Już odpowiadam na wszystkie pytania, które tutaj padły. :)
Tak więc sprawa pierwsza, czyli osadzenie historyczne wydarzeń. Dokładnego roku Wam jeszcze nie powiem, gdyż chciałbym wziąć również Wasz głos pod uwagę. Napiszę tak, na pewno akcja nie będzie osadzona w czasach współczesnych, ponieważ
czarna gangsta nie ma nic wspólnego z pewnym "romantyzmem" (:p) klasycznej mafii. Biorę pod uwagę dwie możliwości. Pierwszą są lata 20, niedługo po zakończeniu I Wojny Światowej, prohibicja, handel alkoholem, etc. Druga możliwość wiąże się bezpośrednio z latami pokazanymi w Ojcu Chrzestnym. Oczywiście nie byłaby oparta bezpośrednio na wydarzeniach przedstawionych w filmie, ale działaby się podobnie jak on w latach tuż po zakończeniu II Wojny Światowej (1945 - 1955). Rozkwit włoskich rodzin przestępczych na wschodnim wybrzeżu, handel alkoholem, hazard i raczkujące narkotyki. Do tego walki o wpływy w mieście (regionie), etc... etc... Właśnie jeśli chodzi o wybór czasu to również chciałbym wziąć wasz głos pod uwagę co według was byłoby lepsze i co wam by bardziej pasowało.
Czy grać będziemy jako członkowie jednej rodziny czy rywalizujących, a może służb policyjnych?
Wybór będzie należeć do was. Nie będę wam narzucał kim macie grać, ale zarzucę pewne obostrzenia. :p Wiadomo że bez sensu pomysłem byłoby posiadanie w sesji samych policjantów. Myślę, że również z celem mijałoby się stworzenie postaci "bossa naczelnego". Co do reszty czy będziecie żołnierzem rodziny, detektywem, handlarzem, "tajniakiem" etc. wybór będzie należał do was, ale i tutaj nie będzie sytuacji, że każdy z was zostanie tym samym, ponieważ dobrze byłoby mieć szeroką paletę postaci, a nie samych tajniaków, albo żołnierzy. Oczywiście zobaczę jeszcze na jaki pomysł wpadnę we wprowadzeniu, ponieważ waham się nad wrzuceniem wszystkich do jednej rodziny i wspólnego działania (albo przeszkadzania) czy umożliwić wam dostęp do całej palety innych rodzin. Zobaczę jeszcze jak to rozwiązać. ^^
A co z mafią chińską i japońską - Triadą i Yakuzą?
Myślę że decydując się na lata 20 lub przełom 40-50 japońskie gangi odpadają, ponieważ nie wiem czy brały już wówczas udział w "działaniach" na wschodnim wybrzeżu oraz według mnie mogłyby trochę popsuć klimat.
Jak będzie z postaciami? Podasz jakieś szablony, takie jak np u Francysha? Czy może pozwolisz graczom na pełną dowolność w kształtowaniu avatarów?
Tak jak pisałem wybór będzie niemal należał jedynie do waszej wyobraźni. Szablon oczywiście podam i myślę że będzie on na tyle prosty i łatwy w "uzupełnieniu" że nikt nie będzie miał problemów. Będzie to raczej taka karta, krótko charakteryzująca avatar, niż KP z atrybutami punktowymi, mnożnikami, etc.
Do tego uważam, że zrobimy tak. Ja w przeciągu kilku dni (po wyborze lat rozgrywki) napiszę wstęp. Opiszę w nim zależności, sytuację w mieście, rodziny, etc. Później wy podeślecie mi karty postaci, które dzięki napisanemu przeze mnie wprowadzeniu będą dla was łatwiejsze w wyborze i w stworzeniu klimatycznego avatara. Następnie już będzie normalny start sesji, gdzie dla każdego z graczy znajdzie się odpis i ... dalej już wiadomo.
p.s. Myślę że sesja będzie dla 4 maksymalnie 5 osób, ponieważ większa liczba trudna byłaby do prowadzenia oraz do pisania przeze mnie odpisów.
Szkoda iż upadła idea sesji osadzonej w świecie GW...
Nic nie obiecuję i zobaczymy jak wypali obecna sesja, ale nie wykluczam możliwości, że jeśli znajdę trochę wolnego czasu to poczytam trochę informacji o SW i możliwe... możliwe że kiedyś jeszcze coś z tego wyjdzie.