Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rebelianci Łączcie się  (Przeczytany 12841 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lamciuszek

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rebelianci Łączcie się
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 17, 2009, 16:08:57 »
    Ja zdobyłem wszystkie ziemie pod Chanatem Khergickim a potem wypowiedzialem Wasalstwo i prowadze otwartą wojne ze wszystkimi, Poprostu Hardcore:) narazie jestem po pierwszym miesiącu i udało mi się zdobyć Tulgę( Choć nie łatwo było pokonać San Jar Chana:), Uxhal, Velucę, Narrę I okoliczne zamki. Teraz pracuję nad zdobyciem skryptu na zwiększenie liczby jednostek ochotników w wioskach bo nie wyrabiam z obsadzaniem zamków. Troche martwi mnie budżet bo zaczynałem z 150k teraz mam ok 90k ale może niedługo odbije się troche na karawanach, bo w sumie jesze ich nie atakowałem
    Schools were we learn should be burn

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 17, 2009, 16:32:18 »
    Teraz powinieneś skierować kierunek ekspansji na wybrzeże. Kupujesz przy morzu futra w wioskach po 50 denarów, u Khergitów sprzedajesz po 300. Potem kupujesz w Tuldze dużo przypraw, soli i porcelany i wywozisz to na wybrzeże. To moja najskuteczniejsza droga do zbierania funduszy na rebelię. Cały Khanat, Veluca, Jelkala (aksamit nawet za 150d, więc warto mieć!) Curaw i przez jakieś 2 growe tygodnie dwa zamki na wybrzeżu (Slezkh i Radoghir) :D

Offline Lamciuszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 17, 2009, 17:02:46 »
    W sumie mam Handel na 10 poziomie więc z zarobkowaniem na nim problemu nie ma ale nie zawsze jest na to czas i pozatym mam mały dostęp do miast. Cały czas na kogoś wpadam, niestety nie moge unikac potyczek więc dużo czasu zajmuje mi jeżdżenie od miasta do miasta. Najlepiej chyba zarabia się własnie na przyprwach ostanio pokazało mi zysko rzedu 680 dukatów za sztuke.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 17, 2009, 18:41:24 »
    Pamiętaj, ze po poważnej bitwie komp Ci daje kilka dni spokoju, co mozesz wykorzystać na jedną handlową rundkę (tylko jedną! Inaczej Cię sflekują gdzieś zabierając jakiś zamek).

Kluczem do tej rozgrywki są 2 rzeczy:
    1. Kolejność odbierania włości - w pierwszym rzędzie miasta
    2. Cierpliwość - nie atakuj kolejnej włości o ile nie masz przygotowanej dla niej obsady co najmniej 100 ludzi na zamek/miasto.

Poza Vaegirami obsady 100 w z wyż zamków/miast powodują, że Lordowie najczęściej udają ataki na miasta/zamki, ale tak naprawdę, to po 2 dniach odpuszczają sobie obiekt. Niestety Vaegirów nawet obsada 300 osobowa Huskarli nie zraża. Zbierają armię kilku tysięcy ludzi i odbierają obiekt po obiekcie, nawet nie odpoczywając.

Więc uważaj na Vaegirów. To jedyna nacja, która zagrozi Ci całą swoją dostępną siłą.
    O ile inne królestwa starają się odbierać swoje zamki indywidualnie, czyli jeden Lord rzuca się na zamek, o tyle Vaegirowie ruszają odbierać zamki/miasta po kilkunastu/kilkudziesięciu Lordów. Co daje im armię praktycznie nie do pokonania.

Co należy zrobić?
    Hm, doprowadzić do sytuacji pokoju z Vaegirami i wyeliminować pozostałe nacje, ale nie w 100%, gdyż eliminując je całkowicie przejdą właśnie do Vaegirów. Zabierz pozostałym królestwom wszystke włości poza jednym zamkiem. Wtedy będą się w nim kisić wszyscy ich Lordowie. Wtedy zrób porządek z Vaegirami i masz rozgrywkę z głowy, bo z resztą sobie poradzisz.

Ale jeśli podobijesz najpierw pozostałe królestwa, zostawiając sobie na koniec Vaegirów, to spowodujesz, że wszyscy Lordowie przejdą do Vaegirów, a już z armią 70 Lordów (każdy po 100 jednostek) będziesz miał po prostu MASAKRĘ!

Wczytaj mojego save, a zrozumiesz o czym piszę :) (armia 5700 ludzi contra mój biedny oddział)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 17, 2009, 18:46:28 wysłana przez pc_maniac »

Offline Lamciuszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 17, 2009, 19:32:56 »
    Nie mam już żadnych nacji oprócz Chanatu z którego odszedłem.
    Co do cierpliwosci to nie jest moja mocna cecha. Zależy mi na jak najszybszym pokonaniu Kilku mocnych Lordów i zabraniu kilku miast przynoszących dobre zyski jak np Jelkala w której byłem wczesniej  posiadaniu. Narazie wszystko idzie po mojej myśli,problem jest tylko z obsadą w zamkach bo średnio jest tam około 80 żołnierzy ale za to maxymalnie wyszkolonych. Co tydzien robie rundkę po wsiach i zbieram ochotników co daje mi jakoś koło 130 jednostek i wtedy zaczynam szybkie szkolenie. Z kasą naszczęscie się wyrobiłem i zaczynam odnosić zyski nawet dosyć spore.

Co do samych Veagirów, nie spotkałem się z problemami w trakcie ich podbijania poszło mi to nawet gładko chociaż wziąłem ich na pierwszy ogień( miałem wtedy koło 50 jednostek w oddziale).

A w temacie walki z dużymi oddziałami to według mnie najlepiej mieć przy sobie jakiś dobry łuk, miecz i około 100 swadiańskich rycerzy za plecami a nawet najgorsza walka może być wygrana:)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 17, 2009, 20:45:55 »
    Nic Ci nie da 100 Swadiańskich Rycerzy, jeśli przeciwnik ma 5000 luda, by zespawnuje Ci się po Twojej stronie zaledwie 3-4 chłopa, a po ich stronie 40. I co zrobisz? Czapkami nakryją.
    Miałeś farta, że Vaegirów wziąłeś na pierwszy ogień.

Offline Lamciuszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 17, 2009, 21:54:07 »
    5 na 40 przecież bez problemu można wygrać. Na dobrą sprawę z samego łuku można zdjąc 10 przed uderzeniem lub w trakcie jazdy, ja bynjmniej tak robie.

Apropos rebelii to już nie mam czym się martwić, niewiadomo skąd znów pojawił się Dustum Chan i przejąl dowództwo w sumie tyko oficjalnie bo i tak o kazdym ruchu decyduje ja:).
    Udało mi się przekabacić jak narazie 25 Lordów. San Jar Chan ma ich jeszcze 67 na szczęscie jesli chodzi o miasta to jest 13:5 dla mnie. wioski 49:41 dla mnie w zamkach niestety 13:27 dla nich i nie chce mi się zabardzo ich odbijać bo ciągne za soba około 2500 ludu i mam ochote odrazu rzucić się na wroga, ale chyba lepiej zrobie dobry zwiad zanim zrobie jakiś ruch bo wiem że po stronie Chanatu jest coś koło 6000 jednostek:(

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 17, 2009, 22:12:09 »
    No to jak przekabacasz Lordów, to nie grasz w "Rebelię na własny rachunek" lecz w "Rebelię dla uzurpatora".
    W "Rebelii na własny rachunek" wszystkich Lordów masz przeciw sobie. I jesteś samotny jak rozbitek na oceanie.

Wczytaj mojego save, a zrozumiesz w czym rzecz.

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 17, 2009, 22:20:27 »
    Zacząłem rebelię z Khregackim Khanatem ,ale po miesiącu poprosili o pokój (nawet mi na rękę gdyż miałem wtedy armię złożoną głównie z piechoty). Przez ten czas dorobiłem się 100 konnych (lansjerów i rycerzy) i walczę z Rhodokami. Teraz mam pewien problem z nimi. Jak ich szybko zniechęcić do ataków lub w najlepszym wypadku zawrzeć pokój (pora na dozbrojenie zamków)?
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 17, 2009, 22:43:02 »
    Nie wiem, Kiedy rozpocząłem Rebelię, Rhodoków miałem już wyeliminowanych. Nie mam więc pojęcia jakie obsady zamków ich zniechęcają do szturmu.

Offline Lamciuszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 18, 2009, 09:47:55 »
    Rebelie rozpocząlem na wlasny rachunek. Dopiero wczoraj przyłączyłem Dustum Chana i w jeden tydzień opanowalem pół mapy. Opłaca sie jednak wypuszczać lordów bo wtedy relacje podskakują i łatwiej przekabacić Lorda. Liczyłem że podbicie całej Caladrii zajmie mi około 1-2 lat w grze.

Ciekawe co się stanie gdy obale San Jar Chana doprowadze do władzy Dustum Chana i pod koniec wyrzekne się rebelii i spróbuje znów przywrócić San Jar Chana:):) Może być ciekawie :)

Offline Michel96

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 18, 2009, 09:58:21 »
    Jak najłatwiej doprowadzić do pokoju z jakąś nacje do pokoju w rebelii na własny rachunek?
    Celem wojny nie jest umieranie za ojczyznę, ale sprawienie aby tamci skurwiele umierali za swoją.(Generał George S. Patton)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 18, 2009, 11:06:27 »
    Mając przewagę we wszystkim jak 100:1
    Vaegirowie przegrywając z kretesem i mając 4 zamki poprosili mnie o pokój by walczyc dalej ze Swadią, która była również moim wrogiem. Myślę, że wtedy poproszą o pokój gdy walczą na 2 fronty i Ty jesteś tym "silniejszym frontem".
    Innego sposobu w tej rozgrywce nie ma.

Możesz również przystąpić do złożenia ślubowania innemu królestwu, z którym nie toczysz wojny. Wtedy masz ich pomoc, a dotychczas zdobyte zamki pozostają Twoje. To takie wyjście awaryjne.

Rebelia zakończona sukcesem (w pierwszym poście podałem więcej informacji)
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 00:34:14 wysłana przez pc_maniac »

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 22, 2009, 15:06:51 »
    Mówisz i masz:)
    Faktycznie nie było łatwo grać, a raczej zaczynać swoją przygodę jako rebeliant....ale za to gra nabrała całkowicie innych kolorów i stała się bardziej wymagająca, tym samym ciekawsza. Co do samej rozgrywki, to zacząłem bawić się w jednoosobową armię, walcząc sam przeciw piratom i i rebeliantom, uciekinierom....co to dało??....liczbę wojaków, których mogłem zrekrutować, a ich ilość przekroczyła spokojnie 450....ale to nie było dla mnie priorytetem, ważniejszą rzeczą było wyszkolenie bohaterów...uznałem, że ich zdolności pomogą mi należycie rozwinąć moje małe państewko, i faktycznie miałem racje, patrząc np na rozwój inżynierii mogłem w późniejszym etapie rozgrywki w szybkim tempie budować we wsiach budynki czy prowadzić szybsze oblężenia.....za wyjątkiem tego typu rozwoju, zacząłem inwestować u siebie w ilość możliwego ekwipunku w posiadaniu, a także ilość więżniów w oddziale....przydało się, na pewno na początku rozgrywki, kiedy musiałem nazbierać dużą ilość pieniędzy na wielką kampanie....kiedy już byłem dostatecznie przygotowany na ten ruch, trzeba było zacząć werbować armie....nie byle jaką, skoro Nordowie mają najlepszą piechotę w grze to są najlepsi przy zdobywaniu zamków i własnie do tego byli mi potrzebni, ale żeby to wszystko miało ręcę i nogi wcześniej trzeba było zainwestować w zdolność szkolenie, a także zdecydować się na zadania, które trzeba było wykonywać u sołtysów wiosek, ze względu na szybki pobór nowych członków drużyny....No dobra, mam 250 chłopa w drużynie, mogłem więcej ale najpierw chciałem zobaczyć co taka grupka potrafi, poza tym z czasem ze względu na brak bitew taką armią ( wszyscy uciekają ) moja liczba możliwych do wzięcia wojaków by spadała....no dobra, mój pierwszy ruch padł na Vaegirów i ich zamek przy morzu....nie było cięzko i mogłem się cieszyć w końcu swoimi ziemiami, obsadziłem ludzi i poleciałem do zdobytej wsi, żeby ją troche rozbudować i oczywiście pakowanie w bohaterów zdolności inżynierii dało rezultaty....no i z powrotem na ziemie Nordów, żeby zrobić werbunek, wśród wiosek....następnym ruchem było wyniszczanie Veagirskich armii, chodzących po mapie, jak te barany na zarżnięcie.....dlaczego tak??? żeby ich osłabić, zauważyłem, że ci sami lordowie po kilku bitwach mają coraz słabszą i mniej liczną armię, co mi dawało przewage przy ewentualnym oblężeniu dużej ilości wojsk wroga....i faktycznie później natrafiałem na armie złożone w większości z rekrutów....więc w następnym etapie łatwo poszło z dwoma miastami Rivacheg i Reywaldin....do tego duża ilość wiosek i spory dochód....rozgrywka w późniejszym czasie była prowadzona już samymi bitwami, pieniędzy w bród, armia spora, czyli miasto po miieście i tak wszystkie możliwe do zdobycia tereny padły moim łupem.....a teraz czekam na mod Dedala:)

Ps najlepszym momentem było zwerbowanie i wyszkolenie 350 Svadian jako kawalerzystów i rozgrywanie bitew tą gartką.....oczywiście limit wojaków podwyższony do 600

« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2009, 15:08:57 wysłana przez pwi7aaf »

Offline Geralt z Rivii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 24, 2009, 18:10:49 »
    1. 10.000 denarów.
    2. 40 chłopa
    3. Jasne.
    4. Swadiańscy Rycerze, Sierżanci i Strzelcy.
    5. Wypuszczam biedaków, dla honoru.