Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Rządy Miecza - Ogólne sugestie, pomysły  (Przeczytany 329058 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gamer96

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Ogólne sugestie, pomysły
    « Odpowiedź #990 dnia: Sierpnia 09, 2009, 22:48:56 »
    Dead - już była o tym mowa?

Offline SeeeDO

• Użytkownik
    « Odpowiedź #991 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:13:40 »
    Ja ze swojej strony prosiłbym o 2 małe zmiany. Otóż dobrze by było gdyby ta mała skrzyneczka(inventory),

pojawiała się także podczas ataku na zamek

Oraz o zmianę dzięki której rozwijanie umiejętności było by możliwe powyżej 10. Chodzi mi o to że np. jak ktoś nie gra długo w grę to nie zdąży nawet rozwinąć powiedzmy handlu na 10, ale gdy gramy długo, osiągając 40 lub wyższy lvl przydało by się niektóre umiejki na +10 podbić.

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #992 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:31:42 »
    Według mnie przy oblężeniu bardziej widowiskowy byłby obóz, ale to nie jest konieczne...

A ta skrzynia mogłaby być przy ataku na zamek.

Oraz o zmianę dzięki której rozwijanie umiejętności było by możliwe powyżej 10. Chodzi mi o to że np. jak ktoś nie gra długo w grę to nie zdąży nawet rozwinąć powiedzmy handlu na 10, ale gdy gramy długo, osiągając 40 lub wyższy lvl przydało by się niektóre umiejki na +10 podbić.

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, o to aby można byłoby rozwinąć umiejętności powyżej 10 lv?

Offline SeeeDO

• Użytkownik
    « Odpowiedź #993 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:36:28 »
    Umiejętności typu: Chirurgia, Przywództwo, Inżynieria, Handel, Żelazne ciało, Szkolenie, Tropienie itd., można rozwinąć maksymalnie do 10 lvl. Można by podnieść ten próg np. do 15.

Offline DKarol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #994 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:43:00 »
    To nawet dobry pomysł ...
    Nie wiem czemu, ale u mnie w M&B jest tak, że moja drużyna nie chce pić wina, może powiększyć repertuar żywnościowy?

Offline Danveld

• Użytkownik
    « Odpowiedź #995 dnia: Sierpnia 10, 2009, 17:59:30 »
    Dodałbym do tego także spożywanie beczek piwa plus coś z pszenicą ale nie wiem co.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #996 dnia: Sierpnia 10, 2009, 18:50:46 »
    Tu problemem jest to że to są produkty na sprzedaż... i sprzedawanie w 3/4 opróżnionej beczki piwa czy gąsiora wina zakrawa na.... nie mówiąc o tym że kupujesz coś na handel a drużynowi opoje ci to wychlewają po drodze :D  No i tym się nie najesz, a skrypt traktuje to jak JEDZENIE

Kurna, miałem to powiedzieć dopiero po wyjściu alfy, ale ja bym dał opcję rozdania wina/piwa drużynie podczas odpoczynku w celu poprawy morale :D
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #997 dnia: Sierpnia 11, 2009, 07:54:19 »
    Już taka opcja istnieje (przynajmniej widziałem ją grając w jakiegoś moda). Idziesz do tawerny i mówisz oberżyście, że prosisz o beczkę dla swojej armii.

Offline Owicz

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #998 dnia: Sierpnia 11, 2009, 08:10:35 »
    A może zrobić opcję racjonowania żywnośći? W tej opcji bylaby też możliwość zakazu spożywania danego rodzaju żywności.

Edit. H**owy pomysł ale....

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #999 dnia: Sierpnia 11, 2009, 09:25:16 »
    Już taka opcja istnieje (przynajmniej widziałem ją grając w jakiegoś moda). Idziesz do tawerny i mówisz oberżyście, że prosisz o beczkę dla swojej armii.

Tak, ale ty w tej beczki nie dostajesz do ekwipunku tylko od razu po wpłaceniu kasy wzrasta ci morale.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1000 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:33:07 »
    Prosiłbym nie zwracać się do mnie "Dead". Raz, że nie ma to nic wspólnego z moją ksywą. Dwa, że nie lubię, gdy ktoś mówi do mnie per "Zdechlaku".

Co do oblężeń, to ich jeszcze nie ruszam. Obawiam się, że trzeba będzie całkiem przerobić obecny system oblegania, by jakikolwiek pomysł móc tu wprowadzić.

Otóż dobrze by było gdyby ta mała skrzyneczka(inventory), pojawiała się także podczas ataku na zamek

A komu się będzie chciało przerabiać wszystkie sceny zamków, dodając tą skrzyneczkę? ;)

Kurna, miałem to powiedzieć dopiero po wyjściu alfy, ale ja bym dał opcję rozdania wina/piwa drużynie podczas odpoczynku w celu poprawy morale :D

To akurat nie jest żaden problem, bo to dosłownie kilka minut roboty.

Offline Hermit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1001 dnia: Sierpnia 11, 2009, 10:35:04 »
    Ale umiejętności na max 10 myślę wystarczą.

Offline DrapiChrust

• Użytkownik
    • SAY CHEESE
    « Odpowiedź #1002 dnia: Sierpnia 11, 2009, 11:08:40 »
    To akurat nie jest żaden problem, bo to dosłownie kilka minut roboty.
    Domyślam się, tylko że to jest tylko fragment propozycji szerszego przerobienia systemu morale, który generalnie - moim zdaniem - durnowaty momentami jest...

Nieadekwatne minusy za rozmiar drużyny, fakt, że mając ekipę większą niż 3/4 limitu wojaków trzeba biegać i rozwalać wszystko na swojej drodze żeby nam nie "zmarkotnieli"... Jeez... rzucam ich do bitwy trzeci raz tego samego dnia a oni się cieszą?? Sry, ale psycha szybko padłaby żołnierzom idącym do bitwy i ryzykującym życie po kilka razy dziennie... że o zmęczeniu fizycznym (przekładającym się przecież na samopoczucie i morale) nie wspomnę.

Oprócz umiejętności dowodzenia (skill) utrzymanie morale w większej drużynie powinno zależeć w dużej mierze od decyzji gracza, dozowania odpoczynków, nieprzemęczanie wojaków, pozwalania na okazjonalne pijatyki etc. Zgodnie z zasadą, że im lepszym jesteś dowódcą (w skillach), tym mniej musisz troszczyć się o samopoczucie drużyny.

Mam na to pomysł(y), ale to już jak będzie jakaś grywalna wersja moda... wiadomo dlaczego :]
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2009, 11:20:38 wysłana przez DrapiChrust »
    Gdybym był moderem... bada bada bidu bada bada bidu bidu bam...

Offline Xax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1003 dnia: Sierpnia 11, 2009, 11:20:05 »
    Nie wiem czy to ma sens, ale myślałem, że można by dodać coś w stylu, czy nasza postać jest dobra czy zła
    np, jak splądrujemy wioskę, czy zaatakujemy grupkę wieśniaków, to wzrasta nam czynnik zła, a jak pomożemy, np. ochronić wioskę przed bandytami to dobro
    dawałoby to jakieś bonusy czy coś, np jak jesteśmy źli to premia do plądrowania, większe dochody z grabieży wiosek, a jak jesteśmy dobrzy to premia do takich umiejętności jak np leczenie ran/chirurgia
    tylko nie wiem czy to ma sen

i druga, to żeby dodać jakiś takich "pro bohaterów" takich co będą mieli wysoki lvl i umiejętności, ale zęby byli dostępni tylko jak się wykona jakieś specjalne zadanie, jakieś takie trudne, żeby dało rade poradzić sobie tylko jak już się ma dobrze rozwinięta postać (tak 1-2 takich bohaterów, albo kilku, ale żeby tylko 1 takiego dało się przyłączyć do armii)

i mam jeszcze pytanie:
    bo czytałem, że ma być chyba coś takiego, że można wysyłać bohaterow, których się ma w obstawie wojska (tak jak sobie lordowie hasają) i pytanie mam odnośnie tego ile będą mogli mieć wojska, od czego to będzie zależne, czy będą mogli ich mieć nieskończoność, czy będzie to zależne od ich charyzmy i przywództwa, czy od czegoś innego

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1004 dnia: Sierpnia 11, 2009, 11:24:18 »
    Ja myślę tak: Zmiana umiejętnośći powyżej 10 była by moim skromnym zdaniem nie na miejscu, wyobraźcie sobie Jeremusa, który jedną z 3 umiejetności medycznych [nie pamietam nazwy] miałby nie na 10 poziomie, ale na 15, wtedy zapobieganie śmierci żołnierza było by nie na 80%, a na 120%.
    Co do skrzyneczek z ekwipunkiem, to nie trzeba ich wogle wstawiać do każdej ze scen, wystarczy dać podczas bitwy/oblęzenia/obrony zamku mozliwość wejścia do inventory tak jak dzieje się to w lokacjach neutralnych.