Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329134 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #180 dnia: Kwietnia 26, 2009, 12:55:32 »
    Wg. mnie zważając że Daedalus nie jest prawdziwym projektantem gier, a tylko chętnym (cytując co kiedyśtam napisał "To i tak wykracza za moje i tak skromne możliwości") to nie będzie w stanie poprawic algorytmów AI/SI (jak kto woli). Nad takimi rzeczami to kilku(nastu?) projektantów po studiach informatycznych siedzi pare tygodni, i i tak nie zawsze im się to udaje. Ja się oczywiście nie zgłaszam do brygady chętnych, ale to naprawde skomplikowana sprawa... wg. mnie poprawa AI/SI jest niemożliwa

Cytując jednego z instruktorów jednostek Legii "Nie ma rzeczy niemożliwych, żołnierzu, są tylko takie które wydają się niemożliwe...do chwili ich wykonania" - Ale to tak tylko wtrącenie, nie mówie że da się poprawić SI, zwłaszcza że autorzy (pracując w kilkunastu/kilkudziesięciu przez ileś tam miesięcy) sobie nie poradzili zbyt dobrze, więc nie oczekujmy od moderów (nawet tych jak najbardziej uzdolnionych), aby poprawiali ich błędy.
    Koniec offtopa

Daedalusie myślałeś nad wprowadzeniem polowań (czy jak to tam zwać, myśliwstwo coś takiego)?

Offline pablo_80

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #181 dnia: Kwietnia 26, 2009, 18:47:20 »
    Hmm, wydawało mi się po prostu, że skoro za pomocą skryptów można zrobić coś na kształt formacji, to może i dałoby się napisać skrypt, który sprawdzałby, w którą stronę zmierza dany żołnierz i jeżeli cel jego wędrówki znajdowałby się poza granicą mapy, skrypt nakazywałby mu zawrócić i zaatakować najbliższego przeciwnika...to może wyeliminowałoby też problem z końca bitwy, gdzie kilkunastu, jeśli nie więcej jeźdźców ugania się za ostatnim pozostałym przy życiu biedakiem... no ale jeśli to niemożliwe, to trudno się mówi:) Mod, który powstaje, i bez tego będzie świetny IMHO ;)

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #182 dnia: Kwietnia 26, 2009, 18:50:30 »
    ja jestem absolutnie za polowaniem. Znam się trochę na tym (myślistwo to taka nasza rodzinna tradycja od pra-pra dziada) i powiem że to nawet fajne jest :) Wiem że autor Second Age ma takie coś zrobione (albo w planach, nie jestem pewien) więc można by było się z nim dogadać. A i jeszcze jedno, Czy jest możliwość wędzenia mięsa? Gdy ukradnę kruffke :)(od biedy kupię :)) i zabije to zawsze mam zwykłe mięso które się psuje po 3 dniach. Czy dało by się wstawić w zakładce obóz "uwędź mięso"?

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #183 dnia: Kwietnia 26, 2009, 19:14:34 »
     Jeśli będzie to wyglądało tak, jak w Age of Machinery, to ja dziękuję za taki crap! Powinniśmy być rzuceni nie w aktualnej zbroi (tak, już widzę kolesia w płytówce biegnącego za sarną), ale np. w jakiej skórze, i z opcją wyboru przed polowaniem broni (łuk myśliwski albo kusza). Powiększyć też pole triggera, który odpowiada za spłoszenie się zwierząt i możliwość ich ucieczki przed nami. Ogólnie trochę z tym roboty i ja nie zawracałbym sobie tym głowy.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #184 dnia: Kwietnia 26, 2009, 22:25:29 »
    Rozbudowywanie lokacji bitew nie ma najmniejszego sensu, gdyż spowodowało by to jeszcze dłuższe ich trwanie. Pomyślcie, ze w pewnej chwili pozostaje Wam do zabicia jeden przeciwnik na 4x większej mapie. I szukajcie go jak igły w stogu siana...

Jedynym sensownym rozwiązaniem, które mogło by spowodować usunięcie "efektu ściany", to stworzenie plansz na zasadzie kuli. Czyli dochodząc do leweg0o brzegu planszy stworzenie ukazuje się z powrotem na brzegu prawym planszy. Niestety obawiam się, że coś takiego chyba musiało by być zawarte już w engine gry, nie zaś w skrypcie (choć mogę się mylić, to zależy jak opisane od strony kodowej są same elementy plansz).

Ale w takiej sytuacji bardzo mylącym byłby efekt widnokręgu (dali), gdyż często na widnokręgu widzieli byśmy góry, a tu ciach - przechodzimy znów do równin.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2009, 22:36:44 wysłana przez pc_maniac »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #185 dnia: Kwietnia 26, 2009, 22:44:18 »
    I szukajcie go jak igły w stogu siana...

Raczej problemu ze znalezieniem by nie było bo jest wkońcu minimapa;)

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Kwietnia 26, 2009, 22:58:28 »
    I szukajcie go jak igły w stogu siana...

Raczej problemu ze znalezieniem by nie było bo jest wkońcu minimapa;)

Ekhem. 4 miesiące grania w M&B, a dopiero teraz dowiedziałem się o tej minimapie :)

Dla tych, co jeszcze o niej nie wiedzieli - wywołuje się ją za pomocą klawisza Backspace.

Ale problem ścian na obrzeżu mapy, nawet po jej powiększeniu przecież i tak pozostanie, tyle że  plansza będzie jedynie większa.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 26, 2009, 23:01:11 wysłana przez pc_maniac »

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #187 dnia: Kwietnia 26, 2009, 23:00:49 »
    Nie mów, że nie wiedziałeś?;) Nie przypominam sobie żebym zmieniał klawisze sterowania więc powinieneś ja znaleźć na backspce;)

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #188 dnia: Kwietnia 27, 2009, 18:46:20 »
    Efekt kuli? To tylko pogorszy sytuację! Wyobraż sobie, że ganiasz ostatniego Khergita w kółko! To by była masakra!

Offline Marat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Kwietnia 27, 2009, 19:36:05 »
    Jak na mój nos mod jest już prawie ukończony i za kilka tygodni można by spodziewać się wydania przynajmniej grywalnej bety. Nie wiem jak sprawa się ma z bugami i stabilnością gry, ale po postępie prac śmiem snuć takie stwierdzenie.
    "– Panie Marszałku, a jaki program tej partii?
    – Najprostszy z możliwych. Bić kur... i złodziei, mości hrabio"
    ...rozmowa hrabiego Skrzyńskiego z Piłsudskim na temat możliwości założenia przez Piłsudskiego partii politycznej

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Kwietnia 27, 2009, 19:42:48 »
    Właśnie od bety do finalnej wersji może być długa droga. Zwróć uwagę, że mod usprawnia i poprawia wiele elementów Native. Więc samo przez się możemy przypuszczać, że gra stanie się łatwiejsza, a co za tym idzie stopień trudności bardzo może ucierpieć. Więc może  nie przynieść oczekiwanego wyzwania graczowi, bo będzie za łatwa.

Hihi, po to się robi właśnie beta testy by takie rzeczy korygować.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 19:44:31 wysłana przez pc_maniac »

Offline czeslav

• Użytkownik
    • trollface!
    « Odpowiedź #191 dnia: Kwietnia 27, 2009, 20:10:10 »
    ale dedal mówił że jeżeli gracz nie będzie chciał tego i owego elementu moda, to może go wyłączyc :)

No ale bez przesady, wszystkie wyłączyć się na pewno nie będzie dało. :P Opcja wyłączenia będzie tylko w przypadku niektórych rzeczy.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 21:13:53 wysłana przez Daedalus »

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #192 dnia: Kwietnia 27, 2009, 20:51:01 »
    ale dedal mówił że jeżeli gracz nie będzie chciał tego i owego elementu moda, to może go wyłączyc :)
    Nie wiem ale Daedalus za tego "dedal'a" to cię chyba wiesz za co powiesi;)
    Wcale nie musi być łatwiejsza, a to co wprowadza Daedalus to są po prostu bardzo dobre ulepszenia i myślę, że grywalność dzięki temu powinna pójść w drugą stronę:)

Nie mam zamiaru wieszać nikogo za to, że w sumie poprawnie napisze mi ksywę. Co innego gdyby napisał Deadalus czy Deadlus...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2009, 21:12:21 wysłana przez Daedalus »

Offline Jawor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #193 dnia: Maja 01, 2009, 09:41:23 »
    Może coś takiego już było proponowane, ale mój pomysł polega na ulepszaniu broni... np. kupujemy jakiś oręż no i jak wiadomo w wykonaniu mistrzowskim jest dosyć ciężko coś znaleźć. Więc gdyby tak dorobić NPC kowala, czy też innego rzemieślnika który takową broń ulepszy to byłoby świetnie, ale właśnie czy da się takie coś dorobić....

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #194 dnia: Maja 01, 2009, 11:05:41 »
    Myślałem, że już o tym mówiłem, ale najwyraźniej nie... Będzie możliwość naprawy lub ulepszenia przedmiotów u nowych rzemieślników.