Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Mod "Rus 13-century"  (Przeczytany 130881 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artulos

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Mod "Rus 13-century"
    « Odpowiedź #300 dnia: Stycznia 27, 2010, 09:46:00 »
    Mod podoba mi się. Dobrze wyglądają wojownicy.
    Niestety jest na pewno jeden poważny błąd. Armie blokują się przy rzekach. I nie jest to pojedynczy przypadek. Juz kilka razy widziałem jak armie drepczą w miejscu.
    Mogliby dodać tez jedną przeprawę więcej na Wiśle.
    Inna rzecz to niektóre tłumaczenia polskie. Ogólnie chyba jest dobrze ale np. "polski hełm słowiański". Wystaczyłoby przecież samo "polski hełm" albo "słowiański hełm" Przecież chyba nie ma "polskiego germańskiego hełmu" albo "polskiego celtyckiego hełmu".
    Następny przykład: ciężkozbrojny piechur strzelczy, nie wystarczyło "cięzkozbrojny strzelec"?? Chyba nie ma w polskim języku takiego słowa jak strzelczy :)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2010, 09:54:28 wysłana przez artulos »

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #301 dnia: Stycznia 27, 2010, 10:25:22 »
    Miałem to nawet kiedyś poprawić ale nie poprawiłem, a teraz myślę, że może być tak jak jest, więc jeśli się nie podoba to możesz sam zmienić albo PPM na folder ~/Modules/Rus XIII Century/languages/pl i usuń, czy jakoś tak :)
    Naprzód do boju, gdzie walka wre wściekła, razem do nieba lub razem do piekła!

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #302 dnia: Stycznia 27, 2010, 11:24:50 »
    Może sam poprawię parę tłumaczeń :)

Niestety teraz ten mod jest nie za bardzo grywalny.
    2 błędy. Wieszanie się armii koło rzek i dezercja z pola bitwy. Rozumem, że mogą uciekac z powodu małęgo morale ale mi zdarzyło się cos innego. Walczyliśmy blisko brzegu mapy 2v1, ja i polski pan z jakimś krzyżakiem. Polski Pan wyjechał poza mapę i pojawił się napis: sojuszniczy Polski Pan zdezerterował. Lekka przesada zwłaszcza ze bitwa toczyła się blisko końca mapy i bardzo dużo wojowników "uciekło" w ten sposób :(

Oczywiscie te 2 błedy to tylko początek bo hasałem tylko z 10 ludźmi w drużynie i obawiam się ze przy zarządzaniu zamkiem albo miastem może być więcej błedów :( Może twórcy przyspieszą teraz tempo i zlikwidują je
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2010, 11:30:05 wysłana przez artulos »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #303 dnia: Stycznia 27, 2010, 17:25:34 »
    Jak w tym modzie zwerbować jakąś armie?tylko z gospody?Bo chodzę po wioskach i nie mogę ani 1 chłopa zaciągnąć...

Offline hawk14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #304 dnia: Stycznia 27, 2010, 17:28:58 »
    Ja też. A pozatym gra wywala błąd i do pulpitu co jakiś czas.

Offline Mr War

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #305 dnia: Stycznia 27, 2010, 17:32:36 »
    Mnie podczas walki po zabiciu 1 przeciwnika wywala.A co do rekrutacji...spróbuj pogadać w Village Elder.Może będzie opcja rekrutacji

Wiesz że 99,9% ludzi cierpi na oglądanie postów z ręka na myszce.Nie nie zdejmuj ręki z myszki wiem że na to cierpisz:)

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #306 dnia: Stycznia 27, 2010, 17:33:43 »
    Kiedy zostaniesz wasalem król przyzna Ci wieś, z której będziesz mógł werbować chłopów. W tym modzie nie można po prostu wjechać do wsi, zabrać paru chłopów i pojechać. Trzeba mieć z nią dobre relacje. Lepsze jednostki możesz zdobywać uwalniając jeńców po bitwach, albo zdobywając zamek lub miasto i werbując z nich doświadczonych żołnierzy.

Artulos, żołnierze nie dezerterują z powodu wyjechania z mapy. Sam to przed chwilą sprawdziłem (walczyłem z Mongołami, stanąłem przy niewidzialnej ścianie, na której po chwili zatrzymała się kupa konnych nie dezerterując). Po prostu miałeś małe morale albo poniosłeś zbyt duże straty.
    Co do blokowania się na rzekach, to nic takiego nie zauważyłem.
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #307 dnia: Stycznia 27, 2010, 18:04:30 »
    Albo zainstalował wersję 0.401, u mnie też coś takiego jak dezercje, blokowanie w tej wersji nie występuje. Co do wywalania do pulpitu, zmniejszenie jakości tekstur na powiedzmy 75-50 procent może pomóc.

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #308 dnia: Stycznia 27, 2010, 19:58:25 »
    Zainstalowałem wersję 401 a potem patch 550 czyli tak jak powinno.  I blokowanie przy rzekach lub mostach  na 100% występuje. Co do tej dezercji to moze i było duzo ofiar bo to był mój sojusznik, który uciekł i z ok 80 vs 80 zostało gdzies 10 vs 6. Tylko że chyba  nie powinien uciec skoro walczył do tej pory a ostatnich 10-15, którzy polegli to byli przeciwnicy więc powinien raczej podbudować się, zwłaszcza ze to był jakiś bardziej elitarny wojownik (Polski Pan). W dodatku zostało już niewielu przeciwników
    Swoją drogą możnaby niektóre nazwy jednostek trochę zmienić. Ja już zmieniłem "Cząstkowego Szlachcica" na "Pomniejszego Szlachcica" i tego strzelca, o którym wcześniej pisalem.

Moim zdaniem wygląd jednostek i herby są jedne z najlepszych jakie widziałem do tej pory w modach. Oczywiście chodzi o herby krzyżackie i ruskie (są świetne) bo niestety polskich i mongolskich nie ma.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2010, 20:01:04 wysłana przez artulos »

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #309 dnia: Stycznia 27, 2010, 21:46:14 »
    Dobra, poprawiłem tych strzelców.
    "Pomniejszy Szlachcic"? w modzie są:
    Zagrodowy Szlachcic - (dysponowała niewielkimi gospodarstwami, zagrodą) - za wikipedią http://pl.wikipedia.org/wiki/Szlachta_w_Polsce
    Cząstkowy Szlachcic - (od małej części posiadanej wsi),
    Okoliczny Szlachcic - (od okolicy czyli kolejnego określenia szlacheckiej wsi),
    I co? cząstkowy szlachcic na pomniejszy szlachcic, a jak resztę? hmm...
    Co do określenia Polski Słowiański Hełm to idąc tym tokiem myślenia i usuwając przedrostek Polski, można tak samo powywalać wszystkie Polskie, Ruskie i Szwedzkie hełmy i topory no bo przecież to są tylko zwykłe hełmy, co najwyżej można dodać typ danego przedmiotu bądź opis w nazwie - czy jednak to nie kłóci się z zamysłem twórców? którzy jednak dodali pochodzenie danych przedmiotów.

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #310 dnia: Stycznia 28, 2010, 08:53:19 »
     Nazwy szlachciców chyba są już dobre .Tylko ze z tych nazw nie mozna zrozumiec hierarchii jednostek, która lepsza a która gorsza, dlatego może ktoś ma propozycję jak moznaby zmienic sensownie, zeby było wszystko wiadomo?  Ostatecznie jesli nie będzie propozycji to może zostac tak jak jest
    Nie wiem jak z tymi innymi przedmiotami. Tylko ten "polski słowiański hełm" rzucił mi się w oczy. Był juz sam "polski hełm" więc zmieniłem sobie na "słowiański hełm". " Ruski hełm"  daje pojęcie skąd pochodzi ale nie ma przecież "ruskiego słowiańskiego hełmu" albo "czeskiego słowiańskiego hełmu". Po nazwie "słowianski hełm" też wiadomo, że pochodzi ze słowiańskiej częsci Europy :)  Wiem że może chodziło o to, że to polski hełm typu słowiańskiego ale przeciez nie ma innych w grze, np. - polski hełm typu zachodniego albo polski hełm typu normańskiego więc zmieniłem na samo słowiański hełm.
    I nie wiem jak z tym "Polski Pan". Pasuje? Jakoś chyba trochę dziwnie brzmi?
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2010, 09:06:35 wysłana przez artulos »

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #311 dnia: Stycznia 28, 2010, 09:43:28 »
    Wkurza mnie jedna rzecz. Jak poprawić relacje z inną nacją . W innych modach jesli dołączyłem się w bitwie do jednej ze stron to podwyższały mi się relacje z nią. Tutaj chciałem podwyzszyc relacje z Litwinami ale nie mogłem dołączyć sie do bitwy gdy walczyli z Krzyzakami. Tak samo było z innymi nacjami. Mam z nimi stosunki ok -15 i nie mogę dołączyć się do bitwy po jednej ze stron.
    « Ostatnia zmiana: Marca 23, 2010, 08:46:39 wysłana przez artulos »

Offline raven18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #312 dnia: Stycznia 28, 2010, 10:07:56 »
    Jak masz z obiema frakcjami na minusie to nie możesz. Litwini są w charakterze bandytów i jakiekolwiek związki z nimi raczej nie są możliwe.
    Co do nazw, skoro tak trudno zrozumieć hierarchię Polskich jednostek, to jak sobie u licha radzisz z Krzyżakami, Rusinami, Litwinami i Mongołami? skoro one są w językach "narodowych".  

Offline artulos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #313 dnia: Stycznia 28, 2010, 10:17:40 »
    To lipa z tymi relacjami.
    W innych modach mozna bylo spokojnie dołaczyc do bitwy jesli mialo sie tak mało ujemne stosunki.

Na nazewnictwo innych nacji nie zwracalem uwagi bo wlasnie sa w ich językach więc dałem sobie spokój   :)

Offline 1zielony1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #314 dnia: Stycznia 28, 2010, 21:49:25 »
    Który z zamków czy miast najlepiej bronić??