Tak sobie pomyślałem, że chyba kilkorgu z Was na pewno już standardowa rozgrywka się przejadła i szukacie mocniejszych wrażeń oferowanych przez grę.
A ponieważ Rebelia jest rozgrywką trudniejszą (zaś "Rebelia Na Własny Rachunek" to już w ogóle szczyt trudności) więc może podyskutujmy na temat Waszych taktyk związanych z tego typu rozgrywką?
Obecnie rozegrałem do końca "Rebelię Na Własny Rachunek" w takim położeniu:
- Swadianie (wojna)
- Vaegirowie (wojna)
- pozostałe nacje wyeliminowane przed rebelią
- W więzieniach 36-42 Lodrów Swadii i Vaegirów (stan cały czas zmienny, bo uciekały cholery)
- Obsady zamków 90 ludzi (w tym 70 z bronią miotaną, 20 tarczowników)
- Obsady miast 90 ludzi (70 z bronią miotaną, 20 tarczowników)
- Żołd końcowy 48 tysięcy dukatów.
- Jednostka operacyjna 120-180 żołnierzy (w tym ok. 20-25 Swadiańskich Rycerzy, 20-40 Nordyckich Huskarli, reszta to jednostki szkolące się, czyli finalnie Rhodoccy Strzelcy i Sierżanci, Swadiańscy Strzelcy, Sierżanci, Rycerze)
Większość nowych jednostek niestety z "przekabacenia" jeńców, pod koniec nie było czasu na szkolenie niestety.
Oszczędności pomiędzy 120 a 300 tysięcy (na szczęście nie spada poniżej zera, ale jest cholernie ciężko).
Raz na 2 tygodnie runda handlowa.
Zrealizowane plany:
Wyeliminowano najpierw Vaegirów ponieważ byli dużo niebezpieczniejsi niż Swadianie (potrafili atakować nawet w oddziale 5700 żołnierzy), pozostawiając jedno Swadiańskie miasto, by Lordowie Vaegirów przeszli na stronę Swadii.
Swadiański Król nie potrafił do końca stworzyć ze swoich lordów żadnej armii.
Z ciekawostek:
W czasie wojny ze Swadią okazało się, że takie obsady zamków i miast są dla nich nie do pokonania. Praktycznie 100% alarmów o obleganiu moich obiektów można zbagatelizować (żaden nie przyniós faktycznego oblężenia i sami rezygnowali, bez mojej ingerencji). Ogólnie Swadianie to dupy wołowe i dają ciała cały czas.
Vaegirowie byli niesamowicie wymagającym przeciwnikiem, który dwukrotnie prawie mnie pokonał. Potrafili zaatakować obiekt nawet w 5700 wojska.
A oto finałowy screen "Rebelii na własny rachunek"
Kilka pytań do Was
1. Ile kasy wcześniej zgromadziliście
2. Jak wielki macie oddział szybkiego reagowania
3. Czy gromadzicie żywność w kufrach na czas kampanii
4. Z czego składa się Wasz oddział szybkiego reagowania
5. Czy łapiecie do niewoli Lordów
6. Inne Wasze sugestie związane z Rebelią...