Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329114 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • SAY CHEESE
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1500 dnia: Listopada 18, 2009, 20:04:57 »
    Mapa świata zostanie nieco ożywiona? Bo troszkę ubogo jest, jak się spotyka samych lordów, karawanę z rzadka i bandytów.
    Tak. Chociażby z racji tego, że jest dwukrotnie większa i trzeba ją jakoś wypełnić.

Hmm, już o tym pewnie wspominałem, ale mam nadzieję (to taka nienatarczywa sugestia :P) że (zakładając iż mod posiada ten przemiły skrypt o "łączeniu się przeciw tobie" bardzo blisko położonych grup bandytów) będzie więcej miejsc w stylu lasu między Suno a Praven - ogromna oszczędność drogi, ale miejsce zapchane bandytami i wejście tam bez dużej, doświadczonej drużyny to samobójstwo. Bardzo urozmaica to mapę. Na pewno ciekawie by było np. zastanawiać się czy nadkładać drogi dookoła czy użyć mostu czy przesmyku opanowanego przez bandytów... gdyby dodatkowo ci mili panowie śladem dezerterów żądali myto które DA się zapłacić mielibyśmy jeszcze 3 opcję dla zdesperowanych...

Moim - jak zwykle skromnym - zdaniem najlepsze wyposażenie nie powinno być dostępne dla pospólstwa (w tym dla głównego bohatera na początku rozgrywki). Takimi sprzętami zajmowali się najlepsi rzemieślnicy i kowale, wynajmowani przez lordów i innych możnowładców.

Dość fajny pomysł, jak znajdę chwilę, to to wprowadzę.

Senk ju :]

Chodzi o to że lordowie co za nami chodzą często odbiegają, żeby zaatakować jakąś grupkę bandytów. Nie dało by się poprawić tego, że jak każemy im za nami iść to nie obchodzi ich nic więcej (chyba, ze jakaś wyjatkowa sytuacj, np lord, którego bardzo nie lubi, albo taki, który go kiedyś pokonał).

Na razie nie chcę się bawić z tego typu rzeczami, bo to delikatna sprawa. Nad tym można pomyśleć już po wydaniu pierwszej wersji moda.

Hm... a moim zdaniem dodaje to smaczku grze. W końcu nasi lordowie to zwykli ludzie i wielu z nich to dodatkowo straszne s...syny :] Takie zachowanie pasuje do ich profilu psychologicznego...

Proponowałem taką dodatkową prostą zajawkę fabularną na kilka połączonych questów, ale - jak już wspominałem - żadnej reakcji nie było

Jaki jest sens dodawać do gry fabularnego questa, który został rozpisany na forum? ;p Coś takiego może być fajne, pod warunkiem, że gracz nie będzie wiedział jak fabuła potoczy się dalej.

Heh... nie wierzę co czytam.
    Ten topic ma już ponad 100 stron. Gdyby powtarzające się pytania/sugestie usuwać to zostałoby nie więcej trzydzieści.
    Już ze 40 ludzi oddzielnie pytało kiedy będzie wydany mod.
    Już z 10 razy sugerowano, żebyś sprzedawał moda za pieniądze
    Przynajmniej kilka razy ktoś od nowa rozkręcał dyskusję o wprowadzeniu "nastawiania pik" przez piechotę
    Przynajmniej parę razy padało pytanie jak się włącza tryb edycji w grze (sam nadal nie wiem jak to zrobić ;])
    I założę się o piątaka że mimo tego:
    Pistoletów, strzelb nie będzie na 100%. Rozważałem wprowadzenie broni palnej, ale tylko w odmianach dość prymitywnych (hakownice) i bardzo rzadkich (tylko dla królewskich jednostek rhodockich).
    ... padnie jeszcze kilkanaście sugestii o tym żeby wprowadzać broń palną i jak to zrobić.
    Dlaczego? Bo ludzie my nie czytamy wypowiedzi innych, a nawet jak czytamy to zaraz zapominamy. Na tym forum mamy na to setki dowodów. Naprawdę uważasz że jeśli gdzieś w tym temacie wspomniałem o wstępnej propozycji  początku dłuższego ciągu questów to za 10 stron ktoś będzie o tym pamiętał? Że zepsuje to komuś zabawę ? Poza tym i tak pierwsze rozpiski questów/sugestie co gdzie zrobić pojawią się w ciągu 3 dni od wydania moda...
    « Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2009, 20:11:15 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline GodKnight

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1501 dnia: Listopada 18, 2009, 20:53:10 »
    Panie up

Wybacz, ale nie każdy zarejestrował się na tym forum przed powstaniem tego subforum. Gdy tu zajrzałem poczytałem ogólne informacje, popatrzyłem screeny, ale 100 stron nie mam zamiaru wertować.

Offline Talar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1502 dnia: Listopada 18, 2009, 21:44:26 »
    Mapa świata zostanie nieco ożywiona? Bo troszkę ubogo jest, jak się spotyka samych lordów, karawanę z rzadka i bandytów.
    Tak. Chociażby z racji tego, że jest dwukrotnie większa i trzeba ją jakoś wypełnić.

Hmm, już o tym pewnie wspominałem, ale mam nadzieję (to taka nienatarczywa sugestia :P) że (zakładając iż mod posiada ten przemiły skrypt o "łączeniu się przeciw tobie" bardzo blisko położonych grup bandytów) będzie więcej miejsc w stylu lasu między Suno a Praven - ogromna oszczędność drogi, ale miejsce zapchane bandytami i wejście tam bez dużej, doświadczonej drużyny to samobójstwo. Bardzo urozmaica to mapę. Na pewno ciekawie by było np. zastanawiać się czy nadkładać drogi dookoła czy użyć mostu czy przesmyku opanowanego przez bandytów... gdyby dodatkowo ci mili panowie śladem dezerterów żądali myto które DA się zapłacić mielibyśmy jeszcze 3 opcję dla zdesperowanych...

Byłbym bardzo zadowolony, gdyby udało ci się to wprowadzić, a znając ciebie zdołasz dodać do tego jeszcze kilkanaście innych opcji, przykładowo wygranie bitwy z jakimś wodzem(?) to cię przepuszczą.

Chodzi o to że lordowie co za nami chodzą często odbiegają, żeby zaatakować jakąś grupkę bandytów. Nie dało by się poprawić tego, że jak każemy im za nami iść to nie obchodzi ich nic więcej (chyba, ze jakaś wyjatkowa sytuacj, np lord, którego bardzo nie lubi, albo taki, który go kiedyś pokonał).

Na razie nie chcę się bawić z tego typu rzeczami, bo to delikatna sprawa. Nad tym można pomyśleć już po wydaniu pierwszej wersji moda.

A podobno nie miało być kilku wersji moda... O co chodzi? Masz jakieś nowe plany?
    Poza tym nie wydaje mi się, aby było to aż tak ważne, aby lord podążający atakował innych lordów, lepszy jest pomysł, aby nie uciekał za każdą grupą bandytów.

Wpłać mi kilka tysięcy złotych na konto, a ja z ogromną przyjemnością poświęcę tę kasę na wynajęcie studia i aktorów, którzy te głosy nagrają. :)

Daedalus, napisz dokładnie jaką sumę potrzebujesz, ogłoś zbiórkę, a na pewno trochę uciułasz ;]

W innym zamkniętym wątku znalazłem rozmowę o broni palnej. Myślę, że to byłby ciekawy pomysł, jednak trzeba by go zbalansowac odpowiednio. Pistolet dla jeźdźca...

O czymś takim zapomnijcie. Pistoletów, strzelb nie będzie na 100%. Rozważałem wprowadzenie broni palnej, ale tylko w odmianach dość prymitywnych (hakownice) i bardzo rzadkich (tylko dla królewskich jednostek rhodockich).

No i bardzo się z tego powodu ucieszyłem.

A teraz moje pomysły: może jakieś wchodzenie po szczeblach kariery bandyckiej - wygrywamy jakiś pojedynek z wodzem, drugim wodzem, trzecim wodzem i już zaczynają cię niektórzy słabsi bandyci szanować - nie atakują, możesz ich nająć, aż po uciekanie i płacenie ci haraczu za to, że pozwalasz im żyć. Ten pomysł jest w powijakach, ale jeśli ci się spodobał, to można go rozwinąć.

Drugi to już poruszany pomysł, czyli fabuła, ale na zasadzie luźnych questów, że musisz jechać do rodzinnej wioski/jeśli jesteś szlachcicem to do miasta, tam dowiadujesz się, że twój ojciec/matka/babka żyje, ale nie wiadomo co się z nimi dzieje. I dochodzisz po nitce do kłębka, wchodzisz do jakiegoś domu po drugiej stronie mapy, niby wszystko ok, ale po chwili ze skrzyni wyskakuje twoja babcia, krzyczy "Niespodziewajka!" i daje ci 5-cio metrowy 2h sword i rzondzisz.
    To taki luźny przykład fabuły, chodzi generalnie o to, że zadania możesz wykonywać kiedy chcesz, w czasie nudy, a po wykonaniu otrzymujesz jakiś bonus.

Ale najbardziej ze wszystkich pomysłów podobał mi się ten z widocznym panelem dowodzenia. O ile mój ścisły umysł ogarnia umieszczenie panelu na ekranie, to już wysiada przy próbie zrozumienia, jak chcesz jednocześnie mieć na ekranie celownik i móc klikać kursorem (który powinien poruszać niezależnie od celownika) w przyciski panelu... Po prostu gratuluję pomysłu.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1503 dnia: Listopada 19, 2009, 12:01:38 »
    A podobno nie miało być kilku wersji moda... O co chodzi? Masz jakieś nowe plany?

Nigdy nie mówiłem, że będzie tylko jedna wersja. Jeśli już coś mówiłem, to że nie chcę moda wydawać kawałkami, czyli publikować takie kolejne niedorobione wersje. Chciałem w wydanej wersji zawrzeć wszystko to, co mam w planach. Niemożliwe jest jednak wydanie tylko jednej wersji z racji tego, że nie mam całej armii Chińczyków zamkniętych w piwnicy, którzy testują dla mnie moda całymi dniami i wyłapują błędy. Po wydaniu moda wyjdzie na jaw całe mnóstwo błędów i niedociągnięć, które trzeba będzie naprawić i wydać patche, które oprócz naprawy błędów mogą dodawać drobne usprawnienia czy nowe rzeczy typu questy.

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1504 dnia: Listopada 19, 2009, 15:28:24 »
    nie mam całej armii Chińczyków zamkniętych w piwnicy,
    Hah ;p

Jedna z najbardziej denerwujących rzeczy w grze, Naprawdę przydało by sie coś z tym zrobić ;/
    « Ostatnia zmiana: Listopada 19, 2009, 15:30:28 wysłana przez Aradax »

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1505 dnia: Listopada 19, 2009, 18:25:10 »
    Jeśli moda o panelu, to w niektórych modach to jest. Np. klikasz 1x Backspace -> pojawia się panel mocno ciemny, nie mozesz wtedy atakowac, drugi raz backspace -> mniej ciemny, mozna normalne ruchy wykonywac.
    To jest przydatne, bo widac mape i można walczyć, a przy okazji wydawać ludziom polecenia podczas walki.

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #1506 dnia: Listopada 19, 2009, 18:36:26 »
    Nigdy nie mówiłem, że będzie tylko jedna wersja. Jeśli już coś mówiłem, to że nie chcę moda wydawać kawałkami, czyli publikować takie kolejne niedorobione wersje. Chciałem w wydanej wersji zawrzeć wszystko to, co mam w planach. Niemożliwe jest jednak wydanie tylko jednej wersji z racji tego, że nie mam całej armii Chińczyków zamkniętych w piwnicy, którzy testują dla mnie moda całymi dniami i wyłapują błędy. Po wydaniu moda wyjdzie na jaw całe mnóstwo błędów i niedociągnięć, które trzeba będzie naprawić i wydać patche, które oprócz naprawy błędów mogą dodawać drobne usprawnienia czy nowe rzeczy typu questy.
    Mógłbyś zebrać przecież beta testerów,na forum na pewno jest wielu ludzi,którzy chcieliby testować moda i mają na to czas...

PS.Dzięki za przedwczorajszą grę:-)

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1507 dnia: Listopada 19, 2009, 18:39:07 »

A ja mam prośbę, aby (jeśli będzie to wprowadzone w życie) takie tereny - skracające drogę, ale też obfitujące w bandytów - znajdowały się na najkorzystniejszych szlakach handlowych. Teraz taki obszar leży między Praven a Suno, czyli na mało korzystnej, z punktu widzenia merkantylnego, drodze. Duży zysk przynosi np. kursowanie między Tulgą-Ichamur-Halmarem-Narrą (kupno przypraw i soli) a Yalen-Tihr (sprzedaż) - podróżujemy więc raczej przez Velucę i Jelkalę (przy okazji kupując-/sprzedając inne towary i uczestnicząc w turniejach) do miast docelowych. Ale jeśli taki las byłby np. między Jelkalą a Yalen właśnie...

Jedna z najbardziej denerwujących rzeczy w grze, Naprawdę przydało by sie coś z tym zrobić ;/

To by raczej wymagało ingerencji w system sztucznej inteligencji zastosowany w grze i pociągało za sobą konieczność intensywnych testów, bo robiąc jedną rzecz można byłoby niechcący zmienić coś innego. Śliski grunt.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #1508 dnia: Listopada 19, 2009, 18:54:01 »
    Mógłbyś zebrać przecież beta testerów,na forum na pewno jest wielu ludzi,którzy chcieliby testować moda i mają na to czas...

Grupa by się zebrała, ale już z ich kompetencją uważam, że byłby problem, a testowanie to wcale nie jest taka łatwa robota... :)

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #1509 dnia: Listopada 19, 2009, 19:01:29 »
    No to mógłby zebrać chętnych ludzi, znających bardzo dokładnie M&B, znający jego bugi itp., znających się na np. na grafice/modowaniu oraz udzielających się i poprawnie piszących na forum :D. Ale to wszystko już od Daeda zależy
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Nomad

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1510 dnia: Listopada 19, 2009, 19:03:38 »
    Nie wiem czy to już było ale mam pewną propozycję:

Jak jest noc to może moglibyśmy spotkać obozy (np wrogiej frakcji) i mamy np takie opcje jak:

-zakradnięcie się do obozu wroga z garstką ludzi (5 - 15 os. a reszta czeka na nas gdzieś w jakiejś odległości) i po cichu zabicie/pojmanie dowódcy w jego namiocie strzeżonym przez strażnika (którego trzeba cichaczem unieszkodliwić) a gdy jakiś inny strażnik/żołnierz z innego namiotu zobaczy nas, to budzi wszystkich krzykiem i możecie walczyć między namiotami z nimi (wróg o niepełnym uzbrojeniu) ew. zacząć od żołnierzy a potem atak na dowódcę

Druga opcja:

-szarża całą armią na śpiący obóz wroga i walka ze zdezorientowanymi, dopiero co ubierającymi swój rynsztunek wrogami na tej samej planszy co powyżej

Trzecia to olanie ich

Jeżeli się tak da to może w czasie szarży zrobić aby namioty wroga były podpalane (tylko efekt wizualny) - w nocy super by to wyglądało ;)

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1511 dnia: Listopada 20, 2009, 13:41:54 »
    Nomad, ten pomysł jest zajebisty, ale nie wiem czy do zrealizowania. Pozostaje czekać na odpowiedź któregoś ze zaznajomionych z modderstwem

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1512 dnia: Listopada 20, 2009, 16:21:10 »
    Pomysł pierwsza klasa , masz łeb ;D !!!
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Matheus von Lord

• BANITA
    • Użytkownik
    • Yo Mastah!
    « Odpowiedź #1513 dnia: Listopada 20, 2009, 16:34:11 »
    popieram pomysl z namiotami, naprawde fajnie by bylo takie cos wprowadzic xD

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1514 dnia: Listopada 20, 2009, 16:38:05 »
    Była mowa o czymś podobnym... O tym, żeby obóz pojawiał się gdy kogoś atakujemy podczas postoju i żebyśmy my bili atakowani w obozie. Uznano to za kiepski pomysł.
    A i gdzie 3 honorowa opcja:
    Nie zwracaj uwagi

Moj błąd
    « Ostatnia zmiana: Listopada 20, 2009, 19:40:50 wysłana przez Zdunio »