Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329532 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kalsiver

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2310 dnia: Maja 17, 2010, 07:42:43 »
    Jak tak patrze na te nowe twarze od tej kobity to przypominają mi plastikowe lalki (nie wiem może to wina HDRu czy innych "uświetnień" graficznych).
    Według mnie wcale nie są takie fajne...
    Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale  Daedalus chyba już dodawał jakieś fajniejsze teksturki twarzy...
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Offline krzysioo

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2311 dnia: Maja 17, 2010, 15:05:14 »
    Tekstury twarzy są dopracowane w modzie Ruś XIII wiek i są chyba ogólnodostępne, bo widziałem je w paru innych modyfikacjach, nie pamiętam w których.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2312 dnia: Maja 17, 2010, 15:22:32 »
    Tekstury, które podał Oszych mi się wcale nie podobają. Są takie... pastylowe, nie umiem dobrze wyrazić swoich myśli. Mam nadzieję,że nie zostaną wprowadzone.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2313 dnia: Maja 17, 2010, 19:56:38 »
    Ktoś podał pomysł z chorągwiami, myślę ze to ciekawy pomysł, można by zrobić taką małą flagę z Herbem u chorążego  (coś na wzór legionów z Rzymu) i posiadał by także jakiś mieczyk w drugiej ręce.

Offline tsukai

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2314 dnia: Maja 17, 2010, 21:30:27 »
    Ta chorągiew mogłaby być jako tarcza ustawiona ;]

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #2315 dnia: Maja 17, 2010, 21:37:07 »
    Albo w ogóle w drzewku rozwoju żołdaka dać nową "gałąź" typu "Chorągiew" lub coś w tym deseń. Oczywiście byłaby to jednostka czysto estetyczna o małych walorach wojennych (większej charyzmy i przywództwa niż inne jednostki). Widziałbym to w schemacie:

(Jednostka poziomowo wyższa z normalnego drzewka rozwoju)           (Chorągiew Piechurów)
                                                                             \                              /
                                                                     (Piechur, ciężki piechur, lub weteran)

Tak więc każda grupa jednostek (konnica, piechota, łucznicy) miałaby swoją "jednostkę przewodzącą".
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2316 dnia: Maja 18, 2010, 19:56:23 »
    Nie ktoś tylko ja;d

Ja to widzę jak tsukai .Zrobić jednostkę która jako tarcze trzyma chorągiew a w drugiej ręce jakiś miecz czy coś tam innego.
    Takiemu kolesiowi dać jakiś średni pancerz.
    A drzewko
    Piechociarz z chorągwią (bez konia) a ulepszenie tej jednostki dodało by mu konia
    I jeśli jest to możliwe a Deadlus to koks(nie żebym się podlizywał;d) wiec być może da rade zrobić coś takiego że posiadanie takiego żołnierza dodawało by oddziałowi morale.Np piechociarz 1+ a na koniu 2+.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #2317 dnia: Maja 18, 2010, 23:59:10 »
     Jeśli zostanie wprowadzone morale bitewne, to posiadanie takiej chorągwi mogłoby dodawać morale, ale za to kiedy upadłaby, morale drastycznie by spadało (jednorazowa strata, np. 20% i powolne spadanie wartości np. o 1% co kilka sekund). Oczywiście można by było w czasie upadku chorążego dodać jakis bonus pobliskim jednostkom przyjacielskim i nakazać komuś nie dbać o nic, tylko podnieść chorągiew (usuwając stopniowe straty morale i dodać 10%). Za to wrogowie rzuciliby się na chorągiew (nie zabierając jej, tylko nie dopuszczając naszych do niej), aby utrzymać wartości ujemne do morale naszych wojsk i doprowadzić do ich rozbicia. Ale chorąży nie może być zwykłym ciurą, tylko dobrze chronionym żołnierzem, jeśli ma zależeć od niego tak dużo. Wiem, że pomysł jest z dalszych rubieży kosmosu, ufoludkom się podoba i mi też. Ale to tylko marzenia. A jako poparcie takiego systemu podam pewną sytuację z "Krzyżaków" Sienkiewicza, (wiem, że takie źródło jest tak dokładne, jak Wikipedia, czyli nie za dobre, ale nic innego mi do głowy nie przychodzi ;p) kiedy pod Grunwaldem padła główną polska chorągiew i polscy rycerze zrobili prawie taką masakrę, jaką robi Pifcio na SB. (Czyli krwawą jatkę, zwalanie koni jeźdźcom, klepanie po tylkach z jednoczesnym kolekcjonowaniem tamtejszych włosów, kandydowanie na radnego (zapewne z ramienia, lub innej części ciała Samoobrony) i wiele innych okrucieństw...)

Offline Fryderyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2318 dnia: Maja 19, 2010, 21:18:46 »
    Fajny pomysł ale taka armia tych chorążych to by dziwnie wyglądała np utrata chorągwi - 20% morale czyli pięciu padnie a reszta ucieknie ? Może jakis limit chorążych o ile to możliwe.

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2319 dnia: Maja 19, 2010, 21:47:38 »
    Nom w jakiś sposób trzeba ograniczyć nabór takich jednostek bo to wyglądało by głownianie a nie odwrotnie.Albo liczba jesli jest to możliwe albo cena.A co do tych spadków morale po zabiciu kolesia.To ja bym tego nie wprowadzał w bitwie.Tylko po bitwie.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #2320 dnia: Maja 19, 2010, 23:08:07 »
    A co do tych spadków morale po zabiciu kolesia.To ja bym tego nie wprowadzał w bitwie.Tylko po bitwie.
    Nie chodzi o morale ogólne (które dodaje np. jedzenie), tylko o bitewne, czyli to, które jeśli spadnie za nisko, to całe wojsko Ci ucieka w popłochu na pozycje startowe.
     Chorąży, o którym wspominałem powinien być nieśmiertelny, nieprzechwytywalny i nieusuwalny z drużyny, powinien mieć status podobny do gracza. Najlepiej, gdyby każdy lord miał swojego unikalnego chorążego-NPC'a. A gracz uzyskiwałby takiego po otrzymaniu szlachectwa (czyli nawet na początku gry).

Offline Gacek3000

• Użytkownik
    • NIE dla ACTA!
    « Odpowiedź #2321 dnia: Maja 20, 2010, 18:05:37 »
    A co do tych spadków morale po zabiciu kolesia.To ja bym tego nie wprowadzał w bitwie.Tylko po bitwie.
    Nie chodzi o morale ogólne (które dodaje np. jedzenie), tylko o bitewne, czyli to, które jeśli spadnie za nisko, to całe wojsko Ci ucieka w popłochu na pozycje startowe.
     Chorąży, o którym wspominałem powinien być nieśmiertelny, nieprzechwytywalny i nieusuwalny z drużyny, powinien mieć status podobny do gracza. Najlepiej, gdyby każdy lord miał swojego unikalnego chorążego-NPC'a. A gracz uzyskiwałby takiego po otrzymaniu szlachectwa (czyli nawet na początku gry).

To może któregoś z naszych NPC można by było mianować na chorążego. Drugą wartościową osobą mógłby być też kapitan,sierżant lub dowódca naszych wojsk którym również zostawałby NPC. Gdyby się wybrało jakiegoś chorążego to osoba która go nie lubi wychodziła by z tekstem "dla czego on, a nie ja" lub "kiepski pomysł z mianowaniem xxx na chorążego", to samo tyczyłoby się oficerów/dowódców. Utrata dowódcy również powodowałaby utratę morale naszych żołnierzy. Dowódca sprawowałby opiekę nad którymś odziałem (łucznicy, piechota, jazda).
    « Ostatnia zmiana: Maja 20, 2010, 18:07:46 wysłana przez Gacek3000 »

Offline januszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2322 dnia: Czerwca 03, 2010, 22:34:38 »
    mozesz napisac ile juz zrobiles Daedalus'ie

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2323 dnia: Czerwca 04, 2010, 09:52:37 »
    To może któregoś z naszych NPC można by było mianować na chorążego. Drugą wartościową osobą mógłby być też kapitan,sierżant lub dowódca naszych wojsk którym również zostawałby NPC. Gdyby się wybrało jakiegoś chorążego to osoba która go nie lubi wychodziła by z tekstem "dla czego on, a nie ja" lub "kiepski pomysł z mianowaniem xxx na chorążego", to samo tyczyłoby się oficerów/dowódców. Utrata dowódcy również powodowałaby utratę morale naszych żołnierzy. Dowódca sprawowałby opiekę nad którymś odziałem (łucznicy, piechota, jazda).
    \

Pomysł fajny, tylko za mocno mi Medieval 'em  pachnie. Nie wiem czy w m&b to się sprawdziło.

Offline Nacjo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Zapraszam do JZ
    « Odpowiedź #2324 dnia: Czerwca 10, 2010, 22:59:27 »
    Dobrym pomysłem byłoby gdyby każdy NPC zlecał nam unikalne zadanie. Poza tym, gdyby można by było mianować go szlachcicem w swojej frakcji.
    Sygnatura naruszająca pkt. 7 regulaminu forum została usunięta.