Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Odnośnie błędów popełnianych przez użytkowników.  (Przeczytany 10020 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: Odnośnie błędów popełnianych przez użytkowników.
    « Odpowiedź #15 dnia: Marca 26, 2009, 21:01:41 »
    Ale trzeba odróżnić dysgrafików i dysortografików od "dysmózgów". Ja mam dysgrafie i dysortografie a na forum staram się pisać poprawnie.

A o czym ja pisałem powyżej?!
    Przecież napisałem jak wół, że według mnie dysgrafikiem i dysortografikiem chyba każdy z nas się rodzi i tylko od wpajania (czasem na siłę, mnie w szkole czasami nauczycielka kazała niektóre słowa pisać po 100 i więcej razy ) tych zasad zależy czy nasze zdania to "szambo czy perfumeria" jak mawiał pewien diabeł przebrany za anioła.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    • Piwa: 94
    « Odpowiedź #16 dnia: Marca 26, 2009, 21:11:47 »
    według mnie dysgrafikiem i dysortografikiem chyba każdy z nas się rodzi
    To źle ci się wydaje -.- Są ludzie którzy mogą się nauczyć łatwo i są też tacy którzy będą pisać i tysiące razy to samo słowo a nie napiszą go poprawnie...

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Marca 26, 2009, 21:36:28 »
    Ale od tego są słowniki, choćby ten w Firefoxie.
    A jak ktoś nie lubi Firefoxa, może pisać post w Wordzie, a po sprawdzeniu przekleić.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Marca 27, 2009, 13:13:52 »
    Wiem ja sam korzystam ze słownika w chrome i jest mi z tym dobrze. Ale czuje się pokrzywdzony poglądem dysortograf=leń + idiota -.-

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #19 dnia: Marca 27, 2009, 13:34:40 »
    Dysleksja nie jest najczęściej winą lenistwa! Prócz dysleksji występują również dysortografia, dyskalkulia, dysfonia, dysrafia itp. Najprawdopodobniej każde z tych zaburzeń powodowane jest genetycznie, a możliwość dziedziczenia wynosi od ok.50 do 70%.

P.S. Są również "kolaboranci", którzy udają dysleksję bądź z powodów "lenistwopodobnych" zaniedbują naukę, ale należy ich odróźniać od osób rzeczywiście dotkniętych dysleksją itp.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Marca 27, 2009, 15:26:42 »
    Właśnie o to mi chodzi. Ale wielu ludzi uogólnia. To jest wkurzające gdy widzę idiotów którzy twierdzą"ja mam paierek i guffno muszem mozecie mnie pocalowac w doope". Ale denerwóje mnie też pochopne osądzanie innych, naprawdę mających dysortografie.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 09, 2009, 09:17:50 »
    Właśnie o to mi chodzi. Ale wielu ludzi uogólnia. To jest wkurzające gdy widzę idiotów którzy twierdzą"ja mam paierek i guffno muszem mozecie mnie pocalowac w doope". Ale denerwóje mnie też pochopne osądzanie innych, naprawdę mających dysortografie.
    A Ty masz dysortografię?

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 09, 2009, 09:22:57 »
    Tak a co? Czyni mnie to gorszym lub lepszym?

Offline matiux

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Podczas wojny milczą prawa.
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 09, 2009, 22:04:16 »
    Można używać opcji sprawdź ortografie...
    Patrioci zawsze mówią o umieraniu za ojczyznę lecz nigdy nie wspominają o zabijaniu za nią...

Ludzie nie idą na wojnę dla zabawy. Dla zabawy nie zostawia się zapłakanej mamy.

Offline Mat Berserker

• Żonglujący Pepeszami
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 10, 2009, 11:18:55 »
    Można przeczytać temat...

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 10, 2009, 12:15:36 »
    Niestety, wiele osób po napisaniu posta od razu go wysyła i nie sprawdza błędów, stylu, sensu wypowiedzi itp, a co lepsze nie używa "szukajki", albo wpisze jeden wyraz i na tym poprzestanie. Przyznam, że opcja "szukaj" nie zawsze odnajdzie to, czego chcemy, ale do cholery można użyć innej frazy, lub jej części. A tak, zasłaniają się jakąś dysfunkcją (istnieje w ogóle coś takiego?) i myślą, że ich to usprawiedliwia...
    Może teraz taki system nauczania jest... ale gość u mnie w byłej klasie miał tzw "3d" (czyli dysgrafie, dysortografie, dysleksje) na papierze. Dziwnym trafem miał 6 (tak celujący) z polskiego, oraz 5 z angielskiego, gdzie jego poziom grubo odbiegał od mojego (też miałem 5), ale dostał tylko dlatego, że miał "papier". Pomimo jego "dysfunkcji" był najaktywniejszym uczniem w klasie, interesował się literaturą, historią (tematami humanistycznymi). Potrafił tak wszystkim w dupę wleźć, że dla świętego spokoju wszyscy ustępowali (manipulant, aka czopek).
    Przyszły matury z polskiego... z ustnej 100%... (ja 80%) natomiast z pisemnej... 30+% (ja 50+%).

I teraz pytanie do nauczycielki z polskiego: "I co fajnie?"

Pozdrawiam!

Offline sir_ryba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 23, 2009, 20:30:14 »
    Nie czepiajcie się dyslektyków bo to jest prawdziwa choroba, po za tym obecnie poprawne jest pojecie dysfunkcja.

Ja sam mam dysortografie i nie pisze nigdy postów bez słownika, jak podejrzewam większość osób z stwierdzona dysortografią dla tego że jest im po prostu wstyd.
    A osoby które się tym zasłaniają to im się nie chce pisać poprawnie.  

Nie mówcie że to jest z lenistwa bo aby dostać zaświadczenie należy zdać test z zasad ortografii. Tak samo że jest to związane z brakiem czytania bo wątpię że większość osób na tym forum czyta więcej książek niż ja. I podejście że ja takiego czegoś nie mam to to coś nie istnieje jest z góry głupotą.

Radze najpierw przeczytać  jakieś naukowe opracowania a później się wypowiadać.

zasłaniają się jakąś dysfunkcją (istnieje w ogóle coś takiego?)
    obecnie używa się w nazewnictwie naukowym pojęcia dysfunkcją a nie dysleksja gdyż jest po pojęcie obraźliwe. Tak jak dawniej używano debil, imbecyl, kretyn(w nazewnictwie naukowym) na określenia upośledzenia 1 , 2 i 3  stopnia.

Pomimo jego "dysfunkcji" był najaktywniejszym uczniem w klasie, interesował się literaturą, historią (tematami humanistycznymi).
    dysfunkcja to przecież nie brak chęci do nauki lub chęci czytania.

Potrafił tak wszystkim w dupę wleźć
    w tak zwaną dupę to można bez żadnej dysfunkcji "wleźć"

Niestety należy pamiętać że  w Polsce można załatwić papierek na wszystko.
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 21:07:10 wysłana przez sir_ryba »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 23, 2009, 20:50:07 »
    Zabawne, bo jeszcze za moich czasów (ok 5-6 lat) czegoś takiego, jak dysfunkcja nie było. Owszem byli ludzie, którzy perfidnie błędy popełniali, bazgrali, tak, że musieli każdą pracę nauczycielce czytać, etc... ale tacy ludzie daleko nie zaszli (zawodówka, OHP...).
    Powiedzcie mi jedno "dysfunkcjonalni": skoro jest to choroba, która każe zaniżać dla takiej osoby próg oceniania, to dlaczego taka osoba ma przesiadywać pośród normalnych? Nie po to utworzono szkoły specjalne, żeby komuś fory dawać, bo cholera jasna ja też błędy popełniałem, też lufy z dyktand dostawałem (5-6 błędów), też nie zawsze rozumiem czytany tekst ("Pana Tadeusza" po 2x przeczytaniu, dopiero mi film zobrazował), ale nie siedzę i nie kwiczę, że mam jakąś dysfunkcję, bo wg mnie to nic innego jak pic no wodę.
    Wszyscy dyslektycy, dysortograficy, dysgraficy, dysfonicy i inni z dysfunkcjami, powinni mieć na świadectwach na skos czerwoną, oczojebną pieczątkę z napisem odpowiednim dla danej dysfunkcji (np dyslektyk). Miałem w technikum gościa, który miał tzw "3D". Zabawne, że w ostatniej klasie nie zgłosił swojej "dysfunkcji", mimo, że nauczycielki traktowały go ulgowo i co? j. polski 6... angielski 5... No ku&&%, kiedy ktoś siedział i się starał, pisał normalne sprawdziany, dostawał oceny bez żadnych zaniżeń (napisałem pracę na 95%, on na 60% i dostał tę samą ocenę) potraktowany został gorzej niż on? Potem wychodzi jaki polityk i gada pierdoły, lekarz, który pisze jak... nvm, architekt z ręki którego walą się budynki.. No bez jaj.

Co do wypowiedzi na forum osób z dysfunkcją -> TO ICH NIE USPRAWIEDLIWIA! Po to mają słownik, po to mogą edytować posty, po to mogą przeczytać 100x to, co napisali przed wysłaniem, żeby nie odwalać "lipy" i nie zasłaniać się papierem, który robi z nich kaleki.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 20:52:11 wysłana przez NIFN »

Offline sir_ryba

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 23, 2009, 21:40:39 »
    Zabawne, bo jeszcze za moich czasów (ok 5-6 lat) czegoś takiego, jak dysfunkcja nie było
    to że ty o tym nie słyszałeś nie znaczy że nie istniało.
    Po za tym podejście nauczyciela w szczególności od polskiego nie musi być prawidłowe gdyż takie osoby są często nie doinformowane lub boją się konsekwencji własnych ocen bo nie znają prawidłowego oceniania.

To że taką samą prace nauczyciel ocenia różnie jest jego indywidualną głupotą.

np.
    Jak masz dysgrafie to nauczycielowi nie wolno cie prosić o czytanie na forum klasy, ponadto masz odpowiednio większy czas na prace pisemne (zależne od stopnia dysfunkcji), a nie lepsze oceny.
    Jeśli masz dysortografie nie są liczone albo jakiś procent błędów ortograficznych.
    itp.
    przeczytać 100x osoba z prawdziwą dysfunkcja i tak nie zauważy tam błędu jeśli mu nie podkreśli na czerwono.

Owszem byli ludzie, którzy perfidnie błędy popełniali, bazgrali, tak, że musieli każdą pracę nauczycielce czytać, etc... ale tacy ludzie daleko nie zaszli (zawodówka, OHP...) wytłumacz dlaczego osobę piszącą z błędami ortograficznymi skazywać na OHP lub szkoły specjalne.

Nie po to utworzono szkoły specjalne, żeby komuś fory dawać, bo cholera jasna ja też błędy popełniałem, też lufy z dyktand dostawałem (5-6 błędów) Obecnie jest tendencja posyłania dzieci nawet z 1 stopniem upośledzenia umysłowego do normalnych szkół a nie specjalnych. 5-6 błędów to żadna osoba popełniająca tyle błędów nie dostanie orzeczenia mówimy tu o osobach potrafiących tyle błędów popełnić w jednym zdaniu.

Powtarzam co innego jest mieć dysfunkcja a pisanie postów nie poprawnie to jest zwykłe lenistwo i obecna moda a nie choroba. Mogę was zapewnić że osoby z prawdziwą dysfunkcją używa wszelkich słowników i metod jeśli tylko się da aby napisać posta.

« Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 21:44:11 wysłana przez sir_ryba »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 23, 2009, 21:46:19 »
    Wypowiem się krótko.
    Rozumiem sir_ryba, może masz rację, ale to w żaden sposób nie usprawiedliwia tutaj popełniania błędów. Papierek możesz dać do szkoły, tu za złą pisownię i tak dostanie się warna lub bana, więc sprawę uważam za zamkniętą.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/