Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142717 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #375 dnia: Listopada 03, 2011, 00:59:04 »
    Jeśli ktoś nie może zdzierżyć animacji z M&B, to może użyć animacji z Fire Arrow, które nieco ulepszają te z M&B(aczkolwiek to nie WB)
    http://www.gamefront.com/files/20951199/TLD+WBANIMS.zip
    Paczka udostępniona przez MrExpendable na TW, a creditsy dla twórców Fire Arrow.

Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to w folderze z modem jest paczka HDR, jeśli ją wypakujecie do folderu z grą(nie modem), grafika się polepszy.(to też coś dla warbandowców grających na max :P choć każdego gracza ucieszy)

ałtsajder <- hmm, a jakbym chciał, żeby nie było utworów nativowskich w modzie, to wystarczy, że usunę dane pliki z music? Czy wtedy będzie tak, że gdy ma dany utwór grać, to będzie dłuższa chwila ciszy, a potem się następny włączy? Czy lepiej podmienić utwór z native'a jakimś z TLD?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #376 dnia: Listopada 03, 2011, 01:56:01 »
    Jeśli ktoś nie może zdzierżyć animacji z M&B, to może użyć animacji z Fire Arrow, które nieco ulepszają te z M&B(aczkolwiek to nie WB)
    http://www.gamefront.com/files/20951199/TLD+WBANIMS.zip
    Paczka udostępniona przez MrExpendable na TW, a creditsy dla twórców Fire Arrow.

Jeśli ktoś jeszcze nie wie, to w folderze z modem jest paczka HDR, jeśli ją wypakujecie do folderu z grą(nie modem), grafika się polepszy.(to też coś dla warbandowców grających na max :P choć każdego gracza ucieszy)

ałtsajder <- hmm, a jakbym chciał, żeby nie było utworów nativowskich w modzie, to wystarczy, że usunę dane pliki z music? Czy wtedy będzie tak, że gdy ma dany utwór grać, to będzie dłuższa chwila ciszy, a potem się następny włączy? Czy lepiej podmienić utwór z native'a jakimś z TLD?

Animacje są lepsze?hm....zobaczymy :]

Jeżeli chodzi o muzykę, to próbowałem też tak zrobić aby dać szansę tej muzyce.Problem w tym, że mody czasami gubią ten plik txt i korzystają z native.Kiedy wykasujesz, możesz usłyszeć ciszę, lecz niekoniecznie.Zapewne każdy ma muzykę z native podczas walki - taki był zamiar Twórców.Oni po prostu nie mają muzyki do walki - w folderze music nie znajdziecie plików "fight_1.ogg". Jeżeli jej tam nie ma, to gra automatycznie korzysta z głównego folderu "music".

Jeżeli chcesz się pozbyć muzyki z native, to owszem, wystarczy wykasować folder "music" z głównego folderu M&B. Pamiętaj jednak, że kiedy wejdziesz na teren(albo przejdziesz do lokacji), którego flagę miał utwór, który wykasowałeś, będziesz miał ciszę(od tego jest ten pierwszy wpis "cant_find")...
    Jeżeli nadal chcesz, możesz sprawdzić inny sposób.Skopiuj plik music.txt z /TDL/ i wklej do /native/, zastąp.Teraz na bank gra będzie korzystała z ich pliku - jak już wcześniej pisałem, gra czasami lubi zgubić pliki.
    Osobiście polecam wykasowanie danej ścieżki z pliku *.txt, .Gdy wchodzimy, powiedzmy, do tawerny, gra szuka odpowiedniej flagi w music.txt, w tym przypadku tawern_1.ogg, następnie przeszukuje folder z /modules/mod/music/, kiedy tam nic nie znajduje, udaje się do folderu głównego, czyli M&B/music/. Kiedy tam również nie widzi pliku "tawern_1.ogg" alarmuje i korzysta ze ścieżki "can_find_this". Następnie, gra znajduje w pliku music.txt, kolejny plik z flagą "tawerny tawern_2.ogg" i sytuacja się powtarza.Jak znajdzie, to odtworzy, jak nie, to jeszcze raz.To tłumaczy tą ciszę...Koło się zamyka gramy dalej, gdyby nie to CTD. Dlaczego tak piszę, ponieważ chyba łatwiej jest dać grze spokój i skasować flagę, aby ta nie musiała przeszukiwać kilku folderów.
    Jeżeli źle coś rozumuję, to proszę mnie poprawić, ale na logikę, tak to może działać.Poza tym stosuję się do tego i wszystko mi działa :]

Tak prawdę mówiąc, muzyka ich, nie pasuje w żaden sposób do moda.Jest ładna, ale na dłuższą metę nudna, która w przypadku mało urozmaiconego moda, powoduje, że za 2 dni moda już nie włączysz.Ja czasami lubię włączyć M&B, aby pomachać mieczem przy jakiejś epickiej muzyce.
    Proponuję Ci przesłuchać te utwory które spisałem w spoilerze...sam tak stwierdzisz....

EDIT:A Ty co, znowu spać nie możesz?:p
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 02:21:43 wysłana przez ałtsajder »

Offline huth

« Odpowiedź #377 dnia: Listopada 03, 2011, 02:50:55 »
    no zobaczę, pobróbuję.

Mi się muzyka z moda podoba, nawet bardzo, takie spokojne, poważne, czasem lekko melancholijne, ale wyważone tematy według mnie doskonale pasują do tego moda, tworzą właściwą dla tolkienowskiego świata atmosferę. Bardzo mi odpowiada, że soundtrack(i w ogóle wizja moda) różni się od filmowego tLotRa, że nawet nie przypomina mi filmowej muzyki, która jest bardzo dobra, ale według mnie zbyt "mocna", efektowna dla TLD, i tylko zagarniałaby uwagę gracza, mozna w sumie powiedzieć, ze jest "za dobra" względem reszty :P Do filmu taka muza jest świetna, bo obraz też jest ucztą dla oczu, więc taka muzyka dobrze go ilustruje.
    Muza z TLD kojarzy mi się z serią Gothic w sumie, nie jestem fanem tej serii, ale tam też muzyka nie była jakaś super-hiper, ale pasowała do reszty. W kawałku "Nightmusic" melodia podobna do pewnego tematu z Wiedźmina z Podgrodzia chyba :)

EDIT:A Ty co, znowu spać nie możesz?:p
    A trochę grałem w tld wcześniej, potem czytałem ksiązkę i znów sprawdziłem co necie piszczy :P Odkryłem te animacje, a potem się trochę męczyłem z HDR, u mnie jakoś nie działa(ekran gry staje się cały beżowy, lol)
    generalnie powinienem wcześniej spać chodzić...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 03:07:14 wysłana przez HUtH »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #378 dnia: Listopada 03, 2011, 11:30:54 »

Muza z TLD kojarzy mi się z serią Gothic w sumie, nie jestem fanem tej serii, ale tam też muzyka nie była jakaś super-hiper, ale pasowała do reszty. W kawałku "Nightmusic" melodia podobna do pewnego tematu z Wiedźmina z Podgrodzia chyba :)

A trochę grałem w tld wcześniej, potem czytałem ksiązkę i znów sprawdziłem co necie piszczy :P Odkryłem te animacje, a potem się trochę męczyłem z HDR, u mnie jakoś nie działa(ekran gry staje się cały beżowy, lol)
    generalnie powinienem wcześniej spać chodzić...

1.Kurna, wiedziałem, że skądś kojarzę ten temat muzyczny...Wiedźmin :]

2.Mnie ostatnio wzięło na literaturę polską...Postanowiłem Odświeżyć sobie, H. Sienkiewicza, potem zobaczymy co dalej :]

Offline Malson

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #379 dnia: Listopada 03, 2011, 12:31:36 »
    Mam pytanie odnośnie paczki z Fire Arrow poprawiającą grafikę: po rozpakowaniu jej zawartość powinienem wkleić do folderu TLD czy też do folderu samej gry?

I pytanie do tych, którzy grają już po rozpoczęciu wojny: czy po wybuchu konfliktu dzieje się więcej w Śródziemiu czy nadal powiewa nudą?

Offline huth

« Odpowiedź #380 dnia: Listopada 03, 2011, 12:38:40 »
    2.Mnie ostatnio wzięło na literaturę polską...Postanowiłem Odświeżyć sobie, H. Sienkiewicza, potem zobaczymy co dalej :]
    Nie lubię Sienkiewicza jakoś... tzn nie lubię tych uhistoryzowanych propolskich powieści :P Innych oprócz "W pustni i w puszczy"(które mi się podobało) nie czytałem w sumie .

Mam pytanie odnośnie paczki z Fire Arrow poprawiającą grafikę: po rozpakowaniu jej zawartość powinienem wkleić do folderu TLD czy też do folderu samej gry?
    Ta paczka od Fire Arrow nie poprawia grafiki, tylko animacje, i trzeba wrzucić ją do TLD(po rozpakowaniu masz te pliki w folderze TLD, więc w sumie mozna się było domyślić :P)
    Paczka poprawiajaca grafikę to "HDR", która jest w folderze TLD, a pliki z niej trzeba wypakować do głównego folderu z M&B.

I pytanie do tych, którzy grają już po rozpoczęciu wojny: czy po wybuchu konfliktu dzieje się więcej w Śródziemiu czy nadal powiewa nudą?
    Dzieje się znacznie więcej na mapie, o wiele więcej spawnów się pojawia, które też są większe(w każdym razie na terenach Mordoru i Gondoru tak jest)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 12:45:09 wysłana przez HUtH »

Offline Malson

• Użytkownik
    « Odpowiedź #381 dnia: Listopada 03, 2011, 12:50:20 »
    Wooops: pardon moje niedopatrzenie - chodziło mi o "animacje" a napisałem "grafikę":)

Dzięki HUtH. Browary z Podlasia już do Ciebie fruną!!!

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #382 dnia: Listopada 03, 2011, 13:06:05 »
    Dzieje się znacznie więcej na mapie, o wiele więcej spawnów się pojawia, które też są większe(w każdym razie na terenach Mordoru i Gondoru tak jest)
    Dokładnie!Oddziały 8 osobowe zamieniają się na 40 osobowe.
    Poza tym zauważyłem podział wojsk na grupy
    Scouts - kilka, kilkanaście osób
    riders - to oddziały 30-50
    jakieś tam na T - to ok. 70
    war's party - powyżej 100
    Innych na razie nie spotkałem....

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #383 dnia: Listopada 03, 2011, 13:19:05 »
    Jest jeszcze kilka innych typów oddziałów, jak Prisoner Train czy oddziały zaopatrzeniowe. Czyli wszystko to, co było w wersji 2.4 TLD i (bardzo) starych wersjach M&B.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #384 dnia: Listopada 03, 2011, 15:07:26 »
    Niestety po instalacji nowych animacji znika mi celownik i drastycznie spada szybkość "rozglądania" się tzn muszę się myszką namachać :(
    Z HDR na razie nie próbuje bo lubię bitwy z 200 jednostkami przy których nie siada mi komp, a tekstury brzydkie nie są :)

Edit: Oj mój błąd :)
    Animacje działają i wyglądają nieźle :D a błąd polegał na resecie ustawień...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2011, 16:16:26 wysłana przez wolfer »

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #385 dnia: Listopada 03, 2011, 16:25:05 »
    Ech... Mógłby mi ktoś doradzić jakie mam zmniejszyć wymagania żeby ten "cudowny" mod nie wychodził mi co chwila do windy? -.-"

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #386 dnia: Listopada 03, 2011, 17:07:47 »
    Wg mnie mod nie jest zły, choć akurat ja nie oczekiwałem nie wiadomo czego, tym bardziej że powstawał on w wielkich bólach, tak że myślałem że w ogóle już nie wyjdzie.
    Co do spolszczenia, coś tam zacząłem robić, mogę wrzucić pierwsze pliki, tylko, hmmmm.... nie czytałem książki, i nie zamierzam, film oglądałem dawno, więc mogą się pojawić drobne nieścisłości....
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline huth

« Odpowiedź #387 dnia: Listopada 03, 2011, 18:04:14 »
    Z HDR na razie nie próbuje bo lubię bitwy z 200 jednostkami przy których nie siada mi komp, a tekstury brzydkie nie są :)
    Mi się wydaje, że ten HDR nie będzie zżerał fpsów, bo jest jakby "zewnętrzny".

Ech... Mógłby mi ktoś doradzić jakie mam zmniejszyć wymagania żeby ten "cudowny" mod nie wychodził mi co chwila do windy? -.-"
    Zmniejsz jakość tekstur, ilość ciał, ragdolli.

Wg mnie mod nie jest zły, choć akurat ja nie oczekiwałem nie wiadomo czego, tym bardziej że powstawał on w wielkich bólach, tak że myślałem że w ogóle już nie wyjdzie.
    Co do spolszczenia, coś tam zacząłem robić, mogę wrzucić pierwsze pliki, tylko, hmmmm.... nie czytałem książki, i nie zamierzam, film oglądałem dawno, więc mogą się pojawić drobne nieścisłości....
    Wydaje mi się, że w modzie nie ma jakichś tekstów zrozumiałych tylko dla tolkienowych hardkorowców, w ogóle jest mało "lore"... Sprawdzaj na wikiach, a jakbyś jeszcze miał wątpliwości, to wal do mnie :P
    W ogóle to jeśli jest dużo do tłumaczenia, to możesz mi coś wysłać :)

Offline tornaddos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #388 dnia: Listopada 03, 2011, 18:21:46 »
    Z góry przepraszam.
    Mam pytanko zapewne gdzieś to tu jest ale miałem ogromny zastuj i niewim o cb, chciałbym sie spytac czy wyszedl juz TLD na 1.011 jak tak to poprosił bym linka jeśli nie to serdecznie przepraszam jeszcze raz.

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #389 dnia: Listopada 03, 2011, 18:27:27 »
    Mam nadzieję, że przepraszasz z wrodzonej nieśmiałości, a nie z lenistwa :P
    Gdybyś był łaskawy przejżeć 2 ostatnie strony zorientowałbyś się :D
    Postanowiłem nie być chamskim i w związku z tym poradzę Ci, abyś przejżał ten wątek tak 5 stron w tył i dodatkowo w dziale "The Last Days" zwrócił swoją uwagę na następujący wątek
    "Wersja 3.0 Download i FAQ.( M&B 1.010/1.011)"....................................... .....   :/

Edit: Sama nazwa w. w. odpowiada na twoje pytanie więc niewiem skąd ono się wzięło???
    Czy prościej napisać posta, czy popatrzyś słownie 2 (dwie) linijki w dól :P