Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329096 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline eho419

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #645 dnia: Czerwca 25, 2009, 23:27:02 »
    Zawsze myślałem że 90% graczy woli walkę na koniu:/ A jak nie, to z niego schodzicie i tyle. W czym macie problem? Chyba ze chcecie żeby piechota to były małe czołgi bo to można wyczytać z waszych postów...:P

Offline Barudokuku

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • Zbieracz puszek
      • (nie)Oficjalne Forum Antyfanów CD-Action
    « Odpowiedź #646 dnia: Czerwca 26, 2009, 00:05:41 »
    eho: nie, tego nikt (no dobra, prawie nikt) nie chce. Po prostu obecnie konnica jest przesadnie silna - o ile prawda, że ma większe szanse w starciu z jakimś tarczownikiem czy też miecznikiem, o tyle w starciu z pikinierem lub włócznikiem ma tycie szanse.
    Ileśtam procent kogośtam robi cośtam. Jeśli należysz do iluśtam procent pozostałych, wstaw to gdzieśtam.
    Wyobraź sobie też, że tutaj jest jakiś fajny tekst pokazujący, jak bardzo jestem nieskażony mediami, propagandą i tak dalej i ogólnie coś, co sprawi, że wszyscy będą wiedzieli, że nie lubię czegośtam.
    Oczywiście, możesz też sobie wyobrazić tutaj jakieś mHroczne/lolowate/jestem-taki-zarąbisty zdanie po angielsku. Ot, choćby traktujące o śmierci czy religii, coby pokazać, że jestem ateistą.

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #647 dnia: Czerwca 26, 2009, 00:07:56 »
    Zawsze myślałem że 90% graczy woli walkę na koniu:/ A jak nie, to z niego schodzicie i tyle. W czym macie problem? Chyba ze chcecie żeby piechota to były małe czołgi bo to można wyczytać z waszych postów...:P

Więc jestem chyba w 10% bo wole walkę piechoty. Oczywiście z konia schodzę, bo z koniem po mapie jeździ się szybciej no i dlatego, że ikona piechoty na mapie jest dziwna :P

Zresztą, jak dla mnie marzenie to bitwa wyglądająca tak:
    Walczymy piechotą i łucznikami podzielonymi na grupy według naszego mniemania, gdyby tak dochodziła jeszcze do tego kwestia formacji.. mhm No i lekka kawaleria na plecach też podzielona na grupy.. marzenie..
    Bo co niby jest fajnego w tym, że 50 ciężkich swadiańskich zbrojnych zmiata 4, 5 razy większe armie samą komendą charge?

A gdyby do tego dodać to, że na czele grup mogliby stać bohaterowie, to realizm 100%

Swoją drogą Dael
    Dałoby się zrobić coś takiego, że bohaterowie posiadający łuk/kusze np w 1 slocie byliby zaliczani jako grupa dystansowa, a ci którzy posiadają tam broń biała jako grupa piechoty czy tam kawalerii jeżeli mają konia? To trochę denerwujące, gdy trenuej bohaterów na postacie dystansowe, a gdy daje komendę łucznikom, to bohaterowie stoją w szyku razem z piechotą z tarczami..
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2009, 00:12:07 wysłana przez Hermit »

Offline Maly_007

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #648 dnia: Czerwca 26, 2009, 09:40:18 »
    No to witajcie 10% bo ja też... Ja gram tylko na początku z konia bo jest trochę łatwiej, ale potem już nie...

Offline eho419

• Użytkownik
    « Odpowiedź #649 dnia: Czerwca 26, 2009, 14:04:17 »
    Super, tyle że konnica była skuteczna i śmiercionośna:P Według mnie przepis na zmniejszenie jej wagi jest prosty: Jednostki przeciw konnicy:P ale o tym jest już mowa wiele razy wcześniej  więc nie wiem o co tyle krzyku:/

Offline necron1501

• Użytkownik
    « Odpowiedź #650 dnia: Czerwca 26, 2009, 14:37:33 »
    A ja mam pytanie do Daedalusa: czy frakcje podstawowe będą się tak samo nazywały czy jakoś inaczej?

<----------------- rejestrujcie się :D

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #651 dnia: Czerwca 26, 2009, 15:05:21 »
    Myślę ,że Daedalus zmieni tylko słowo "królestwo" na jakieś inne ,bardziej klimatyczne dla każdej frakcji.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    « Odpowiedź #652 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:27:23 »
    Na początek, pozdrawiam wszystkich, którzy uczestniczą w tworzeniu tego moda. Skoro wstęp mam już za sobą, to teraz chcę przedstawić mój pomysł na wprowadzenie do gry dwóch elementów, kompletnie niepraktycznych, lecz uprzyjemniających (moim zdaniem) rozgrywkę. Mianowicie, każdy kiedyś korzystał z tarczy, by uchronić się przed obrażeniami zadanymi przez strzały, oszczepy itp. Wspomniane pociski, po trafieniu w tarczę, pozostają na niej aż do samego końca bitwy. Może się zatem zdarzyć, że nasza tarcza będzie przypominała wyglądem "jeża". Jako że używanie takiej, "nafaszerowanej" toporkami i oszczepami tarczy, jest w rzeczywistości niemożliwe (już nie wspomnę o tym, że wygląda to śmiesznie), pomyślałem, że można by było  je od czasu do czasu usunąć. Powiedzmy blok + atak oznaczałyby, że nasz wojownik uniesie swoją broń i zetnie/strąci z tarczy nagromadzone na niej pociski. Drugi pomysł powstał na podstawie pierwszego i nie będę się specjalnie rozpisywał na jego temat. Chodzi w nim o to, że gdy na naszej tarczy nie znajdują się żadne pociski, to ta sama kombinacja klawiszy spowodowałaby, że nasz podopieczny (a za jego przykładem, również reszta wojska), zacznie uderzać bronią o swoją tarczę. Nie wiem czy istnieje szansa na zrealizowanie tych pomysłów, bowiem o moddingu wiem bardzo niewiele. Również dlatego przedstawiam jedynie pomysły a nie gotowe efekty.
    Pzdr.

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #653 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:32:04 »
    Ja korzystając z okazji chciałbym się spytać, bo nie będę zakładał nowego topicu, czy w MB możemy za pomocą klawisza spowodować by nasz wojak lub wojowniczka się cieszył/a z resztą swojej świty po wygranej bitwie i czy można również za pomocą klawiszy postawić konia na dwie nogi tak jak się to dzieje w przypadku zderzenia się lub nadziania się na coś lub z czymś;D?

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #654 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:34:43 »
    1.ctrl+F5(być może,że zamiast control shift,robię to automatycznie)
    2.ctrl+J
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2009, 22:38:02 wysłana przez Väinämöinen »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #655 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:36:20 »
    @ Roland - W jednym modzie uświadczyłem animacji jak mój bohater po wygranej potyczce uniósł miecz. Jak jest w innych modach, nie wiem...
    Co do konia, to wciskasz Ctrl+J i staje na dwie nogi.

@ Nevader - Trochę te pomysły mało praktyczne + widoczny wydźwięk filmu 300 (chodzi o zbicie tych strzał). Nie wiem czy jakaś animacja dostępna w m&b by do takich ruchów pasowała, bo modder nie ma możliwości dodawania nowych animacji. To mogą niestety w przypadku m&b tylko twórcy.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #656 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:39:49 »
    @ Roland - W jednym modzie uświadczyłem animacji jak mój bohater po wygranej potyczce uniósł miecz. Jak jest w innych modach, nie wiem...
    Co do konia, to wciskasz Ctrl+J i staje na dwie nogi.

Niestety ja się nie spotkałem;( Choć grałem w kilkadziesiąt modów

Dziękuję za szybką odpowiedź;)

Pomysły Nevadera mogłyby dodać troszkę klimatu zwłaszcza uderzanie w tarczę i jej wydźwięk podczas marszu w szeregu <marzyciel>

Nie orientuję się, ale czy można kontaktować się z twórcami MB zgłaszając im swoje propozycje?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2009, 22:41:43 wysłana przez Roland hr. Bretanii »

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #657 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:42:58 »
    A to ctrl+F5 nie działa?

• Użytkownik
    « Odpowiedź #658 dnia: Czerwca 26, 2009, 22:45:46 »
    Zaraz sprawdzę właśnie wchodzę w MB;P

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #659 dnia: Czerwca 27, 2009, 01:56:50 »
    Powiedzmy blok + atak oznaczałyby, że nasz wojownik uniesie swoją broń i zetnie/strąci z tarczy nagromadzone na niej pociski. Drugi pomysł powstał na podstawie pierwszego i nie będę się specjalnie rozpisywał na jego temat. Chodzi w nim o to, że gdy na naszej tarczy nie znajdują się żadne pociski, to ta sama kombinacja klawiszy spowodowałaby, że nasz podopieczny (a za jego przykładem, również reszta wojska), zacznie uderzać bronią o swoją tarczę.

Uuuu, ciężko... Jak już koledzy wspomnieli, nie da się tworzyć nowych animacji, a żadna z dostępnych raczej do takiego czegoś by się nie nadawała. Ponadto nie mam pojęcia czy da się usunąć pociski z tarczy, ale prawie na bank nie jest to możliwe (przynajmniej do czasu dodatku Warband, który ma nieco inaczej podchodzić do sprawy wystrzelonych pocisków). Jedyne wyjście, które w tej chwili mi do głowy przychodzi to podmienienie tarczy na nową, ale to nie tylko powodowałoby nowe problemy, ale i niezbyt efektownie by wyglądało. Znaczy - odpada.

A tutaj macie parę nowych screenów...

Nowy ekwipunek dla górali (dwa prymitywne falchiony, dwa billhooki i dwie małe tarcze):

Oraz nieco egzotyczności, czyli nowe pancerze (te akurat pochodzą z OSP) i bronie samurajskie:

I na koniec mała zabawa "Znajdź szczegół różniący trzy obrazki":

Udało mi się zrobić odpowiedni uvmapping na pancerzu samurajskim, tak zbroję zriggować, by flaga z tyłu zachowywała się poprawnie, oraz napisać odpowiedni kod, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie heraldyki na fladze. Innymi słowy - będzie kilka samurajskich pancerzy z flagami, a flagi te będą pokazywać aktualny sztandar dowódcy.

Uprzedzę pytania - tak, w grze pojawią się jednostki wzorowane na japońskich, jednak w modzie będzie to miało raczej marginalne znaczenie (może jacyś najemnicy, może jeden z naszych lordów będzie samurajem, dodatkowa kultura dla naszego państwa i gdzieś mały sklepik z samurajskim sprzętem).