Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328737 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1575 dnia: Listopada 25, 2009, 20:31:20 »
    +6 to za łatwo by było, ale tak z +1 owszem,lecz wtedy ten quest powinien być rzadko spotykany.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1576 dnia: Listopada 25, 2009, 21:11:38 »
    1 to za mało stanowczo... Lepiej se kupić. 20 honoru się zbiera troche... no może 6 to przesada ale 4.

Offline Gedbard

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1577 dnia: Listopada 25, 2009, 21:50:33 »
    1 to za mało stanowczo... Lepiej se kupić. 20 honoru się zbiera troche... no może 6 to przesada ale 4.
    Człowieku, powiedz mi , jakim magicznym sposobem można sobie kupić chirurgię ? Przecież to można tylko się wyuczyć, chyba , że masz jakąś super,pr0 , przebajerowaną, zacheatowaą wersję mb , o której nie wiem.4 to też stanowczo za dużo,w ogóle, cały twój pomysł jest wg mnie idiotyczny.

PS.I mógłbyś zmniejszyć trochę liczbę postów w tym wątku, bo praktycznie co 2 jest twój, a wiele nie ma sensu ( chyba , że jakiś głębszy , którego nie pojmuję ).

Offline Gzdnkh

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1578 dnia: Listopada 25, 2009, 22:11:57 »
    PS.I mógłbyś zmniejszyć trochę liczbę postów w tym wątku, bo praktycznie co 2 jest twój, a wiele nie ma sensu ( chyba , że jakiś głębszy , którego nie pojmuję ).

Zdunia się nie czepiaj, chłopak podjął się szczytnego zadania ośmieszania nacjonalizmu czy innego komunizmu tworząc swój profil internetowy i udając idiotę. Nie przeszkadzaj. :)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1579 dnia: Listopada 25, 2009, 22:49:48 »
    Czy można wiedzieć nad czym aktualnie pracujesz ??

Nad modem. ;P Dłuuugo by opowiadać. ;)
    EDIT :
    No kto by przypuszczał ;p Powodzenia xD
    « Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2009, 00:15:18 wysłana przez Chidori »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1580 dnia: Listopada 26, 2009, 00:06:21 »
    Wyluzujcie trochę, głupich kłótni i obrzucania się błotem tutaj nie chcemy, prawda?

Zduniowi chodziło o to, że można sobie kupić... książkę, która dodaje 1 do chirurgii. Tyle tylko, że taka książka działa raz. Dlatego ma sens dodanie innej księgi, która też by dawała +1 do danej umiejętności (bo jak dla mnie nawet +2 to już jest przegięcie).
    « Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2009, 00:11:38 wysłana przez Daedalus »

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1581 dnia: Listopada 26, 2009, 01:57:39 »
    Nie zastanawiało Was nigdy dlaczego w MB nasza postać jest takim wspaniałym samoukiem? Weźmy na przykład poruszaną chirurgie - nasza postać w jakiś wspaniały sposób zgłębia technikę tej umiejętności. Jak? hmmm może eksperymentuje? a może po prostu jest jakaś wyjątkowa. tak czy siak wydaje mi się to trochę dziwne.
    Mój pomysł polega na tym, że w niektórych miastach byłyby uniwersytety. Przykładowo wbiliśmy poziom, dodaliśmy punkty do inteligencji gdyż chcemy poszerzyć nasze umiejętności chirurgiczne. W tym celu udajemy się np. do Praven (uniwersytet praveński - jak to dumnie brzmi ;)) i za parę denarów uczymy się chirurgii. Ten system mógłby obowiązywać również przy innych umiejętnościach, np. Inżynieria, Leczenie itp.
    Jak padł już taki pomysł to wybaczcie ;)

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1582 dnia: Listopada 26, 2009, 10:08:50 »
    Podałem taki pomysł (uniwersytetu) kilkanaście stron wcześniej ale został kompletnie olany:)

A poza tym bardzo mi się ten pomysł podoba:)

Offline Dzejkobs

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1583 dnia: Listopada 26, 2009, 10:29:08 »
    w takim razie sorry za skopiowanie (nieumyślne) pomysłu, Plopp ;) Tylko szkoda, że pomysł został olany, bo wydaje mi sie fajny.

Offline Obuch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1584 dnia: Listopada 26, 2009, 11:54:28 »
    Wybaczcie, że się wtrącam, ale również chciałbym dorzucić swoje 2 denary :). Jak napisał kolega wyżej, nasza postać wydaję się być rzeczywiście jakimś samoukiem. W jaki niby sposób można nauczyć się chirurgii siedząc sobie ot tak gdzieś na mapie? Być może w obozie jest jakiś specjalista chirurgiczny (od którego możemy ewentualnie pobrać nauki), ale mimo to nauka tak ważnej dziedziny w warunkach polowych jest co najmniej "niewygodna". Moim zdaniem powinno się podzielić umiejętności na te, których można się szkolić gdziekolwiek się jest (athletics, riding, shield itp.), oraz te, które wymagają pewnych wykładów, odrobiny praktyki, kogoś pomocy itd. (m.in. wspomniana wyżej chirurgia). Zdaję sobie sprawę z tego, że to, co wymieniłem wyżej, może być trudne do zrealizowania, dlatego też moją wypowiedź proszę traktować jako "mniej ważną propozycję", absolutnie się nie obrażę, jeśli czegoś takiego nie będzie w modzie ^^. Liczę na to, że któryś z forumowiczów dorzuci coś do mojego (no, nie całkiem) pomysłu, w ten sposób będziemy widzieli ewentualne słabe strony tejże zmiany. Pozdrawiam i życzę chęci do dalszej pracy :)

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1585 dnia: Listopada 26, 2009, 12:18:08 »
    Dlaczego niby gracz nie może się sam nauczyć chirurgi? Książkę ma, czyli jest teoria. A zajęcia praktyczne ma po każdej bitwie. Wojny to najlepsze pole do eksperymentów i nauki w dziejach ludzkości. Pamiętajcie o tym.

Offline Vesamir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1586 dnia: Listopada 26, 2009, 14:10:44 »
    A ja proponuje żeby do każdego państwa dołożyć w drzewkach rozwoju Chirurgów. Trzeba by było dużo exp żeby ich wyszkolić. W Mieli by oni 10 z każdego leczenia ale nie brali by udziału w walkach ;) Co myślicie ?
    Va'esse deireádh eap eigean...

Offline Guts

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1587 dnia: Listopada 26, 2009, 14:21:37 »
    A ja proponuje żeby do każdego państwa dołożyć w drzewkach rozwoju Chirurgów. Trzeba by było dużo exp żeby ich wyszkolić. W Mieli by oni 10 z każdego leczenia ale nie brali by udziału w walkach ;) Co myślicie ?

Skoro by nie walczyli to nie mogli by ginąć. Skoro by nie ginęli to wystarczyłby jeden. Ale to było by to samo co ustawienie jakiemuś towarzyszowi leczenie na 10.

Dla mnie pomysł nieco nie trafiony. Nie wiem czy padł już taki pomysł ale ja bym ograniczył prędkość broni dwuręcznych gdyż praktycznie nie widzę różnicy między jedno a dwu ręcznymi broniami. Za to można by zwiększyć obrażenia tym rodzajem broni zadawane.

Edit
    żeby już całkiem nie spamować postaram się odpowiedzieć w tym poście na post WujekZuo.
    Rosną tylko te skille które wybierzemy bo to nie jest Oblivion czy Morrowind i jest tu inny sposób rozwoju postaci (chociaż i tam cechy podstawowe były przydzielane po każdym awansie)
    Awansujemy coraz wolniej bo jak w życiu. Podstaw można nauczyć się szybko. Ale żeby być w czymś mistrzem to trzeba już się długo namęczyć.
    Od oglądania tarcz trochę ciężko się czegoś nauczyć. Lepiej przyjmijmy że podczas walki ulepszamy umiejętności obronne tarczą.
    A tak w ogóle to może dawajmy tu propozycje ulepszeń a nie dywagujmy nad tym jak sobie wytłumaczyć to że nasza postać się rozwija
    « Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2009, 19:29:28 wysłana przez Guts »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1588 dnia: Listopada 26, 2009, 14:29:38 »
    Co do chirurgii - to według mnie to, co jest teraz w grze jest OK. Zdobywamy doświadczenie głównie wojując. Po każdej bitwie jest trochę rannych, więc mamy na kim się uczyć. Gdy tych potyczek będzie wystarczająco dużo (nabijemy expa), to nasza postać zyskuje kolejny poziom (czyli de facto - zdobywa wiedzę, jest lepiej wyszkolona) i może sobie dodać punkt np. do wspomnianej chirurgii. Dlatego, że nabyła doświadczenie w tej dziedzinie. Wszystko jest proste i logiczne - zostawiłbym to tak, jak jest.

Edit: Jeszcze lepiej ten system wygląda w biegłościach posługiwania się danym typem broni - najlepiej, gdyby tak wyglądały też skille. Czyli: po zdobyciu kolejnego poziomu możemy dodać kilka punktów do umiejętności, ale uczymy się jej też poprzez praktykę. Ale przy obecnym mechanizmie M&B jest to niewykonalne.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 26, 2009, 14:33:18 wysłana przez krzyysiek »

Offline WujekZuo

• Użytkownik
    • Gott ist tot
    « Odpowiedź #1589 dnia: Listopada 26, 2009, 17:02:13 »
    Co do chirurgii - to według mnie to, co jest teraz w grze jest OK. Zdobywamy doświadczenie głównie wojując. Po każdej bitwie jest trochę rannych, więc mamy na kim się uczyć. Gdy tych potyczek będzie wystarczająco dużo (nabijemy expa), to nasza postać zyskuje kolejny poziom (czyli de facto - zdobywa wiedzę, jest lepiej wyszkolona) i może sobie dodać punkt np. do wspomnianej chirurgii. Dlatego, że nabyła doświadczenie w tej dziedzinie. Wszystko jest proste i logiczne - zostawiłbym to tak, jak jest.
    Nie jest to jednak do końca logiczne, bo jeżeli traktujemy to w ten sposób, to czemu levele wbijają się coraz wolniej? Czemu rosną tylko te skille, które wybierzemy? Jeżeli już się bawimy (a raczej Daedalus sie bawi ^^) w ten sposób, to może wybieralibyśmy po bitwie, czy opatrujemy rannych, operujemy tych bardziej rannych, oglądamy zniszczone tarcze (w ten sposób można by niejako wytłumczyć naukę skilla shields, gdyż oglądamy od czego najbardziej niszczeją tarcze i być może uczymy się temu zapobiegać), objeżdżamy konno, bądź obiegamy pole bitwy (trochę naciągane, wiem), czy co tam i po kilku bitwach ta umiejętność by rosła. Oczywiście byłoby z tym mnóstwo zabawy i pewnie nie każdemu przypadłoby do gustu, ale jak już idziemy w realizm....