Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rebelianci Łączcie się  (Przeczytany 12842 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Rebelianci Łączcie się
    « dnia: Marca 11, 2009, 21:20:46 »
    Tak sobie pomyślałem, że chyba kilkorgu z Was na pewno już standardowa rozgrywka się przejadła i szukacie mocniejszych wrażeń oferowanych przez grę.

A ponieważ Rebelia jest rozgrywką trudniejszą (zaś "Rebelia Na Własny Rachunek" to już w ogóle szczyt trudności) więc może podyskutujmy na temat Waszych taktyk związanych z tego typu rozgrywką?

Obecnie rozegrałem do końca "Rebelię Na Własny Rachunek" w takim położeniu:
    - Swadianie (wojna)
    - Vaegirowie  (wojna)
    - pozostałe nacje wyeliminowane przed rebelią
    - W więzieniach 36-42 Lodrów Swadii i Vaegirów (stan cały czas zmienny, bo uciekały cholery)
    - Obsady zamków 90 ludzi (w tym 70 z bronią miotaną, 20 tarczowników)
    - Obsady miast 90 ludzi (70 z bronią miotaną, 20 tarczowników)
    - Żołd końcowy 48 tysięcy dukatów.
    - Jednostka operacyjna 120-180 żołnierzy (w tym ok. 20-25 Swadiańskich Rycerzy, 20-40 Nordyckich Huskarli, reszta to jednostki szkolące się, czyli finalnie Rhodoccy Strzelcy i Sierżanci, Swadiańscy Strzelcy, Sierżanci, Rycerze)

Większość nowych jednostek niestety z "przekabacenia" jeńców, pod koniec nie było czasu na szkolenie niestety.
    Oszczędności pomiędzy 120 a 300 tysięcy (na szczęście nie spada poniżej zera, ale jest cholernie ciężko).
    Raz na 2 tygodnie runda handlowa.

Zrealizowane plany:
    Wyeliminowano najpierw Vaegirów ponieważ byli dużo niebezpieczniejsi niż Swadianie (potrafili atakować nawet w oddziale 5700 żołnierzy), pozostawiając jedno Swadiańskie miasto, by Lordowie Vaegirów przeszli na stronę Swadii.
    Swadiański Król nie potrafił do końca stworzyć ze swoich lordów żadnej  armii.

Z ciekawostek:
    W czasie wojny ze Swadią okazało się, że takie obsady zamków i miast są dla nich nie do pokonania. Praktycznie 100% alarmów o obleganiu moich obiektów można zbagatelizować (żaden nie przyniós faktycznego oblężenia i sami rezygnowali, bez mojej ingerencji). Ogólnie Swadianie to dupy wołowe i dają ciała cały czas.

Vaegirowie byli niesamowicie wymagającym przeciwnikiem, który dwukrotnie prawie mnie pokonał. Potrafili zaatakować obiekt nawet w 5700 wojska.

A oto finałowy screen "Rebelii na własny rachunek"

Kilka pytań do Was
    1. Ile kasy wcześniej zgromadziliście
    2. Jak wielki macie oddział szybkiego reagowania
    3. Czy gromadzicie żywność w kufrach na czas kampanii
    4. Z czego składa się Wasz oddział szybkiego reagowania
    5. Czy łapiecie do niewoli Lordów
    6. Inne Wasze sugestie związane z Rebelią...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 00:31:21 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Odp: Rebelia - czyli Król samozwaniec - Wasze doświadczenia (Native)
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 11, 2009, 21:46:57 »
    1. Jak najwięcej? xD Trzeba uwzględnić posiadanie dwóch oddziałów, oblężniczego i gońców.
    2. zależy gdzie jesteś ale zakładając ze to będą mocne oddziały to z 50-70 chyba wystarczy.
    3.Co proszę?
    4. Ja tam nie mieszałem, full rycerzyki
    5. Jak nie chcieli się przyłączyć to wypuszczałem, honor dobra rzecz.(nawet dla rebelianta)

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 11, 2009, 22:25:32 »
    1. Ja próbowałem raz ze 100 000  i było prawie w sam raz
    2. 200 - 250 czasem to i tak za mało
    3. Tak plądrowałem okoliczne wioski i gromadziłem żywność w kufrach.
    4. Zazwyczaj Swadiańscy rycerze albo lansjerzy
    5. Złapałem raz 11 ale po jednym dniu uciekło mi dwóch.

Jako rebelia wytrzymałem miesiąc zdobywając 2 zamki i miasto. Po jakichś 3 tygodniach wszyscy już wypowiedzieli mi wojnę i długo się nie utrzymałem. Chyba nie da się wygrać gry grając rebelią, ciągłe ataki na wszystkie włości liczące 1000 i więcej wrogów to za dużo.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 11, 2009, 22:31:55 »
    Ja tam mam strategie na Calradie

Może to dziwna strategia ale sięsprawdziła podbiłem wszystko;).

Po 1 znalazłem pretendenta, wziąłem lordów ale dopiero gdy zdobyłem ich zamki.
    2 Gdy został 1 zamek porzuciłem pretendenta i podbiłem ten zamek i w ten sposób miałem rhodoków na własność.
    (trzeba mocno uzbrajać zamki te często atakowane tzn ergellion(u rhodoków) yuruma(vaegrów itp) tak do 70 archerów)
     Miniej więcej tak 3 dni grania I Calradia była moja;)
    Ważne by nieprowadzić wojny z nikim gdy się zaczyna te strategie.
    Trwało to jakieś 4 miechy(w grze), ja gram na 70 % trudności bo to dla mnie i tak trudno.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 12, 2009, 01:08:45 »
    1. Jak najwięcej? xD Trzeba uwzględnić posiadanie dwóch oddziałów, oblężniczego i gońców.
    2. zależy gdzie jesteś ale zakładając ze to będą mocne oddziały to z 50-70 chyba wystarczy.
    3.Co proszę?
    4. Ja tam nie mieszałem, full rycerzyki
    5. Jak nie chcieli się przyłączyć to wypuszczałem, honor dobra rzecz.(nawet dla rebelianta)

Czy faktycznie grałeś w full rebelię?
    Przecież lordowie nie przyłączają się do Ciebie w tej rozgrywce, więc masz tylko 2 wyjścia, albo wyłapywać, albo walczyć odbierając im włości, by nie mieli kasy.

Mnie się wydaje, ze Ty w wersję hardcore nie grałeś.

Ja tam mam strategie na Calradie

Może to dziwna strategia ale się sprawdziła podbiłem wszystko;).

Po 1 znalazłem pretendenta, wziąłem lordów ale dopiero gdy zdobyłem ich zamki.
    2 Gdy został 1 zamek porzuciłem pretendenta i podbiłem ten zamek i w ten sposób miałem rhodoków na własność.
    (trzeba mocno uzbrajać zamki te często atakowane tzn ergellion(u rhodoków) yuruma(vaegrów itp) tak do 70 archerów)
     Miniej więcej tak 3 dni grania I Calradia była moja;)
    Ważne by nieprowadzić wojny z nikim gdy się zaczyna te strategie.
    Trwało to jakieś 4 miechy(w grze), ja gram na 70 % trudności bo to dla mnie i tak trudno.
    Tjaa, przekonałem się już przy pierwszej takiej rozgrywce, że jeden wróg to aż nadto, gdy masz na mapie jeszcze jakąś nację to już przechlapane, nie ma szans się utrzymać.

Właśnie próbuję najpierw zrobić rebelię poprzez pretendenta, a potem go porzucić.

Zamki obsadzam 60 Strzelcami i 20 Sierżantami, plus w każdym zamku 5 rycerzy, gdybym musiał z jakiegokolwiek brać uzupełnienia.
    W miastach siedzą strzelcy i sierżanci w celu pobierania obsady na nowe obiekty. W punktach centralnych czyli na 2 krańcach frontów mam załogi ile wlezie, czyli na obecną chwilę coś po 400 - 500 woja najwyższej jakości. W miastach oddalonych od frontu po 80 strzelców i 30 tarczowników, plus w każdym 5 zbrojnych, w celu uzupełnień.

Wszystkie miasta i zamki full wypełnione skrzynie jedzeniem, bo przecież czasu nie ma żadnego by kupować.
    Z kasiorą krucho, bo tylko 100 tysięcy. A pojeździć w celach handlowych nie dadzą, bo nękają non stop.

Ale właśnie mnie najechała delegacja 2600 przeciwnika i próbuję znaleźć jakiś sposób by ocalić zamek. Nie wiem czemu ale skrypt nie daje mi bohaterów NPC na początek bitwy, lecz jako uzupełnienia, a przez to mam przerypane, bo jak się na drabinę rzuci 24 lordów, to nie ma zmiłuj nie utrzymam zamku sam, a uzupełnienia przychodzą jak się wrogowie już przebiją na drugą stronę murów (pomiędzy budynki).

Zaaaraz, chwilunia. Zbierasz ich w jednym zamku OK. Ale w takim razie masz ok. 50-60 lordów w jednym miejscu.
    I co atakujesz zamek, czy bierzesz ich głodem, żeby zrejterowali im żołnierze?!

Przecież jeśli każdy z nich ma chociaż 60 żołnierzy to masz do pokonania taką armię, że głowa boli. A jak do tego doliczysz, że 60 lordów musisz pochlastać na plasterki to nawet 100 osobowy oddział rycerzy + NPCe nie da sobie rady z atakiem samych lordów (bez wojska).
    Oni mają cholernie wypasione zbroje i umiejętności.

...
    Jako rebelia wytrzymałem miesiąc zdobywając 2 zamki i miasto. Po jakichś 3 tygodniach wszyscy już wypowiedzieli mi wojnę i długo się nie utrzymałem. Chyba nie da się wygrać gry grając rebelią, ciągłe ataki na wszystkie włości liczące 1000 i więcej wrogów to za dużo.
    1000? Z tysiącem to ja sobie w polu spokojnie daję radę. Ja mam wyprawy po 2000 - 3000 przeciwników! A tu już przyjęcie takiej grupy "na klatę" to tak jakby Chińczykom wojnę wypowiedzieć zgodnie z zasadą -  "i co z tego, ze nie uzbrojeni, jak i tak zadepczą na śmierć" :D
    « Ostatnia zmiana: Marca 12, 2009, 08:54:33 wysłana przez pc_maniac »

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...

Przecież jeśli każdy z nich ma chociaż 60 żołnierzy to masz do pokonania taką armię, że głowa boli. A jak do tego doliczysz, że 60 lordów musisz pochlastać na plasterki to nawet 100 osobowy oddział rycerzy + NPCe nie da sobie rady z atakiem samych lordów (bez wojska).
    Oni mają cholernie wypasione zbroje i umiejętności.

Najpierw lepiej pokonać tych lordów w polu wtedy się przeniosą do tego zamku co pozostał i będą tam goić rany :) ja tak zrobiłem ... tylko coś nie wyszło,bo jak już pokonałem ostatni zamek (bez pretendenta) to mi komp ściął , a nie powinien (grafika 512 mb, procek 2,2 dwa rdzenie i 2 GB ram)
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline mastah93

• Użytkownik
    Ja jak na razie gram na kodach rebelią, chcę obadać co i jak. Nawet na cheatach jest trudno wszyscy lordowie ganiają za mną mam już 2 zamki po 100+ i miasto 200+ wszyscy na full umiejętnościach.

Moja rada to zdobyć najpierw zamek dać do niego z 300+ wojów i następnie napaść na miasto i dać do niego połowe ludzi z zamku i gitara. I non stop uzupełniać swoje włości wojami.

Mam pytanie, ile może być max. wojowników w mieście lub zamku???
    Coś czytałem że 500 razem z lordami.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    Ja jak na razie gram na kodach rebelią, chcę obadać co i jak. Nawet na cheatach jest trudno wszyscy lordowie ganiają za mną mam już 2 zamki po 100+ i miasto 200+ wszyscy na full umiejętnościach.

Moja rada to zdobyć najpierw zamek dać do niego z 300+ wojów i następnie napaść na miasto i dać do niego połowe ludzi z zamku i gitara. I non stop uzupełniać swoje włości wojami.

Mam pytanie, ile może być max. wojowników w mieście lub zamku???
    Coś czytałem że 500 razem z lordami.
    Granie na kodach to żadna frajda brak tego miodzia

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    Przecież napisał ze ich używa żeby mieć rozeznanie...

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    1. Aby na żołd.
    2. 100 strzelców, 150/200 piechoty.
    3. Każdy na full.
    4. Konni 100%.
    5. Nie łapać, bo jak lord ciebie nie lubi, to nie chce być po twojej stronie (do wygrania rebelii trzeba walnąć królestwu jak najwięcej lordów i osad).
    pozdro

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    Odp: Rebelia - czyli jestem Królem samozwańcem - Wasze doświadczenia (Native)
    « Odpowiedź #10 dnia: Marca 14, 2009, 09:08:11 »
    Przybor, w full rebelii nie możesz mieć lordów po swojej stronie. Grasz sam przeciw wszystkim, więc pkt. 5 bez sensu.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Marca 14, 2009, 10:56:30 »
    Przecież napisał ze ich używa żeby mieć rozeznanie...
    Rozeznać bez kodów też można i większa przyjemność

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Marca 15, 2009, 10:10:31 »
    1. Zaczynałem rebelię z jakąś połową miliona (owiele za dużo ;D)

2. 100-200 luda zależy jakie położenie

3. Tak, nosze ze sobą 400 rhdockich sierżantów i 100 kuszników (żrą jak świnie) Od początku gry ich zbierałem xD

4. jw.

5. Mam 11 w zamkach ;D

Piszę poprawnie po polsku.

Offline Wojteek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Marca 15, 2009, 18:15:06 »

1. Dla mnie to gdzieś tak 1000 - 10000000

2. 110~~

3. 200 kuszników/łuczników 200 piechoty/rycerzy

4. Jedno szybkie rycerstwo

5. Wypuszczam HONOR!
    +_+Half Trusism - Trust in you - Kristy, are you doing ok? -  you're gonna go far kid - Hammerhead - A lot like me - Take me nowhere - Nothingtown - Stuff is messed up - Fix you - Let's hear it for rock bottom - Rise and fall+_+ - Album zwie sie Rise and Fall Rage and Grace                      !!  AVE  !!
                                    PUNK ROCK!!!!666!!! AVE!!!!
                             PUNK    !!     !   6666   !!   !     ROCK!

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 13, 2009, 14:26:51 »
    Odnawiam wątek, ponieważ w pierwszym poście zaktualizowałem informacje na temat dotychczasowej swojej rozgrywki i dalszych planów.

Dla osób, które mają ochotę na naprawdę wypasioną wojnę (170 przeciw ponad 5000) proponuję ściągnąć SAVE z Rebelii

No ale potem napiszcie jak Wam poszło (porównamy wyniki :D)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2009, 14:35:28 wysłana przez pc_maniac »