Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011  (Przeczytany 142503 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Pytania odnośnie TLD do wersji 1.011
    « Odpowiedź #300 dnia: Października 31, 2011, 21:49:45 »

1.Mowa tu o pliku exe.Jeżeli Twój ma ok 2MB, tzn., że coś masz nie tak, i powinieneś zainstalować inny patch 1.011.Mój ma bodajże 3.78 MB, więc chyba dobrze ;)
    1.Jeżeli dobrze zrozumiałem, to chodzi o to, że Folder TLD kopiujesz to "modules", zaś z folderu /modules/TLD/dat, poszczególne pliki kopiujesz do głównego folderu gry - patrz szczegółowy opis.
    3.Specjalny programik?To tylko launcher, ma znajdować się w folderze z grą.

No dobra...Już mam :]
    Próba instalacji, jak coś to dam znać, co dokładnie należy zrobić:]
    Niedobrze :P Masz mieć .exe który waży 1.97MB(~2MB)

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #301 dnia: Października 31, 2011, 22:12:36 »
    No faktycznie...teraz się wczytałem :]
    Poza tym, skopiowałem, odpaliłem szybką bitwę...w animacjach nic nie było ruszone....tekstury, ładne, dopracowane, ale bez euforii...
    Robię reinstalację, i włączę kampanie....

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #302 dnia: Października 31, 2011, 22:25:12 »
    Podsumowując to co powiedział Dedal: Ekipa tworząca The Last Day to jedyna ekipa, której wyśmianie się w twarz po wyjściu moda ( pod warunkiem, że to będzie gniot, albo nawet tylko przeciętna modyfikacja...) będzie uzasadnione. Mam nadzieję, że nie muszę rozbudowywać swojej wypowiedzi i każdy zrozumie o jakie uzasadnienie chodzi.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #303 dnia: Listopada 01, 2011, 01:05:55 »
    Pograłem trochę i mogę już coś więcej napisać...

Są rzeczy, które w modzie zrobione są fajnie. Na plus idzie większość modeli, tekstur. Sceny też nie są najgorsze. Fajnie zrobiona jest mapa, która została podzielona na regiony. Ogólnie rzecz biorąc oprawa graficzna moda, z tego co na razie zauważyłem, jest bardzo w porządku, miejscami jest wręcz ślicznie.

Niestety jak na razie potwierdziły się moje obawy co do strony skryptowej moda. Ta jest wybitnie uboga. Szczerze powiedziawszy, od czasu wydania M&B 1.011 nie widziałem tak tragicznie oskryptowanego moda... Zaraz, co ja gadam? Przecież tu praktycznie nie widać żadnych nowych skryptów, które wyraźnie wpływałyby na rozgrywkę i ją w jakiś sposób urozmaicały! Ba, usunięto bardzo wiele rzeczy z Native i została jedna wielka pustka. Od strony skryptowej mod leży na łopatkach - tak spartaczonej (a właściwie olanej, bo poza usuwaniem nikt tu chyba nic nie robił) roboty nie widziałem już dawno!

Obecnie najbardziej w modzie przeszkadza mi... cholerna nuda. Minęło już trochę czasu, a w grze praktycznie nic się nie dzieje. Nie wiem jak tam radzi sobie Południe, ale na Północy nie ma praktycznie co robić. Udało mi się uzbierać mały oddziałek różnych Elfów, ale co z tego, skoro oddziały orków i goblinów są szybsze na mapie i każdy nieco mniejszy oddział od mojego jest na razie nie do dogonienia (a większych oddziałów niż 15 orków/goblinów jak dotąd nie ma). Zostają durne questy znane z Native, czyli "przynieś, podaj, pozamiataj...", a te do najciekawszych nie należą. Ba, mam wrażenie, że questów jest znacznie mniej, niż w podstawce M&B. Natknąłem się jak na razie na jeden "nowy" quest - zabij trolla. Ot, to samo, co zlikwidowanie jakiegoś oddziału bandytów, ale tylko jeden przeciwnik do ukatrupienia. Ambitny quest, nie ma co. Jednakże dodanie tak "skomplikowanego" questa chyba przerosło twórców, bo po ukończeniu zadania wywaliło mi parę błędów skryptowych. Sam nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Nowych dialogów zbyt wiele nie ma. Klimat na tym ogromnie traci. NPC, których można zwerbować, to już w ogóle jakaś kpina, bo praktycznie nie mają własnych kwestii dialogowych, dzięki czemu mają taką głębię, jak przeciętny staw hodowlany. Płycizna, wybitna płycizna. I metr mułu. Takie coś uszłoby w erze 0.751, po wyjściu 1.011 jest nie do zaakceptowania, nie mówiąc o Warbandzie.

Jak na mój gust, to mapy bitewne są fatalne i na dobrą sprawę niegrywalne. W regionie Mirkwood i Lorien wszystkie mapy, jakie mi się wgrały, były paskudnie brzydkie, małe i do tego bardzo często się powtarzały. W takich warunkach walka kompletnie traci całą przyjemność, a przez to i sens.

Nie wiem co się działo w ekipie moda i jak toczyły się losy, ale mam wrażenie, że z początku nad TLD pracowały utalentowane osoby, które dodatkowo miały konkretną wizję zrealizowania moda i to im zawdzięczamy to co w modzie jest naprawdę dobre, czyli m.in. ciekawie wyglądających orków, nowe shadery (np. falujący materiał), system "pieniędzy" frakcyjnych i inne porządnie zrobione i innowacyjne rzeczy. Wygląda to jednak tak, jakby ekipa się całkiem rozpadła i mod przeszedł w ręce mniej kompetentnych osób, które za zadanie postawiły sobie dokończyć, czy raczej za wszelką cenę dowlec moda do końca, mimo iż nie za bardzo umiały i wiedziały jak to zrobić. Wyszło to moim zdaniem kiepskawo.

Na dłuższą metę mod grywalny chyba tylko dla fanatyków twórczości Tolkiena. Chociaż ich też okrojenie M&B do najprostszego schematu może w końcu znużyć...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 01:16:21 wysłana przez Daedalus »

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #304 dnia: Listopada 01, 2011, 01:20:06 »
    Nie wiem czy doszedłeś już do czasów wielkiej wojny, co mnie zdziwiło - wojnę poprzedza krótka cut-scenka i muszę przyznać, że czegoś takiego jeszcze w życiu nie widziałem. Szkoda trochę, że po cut-scence wywala "raport o błędach...".

Edit: cofam to co napisałem, cut-scenka wcale nie jest taka krótka, a błąd nie zawsze występuje i ogląda się ją całkiem przyjemnie. Mam nadzieję, że teraz na mapie coś się zacznie dziać, jakieś nowe questy, siege itd...
    Edit2: co do questów to po 2h grania dostałem może 5 questów, których nie znalazłem wcześniej w żadnym modzie. Jak na mój gust to mogło być gorzej, szkoda jedynie, że nie ma jakiegoś głównego wątku.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 01:39:17 wysłana przez Glaedr »

Offline wojtek7121

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #305 dnia: Listopada 01, 2011, 01:52:37 »
    jak rekrutowac jednosti?

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #306 dnia: Listopada 01, 2011, 03:05:54 »
    No dobra....to i ja się wypowiem!

Rozpisywać się nie będę, ponieważ Daedalus wyciągną chyba te najkonkretniejsze "spartolenia", lecz dodam coś od siebie.

Pierwsza rzecz, to stabilność...Pomimo maksymalnych ustawień, jakoś nie zanotowałem błędów, aż po 2,5 godziny grania, napotkałem RGL error:unable to lock vertex buffer(przed rozpoczęciem bitwy).
    Podczas walk w zalesionych scenach mod w pewnym momencie zaczyna przycinać(zaraz...SZARPAĆ)

Druga rzecz!
    Wcześniej wypomniane zadania...Pamiętacie temat "pomysły na questy?" Ciekawe po co, był zakładany....chyba tylko dlatego, żeby można było pospamować, bo pomimo kilku dobrych opcji w modzie nie znalazło się nic.
    Deadalus - ja miałem quest zabij 2 trolle :D - sposób żeby je pokonać na 7 poziomie....Rozpęd podskok, uderzenie mieczem, i tak do skutku - błędy są niewybaczalne.
    Kolejny, o który nie wspomniałeś, to eskorta ludzi - coś, al'a eskortuj laskę z punktu a do b, ale dzięki temu znalazłem kryjówkę Strażników ithilien - świetnie wykonana

Trzeci punkt, to trudność
    Trening.Tutaj takie małe niedorobienie.Twórcy dali nam w szkoleniach jeźdźców, którzy poruszają się trochę szybciej od nas - powoduje to nieudolną gonitwę za wrogiem - nie daj Boże, jak trafi się konny łucznik.
    Nie wiem jak wy, ale rozgrywając trochę, miałem pewne problemy na początku. Dopóki nie dorobiłem się pierwszego wierzchowca(no i te trolle), miałem problemy, aby rozłożyć 9 orków.Niestety, ten wysoki poxiom, trwa niezbyt długo.
    Kilka poziomów wyżej, w sprytny sposób jesteśmy w stanie położyć 40 goblinów w walce 1 vs 40, a co będzie dalej?

Muzyka!
    Zacytuje tutaj siebie ze strony 16:
    Nie no, morda mi się ucieszyła, choć jestem trochę sceptycznie nastawiony...
    Pierwszą rzeczą, jaką pewnie zrobię, to stworzenie własnego music.txt z muzyką Howarda Shore'a, a dopiero później zainstaluję M&B. :p
    Niestety postanowiłem dać szansę soundtrackowi, przedstawionemu w modzie.Początek brzmiał dobrze, ale jak usłyszałem podczas walki muzykę z native, to szlak mnie trafił....Niestety musiałem grac bez muzyki.
    Poza tym.Wiem, że warband czyta wszystkie formaty, a 1.011?Wrzuciłem przykładową muzyczkę ale w mp3 nie chce.

Grafika.
    ładna, jednostki Gondoru świetne, ...To mocna strona moda.
    Pola bitwy, są dobre, choć nie brakuje niewidzialnych ścian.Jeżeli chodzi o roślinność, to jest jej za dużo....
    Lokacje(miasta, i inne). Inne.Urzekł mnie Edoras, kryjówaka Ithilien i Minas Tirith.Poza tym, część wnętrz zamków pochodzi z native - żal - w tej dziedzinie i tak wszystkie mody powala Brytenwalda.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #307 dnia: Listopada 01, 2011, 04:00:03 »
    Pograłem króciutko(godzina z hakiem) i właściwie zgadzam się z waszymi ocenami, że grafika, design - super, reszta średnio albo kiepsko... Daedalus jak zwykle pojechał aż boldem :P
    Zacząłem grać po stronie Mordoru i kręciłem się tylko w Ithilien i na północ od Morannon(bardzo fajne różne nowe lokacje btw)... robiąc denne questy z native. Usta Saurona wysłał mnie do Osgiliath, żebym zabił dla niego kogoś kto mu podpadł, no po prostu super, jako uniżony snaga, chętnie popędziłem... właściwie to jestem raczej listonoszem, ale co tam.
    Rzeczywiście na mapie nuda, tylko że gdyby ją zainfekowali sporą ilością drużyn, to wyglądałoby to dziwnie z perspektywy Śródziemia, ale jednak - nuda. I tak jak Dedal pisze - wszyscy są szybsi, teleportacja daje radę :P
    Bitwy stoczyłem dwie, więc nie będę oceniał, pole bitwy wyglądało fajnie(i stare animacje mi nie przeszkadzają w żadnym wypadku...)
    Muzyka zawodzi, nie wiem, może na bitwy są przyszykowane lepsze kawałki? Merlkir na TW napisał
    One thing I should mention separately - the soundtrack is very nice, but it's not what Pagan's making right now. It's quite old and not up to his current standards. Just a reminder and a teaser. Because it's already pretty damned good. - mam to rozumieć, że będzie coś nowego?
    Natomiast jestem totalnie zawiedziony dialogami... sądziłem, że pasjonaci Tolkiena mieli możliwość napisania, bądź skombinowania jakichś tekstów, a tu kaszana, historie towarzyszy - zero, jakieś przedstawienie NPCów- nic, opisy lokacji - null... Muszę przyznać, że poirytowało mnie to, bo akurat teksty nie wymagają przecież żadnych umiejętności w modowaniu, i jest cała masa ludzi w światku tolkienowym, którzy by coś napisali i ktoś by to do moda wprowadził. Kurde, sam im mogę napisać niezwykle obrzydliwe losy plugawego orka sprzed momentu dołączenia do gracza...
    Powyższy brak jest o tyle smutny, że cała sfera wizualna, wygląd, lokacje itp. jest naprawdę świetna, muzycznie/dźwiękowo tak sobie, ale nie ma opowieści, tekstu, który by to jakoś spoił, określił... i to w modzie, o którym twórcy szczycą się, że tylko na podstawie książek..

Nie wiem co się działo w ekipie moda i jak toczyły się losy, ale mam wrażenie, że z początku nad TLD pracowały utalentowane osoby, które dodatkowo miały konkretną wizję zrealizowania moda i to im zawdzięczamy to co w modzie jest naprawdę dobre, czyli m.in. ciekawie wyglądających orków, nowe shadery (np. falujący materiał), system "pieniędzy" frakcyjnych i inne porządnie zrobione i innowacyjne rzeczy. Wygląda to jednak tak, jakby ekipa się całkiem rozpadła i mod przeszedł w ręce mniej kompetentnych osób, które za zadanie postawiły sobie dokończyć, czy raczej za wszelką cenę dowlec moda do końca, mimo iż nie za bardzo umiały i wiedziały jak to zrobić. Wyszło to moim zdaniem kiepskawo.
    Bardzo prawdopodobne, że było tak, jak piszesz... przez kilka lat ciężko jest utrzymać ekipę, a po odejściu to już nie to samo.
    Heh widzę, że chcesz to też sprawdzić - pytanie o creditsy na TW :P
    Na dłuższą metę mod grywalny chyba tylko dla fanatyków twórczości Tolkiena. Chociaż ich też okrojenie M&B do najprostszego schematu może w końcu znużyć...
    Cóż, pogra się i zobaczy czy jest w modzie coś trzymającego przy nim... może jakiś patch będzie z nową zawartością?(marzenia sraty taty)

« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 04:07:03 wysłana przez HUtH »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #308 dnia: Listopada 01, 2011, 09:24:07 »
    Co do dialogów to rozumiem  że zostaną poprawione w najbliższym czasie :)
    Poprawione zostaną może paskudne(jak dla mnie) tekstury twarzy dla elfów...
    I'd like to clarify - the evil NPCs, almost all of them, have temporary dialogues. All the good companions are in fact fleshed out with personalities and their own past stories they tell you. This was done by Mad Vader. He was going to finish the evil dudes as well, but his computer broke shortly before release.
    Hopefully they'll get the same treatment as the good guys soon.
    Writing is very difficult to do for us, because only a few of us are native English speakers + there really are so so many conversations to be rewritten.
    So, yeah. In an ideal world we'd change every native conversation and give all NPCs their own story and personality. It would push the release back, that's a fact we had to consider.
    BTW, since the release, we got over 3000 downloads. Even with all the poor confused people redownloading because of the windy flora, that's quite nice.
    Co do muzyki to grałem 2h i cały czas leciała ta z Native przez co trafiał mnie szlag :/
    Do wielkiej wojny nie dotarłem bo skupiłem się na "obczajeniu" każdej frakcji :D
    Mapka jest nuuuuudna, oddziałów mało, a krasnale wyglądają przeciętnie (za to ich siedziby mmmmmmmmmhmmm)
    Z quick battle podoba mi się oblężenie Hornburgu tylko do diabła czemu tak ciemnooooo ^^
    Spotkałem już pierwszego buga, a mianowicie będąc rohirrimem i biorąc kuca z ogólnodostępnej stajni unoszę się pół metra nad nim :]

Edit: jak to możliwe że wysłałeś posta po mnie, zanim ja skończyłem pisać ??? :P
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 09:43:02 wysłana przez wolfer »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #309 dnia: Listopada 01, 2011, 09:27:02 »
    Bzdura. Według tego tekstu dobrzy bohaterowie już mają zrobione dialogi, a tylko złych poprawią. Grałem po stronie dobra i kwestie NPC'ów leżą i kwiczą, o czym zresztą pisałem.

Offline Glaedr

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #310 dnia: Listopada 01, 2011, 09:40:05 »
    Dodam jeszcze kilka słów co do skryptów, jest kilka które bardzo mi się spodobały:
    1. Nawet po zabiciu jeźdźca wargów trzeba dobić samego warga, który o dziwo cały czas jeździ po naszych wojskach i o dziwo nasze wojsko także go atakuje.
    2. Po zwycięskiej bitwie można w końcu cieszyć się z naszymi wojakami, tego mi brakowało w innych modach.
    3. Oblężenia... brałem udział tylko w jednym, broniłem West Emnet i muszę powiedzieć, że oblężenie jest bardzo dobrze oskryptowane:
    - nasi strzelcy stoją w linii na murach i strzelają do wrogów
    - strzelcy wroga rozpierzchają się po przedpolu i próbują zestrzelić naszych strzelców
    - nasza piechota gromadzi się przed bramą, która po jakimś czasie zostaje wyważana
    - piechota wroga najpierw próbuje zdobyć mury, a potem większą liczbą atakuje przez bramę
    Ogólnie oblężenia teraz są znacznie trudniejsze, ale naprawdę można się wczuć w klimat.
    4. Narzekałem, że nie dodano żadnych nowych animacji walki, troszkę się pomyliłem. Orkowi łucznicy strzelają całkiem inaczej, Urukowie chyba tak samo.

Co mnie wkurza najbardziej? Spartolony system cen, w jednym sklepie za łuk 25 dmg zapłacę 2000, a zaraz znajduję w innym mieście łuk z Native za 900, który ma 40 dmg, Już nie mówiąc o zerowym balansie w pancerzach.

Offline Alladrix

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Listopada 01, 2011, 10:35:54 »
    Czy u kogoś też wyskakuje błąd podczas załączania gry ?
    get_shader failed for: windy_flora
    Wie ktoś o co chodzi?

EDIT: Ok, już wszystko ok. Proszę o skasowanie posta.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 10:43:57 wysłana przez Alladrix »
    Ir Ithil ammen Eruhín
    menel-vîr síla díriel
    si loth a galadh lasto dîn!
    A Hîr Annûn gilthoniel,
    le linnon im Tinúviel!

Offline Son of the Mourn

• Użytkownik
    • ko muhuhoq na mik aga nop
    « Odpowiedź #312 dnia: Listopada 01, 2011, 10:42:05 »
    Ja dopiero mod pobieram, ale te komentarze już mnie mocno przybiły.

Miejmy nadzieję, że im dalej w grę tym ciekawiej. Pewnie twórcy liczyli, że na początku skupimy się na zwiedzaniu lokacji i poznawaniu świata a dopiero potem się coś rozkręci.

Dzięki wszystkim za komentarze, teraz wiem czego się spodziewać :)

Offline Drakkanien

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Listopada 01, 2011, 11:19:00 »
    Zacząłem sobie plugawym orkiem, wszystko miodne, jednak mam pewien problem: w czasie treningu nie mogę zranić wroga!
    Poza tym musiałem dać czcionki z podstawki, poniewaz miałem jakieś hieroglify zamiast liter...
    Ponadto woda... jest jakaś dziwna, a orków i krasnoludów nie mogę zranić! Sa nieśmiertelne!
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2011, 11:45:44 wysłana przez Drakkanien »

Offline ałtsajder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #314 dnia: Listopada 01, 2011, 11:30:20 »
    Ja dopiero mod pobieram, ale te komentarze już mnie mocno przybiły.

Miejmy nadzieję, że im dalej w grę tym ciekawiej. Pewnie twórcy liczyli, że na początku skupimy się na zwiedzaniu lokacji i poznawaniu świata a dopiero potem się coś rozkręci.

Dzięki wszystkim za komentarze, teraz wiem czego się spodziewać :)
    Też mam taka nadzieję:]
    Po rozpoczęciu wielkiej wojny i wspomnianej cut-scence, nie mogę dostać się do Teodena przez pola Pelennoru.Mam 6 ludzi(głównie uwolnieni więźniowie) i ściga mnie ok 10 patroli z Mordoru(ok 200 orków). Próbowałem przedrzeć się wspomagając zwiadowców Gondoru ale pomimo kilku zwycięstw i tak są skazani na porażkę.Posiłki z Mordoru wciąż przybywają.

PS.Soundtrack gotowy - Howard Shore! :D