Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328730 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Vitq

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1485 dnia: Listopada 17, 2009, 13:43:30 »
    Nie wiem czy to było , ale może zrobić takie coś ,że jako król nie musimy płacić żołdu bo jest wypłacany z skarbca.?:D
    « Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2009, 14:01:57 wysłana przez Vitq »

Offline strongmas

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1486 dnia: Listopada 17, 2009, 14:30:52 »
    Jak samodzielnie zbierasz podatki z wiosek i miast to jak chcesz mieć forsę w skarbcu?

Mam jeszcze jeden pomysł

Podatek lenny
    Polega to na tym że wasale króla muszą mu płacić podatek a jego wysokość może zależeć np. od  ilości i jakości posiadanych lenn.

Obrażasz Sabaton = obrażasz mnie.

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1487 dnia: Listopada 17, 2009, 14:40:11 »
    Przecież to chyba senior płacił wasalom za to, że go bronią w czasie potrzeby... Do tego pomysł i tak mi nie pasuje bo ta gra jest łatwa i potem nie ma się co z kasą robić, więc kolejne jej źródło jest niepotrzebne...

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1488 dnia: Listopada 17, 2009, 15:57:12 »
    Przecież to chyba senior płacił wasalom za to, że go bronią w czasie potrzeby...
    Tak, płacił, ale zapłata ta była w formie ofiarowanego mu lenna, no i rzeczywiście takie coś raczej jest niepotrzebne.

Offline Vitq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1489 dnia: Listopada 17, 2009, 19:04:25 »
    No ale , jak będzie się miało swoje odziały które będzie np prowadził Lazailt (czy jak mu tam ) i kilka odziałów po 70-100 ludzi to koszt na pewno jakiś będzie^^

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1490 dnia: Listopada 17, 2009, 20:14:50 »
    Marzy mi się coś takiego, żeby mapka bitwy była dużo większa, tak żeby mogły ścierać sie w niej armie 200/200, i żeby bohaterowie mogli dowodzić własnym trzonem armii. Aha i żeby to było jako opcja, bo nie każdy ma dobry sprzęcior ;).
    Co do mojego poprzedniego postu odnośnie dźwięków z filmów to możnaby to rozwiązać dodając coś jakby dowódców, np. dowódca piechoty, jazdy, luków i gdy wydajesz rozkaz kawaleria szarżować, to tak po 2 sec dowódca krzyczy do swojego oddziału "cavalry charge!!!"(co mogłoby być wycięte z filmu ;P)

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #1491 dnia: Listopada 17, 2009, 20:38:32 »
    Już była rozmowa o wycinaniu fragmentów z filmów, każdy rozkaz był by mówiony innym głosem ;p

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1492 dnia: Listopada 17, 2009, 22:43:49 »
    A ja proponuje zeby panel dowodzena byl ciagle na wierzchu inie przeszkadzal w walce jak ten z native.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1493 dnia: Listopada 18, 2009, 00:06:50 »
    Tak sobie pomyślałem, że mógłby być też jakiś rozbudowany system turniejów. Chciałbym se zarobić, patrze na to ile walk wygrał zawodnik i na niego stawiam. Bo można na siebie postawić ale na kogoś już nie.

Offline Wezyk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1494 dnia: Listopada 18, 2009, 09:34:47 »
    To by było ciekawe takie zakłady pamiętam ,że w najstarszej wersji było można postawi na którąś z drużyn i oglądac walkę .
    Zero poczucie humoru... Zupełnie jak w IG...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1495 dnia: Listopada 18, 2009, 10:42:59 »
    Mapa świata zostanie nieco ożywiona? Bo troszkę ubogo jest, jak się spotyka samych lordów, karawanę z rzadka i bandytów.

Tak. Chociażby z racji tego, że jest dwukrotnie większa i trzeba ją jakoś wypełnić.

Moim - jak zwykle skromnym - zdaniem najlepsze wyposażenie nie powinno być dostępne dla pospólstwa (w tym dla głównego bohatera na początku rozgrywki). Takimi sprzętami zajmowali się najlepsi rzemieślnicy i kowale, wynajmowani przez lordów i innych możnowładców.

Dość fajny pomysł, jak znajdę chwilę, to to wprowadzę.

Ja mam taki pomysł, bo skoro już tak wymiotłeś z rozbudowaniem miast, to mógłbyś dodać do tych chodzących mieszkańców, jakieś osoby wyjątkowe.

Nie pamiętam, czy o tym już wspominałem, czy nie... System mieszczan i strażników miejskich prawie całkowicie przebudowałem. Każdy mieszczanin i strażnik będzie unikalny, będzie miał własne imię, nazwisko (lub przydomek), ulubiony ubiór. W przyszłości zostanie to wykorzystane przy różnych zadaniach, bo aż się o to prosi. :) Co do samych strażników zaś, to będą dwie zmiany - dzienna i nocna. Strażnika dziennego nie spotkamy w nocy, a nocnego - w dzień.

Przepiękne te tarcze. tak dobrze oteksturowanych tarcz jeszcze nie widziałem. Jestem ciekaw jak by to wyglądało w grze.

Dzięki, też jestem ciekaw jak to będzie wyglądać, bo jeszcze nie miałem okazji sprawdzić. ;) Dorobiłem jeszcze kilka takich tarcz i dam je rhodockim sierżantom oraz (wersję nieco mniejszą i o innym kształcie) strzelcom.

Chodzi o to że lordowie co za nami chodzą często odbiegają, żeby zaatakować jakąś grupkę bandytów. Nie dało by się poprawić tego, że jak każemy im za nami iść to nie obchodzi ich nic więcej (chyba, ze jakaś wyjatkowa sytuacj, np lord, którego bardzo nie lubi, albo taki, który go kiedyś pokonał).

Na razie nie chcę się bawić z tego typu rzeczami, bo to delikatna sprawa. Nad tym można pomyśleć już po wydaniu pierwszej wersji moda.

Mój kolega jest amatorskim raperem, miał mikrofon za 50zeta i starał się coś nagrać, to było straszne...Ale potem wydał 500 zeta na mikrofon, mixer i inne rzeczy. Wtedy brzmiał już jakotako.

Spróbuj to wytłumaczyć ludziom, którzy twierdzą, że dzięki odszumiaczowi i drobnej obróbce w jakimś programie osiągną czysty dźwięk z beznadziejnie nagranych próbek. Niektórzy nie rozumieją, że na pochyłe drzewo to nawet Salomon nie naleje. :P

Proponuje dodać możliwaść nazywania własnego królestwa a nie że będzie np: Kingdom of Tulga itp.
    (Jak już było z góry przepraszam)

Już było. Wprowadzone. Dawno temu. Wystarczyło zajrzeć do informacji o modzie, albo zerknąć na screeny.

Wszyscy tutaj piszą posty typu "szacun", "chylę czoło" itp. ale żaden z was nie zaoferował pomocy.

Oj, było sporo ofert pomocy. Od czasu do czasu dostaję kolejne. Wszystkie na razie odrzucam. ;)

Nie wiem czy w dobrym temacie piszę, ale jak się ma fabuła?

Nie będzie jakiejś takiej ogromnej fabuły (przynajmniej na razie nie ma). Będą różne rozbudowane questy, ale jednego głównego wątku nie zamierzam tworzyć.

Być może jesteś studentem i ta praca będzie dla Ciebie pracą magisterską czy jakoś tak

Ech, studia... To były czasy... :D

Mianowicie mam takie domysły, czy nie zechcesz tego moda wydać jako oddzielną grę (tak jak Ogniem i Mieczem), bo wg mnie do nowej gry opartej na M&B można już ją zaliczyć.

Nawet gdybym bardzo bardzo chciał (a nie chcę :P ), to i tak zrobić tego nie mogę, gdyż:

- potrzebne jest pozwolenie od TW, wydawca itd.
    - w modzie znajduje się sporo rzeczy (np. muzyka, trochę cudzych modeli...), na które uzyskałem pozwolenie, ale pod warunkiem, że nie będę moda sprzedawał
    - nie uważam, by mod na to zasługiwał

Proponowałem taką dodatkową prostą zajawkę fabularną na kilka połączonych questów, ale - jak już wspominałem - żadnej reakcji nie było

Jaki jest sens dodawać do gry fabularnego questa, który został rozpisany na forum? ;p Coś takiego może być fajne, pod warunkiem, że gracz nie będzie wiedział jak fabuła potoczy się dalej.

Wezwij więcej posiłków... jeśli potrafisz..."

Szczerze, to już za bardzo nie pamiętam odnośnie czego to było. :D Chyba chodziło mi o zmieniony system fal posiłków (wielkość fali zależna od taktyki).

W innym zamkniętym wątku znalazłem rozmowę o broni palnej. Myślę, że to byłby ciekawy pomysł, jednak trzeba by go zbalansowac odpowiednio. Pistolet dla jeźdźca...

O czymś takim zapomnijcie. Pistoletów, strzelb nie będzie na 100%. Rozważałem wprowadzenie broni palnej, ale tylko w odmianach dość prymitywnych (hakownice) i bardzo rzadkich (tylko dla królewskich jednostek rhodockich).

A ja proponuje zeby panel dowodzena byl ciagle na wierzchu inie przeszkadzal w walce jak ten z native.

???

Offline kosanr1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1496 dnia: Listopada 18, 2009, 14:50:06 »

Chyba chodziło mu o ten panel który włączamy przez backspace. Zasłania cały ekran.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1497 dnia: Listopada 18, 2009, 17:02:25 »
    Niektórzy nie rozumieją, że na pochyłe drzewo to nawet Salomon nie naleje. :P
    O ile się nie mylę to chyba z pustego, a nie na pochyłe :)
    A co do tych posiłków, to pisałeś, że ma to zależeć od kilku czynników (raczej od kilki, o ile dobrze pamiętam), a teraz piszesz, że od taktyki. To chyba w natiwe jest podobnie, bo jak większa taktyka, to troche więcej posiłków przybędzie.

Edit:
    następnu post będzie 1500 postem :D:D

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1498 dnia: Listopada 18, 2009, 17:21:03 »

Chyba chodziło mu o ten panel który włączamy przez backspace. Zasłania cały ekran.

No ok, ale jak niby ma być ciągle na wierzchu a przy tym nie zasłaniać ekranu??? Zresztą nieważne, bo i tak nie będę dodawał żadnych nowych ikon na ekran podczas walki, bo po co go zaśmiecać.

O ile się nie mylę to chyba z pustego, a nie na pochyłe :)

E tam, bzdury opowiadasz. :P

w natiwe jest podobnie, bo jak większa taktyka, to troche więcej posiłków przybędzie.

Nie, w Native jest to stała liczba. Każda fala posiłków jest taka sama.

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1499 dnia: Listopada 18, 2009, 18:51:14 »
    w natiwe jest podobnie, bo jak większa taktyka, to troche więcej posiłków przybędzie.
    Nie, w Native jest to stała liczba. Każda fala posiłków jest taka sama.
    Wybacz, ale dalej nie rozumiem, jak niby dowodzenie miałoby wpływać na ilość posiłków, przecież dowodzenie przez całą walkę jest takie same, więc fale posiłków byłyby takie same, czy stała liczba :)

@down
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=151.0 edycja :)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2009, 20:51:05 wysłana przez Xax »