Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328726 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mevin

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #2205 dnia: Marca 21, 2010, 21:24:22 »
    właśnie o czymś takim napisałem... lecz gdyby w każdym mieście i zamku były koszary i co 2 dni dostarczały by nam oddziały to gra stała by się banalna

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2206 dnia: Marca 21, 2010, 21:31:11 »
    nie koniecznie wystarczyło by dać możliwość, żeby wrogie frakcje również budowały koszary i szkoliły swoje wojska

Offline Mevin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2207 dnia: Marca 21, 2010, 21:38:03 »
    wrogie frakcje raczej nie potrzebują koszar bo oni automatycznie dostają różne oddziały lecz można zrobić ze inne budowle wróg może budować w zamkach palisady, wzmocnione mury lub coś takiego że w razie ataku na zamek jakaś tam budowla rekrutuje jakieś słabe jednostki do obrony fortecy

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2208 dnia: Marca 23, 2010, 08:58:27 »
    a co myslicie o jakis kociołkach na murach ,że można spuszczaj na wrogów. Tylko wtedy trzeba by sie zastanowić czy tryb zdobywania zamków nie był by zatrudny.

ps.1 nie wiem czy juz to było, ale czy nie można zrobić ,że zaczynając gre mamy juz własne państwo wasali i zamki :)? i wtedy motyw ze zdobywaniem zamków nie utrudniał by gry bo zawsze jakiś juz mamy

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2209 dnia: Marca 23, 2010, 09:12:08 »
    a co myslicie o jakis kociołkach na murach ,że można spuszczaj na wrogów. Tylko wtedy trzeba by sie zastanowić czy tryb zdobywania zamków nie był by zatrudny.

Bezsens... Bo nawet jeśli da to się zrobić, to czy efekt byłby zadowalający? Albo czy warto opóźniać wydanie moda takim pomysłem, który będzie fajny tylko przy pierwszych kilku oblężeniach? Oczywiście wszystko zależy od twórcy, ale ja osobiście jestem przeciwny...

ps.1 nie wiem czy juz to było, ale czy nie można zrobić ,że zaczynając gre mamy juz własne państwo wasali i zamki :)? i wtedy motyw ze zdobywaniem zamków nie utrudniał by gry bo zawsze jakiś juz mamy

Z tego co pamiętam mod ma być trudny (tak trudny, że żeby rekrutować chłopków z wiosek, będzie trzeba się nieźle napocić), a zaczynanie z zamkiem raczej nie zwiększy jego poziomu trudności...

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2210 dnia: Marca 23, 2010, 13:53:40 »
    Nie jestem pewien czy taka propozycja padła ale sprobóje , najwyżej upomnicie.
    Otóż wiele razy gdy atakujemy miasto które ma dość wiele obrońców NPC postanawiają zaatakować nas jeszcze przed samą obroną (coś jakby atak na atakujących o.O!).
    Tu właśnie rodzi sie mój zalożęk.Mam na myśli to by takie oblężenie odbywało sie w fazach.Jak już nasz moder kochany powiedział gra ma być trudna więc proszę bardzo.
    1.Faza przedpola (podczas rozpoczęcia szturmu zamku możemy wyjść armi na przeciw i stoczyć z nimi bitwe na "przedpolach" bo mogłoby uszczuplić ich siłły [podczas takiej bitwy koło naszego respawna stałby NPC który gdybyśmy do niego podjechali moglibyśmy zakończyć bitwe i powoli wycofać sie do zamku [[bo np. ponosimy za duże straty lub według własnej opini wystarczajaco uszczupliliśmy oddziały wroga]]])
    2."Atak na atakujących" (byłaby to jednym słowem walka przy murach zamku [np.Brama byłaby otwarta a nasz oddział attakowałby najeźdców])
    3.Atak na mury (tego nie trzeba tłumaczyć)
    4.(Ten pomysł chyba już był)Walka w budynkach/Sali tronowej(zamek).
    Co wy na to?

Offline Dorogon

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #2211 dnia: Marca 23, 2010, 14:53:33 »
    4.(Ten pomysł chyba już był)Walka w budynkach/Sali tronowej(zamek).
    Co wy na to?

Przecież walka w budynku już jest, po udanej walce na murach pisze że część żołnierzy wycofała się do zamku a w mieście jest jeszcze walka na ulicach miasta.

Offline nersal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2212 dnia: Marca 23, 2010, 15:04:28 »
    Dodam od siebie coś do pomysłów Altora.
    Mianowicie. Zdobyliśmy mury, z całą armią napieramy dalej. Idziemy przed siebie. Wchodzimy na ulice miasta.
    Budynki płoną, wicher szaleje, słychać krzyki ludzi. Tam mordują psa gdzie indziej gwałcą kobietę. Scena jak z filmu akcji. Brakuje tylko Stivena Seagula.
    Myślimy sobie ale tu zaraz będzie jatka, istna rzeź!
    Patrzymy przed siebie, a tam pięciu ludzi wroga na nas idzie.
    - Co za głupcy! W pięciu na całą armie hahaha:D.
    Obracamy się za siebie i... okazuje się że nasi ludzie skoczyli do gospody na piwo, a nas zostawili z trojgiem abstynentów :/.

Chodzi mi o to że zamiast desperackiej obrony ulic, mamy ustawkę i to do tego nie równą bo najczęściej czterech na pięciu.
    Już napaść bandytów w mieście jest trudniejsza:D. Nie musi byś to duża bitwa i tak trudna jak szturm na mury ale bez przesady, żeby dać walkę 10 ludzi :P.

Żywię nadzieję że pomysł się podoba.
    Pozdrawiam Nersal.

Offline Atlor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2213 dnia: Marca 23, 2010, 15:16:49 »
    @Dorogon taka walka jest elementem losowym i nie zawsze występuje.
    @Nersal taka walka jest już w ataku na miasto

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2214 dnia: Marca 23, 2010, 15:24:21 »
    Dorogon: Mu chodzi o to, że kiedy MY bronimy, a nie KTOŚ broni i MY go atakujemy. I to jest właśnie dobry pomysł

nersal: Że co? Czytałeś jakąkolwiek książkę dotyczącą średniowiecza, w której występuje oblężenie? Tu masz pozycję mniej więcej naukową: http://www.empik.com/atlas-sztuki-wojennej-w-sredniowieczu-768-1487-ksiazka,48544,p

A tu coś lżejszego, drugą część trylogii husyckiej Sapka http://www.empik.com/bozy-bojownicy-ksiazka,6909,p

Walki w mieście wyglądały tak, że atakujący walili ulicą bramną i okolicznymi mniejszymi, wielkim tłumem na zamek. To jest wojsko! Czy oni są jakimiś zdurniałymi samobójcami, którzy wchodzą do budynku podpiwniczonego pomieszczeniem z alkoholem w sytuacji
    Budynki płoną, wicher szaleje,
    . Po pierwsze, to dezercja. Po drugie, jest pewne prawdopodobieństwo na nagły "pierdut". Po trzecie, miasta łupiono, jeśli to miałeś na myśli mówiąc, że skoczyli na piwo, po zdobyciu i opanowaniu miasta w stopniu pozwalającym na utrzymanie kontroli. Po czwarte, czy takimi samymi idiotami są obrońcy?! Wychodzą w piątkę, na powiedzmy, w Mount&Bladeowskich realiach oblężeń miast patrząc, sto-dwieście ludzi przeciwnika?!
    Walki w mieście powinny wyglądać tak, że albo oblega się cytadelę w centrum, albo dużym oddziałem atakuje się barykady na ulicach miesta, również bronione przez duży oddział. Uważam, że walka na murach nie powinna kończyć się wybiciem całego przeciwnika, a zdobyciem jakiejś kluczowej lokacji, bramy, baszty, koszar pod murem, kamiennego, dużego domu, też przy murze.
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline nersal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2215 dnia: Marca 23, 2010, 15:31:54 »
    Masz całkowitą rację Alkor.

Ale w mieście walczy maksymalnie 10 ludzi.
    Mi chodzi o to by w mieście była (prawie) normalna bitwa.

I mam jeszcze jedna propozycje z tym związaną.
    Gdy wrogowie zdobędą nasze mury, to my również powinniśmy mieć możliwość obrony ulic.
    To jest oczywiście tylko sugestia i rozumiem ze się może wam nie podobać :P.

Do zizka:
    Walki w mieście wyglądały tak, że atakujący walili ulicą bramną i okolicznymi mniejszymi, wielkim tłumem na zamek. To jest wojsko! Czy oni są jakimiś zdurniałymi samobójcami, którzy wchodzą do budynku podpiwniczonego pomieszczeniem z alkoholem w sytuacji
    Tu chodziło mi o zbudowanie klimatu i wytłumaczenie dezercji naszych kompanów :D
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 15:34:05 wysłana przez nersal »

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #2216 dnia: Marca 23, 2010, 16:02:06 »
    Dorogon: Mu chodzi o to, że kiedy MY bronimy, a nie KTOŚ broni i MY go atakujemy. I to jest właśnie dobry pomysł

nersal: Że co? Czytałeś jakąkolwiek książkę dotyczącą średniowiecza, w której występuje oblężenie? Tu masz pozycję mniej więcej naukową: http://www.empik.com/atlas-sztuki-wojennej-w-sredniowieczu-768-1487-ksiazka,48544,p

A tu coś lżejszego, drugą część trylogii husyckiej Sapka http://www.empik.com/bozy-bojownicy-ksiazka,6909,p

. Po pierwsze, to dezercja. Po drugie, jest pewne prawdopodobieństwo na nagły "pierdut". Po trzecie, miasta łupiono, jeśli to miałeś na myśli mówiąc, że skoczyli na piwo, po zdobyciu i opanowaniu miasta w stopniu pozwalającym na utrzymanie kontroli. Po czwarte, czy takimi samymi idiotami są obrońcy?! Wychodzą w piątkę, na powiedzmy, w Mount&Bladeowskich realiach oblężeń miast patrząc, sto-dwieście ludzi przeciwnika?!

Nie zrozumiałeś go w ogóle, z tym piwem to była ironia ze nagle na ulicach mamy za ledwie 2-3 ludzi a przy ataku na mury było ich o wiele wiele więcej(gdzie się niby oni podziali? poszli na piwo?). Mnie też to denerwuje ze na ulicach sa takie małe bitwy, nawet nie muszę się przy nich w ogóle wysilać, powinno być na ulicach przynajmniej 30 luda. A nie 10, ty mu mówisz jak ma  wyglądał szturm  który dokładnie mniej więcej taki on chce "wprowadzić".
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 16:04:01 wysłana przez Chidori »

Offline Zizka

• Użytkownik
    • Unsuccesfool
    « Odpowiedź #2217 dnia: Marca 24, 2010, 15:59:07 »
    Aaaaa... Teraz to widzę. Zmyliło mnie to, że napisał to o małej bitwie po zdaniu: "A teraz ja dodam coś do pomysłów Altora". Zwracam honor :)
    "Czegoż płaczesz? - staremu mówił czyżyk młody -
    Masz teraz lepsze w klatce niż w polu wygody".
    "Tyś w niej zrodzon - rzekł stary - przeto ci wybaczę;
    Jam był wolny, dziś w klatce - i dlatego płaczę".

Offline milicja

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2218 dnia: Marca 25, 2010, 18:26:23 »
    Witam!

nie wiem czy taki program już był jak tego usuńcie posta.

Wprwadzić cos takiego jak w filmie troja, że np. zatakujemy Lorda i pierw walczymy my z przeciwnym Lordem a dopiero pozniej rusza cała armia, można zrobić tak że jak np. zostaje ogłuszony wrogi Lord to połowa jego armi ucieka, dezerteruje

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2219 dnia: Marca 25, 2010, 19:39:01 »
    Milicja zanim wyślesz jakiegoś posta to przeczytaj go z parę razy przed wysłaniem (tylko ze zrozumieniem).Bo takie bzdury popisałeś....

Ponowie pytanie bo dział w którym napisałem ten post jest zamknięty .
    A będzie coś takiego jak pucz?Czyli np jak będziemy mieć swoje królestwo to możliwy byłby event który powodowa by akcje zbrojna na stolice królestwa dowodzona przez jakiegoś naszego lorda który jest bardzo nie zadowolony ze sytuacji w królestwie;p I odwrotnie i my mogli byśmy taki pucz zrobić gdybyśmy byli lordem jakiegoś królestwa.Do puczu potrzebne były by jakieś warunki jak niska akceptacja Lordów i ludności wobec Króla.
    Edit tzn?
    « Ostatnia zmiana: Marca 27, 2010, 11:19:41 wysłana przez Skrzetusky »