wyglądać bardziej jak zbita grupa.
Co do dyscypliny - w ogóle ciężko jest porównywać całkiem inne sposoby walki, ale imho jak trzeba było trzymać linię, to trzymali, a jak coś szło nie tak, to uciekali czy to krzyżowcy, czy piechota liniowa. Tylko w późniejszych czasach wszystko było coraz bardziej rozwinięte i skomplikowane, od koszar i akademii wojskowych, przez jednolite umundurowanie, do szyków i manewrów itd. Fakt, że wojsko Napoleona było o wiele lepiej zorganizowane, a do tego trzeba wyszlifować dyscyplinę. W średniowieczu byli na tyle zdyscyplinowani, na ile pozwalał styl prowadzenia walk, a ponieważ polegał na czołowej rozpierdusze, to wystarczyło, żeby potrafili się wcześniej do tej rozpierduchy przysposobić. Ci zaprawieni w bojach mieli lepiej wojaczkę obcykaną, to i w samej bitwie byli bardziej zdyscyplinowani i nie robili głupot. Pójście na bagnety także nie było super zorganizowane, ale nie różniło się szczególnie od walk piechoty szwajcarskiej kilka wieków wcześniej.
Ale starcie krzyżowców z Napoleonem i tak skończyłoby się jak bitwa pod piramidami, czworoboki ftw :P