Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Song of Taliesin II: Wars of the Old North  (Przeczytany 153746 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: A Song of Taliesin
    « Odpowiedź #735 dnia: Lutego 28, 2010, 17:39:45 »
    Kolbuś błagam... Umieszczaj screeny w spoilerach. :D To ułatwia przeglądanie tematów i daje większy porządek screenom.

Offline Nemedis

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #736 dnia: Marca 03, 2010, 11:37:24 »
    "Chciałbym też wiedzieć co chcielibyście zobaczyć w nowej wersji."

Ja bym chętnie zobaczył PL. Już czytałem, że to niby może zepsuć klimat, ale osbiście wole mody po polsku. Polacy nie gęsi, tez swój język mają. A taki problem z tym klimatem by nie był, jakby było do wyboru. Czyli wersja angielska + opcjonalne ściągnięcie PL. Problemem tez by to nie było, bo jak ktoś robił to od poczatku po angielskiemu, to na pewno nie byloby wielkiego problemu z dodaniu po polskiemu.

Bardzo mnie za to cieszy wprowadzenie większej fabularności niz w typowym Native czy małej modyfikacji. Zdecydowanie pomysł z zabojstwami jest trafiony, tym bardziej, że po dołączeniu do "gildii zabojców" mogło by się to stać całkowitym celem, żródłem zarobków i przyjemnością. : ) trza się tylko niestety pomęczyc przy zadaniach, żeby nie wszystkie były takie same, to na pewno będzie ciekawie. Ogólnie ten ogrom klas, pochodzenie i tak dalej, które mają być wprowadzone wygląda ciekawie. Solidny mod moze być.

Do profesji mozna dodać inzyniera z solidną premią do wspomnianej umiejętności. Ja osobiście bym jeszcze wlepił jakiegos kapłama/duchownego. Takiego odpowiednika znachora, czy druida.

Właściwie, to nie miejcie mi za złe, ale ja nie przeczytałem tych wszystkich 47 stron i nie wiem dokładnie co z tym modem. W kazdym razie, najbardziej szczęsliwy będe z tej wersji PL, ale jak znam życie, teraz wszyscy zaczną gadać coś w stylu "A po co, nie mozesz po angielsku? ja wole po angielsku! weź słownik do ręki!". Dobrze wiecie, że nie o to chodzi i z takimi komentarzami schowajcie się, bo sa denne i zazwyczaj wystawiane po to, aby zabłysnąć. Juz paru takich speców od angielskiego tu widziałem. ; ]

Offline Kolba

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Ten który opowiada kretowi bajki do snu
    « Odpowiedź #737 dnia: Marca 14, 2010, 10:28:50 »
    Nowe tarcze piktyjskie oraz nowy hełm by Gedus:

(click to show/hide)

Trzy wersje crannogów by Vain:

(click to show/hide)

Oczekuję na sugestie i komentarze.

EDIT: Zmienione na życzenie Vaina.

« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2010, 12:54:18 wysłana przez Kolba »

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #738 dnia: Marca 14, 2010, 12:30:23 »
    Hmm...nie ma się do czego przyczepić, bardzo ładny hełm i tarcza.

BTW, Crannogi by Vain ;-)

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #739 dnia: Marca 15, 2010, 20:24:06 »
    Słuchajcie, ostatnio pracuję nad nowymi questami i szukam pomysłów na zadania od guild masterów. Planuję zrobić w każdym mieście pięć unikalnych questów - wszystkich miasteczek jest 18, a więc 18 razy 5 równa się 90! Większość pewnie potrafiłbym sam wymyśleć, ale chętnie przyjmę wasze sugestie. Najlepiej by było gdyby zadania nie były typu "przynieś-podaj-dostarcz-pozamiataj", gdyż są one niezmiernie nudne. Trzem osobom, które wymyślą najwięcej questów, udzielę darmowej lekcji moddingu (głównie module system, ale nie pogardzę też nauczaniem obsługiwania plików .brf oraz edytora mapy) i "dodam" te osoby do moda, jako NPC.
    « Ostatnia zmiana: Marca 15, 2010, 20:26:36 wysłana przez Kolba »

Offline PissInPeace

• Użytkownik
    « Odpowiedź #740 dnia: Marca 15, 2010, 20:54:38 »
    1. Wójt miasta mówi nam, że władca miasta nakłada na swoich poddanych ogromne podatki. Naszym zadaniem jest "wyperswazować" lordowi obniżkę podatków. (potrzebna dość wysoka perswazja lub łapówka jeżeli nam się nie powiedzie, lord nakłada większe podatki i zadanie jest niewykonane)

Narazie nic więcej nie wymyśliłem, ale jak wymyślę więcej to zrobię edita. I napisz czy Ci się podoba coś w tym rodzaju.

Btw. Jutro pewnie będzie w szkole jakaś wolna lekcja to coś wymyślę... xD
    « Ostatnia zmiana: Marca 15, 2010, 21:27:36 wysłana przez PissInPeace »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #741 dnia: Marca 15, 2010, 21:08:40 »
    Ewentualnie możemy takowego lorda zmusić siłą... W końcu stajemy w obronie maluczkich i uciśnionych ^^

Offline elder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #742 dnia: Marca 15, 2010, 21:20:04 »
    quest:Coś w stylu szukanie świętego Grala:P
    Life is Brutal a Long Cat Bardziej

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #743 dnia: Marca 15, 2010, 21:40:17 »
    Jeżeli chcesz jakieś bardziej skomplikowane to czytaj, jak nie to nie zabardzo

Wójt miasta XXX nie za bardzo lubi wójta miasta YYY i chcę, abyśmy spowodowali jakąś straszną rzecz, na której ucierpi nie miasto YYY, a jego wójt(czyt. straci posadę) . Może to być np. rozsiewanie plotek, zabójstwo jakiegoś kupca i zostawienie śladów wskazujących na wójta, "przypadkowe" zniszczenie jakiejś ściany jakiegoś budynku, sabotaż, tu wybór należy do gracza.

Takie rozsiewanie plotek, może ich być kilka rodzai, np. plotki o cudzołóstwie, kradzieży, oszczerstwach itp, każde z innym procentem prawdopodobieństwa uzyskania pozytywnego dla nas skutku (oczywiście procenty będą wiadome tylko dla Kolby, bo tak to by było za łatwo)

Zabójstwo kupca, tutaj musimy znaleźć w mieście jakiegoś obcego kupca. Jeśli go znajdziemy mamy dwie możliwości, śledzić go aż wejdzie do jakiegoś ciemnego zaułka(% szans że nas wykryje, ucieknie i relacje z miastem się nie zmienią) i zabójstwo owego(% szans że ucieknie, wtedy rzucą się na nas straże, albo uciekniemy albo do lochów) i pozostawienie śladów wskazującego na wójta, albo odpuszczenie go sobie i zmiana strategii.

"przypadkowe" zniszczenie jakiejś ściany jakiegoś budynku -> Technologia grecka się kłania :D. Mamy do wyboru wybranie jakiegoś ustronnego miejsca(mniejszy % szans na wykrycie i pomyślne zakończenie) albo zatłoczonego np. rynku (większy % szans na wykrycie i pomyślne zakończenie).

Sabotaż, np. wpuszczenie kilku zdechłych szczurów do ujęcia wody pitnej -> choroby wśród mieszkańców -> za wodę odpowiada wójt. Analogicznie % szans na wykrycie jest, ale również na niepowodzenie

O, podeszła idea :D
    Można nająć jakiegoś wieśniaka z pobliskiej wioski, dać mu 1000 denarów/srebra/złota czy czym oni tam płacą, 3 dni, aby te pieniądze wydał, a potem ma wejść na tłoczną ulicę miasta YYY i kogoś z przechodniów po prostu chamsko zabić, wrzeszcząc "WÓJT MA RACJĘ". Wina oczywiście spadnie na wójta, wieśniak pójdzie na przesłuchanie i będzie oczywiście nieodłączny %, tym razem że przy przesłuchaniu się wygada.

Jak wymyślę coś nowego to dopiszę :D na razie więcej pomysłów brak...
    « Ostatnia zmiana: Marca 15, 2010, 22:02:04 wysłana przez czeslav »

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #744 dnia: Marca 16, 2010, 16:46:23 »
    Dziękuję za pomysły, ale bardziej chodziło mi o questy nieprzypominające tych z Native. Jak najmniej questów związanych z lordamii, podatkami, kupcami, szpiegami, losowością i tak dalej. Chciałbym żeby mod raczej przypominał rasowe RPG osadzone we wczesnym średniowieczu, w którym przedstawione są problemy zwykłych ludzi, a nie tylko rozgrywki polityczne władców. Oto przykładowy quest-wzór:

Nazwa zadania: Troll
    Zleceniodawca: Naczelnik grodu 1
    Wymagania: Brak
    Nagroda: 500 denarów, +relacje z grodem, +relacje z wioską należącą do grodu, możliwość wykonania następnego zadania, +reputacja, +honor
    O zadaniu: Naczelnik grodu opowiada nam, że dzika bestia z lasów w pobliżu wioski należącej do grodu napada nocą na gospodarstwa biednych chłopów i porywa młode dziewczyny. Następnie potwór zaciąga swoje ofiary do lasu i tam je rozszarpuje. Nazajutrz wieśniacy odnajdują rozrzucone ciała swoich bliskich, lecz nie udaje im się schwytać bestii. Ta sytuacja powtarza się co kilka dni. Natomiast jeden z mieszkańców wioski udawszy się samotnie do lasu już nigdy nie wrócił - oznacza to że stał się kolejnym pokarmem dla trolla. Zdesperowani chłopi teraz błagają naczelnika grodu aby przysłał wojska w celu pokonania monstrum. Zadaniem gracza jest - jak można się domyślić - uratowanie osady.
    Rozwiązanie: Udajemy się do wioski i rozmawiamy ze starcem wioski (czy jak on tam się zwie :P). Okazuje się że bestia atakuje tylko w nocy, dlatego właśnie o tej porze nasz rozmówca sugeruje nam abyśmy wyruszyli na łowy. Mamy kilka możliwości:

a) ruszamy samotnie
    b) opuszczamy wioskę z naszą drużyną

Gdy wybierzemy pierwszą możliwość, nowe party o nazwie "Troll" pojawi się na mapie. W drugim przypadku nic się nie zmienia na mapie, gdyż potwór unika większych skupisk ludzi i atakuje pojedyncze istoty. Klikamy na party "trolla". Okazuje się że nasz przeciwnik jest człowiekiem z krwi i kości! Z lamentu istoty dowiadujemy się, że bestia była kiedyś pięknym młodzieńcem urodzonym w chatce na odludziu. Okoliczni wieśniacy zabili jego ojca, gdyż - podczas polowania - uznali go za zwierzynę. Syn postanowił się zemścić - zaszył się w głębi lasów, porzucił swoje odzienie i stał się pół człowiekiem, pół zwierzęciem. Odtąd urządza napady na osadę, gdyż chce odzyskać zwłoki rodzica. Mamy kilka możliwości pozbycia się go:

a) zabijamy stwora
    b) przekonujemy potwora aby zaprzestał napadów (jeśli mamy niski skill odpowiadający za przekonywanie postaci to pozostanie tylko możliwość "a"), jeśli przyniesiemy mu zwłoki jego ojca

Jeśli wybierzemy drugą możliwość udajemy się do starca wioski z prośbą o uzyskanie zwłok. Potwór nadal będzie się włóczył po okolicy ale nie zaatakuje żadnego człowieka. Ot i to wszystko.

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #745 dnia: Marca 17, 2010, 22:11:30 »
    Mam pomysł na questa, niestety, nie z miasta. Mianowicie: !!!Jeśli ten quest zostanie dodany, klikając na spoiler tracisz przyjemność z przechodzenia dość rozbudowanego zadania!!!
    (click to show/hide)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline Etheriel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #746 dnia: Marca 17, 2010, 22:32:33 »
    Po 50-100 dniu czasu gry, na mapie w losowym miejscu pojawiało by się party: Samotny Rycerz. Najlepiej jakby wszystkie inne party go olewały. Gdyby party gracza znalazło się w jego zasięgu szybko by do niego podjeżdżał. (Powinien być bardzo szybki, żeby nie dało się przed nim uciec). Kiedy już by podjechał pojawiało by się okno dialogowe, w którym w podniosło-epickim języku mówiłby o tym jak to poszukuje Graala/Excalibura/innego angielskiego artefaktu, i że poszukuje kogoś kto by go wsparł. Tu pojawia się opcja odmowy, wtedy rycerz by nasz napadł, albo pomocy mu. W wypadku pomocy wyjaśniał by że w różnych lokacjach umieszczone są fragmenty mapy Anglii z zaznaczoną pozycją artefaktu. Tu powinny pojawić się na mapie jakieś domki na bagnach, opuszczone wsie, ruiny zamków. Przy odwiedzaniu tych lokacji w niektórych (większości) przypadkach okazywało by się, że ktoś już mapę zdobył, w niektórych samemu by się ją zdobywało, a w innych walczyło o nią z jakimiś sekciarzami, druidami, czarnymi rycerzami, czy kimś kto też by chciał przejąć taki artefakt. W końcu po odwiedzeniu wszystkich lokacji rycerz mówi, że prawdopobnie wie gdzie jest przedmiot, którego szukacie. Wtedy spawnuje się jeszcze jedno zamczysko/ruiny Camelotu/lokacja z mieczem wbitym w kamień/jezioro w którym miecz jest zatopiony. Gdy już tam trafimy rozgrywa się ostateczna część questu. Mianowicie: powinno się okazać, że miecza/Graala/artefaktu tam akurat nie ma, ale za to jest tam nasz przeciwnik z którym potykaliśmy się też o mapę. Dochodzi do bitwy. Po przegranej bitwie normalny koniec bitwy, party wrogów trochę się z nami włóczy, potem uciekamy i quest przepadł. Po wygranej pojawiało by się okno dialogowe, w którym poraniony i umierający rycerz od którego dostaliśmy quest daje nam swój, bardzo silny miecz/topór/lancę/oszczep/pancerz/hełm/zaczarowane skarpety :p/. Prosi również bysmy pomścili go i na mapie znowu spawnuje się coś, a mianowicie siedziba wrogów, jedziemy, tam zabijamy wszystkich i koniec questu. Dostajemy sporo honoru, trochę mniej reputacji, i pieniądze ze skarbca przeciwnika. 
    Nie róbmy z SoT moda fantasy :/
    Mówiąc co chwila ''dziękuję'' zjada się nie trzy, a trzynaście porcji.

Offline Chwalimir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #747 dnia: Marca 17, 2010, 22:47:23 »
    Po 50-100 dniu czasu gry, na mapie w losowym miejscu pojawiało by się party: Samotny Rycerz. Najlepiej jakby wszystkie inne party go olewały. Gdyby party gracza znalazło się w jego zasięgu szybko by do niego podjeżdżał. (Powinien być bardzo szybki, żeby nie dało się przed nim uciec). Kiedy już by podjechał pojawiało by się okno dialogowe, w którym w podniosło-epickim języku mówiłby o tym jak to poszukuje Graala/Excalibura/innego angielskiego artefaktu, i że poszukuje kogoś kto by go wsparł. Tu pojawia się opcja odmowy, wtedy rycerz by nasz napadł, albo pomocy mu. W wypadku pomocy wyjaśniał by że w różnych lokacjach umieszczone są fragmenty mapy Anglii z zaznaczoną pozycją artefaktu. Tu powinny pojawić się na mapie jakieś domki na bagnach, opuszczone wsie, ruiny zamków. Przy odwiedzaniu tych lokacji w niektórych (większości) przypadkach okazywało by się, że ktoś już mapę zdobył, w niektórych samemu by się ją zdobywało, a w innych walczyło o nią z jakimiś sekciarzami, druidami, czarnymi rycerzami, czy kimś kto też by chciał przejąć taki artefakt. W końcu po odwiedzeniu wszystkich lokacji rycerz mówi, że prawdopobnie wie gdzie jest przedmiot, którego szukacie. Wtedy spawnuje się jeszcze jedno zamczysko/ruiny Camelotu/lokacja z mieczem wbitym w kamień/jezioro w którym miecz jest zatopiony. Gdy już tam trafimy rozgrywa się ostateczna część questu. Mianowicie: powinno się okazać, że miecza/Graala/artefaktu tam akurat nie ma, ale za to jest tam nasz przeciwnik z którym potykaliśmy się też o mapę. Dochodzi do bitwy. Po przegranej bitwie normalny koniec bitwy, party wrogów trochę się z nami włóczy, potem uciekamy i quest przepadł. Po wygranej pojawiało by się okno dialogowe, w którym poraniony i umierający rycerz od którego dostaliśmy quest daje nam swój, bardzo silny miecz/topór/lancę/oszczep/pancerz/hełm/zaczarowane skarpety :p/. Prosi również bysmy pomścili go i na mapie znowu spawnuje się coś, a mianowicie siedziba wrogów, jedziemy, tam zabijamy wszystkich i koniec questu. Dostajemy sporo honoru, trochę mniej reputacji, i pieniądze ze skarbca przeciwnika. 
    Nie róbmy z SoT moda fantasy :/

A gdzie tu fantasy? Nie widzę żadnych orków, elfów i wybuchających wszędzie fireballi ;p Sam pomysł na questa wydaje mi się zajeb..ty ;] Może wymyśl jakiś lepszy ques'cik, ja jakoś nie mam weny twórczej, ale może coś poskrobie jutro.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #748 dnia: Marca 18, 2010, 10:50:18 »
    No to też coś naskrobię :

(click to show/hide)

Taki średni,nie mam weny.No ale może się spodoba.

A quest Zizka (sorry, nie wiem jak odmienić) jest też bardzo fajny.
    « Ostatnia zmiana: Marca 18, 2010, 10:55:04 wysłana przez Gedbard »

Offline Kolba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #749 dnia: Marca 18, 2010, 14:56:02 »
    Zizka, twój quest mi się nie podoba, dlatego że kompletnie nie pasuje do moda. Rycerze w VI wieku? Poszukiwania Graala czy Excalibura? Lance? Czarni rycerze? Druidzi? To wszystko jest z romansów rycerskich z XII i XIII wieku, spopularyzowanych przez Wace'a oraz Laymona, a ja nie chcę zamienić historycznego moda w to co proponujesz.

Gedbard, twój pomysł jest już znacznie lepszy, ale wymaga kilku poprawek. Dllaczego lord wrogiego królestwa miałby się zainteresować prostym kowalem z małego miasteczka? Rabusie raczej nie porywaliby kowala, bo i po co im zwykły rzemieślnik? Zupełnie nieprzydatny, nawet nie dostaliby za niego okupu. Bandyci po prostu wzięliby jego majątek, a samemu kowalowi poderżnęliby gardło. Ale powiedzmy że rzemieślnik uciekł w pobliskie zarośla. Odnajdujemy go i ten prosi nas o pomoc w odzyskaniu jego dobytku. Wtedy - jeśli chcemy mu pomóc - tropimy bandytów i atakujemy ich obozowisko.