Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RPG - prawdziwe.  (Przeczytany 33447 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: RPG - prawdziwe.
    « Odpowiedź #315 dnia: Czerwca 29, 2010, 09:50:46 »
    Już odpowiadam na wszystkie pytania, które tutaj padły. :)

Tak więc sprawa pierwsza, czyli osadzenie historyczne wydarzeń. Dokładnego roku Wam jeszcze nie powiem, gdyż chciałbym wziąć również Wasz głos pod uwagę. Napiszę tak, na pewno akcja nie będzie osadzona w czasach współczesnych, ponieważ czarna gangsta nie ma nic wspólnego z pewnym "romantyzmem" (:p) klasycznej mafii. Biorę pod uwagę dwie możliwości. Pierwszą są lata 20, niedługo po zakończeniu I Wojny Światowej, prohibicja, handel alkoholem, etc. Druga możliwość wiąże się bezpośrednio z latami pokazanymi w Ojcu Chrzestnym. Oczywiście nie byłaby oparta bezpośrednio na wydarzeniach przedstawionych w filmie, ale działaby się podobnie jak on w latach tuż po zakończeniu II Wojny Światowej (1945 - 1955). Rozkwit włoskich rodzin przestępczych na wschodnim wybrzeżu, handel alkoholem, hazard i raczkujące narkotyki. Do tego walki o wpływy w mieście (regionie), etc... etc... Właśnie jeśli chodzi o wybór czasu to również chciałbym wziąć wasz  głos pod uwagę co według was byłoby lepsze i co wam by bardziej pasowało.

Czy grać będziemy jako członkowie jednej rodziny czy rywalizujących, a może służb policyjnych?
    Wybór będzie należeć do was. Nie będę wam narzucał kim macie grać, ale zarzucę pewne obostrzenia. :p Wiadomo że bez sensu pomysłem byłoby posiadanie w sesji samych policjantów. Myślę, że również z celem mijałoby się stworzenie postaci "bossa naczelnego". Co do reszty czy będziecie żołnierzem rodziny, detektywem, handlarzem, "tajniakiem" etc. wybór będzie należał do was, ale i tutaj nie będzie sytuacji, że każdy z was zostanie tym samym, ponieważ dobrze byłoby mieć szeroką paletę postaci, a nie samych tajniaków, albo żołnierzy. Oczywiście zobaczę jeszcze na jaki pomysł wpadnę we wprowadzeniu, ponieważ waham się nad wrzuceniem wszystkich do jednej rodziny i wspólnego działania (albo przeszkadzania) czy umożliwić wam dostęp do całej palety innych rodzin. Zobaczę jeszcze jak to rozwiązać. ^^

A co z mafią chińską i japońską - Triadą i Yakuzą?
    Myślę że decydując się na lata 20 lub przełom 40-50 japońskie gangi odpadają, ponieważ nie wiem czy brały już wówczas udział w "działaniach" na wschodnim wybrzeżu oraz według mnie mogłyby trochę popsuć klimat.

Jak będzie z postaciami? Podasz jakieś szablony, takie jak np u Francysha? Czy może pozwolisz graczom na pełną dowolność w kształtowaniu avatarów?
    Tak jak pisałem wybór będzie niemal należał jedynie do waszej wyobraźni. Szablon oczywiście podam i myślę że będzie on na tyle prosty i łatwy w "uzupełnieniu" że nikt nie będzie miał problemów. Będzie to raczej taka karta, krótko charakteryzująca avatar, niż KP z atrybutami punktowymi, mnożnikami, etc.

Do tego uważam, że zrobimy tak. Ja w przeciągu kilku dni (po wyborze lat rozgrywki) napiszę wstęp. Opiszę w nim zależności, sytuację w mieście, rodziny, etc. Później wy podeślecie mi karty postaci, które dzięki napisanemu przeze mnie wprowadzeniu będą dla was łatwiejsze w wyborze i w stworzeniu klimatycznego avatara. Następnie już będzie normalny start sesji, gdzie dla każdego z graczy znajdzie się odpis i ... dalej już wiadomo.

p.s. Myślę że sesja będzie dla 4 maksymalnie 5 osób, ponieważ większa liczba trudna byłaby do prowadzenia oraz do pisania przeze mnie odpisów.

Szkoda iż upadła idea sesji osadzonej w świecie GW...
    Nic nie obiecuję i zobaczymy jak wypali obecna sesja, ale nie wykluczam możliwości, że jeśli znajdę trochę wolnego czasu to poczytam trochę informacji o SW i możliwe... możliwe że kiedyś jeszcze coś z tego wyjdzie.

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #316 dnia: Czerwca 29, 2010, 10:41:45 »
    Cytat: proud
    Właśnie jeśli chodzi o wybór czasu to również chciałbym wziąć wasz  głos pod uwagę (...).

Osobiście jestem za drugą możliwością. Przyznaję, nie oglądałem Ojca Chrzestnego, ale ówczesna mafia jest mi bardziej znana.

Cytat: proud
    ponieważ waham się nad wrzuceniem wszystkich do jednej rodziny

Tutaj też się wtrącę i powiem, ze osobiście jestem za. Szczerze mówiąc, nigdy nie grałem inaczej, ale najbardziej mi to rozwiązanie pasuje.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #317 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:56:16 »
    Zdecydowanie po II wojnie. Przecież jak inaczej będziemy strzelać z Thompsonów? ;) Zresztą, to jest po prostu epoka bliższa współczesności, a nie jakieś takie "postdziewiętnastowieczne" klimaty. Większa ilość broni palnej i pojazdów, ew. Chińczycy i komuniści, takie tam.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Grievous

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Chwała Konfederacji Niezależnych Systemów.
    « Odpowiedź #318 dnia: Czerwca 29, 2010, 16:38:45 »
    A ja jestem za czasami Ala Capone. Prohibicja, Tommy Gun, wszechobecna korupcja i "nietykalni". Niesamowity potencjał, lata po II WŚ też mają urok, lecz Don Corleone to mógłby co najwyżej czyścić buty Alowi...
    "I never risk my own skin if I don't have to."

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #319 dnia: Czerwca 29, 2010, 17:20:42 »
    Zdecydowanie po II wojnie. Przecież jak inaczej będziemy strzelać z Thompsonów? ;)

Tomsony to przecież zmodyfikowane "Tommy Gun" znane z seriali gangsterskich. To znaczy, że al capone i tommy gun to lata między wojenne.

Ja mogę grac w cokolwiek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #320 dnia: Czerwca 29, 2010, 20:55:39 »
    Przede wszystkim to, Thomson to... Tommy Gun... Po prostu jedna z wersji Thomsona z dodatkowym przednim chwytem i bębnowym magazynkiem dostała taką potoczną nazwę. Poza tym prawdziwa mafia to tylko lata 20 i 30 XX wieku. Tak ze ja skłaniam się do tego okresu.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #321 dnia: Czerwca 29, 2010, 20:56:13 »
    Jestem za czasami prohibicji - można było zarobić kupę kasy na szmuglowaniu alkoholu, broni, amunicji. Samochody z tamtego okresu to po prostu CUD na czterech kółkach. Tamte czasy mają swój klimat, to nie to co teraz, zdominowane przez narkotyki i inne używki. Sportowe fury, ścigacze, uzi - to nie dla mnie. Może i jestem staromodny, ale uważam, że sesja w tamtych czasach byłaby przynajmniej parę razy lepsza :D

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #322 dnia: Czerwca 30, 2010, 07:14:16 »
    Przede wszystkim to, Thomson to... Tommy Gun... Po prostu jedna z wersji Thomsona z dodatkowym przednim chwytem i bębnowym magazynkiem dostała taką potoczną nazwę. Poza tym prawdziwa mafia to tylko lata 20 i 30 XX wieku. Tak ze ja skłaniam się do tego okresu.

Tak wiem wiem tylko, że ludzie "Tomsony" (Thompson M1928A1) uważają za te pistolety maszynowe z Szeregowca Rajana i Medal of Honor a za "Tommy Gun" (Thompson M1927 ) uważają te z gangsterskich filmów. Zresztą link.

To w co jest grane bo się zgubiłem :P?

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #323 dnia: Czerwca 30, 2010, 15:48:18 »
    Dobra myślę, że się zdecydowałem. ^^ Zresztą tak jak większość pisała, sesja będzie rozgrywać się w 20 leciu międzywojennym. Przebrnąłem przez trochę materiałów i wybrałem rok 1930. Co prawda utrudnia to trochę całą sesję, ponieważ jest to rok w którym szalał Wielki Kryzys, ale... Postanowiłem jednak wybrać ten termin z kilku powodów. Po pierwsze trudności finansowe dodadzą również smaczku rodzinie mafijnej, ponieważ nie jest ona odosobnioną wyspą i kryzys również na mafię ma wpływ. Po drugie rok 1930 jest rokiem w którym doszło do zakończenia tzw. Wojna Castellammarese. Dlaczego akurat wziąłem to pod uwagę? Ano dlatego, żeby nie było monotematycznie i mocarstwowo. Wojna ta spowodowała problemy rodzin mafijnych w Stanach Zjednoczonych, a zarazem dzięki temu umożliwiła rozwój Irlandczykom i Żydom, którzy poprzez wyniszczenie spowodowane przez wojnę wśród włoskich rodzin, upatrzyli szansę i wówczas ich grupy przestępcze zaczęły dominację. Do tego oczywiście wciąż nie została zniesiona prohibicja i handel alkoholu z Kanady, Meksyku oraz Europy miał się dobrze. Tak więc skoro wybrałem już dokładniejsze "realia" to myślę, że mogę brać się za wstęp, ale z oczywistych przyczyn (tj. muszę jeszcze trochę informacji poszukać oraz przyłożyć się do wstępu jak i przemyśleć kilka spraw związanych z sesją) nie wiem jak długo mi to zajmie, choć postaram się uwinąć jak najszybciej.

p.s. Przez ten czas podrzucę Wam parę linków jak taka sesja w realiach "współczesnych" może przebiegać. Niestety nie mam żadnej sesji mafijnej na widoku, ale np. związana z światem Cthulhu dzieje się mniej więcej w tych samych czasach. Po prostu tym, którzy nie brali nigdy w takim czymś udziału chciałbym tymi linkami pokazać jak to wygląda. :)
    Sesja Zew Cthulhu - ta która realiami jest najbliższa naszemu pomysłowi.
    Sesja Warfare - dużo wspólnego nie ma, ponieważ dotyczy ona działań wojennych, ale styl odpisów może pomóc bardziej niż jakaś sesja Warhammer'a, albo LOTR. ;p
    Dead Rising - trochę abstrakcyjna tematyka i do tego kilku graczy krótko mówiąc w odpisach daje d*py, ale może ona pokazać więcej niż w przypadku sesji fantasy.

Offline Van Hauzer

• Użytkownik
    « Odpowiedź #324 dnia: Czerwca 30, 2010, 22:32:55 »
    No to zakładaj wątek i daj linka do reguł. <zaciera ręce>

Offline arek818

• Użytkownik
    « Odpowiedź #325 dnia: Lipca 01, 2010, 23:43:22 »
    Też z chęcią się do was przyłącze nigdy nie grałem w takie coś ale oglądałem wątki z sesjami RPG.
    I co ja mam tu napisać ? I tak mało kto to czyta więc zostawię trochę pustego miejsca.

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #326 dnia: Lipca 08, 2010, 22:05:23 »
    Dobra panowie... Temat sesji z wprowadzeniem (naszło mnie żeby napisać to w formie "wspomnień" pierwszoosobowych) już stoi i teraz czekam na wasze karty postaci. Jak się domyślacie wszyscy jesteście - bez różnicy od "stopnia" - w rodzinie DeCavalcante. Myślę że mamy w sesji miejsca na 4-5 osób i chciałbym żeby nie każdy robił z siebie od razu wspomnianego doradcę Dona, ponieważ Soldati czy Caporageime również są potrzebni. Odrzucam jakieś punkty umiejętności, statystyki, etc. Wszystko będzie na "czuja" MG, gdyż uważam, że tak będzie najwygodniej. Karty postaci wysyłajcie na pw w takiej formie:

Imię i nazwisko, ew. ksywka: (wiadomo - ale z ksywką ostrożnie ^^)
    Wygląd: (j.w)
    "Stopień": (* nr.1)
    Umiejętności: (w czym jest dobra)
    Charakter: (chyba wiadomo, przyłożyć się do tego punktu)
    Wady i zalety: (czy np. jest alkoholikiem, panikuje itd)
    Historia: (uwzględnijcie przeszłość, etc. - tylko liczę na rozbudowaną historię)

* (skreślone was nie interesują)
    Struktura sycylijskiej Cosa Nostra:

Łańcuch dowodzenia, pomiędzy mafiozami znany jako Zaszczytne Towarzystwo, jest zorganizowane na zasadzie piramidy, znanej również we współczesnych strukturach korporacyjnych.

Tradycyjna terminologia:

1. Capo di Tutti Capi ("Szef Wszystkich Szefów", imiennie Matteo Messina Denaro w Mafii Sycylijskiej i Renato Gagliano w Sacra Corona Unita)
    2. Capo di Capi Re (godność przysługująca seniorom lub emerytowanym członkom, równorzędny z statusem członka - emeryta, "Król, Szef Wszystkich Szefów")
    3. Capo Crimine ("Szef Przestępców", określany również tytułem Don - głowa rodziny przestępczej)
    4. Capo Bastone ("Maczuga", nazywany również "Podszefem", druga osoba w łańcuchu po Capo Crimine)
    5. Consigliere (doradca)

6. Caporegime ("Szef", dowódca mający pod sobą "drużynę", składającą się z około dziesięciu Sgarriste - "żołnierzy")
    7. Sgarrista lub Soldati ("Żołnierz", członek Mafii zajmujący się wykonywaniem zleceń)
    8. Picciotto ("Mały człowiek", niska rangą osoba wspierająca działania, niżej od żołnierza)
    9. Giovane D'Onore (członek "stowarzyszony", honorowy, przeważnie osoba o pochodzeniu niewłoskim)

Stryktura włoskiej Mafii (ponieważ ktoś może "przybyć" zza oceanu):

1. Capofamiglia - (Don)
    2. Consigliere - (Doradca)

3. Sotto Capo - (Podszef)
    4. Capodecina - (Szef grupy/Capo)
    5. Uomini D'onore - ("Człowiek Honoru")

EDIT: Chciałbym dodać, że to nie kolejność przesłani kart się liczy, ale ich jakość! Tak więc nie musicie robić KP w dziesięć minut i przesyłać na "gwałt", ponieważ możecie poświęcić na to któryś dzień, gdyż i tak wezmę pod uwagę ich jakość oraz pomysł na postać.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2010, 10:03:09 wysłana przez proud »

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #327 dnia: Lipca 10, 2010, 10:35:27 »
    Tak swoją drogą, myślę że nowy dział na sesje RPG byłby idealny, bo zaśmiecanie działu Rozrywka raczej nie jest dobre...

Offline proud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #328 dnia: Lipca 10, 2010, 10:50:23 »
    Zdecydowanie cały dział to za dużo, bo z tego będzie tylko jeden temat, więc po co od razu cały dział?

Offline daw790

• Użytkownik
    « Odpowiedź #329 dnia: Lipca 10, 2010, 11:51:41 »
    Hmm... Na początku myślałem, że zagram z przyjemnością, ale czytając wstęp doszedłem do wniosku, że nie dam rady nie moje klimaty. A że nie chce wam psuć rozrywki nawet nie będę próbował.
    Życie jest jak herbata, każdy słodzi inaczej.