Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328914 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Talar

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #1395 dnia: Listopada 05, 2009, 21:00:06 »
    Dobra, juz troche zeszło na offtop, zaczęła się rozmowa jak pokonać pikinierem konnice :P

Dźgać, innej opcji nie ma(chyba, że Daedalus jednak dodać tą nachyloną pikę).

Offline Zdunio

• Użytkownik
    • Życie i śmierć dla narodu
    « Odpowiedź #1396 dnia: Listopada 05, 2009, 23:09:05 »
    Można by było dodać bale, takie jakie są przy niektórych zamkach. Przy inżynerii 5.

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1397 dnia: Listopada 07, 2009, 16:01:46 »
    Talar czytaj ze zrozumieniem :o czy ja sie pytam o to?

Offline Eadoin

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1398 dnia: Listopada 07, 2009, 16:49:09 »
    Wpadłem na kilka pomysłów, nie wiem niestety, czy silnik M&B na to pozwoli ;/

-Otwieranie bram podczas oblężenia.Mógłby otworzyć je żołnierz, Ty sam, bądź Twój szpieg. Po otwarciu nastąpiłby wjazd żołnierzy (nie tylko piechoty) do miasta i rzeź :D
    -Machiny oblężnicze, takie, którymi można byłoby zniszczyć mury (to wydaje mi się najmniej prawdopodobne do zaimplementowania w M&B), bo o ile się nie mylę takie do zabijania ludzi gdzieś już były.
    -Walki na ulicach miast. W zwykłym M&B było coś takiego, tylko, że występowało wręcz sporadycznie. Byłyby to zarówno walki podczas oblężenia, jak i np. w czasie buntu (o którym napiszę zaraz).
    -Bunty i rebelie. Tu chyba każdy się domyśli. Mieszkańcy miasta, bądź wioski należącej do Ciebie chwycili za broń i chcą Cię zabić, zarówno za b. wysokie podatki, jak i bycie człowiekiem bez honoru.
    -Wprowadzenie pór roku. Wiem, to raczej bez sensu, bo większość z nas podbija cały świat po max 1000 dni, no ale byłoby to ciekawe ;p
    -Sztandary podczas bitwy. Wynajmujesz powiedzmy 3 chorążych, których zadaniem jest noszenie sztandarów, podwyższają oni morale jednostek walczących koło nich. Możesz również samemu mieć sztandar i używać go jako obronę przed ciosami wroga.

Jak mi się coś jeszcze przypomni to dam znać.

PS. Krzesło podczas walki w karczmie rox xD

Oooo, właśnie! Jedzenie koni w ekwipunku, gdy zabraknie papu! xd

« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 17:06:02 wysłana przez Eadoin »

Offline gronko10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1399 dnia: Listopada 07, 2009, 21:40:47 »
    Up dobre pomysły. Daedalus a czy będzie można ustalać jakie podatki mają płacić w danym lennie?

Offline Jedes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1400 dnia: Listopada 07, 2009, 22:19:50 »
    Mam sugestię. Ustalenie racji żywnościowych żołnierza. Dajemy mało jedzenia, niskie morale, dużo jedzenia-jest odwrotnie. 2 sugestia- możliwość wzięcia krów do niewoli ( coś tak jak więźnia moglibyśmy sprzedać ją albo ubić gdzie chcemy)3 sugestia-  Budowa wiosek (każdy wie o co chodzi). 4 sugestia okopulacja
    « Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 22:21:58 wysłana przez Jedes »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1401 dnia: Listopada 08, 2009, 13:09:23 »
    Budowia wiosek miałaby sens tylko wtedy, gdyby kosztowało to naprawdę dużo (nawet 100 tysięcy) i istniałoby ograniczenie ich ilości np. jedna wioska na każde 20 leveli.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1402 dnia: Listopada 08, 2009, 13:41:49 »
    eee... tak i 100 złota za każdego wybudowanego człowieka... ekhm
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Jezus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1403 dnia: Listopada 08, 2009, 13:56:01 »
    eee... tak i 100 złota za każdego wybudowanego człowieka... ekhm
    Chodzi o budowanie zupełnie nowych wiosek. A takie coś to nie jest pójście do sklepu po kilka bułek za 10-15 gr. Poza tym, po kilkudziesięciu dniach gry taki wydatek nie stanowi większego problemu.
    @DOWN
    Też myślę że budowanie całkiem nowych wiosek jest be (i pewnie nie da się tego zrobić). Żeby coś takiego wsadzić do gry trzeba by mapę podzielić na strefy w których występują poszczególne surowce (to tez myślę że jest niemożliwe). Nikt nie postawi przecież wioski gdzieś gdzie nie da się przeżyć.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2009, 14:02:03 wysłana przez Jezus »
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1404 dnia: Listopada 08, 2009, 13:56:15 »
    Pomysł z wioskami, jest do kitu. Wioska nie powstawała od tak sobie w ciągu kilku dni, często budowały się latami i to nie tam gdzie  życzył sobie pan. Tylko tam gdzie ludzie się naprowadzili.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1405 dnia: Listopada 08, 2009, 15:13:10 »
    I właśnie tu się kolega myli. W feudalizmie to pan określał gdzie jego poddani mają się osadzać. Mówi coś termin "osadnictwo na prawie niemieckim"? Na pewno w szkole było. Pan feudalny wybierał zasadźcę i przekazywał mu ziemię gdzie chciał żeby powstało miasto lub wieś. Zasadźca werbował kmieci i dzielił między nich ziemię. Po powstaniu wioski stawał się sołtysem i przysługiwał mu udział w podatkach i karach sądowych. Co do czasu to prawda że trwało to zazwyczaj kilka lat ale chłopi nie mieli tak fajnie że osadzali się tam gdzie chcieli. Oczywiście jeśli jakaś osada istniała to nikt nie przenosił jej jeśli nie było potrzeby. Ale nowe lokacje powstawały wcale nie tak same z siebie...

Ale ja też uważam że pomysł z zakładaniem wiosek jest bez sensu... Po co te udziwnienia? W końcu jakieś simsy z tego wyjdą...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Plopp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1406 dnia: Listopada 08, 2009, 15:20:18 »
    Być może już był taki pomysł...

Czy dało by się zrobić "uniwersytet" w mieście? Na zasadzie, że za opłatę i czas można było nabywać pkt. umiejętności.

Offline Hitex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1407 dnia: Listopada 08, 2009, 20:20:04 »
    możliwość wzięcia krów do niewoli ( coś tak jak więźnia moglibyśmy sprzedać ją albo ubić gdzie chcemy)
    omg rozwaliles mnie tym ;P krowy do niewoli? Im jest wszystko jedno raczej... jak samo wyrażenie mówi: NIEwola tzn., że kogoś bierze się za więźnia i nie wolno mu robić tego co chce, narzuca mu się swój punkt widzenia, a wzięcie do niewoli krów jest ekhem... dziwne? Ktoś by kupił sobie nowe(ten któremu ukradziono) a ten który ukradł pewnie by je ubil albo sprzedal.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1408 dnia: Listopada 08, 2009, 20:30:52 »
    Przecież już teraz można sobie kupić lub ukraść bydło i ganiać stado po mapie... Tylko komu się chce? I po co jak w każdej wiosce można kupić lub zrabować zapasy...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #1409 dnia: Listopada 08, 2009, 21:31:15 »
    Ja mam ciekawy pomysł: zawsze wkurzało mnie, że aby kupić bydło muszę pogadać ze starszym wioski. Fajnie by było, gdyby zaistniała możliwość kupna bydła z poziomu screena, w którym mamy wybór: speak the elder, go to village center, recruit volunteers itp.