Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 328710 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #660 dnia: Czerwca 27, 2009, 08:19:24 »
    Superancko, znalazłem szczegół to kolor flagi. Twoje tekstury są leprze niż nie jednego moddera brawo ,są tak dobrej jakości jak nativoskie.Czy ten Japoński łuk nie jest za duży??

Offline DKarol

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #661 dnia: Czerwca 27, 2009, 09:10:57 »
    Jeżeli jest to łuk YUMI, to powinien być jednak trochę mniejszy...

Takie małe pytanko, czy jak do ekwipunku włożysz sobie dwa miecze np. Katana, Wakizashi i powiedzmy jakąś włócznie...
    Chodzi mi tu o taki styl noszenia broni (jak na obrazku, ten samurai w środku)

Jak widać katanę i wakizashi ma przypięte jedno pod drugim, czy dało by się coś takiego w grze? Dodało by klimatu kultury japońskiej...

Choć nie jest to konieczne...
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2009, 09:26:49 wysłana przez DKarol »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #662 dnia: Czerwca 27, 2009, 09:22:30 »
    Katana i wakizashi już chyba są noszone w ten sposób. Nie wiem czy jeden pod drugim, czy mniej więcej na tej samej wysokości, ale prawie na pewno widać oba miecze ustawione mniej więcej pod takim kątem, jak Twoim obrazku.

Yumi ze screena jest dokładnie takiej samej wielkości co Yumi, które można znaleźć w modie Alkhadiasa, bo ten sam model. Zatem jeśli tam były za duże, to i tu jest. Nawet jeśli jest odrobinę za duży, to tak na razie zostanie, bo słabo mi się robi na samą myśl eksportowania wszystkich klatek animacji ze wszystkich LODów tylko po to, by nieco model zmniejszyć i importować ponownie.

A w ogóle to na screenie łuk wygląda na sporo większy, niż jest w rzeczywistości, a to za sprawą ustawienia kamery.

PS. Pisze się "lepsze", nie "leprze" i "choć", nie "chodź".

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #663 dnia: Czerwca 27, 2009, 09:28:03 »
    Pokazać Ci twoje błędy ortograficzne :)

P.S
    Pewnie przez ustawienie kamery...

Offline eho419

• Użytkownik
    « Odpowiedź #664 dnia: Czerwca 27, 2009, 10:05:30 »
    Oglądałem wczoraj Ostatniego samuraja(po raz n-ty) i myślę sobie: " Fajnie by było dodać samurajskie pancerze do M&B" a po chwili przyszła refleksja: " Choć nie pewnie strasznie kiczowato by to wyglądało" Ale widzę że te są naprawdę spoko:) Niema jak trochę orientu:P
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2009, 11:45:53 wysłana przez eho419 »

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #665 dnia: Czerwca 27, 2009, 10:49:33 »
    Kolor flagi to oczywista różnica, ale jest jeszcze jedna. Koń na pierwszym screenie jest gdzie indziej, niż na dwóch następnych...

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #666 dnia: Czerwca 27, 2009, 10:53:34 »
    Co do różnicy to na pierwszej fotce kamera jest inaczej ustawiona...

Offline Diego

• Użytkownik
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #667 dnia: Czerwca 27, 2009, 10:59:53 »
    (...)Udało mi się zrobić odpowiedni uvmapping na pancerzu samurajskim, tak zbroję zriggować, by flaga z tyłu zachowywała się poprawnie, oraz napisać odpowiedni kod, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie heraldyki na fladze. Innymi słowy - będzie kilka samurajskich pancerzy z flagami, a flagi te będą pokazywać aktualny sztandar dowódcy.(...)
    Czy inne jednostki też będą miały sztandary?

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #668 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:03:33 »
    Co do łuku: wielkość jest dobra i książki na ten temat i z paru filmów te łuki były takie przy duże.

Daendalusie jestem pod wrażeniem naprawdę ładnie wyglądają.

Nie wiem czy się przydadzą ale podaję parę stron o średniowieczu i jego wyglądzie:

http://sredniowiecze.klp.pl/
    http://www.medieval.historicus.pl/

A tu parę stron z broniami:
    http://www.fantastyka.elixir.int.pl/articles.php?id=532
    http://www.historycy.org/index.php?showtopic=11144
    http://www.historycy.org/index.php?showtopic=50538
    http://www.gotyx.pl/sredniowiecze/art13.html

Wszystkie poczytałem i polecam! :D
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 27, 2009, 11:08:05 wysłana przez necron1501 »

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline Nevader

• Użytkownik
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #669 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:41:52 »
    Mam kolejny pomysł, może tym razem do zrealizowania. Zawsze denerwowała mnie w M&B, kompletnie NIE rozwinięta dyplomacja. Pomyślałem zatem o wprowadzeniu paru działań dyplomatycznych, zaczerpniętych np. z Europy Universalis... Co powiecie na zawieranie sojuszy wojskowych, unii personalnych i wprowadzenie więcej metod otrzymywania Casus Belli. Ponadto traktaty pokojowe, ustalające, które ziemie po wojnie faktycznie zostaną utracone/zyskane, roszczenia do tronu (na podstawie unii personalnej), aneksja, czy też wreszcie sabotowanie reputacji oraz podżeganie przeciwko kupcom. Zawsze marzyła mi się tak perfekcyjnie przygotowana wojna, by po przypuszczeniu szturmu, nagle się okazało, że nie ma komu ze mną walczyć. Wtedy to już prosta droga do stolicy, pojmanie króla i triumfalny marsz ulicami miasta... :)

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #670 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:44:58 »
    @up

Tylko nie wiadomo czy to jest do zrealizowania...
    Daendalus: jak idą prace? Mogłbyś wrzucić drzewko jednostek to mielibyśmy o czym rozmawiać. :D

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #671 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:46:53 »
    Mam kolejny pomysł, może tym razem do zrealizowania. Zawsze denerwowała mnie w M&B, kompletnie NIE rozwinięta dyplomacja. Pomyślałem zatem o wprowadzeniu paru działań dyplomatycznych, zaczerpniętych np. z Europy Universalis... Co powiecie na zawieranie sojuszy wojskowych, unii personalnych i wprowadzenie więcej metod otrzymywania Casus Belli. Ponadto traktaty pokojowe, ustalające, które ziemie po wojnie faktycznie zostaną utracone/zyskane, roszczenia do tronu (na podstawie unii personalnej), aneksja, czy też wreszcie sabotowanie reputacji oraz podżeganie przeciwko kupcom. Zawsze marzyła mi się tak perfekcyjnie przygotowana wojna, by po przypuszczeniu szturmu, nagle się okazało, że nie ma komu ze mną walczyć. Wtedy to już prosta droga do stolicy, pojmanie króla i triumfalny marsz ulicami miasta... :)

Pomysł dobry, ale raczej na m&b 4:) acha i jeszcze jedna rzecz, która mnie np drażniła w serii total war, gdy już się pograło we wszystkie częsci i następnie wracało się do gry to nie chciało mi się toczyć bitew, a zajmowałem się tylko ruchem wojsk na mapie strategicznej czy dyplomacją i nie chciałbym zeby taki sam los spotkał m&b

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #672 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:48:28 »
    @up

Nie rozumiem, chodzi ci aby była opcja "automatyczna bitwa" czy żeby czegoś takiego nie było? A może się boisz, że nie będzie ci się chciało grać?

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #673 dnia: Czerwca 27, 2009, 13:20:54 »
    Pomysł dobry, ale raczej na m&b 4:) acha i jeszcze jedna rzecz, która mnie np drażniła w serii total war, gdy już się pograło we wszystkie częsci i następnie wracało się do gry to nie chciało mi się toczyć bitew, a zajmowałem się tylko ruchem wojsk na mapie strategicznej czy dyplomacją i nie chciałbym zeby taki sam los spotkał m&b
    Ja miałem dokładnie tak samo:) Jak zaczynałem rozgrywke to przy małym państewku wszystko jest fajnie, ale jak już się rozrośnie to...bitwy trochę nudzą...
    To wyżej oczywiście na temat Total War.

(...)Daendalusie(...)
    (...)Daendalus(...)
    Weź sobie skopiuj z jego profilu nazwę, wklej do notatnika i za każdym razem jak będziesz chciał używać to kopiuj do posta, bo te twoje "dyndalusy" są już żałosne...

Wracając z tych własnych wycieczek. Chyba można ustawić tak, żeby i długi i krótki miecz były razem noszone. Ten krótszy może być na brzuchu (tak jak są w native sztylety), tyle że trochę inaczej odwrócony, a katana normalnie przy pasie. Poza tym podniecacie się tymi samurajami... Ja tam wole pierwsze dwa zdjęcie, i klimacik inny i uzbrojenie, dużo lepsze od tych 侍.

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #674 dnia: Czerwca 27, 2009, 15:36:43 »
    Ja miałem dokładnie tak samo:) Jak zaczynałem rozgrywke to przy małym państewku wszystko jest fajnie, ale jak już się rozrośnie to...bitwy trochę nudzą...
    To wyżej oczywiście na temat Total War.

Myślę że było to spowodowane głupotą komputera który zawsze zachowuje się w bitwach tak samo, a nie różnorodnością opcji prowadzenia wojny o dyplomacji.
    A co do pomysłów to nie dało by się stworzyć czegoś takiego jak skarbiec w zamku w którym przechowywać można by było część pieniędzy i zostawiane by tam były wpływy z podatków. Nie musi to być żadne pomieszczenie wystarczy opcja w menu szybkiego wybierania. Przydała by się też możliwość ustalania poziomu podatków w lennach: wystarczyły by trzy poziomy: niski, normalny, wysoki. Dobra by była też możliwość splądrowania wioski bez jej spalania co by zmniejszało tylko koniunkturę we wiosce, a splądrowanie i spalenie zabijało by mieszkańców.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej