Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328754 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • SAY CHEESE
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1455 dnia: Listopada 14, 2009, 15:28:43 »
    Tak, to znowu ja :P

Korona - dlaczego nie? O ile komuś zechce się zrobić odpowiedni model. Tylko niech pozłacana metalowa czapka nie ma lepszej ochrony niż rycerski hełm! Lans to lans, ale bez przegięć...
    Coś takiego można by było "zdobyć" na pojmanym królu albo zamówić u jakiegoś świetnego kowala (w Zendar?). Oczywiście jak już będziemy tym całym królem.

(wspominałem o tym czy nie wspominałem?)
    No, to skoro już jesteśmy przy ekwipunku to wspomnę jeszcze że dziwna bardzo jest mountandblejdowa koncepcja "targu" Taki targ to miejsce gdzie znaleźć można: ryby, garnki, kapustę, królewskie zbroje płytowe, płócienne buty, widły do gnoju, rumaki bojowe, ser, konie pociągowe i miecze półtoraręczne. Dziwne to trochę, zwłaszcza jeżeli mielibyśmy się zastanowić skąd handlarze (nawet bogaci) będący w końcu mieszczanami mieliby dostęp do takich przedmiotów jak lance, pełnopłytówki i rumaki bojowe. A jeśli już mieliby do nich dostęp to skąd u nich nadzieja że uda im się je sprzedać na byle targu?
    Moim - jak zwykle skromnym - zdaniem najlepsze wyposażenie nie powinno być dostępne dla pospólstwa (w tym dla głównego bohatera na początku rozgrywki). Takimi sprzętami zajmowali się najlepsi rzemieślnicy i kowale, wynajmowani przez lordów i innych możnowładców. Tak więc proponuję usunąć najlepszy sprzęt (wszelkie odmiany płytówek i kolczug, miecze dwuręczne i półtoraręczne, elitarne łuki i konie od warhorse wzwyż) z targów. Dostępny byłby on tylko u zamkowych rzemieślników, a dobrać się do ich zasobów możnaby na następujące sposoby:
    -nabić wysokie stosunki z miastem (mistrz gildii załatwia nam kontakt z królewskim zbrojmistrzem, kupujemy więć u mistrza gildii)
    -nabić wysokie stosunki z lordem (który pozwala nam korzystać z usług swoich rzemieślników
    -dołączyć do danej frakcji (o ile dany lord nie nienawidzi nas na tyle aby nas w ogóle nie wpuścić do zamku)
    -mieć dane miasto w posiadaniu (rzecz oczywista)
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1456 dnia: Listopada 14, 2009, 15:41:05 »
    Teraz nie mam za bardzo czasu odpowiadać, więc wrócę tylko szybko do tych pawęży... Chodziło o coś w ten deseń? ;)

Offline Krwawy Topór

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1457 dnia: Listopada 14, 2009, 16:01:59 »
    DrapiChrust
    Bardzo dobry pomysł wg. mnie
    Utrudni rozgrywkę. Ja mam taki pomysł, bo skoro już tak wymiotłeś z rozbudowaniem miast, to mógłbyś dodać do tych chodzących mieszkańców, jakieś osoby wyjątkowe. Przykładowo, na wsi jakiegoś Eryka młynarza, któremu bandyci porwali córkę i prosi o bezinteresowną pomoc, ale możemy powiedzieć, że zrobimy to za 200denarów(przez co stracimy honor). Wykonamy questa i np. w przypadku wykonania tego za darmo dostajemy specjalna nagrodę od młynarza, przykładowo zniszczony miecz jego dziadka, który był kimś tam sławnym. Młynarz poleci nam pewnego kowala, który podreperuje tą broń i będziemy mieć wypasiona kose. Jednak kowal, będzie w zamian chciał byśmy coś innego dla niego zrobili, a to będzie się wiązać z poznaniem innego NPCa, taka drobna linia fabularna, będzie odskocznia od monotonii walk i bitew. Można by zaplanować, tak jakby 3ścieżki rozwinięcia tej historii, dobrą i zła stroną oraz neutralną.
    Jeśli podoba Ci się mój pomysł to mogę Ci pomóc w pisaniu dialogów i w układaniu całej historii.

Offline Bolo313

• Użytkownik
    • CS is everything. M&B too.
    « Odpowiedź #1458 dnia: Listopada 14, 2009, 16:07:02 »
    Przepiękne te tarcze. tak dobrze oteksturowanych tarcz jeszcze nie widziałem. Jestem ciekaw jak by to wyglądało w grze.
    "Jutro jest dziś, tyle że jutro."

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1459 dnia: Listopada 15, 2009, 10:19:58 »
    Nie pamiętam czy było:
    Chodzi o to że lordowie co za nami chodzą często odbiegają, żeby zaatakować jakąś grupkę bandytów. Nie dało by się poprawić tego, że jak każemy im za nami iść to nie obchodzi ich nic więcej (chyba, ze jakaś wyjatkowa sytuacj, np lord, którego bardzo nie lubi, albo taki, który go kiedyś pokonał).

2gi pomysł:
    Chodzi mi o dźwięki, o to czy nie można by wprowadzić, np dialogów do rozmów, ludzkich głosów. Jak pisałeś Deadalusie mają być okrzyki w grze, typu: Charge!! Ale jak też pisałeś to miała to być pierwotnie Rozszerzone Edycja Spolszczenia. Więc może dorzucić by polskie dźwięki zamiast tych angielskich. Tak samo w przypadku jak nas zaatakują bandyci, często coś tam jeszcze gadają, jakiś dzwięk jest do tej pory nie moge zrozumieć co), ale gdyby to tak spolszczyć. Możnaby ew. również udźwiękowić dialogi, żeby nie było zwykłe czytanie, ale żeby też były one mówione (chociaż z tym napewno będzie ciężko).
    Wiem, że trudno by było o polskie dźwięki, ale wiem, że dużo osób czeka niecierpliwie na tego moda i chciałoby, więc sądze, że część z nich napewno zgodziłaby się pomóc w zdobvyciu tych dźwięków, czy nagrać samemu.

Troche to idiotycznie brzmi, ale może... :)

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1460 dnia: Listopada 15, 2009, 11:29:53 »
    2gi pomysł:
    Chodzi mi o dźwięki, o to czy nie można by wprowadzić, np dialogów do rozmów, ludzkich głosów. Jak pisałeś Deadalusie mają być okrzyki w grze, typu: Charge!! Ale jak też pisałeś to miała to być pierwotnie Rozszerzone Edycja Spolszczenia. Więc może dorzucić by polskie dźwięki zamiast tych angielskich. Tak samo w przypadku jak nas zaatakują bandyci, często coś tam jeszcze gadają, jakiś dzwięk jest do tej pory nie moge zrozumieć co), ale gdyby to tak spolszczyć. Możnaby ew. również udźwiękowić dialogi, żeby nie było zwykłe czytanie, ale żeby też były one mówione (chociaż z tym napewno będzie ciężko).
    Wiem, że trudno by było o polskie dźwięki, ale wiem, że dużo osób czeka niecierpliwie na tego moda i chciałoby, więc sądze, że część z nich napewno zgodziłaby się pomóc w zdobvyciu tych dźwięków, czy nagrać samemu.

Może i nawet fajny pomysł, ale bez sensu. Zajęło by to mnóstwo czasu, a po jakimś czasie i tak tylko patrzy się na początek dialogu i odpowiedzi bo już się wie o co chodzi (przykładowo ma się 5 raz ten sam quest)...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1461 dnia: Listopada 15, 2009, 11:43:47 »
    Chodzi mi o dźwięki, o to czy nie można by wprowadzić, np dialogów do rozmów, ludzkich głosów. Jak pisałeś Deadalusie mają być okrzyki w grze, typu: Charge!! Ale jak też pisałeś to miała to być pierwotnie Rozszerzone Edycja Spolszczenia. Więc może dorzucić by polskie dźwięki zamiast tych angielskich.

Wpłać mi kilka tysięcy złotych na konto, a ja z ogromną przyjemnością poświęcę tę kasę na wynajęcie studia i aktorów, którzy te głosy nagrają. :)

Dialogi owszem można też nagrać w warunkach domowych, jednak wierz mi, że będziesz chciał je wyłączyć zaraz po usłyszeniu. Bowiem do takich rzeczy potrzebne są:

- odpowiednie warunki studyjne i sprzęt
    - osoby z odpowiednim głosem

Jeśli tych warunków się nie spełni, to efekty będą tragiczne.

Offline daver194

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1462 dnia: Listopada 15, 2009, 11:53:23 »
    hmm a moze by tak wyciac kawalki okrzykow bojowych z filmow historycznych z polskim dubbingiem ;) "kawaleria, szarza !"  to by bylo dobre ale nie mam pojecia z jakich filmow ;) moze z bitwy pod grunaldem potopu, czy ogniem i mieczem.?

Taaa, i każdy rozkaz będzie brzmiał inaczej, lub nawet będzie wydawany innym głosem... :)
    « Ostatnia zmiana: Listopada 15, 2009, 11:55:49 wysłana przez Daedalus »

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1463 dnia: Listopada 15, 2009, 13:33:35 »
    "Dialogi owszem można też nagrać w warunkach domowych, jednak wierz mi, że będziesz chciał je wyłączyć zaraz po usłyszeniu.

Wierz mi, nie wiesz co mówisz. Do Gothica powstało chyba z 2-3 mody z dubbingiem i wszystkie dialogi nagrane były amatorsko, a mimo to brzmiały naprawdę fajnie. Jeśli zajdzie potrzeba, mogę użyczyć swojego głosu.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1464 dnia: Listopada 15, 2009, 14:12:41 »
    Jasne, że można nagrywać dźwięki amatorsko. Tyle tylko, że do tego też jest potrzebny odpowiedni sprzęt. Na mikrofonach kupionych w jakimś supermarkecie za mniej niż 20zł (a takie posiada większość ludzi) nic się nie zdziała, bo głos jest strasznie zniekształcony, a szumy niszczą całe nagranie. Może niektórych takie dźwięki nie rażą. Mnie rażą i to bardzo.

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #1465 dnia: Listopada 15, 2009, 14:17:44 »
    Ale od czego jest Audacity? ^^ zresztą można łatwo wypożyczyć dobry mikrofon i sprzęcik za małe pieniądze. Wystarczy mieć jako takie znajomości z podstawówki :D
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline DuoGum

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #1466 dnia: Listopada 15, 2009, 14:24:55 »
    Jasne, że można nagrywać dźwięki amatorsko. Tyle tylko, że do tego też jest potrzebny odpowiedni sprzęt. Na mikrofonach kupionych w jakimś supermarkecie za mniej niż 20zł (a takie posiada większość ludzi) nic się nie zdziała, bo głos jest strasznie zniekształcony, a szumy niszczą całe nagranie. Może niektórych takie dźwięki nie rażą. Mnie rażą i to bardzo.

Odpowiednia przeróbka głosowa i gra.
    Ja osobiście posiadam mikrofon za blisko 100zł.

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1467 dnia: Listopada 15, 2009, 19:31:41 »
    Mój kolega jest amatorskim raperem, miał mikrofon za 50zeta i starał się coś nagrać, to było straszne...Ale potem wydał 500 zeta na mikrofon, mixer i inne rzeczy. Wtedy brzmiał już jakotako. A to, że dobre były dialogi do gothica to mógł być fart, że twórcy mieli znajomych z dobrym głosem.

Offline Vitq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1468 dnia: Listopada 15, 2009, 19:48:48 »
    A może by coś tak wprowadzić jak nie zależne miasta,zamki, wsie jak ktoś grał w The Eagle And The Radiant Cross ( mod z bronią palną ) To wie ,że były 3 nowe Frakcje : Stan Imperialny, Grand Duchy, i Halmar Union i może wprowadzić w RES na ich miejsce niezależne miasta aby nasze " Królestwo " miało miejsce gdzie zacząć bo nie jakoś nie widzi mi się 1 vs 20 lordów aby zdobyć miasto, pomysł jest taki sobie ale zawsze coś:D

Offline Vitq

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1469 dnia: Listopada 15, 2009, 20:01:40 »
    A i jak szukasz zbroi do kultury " zakonu krzyża " to ściągnij se The Eagle And The Radiant Cross  i popatrz na zbroje lordów  państwa " Lwiego Tronu "  albo  na Brygadierów Płomiennego krzyża  ( Albo Obrońców Płomiennego krzyża )